FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u PrivateLoader-malware uit het besturingssysteem?

Ook bekend als: PrivateLoader virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is PrivateLoader?

PrivateLoader is een kwaadaardig programma dat wordt geclassificeerd als een loader. Software binnen deze classificatie is ontworpen om keteninfectie te veroorzaken door het downloaden/installeren van aanvullende malware of andere schadelijke inhoud op aangetaste machines.

PrivateLoader wordt ook beschouwd als een malwarefamilie, omdat het op systemen arriveert in verschillende configuraties die zijn voorbereid om specifieke programma's te verspreiden - en het is gebruikt om een breed scala aan infecties te veroorzaken, variërend van informatiedieven tot ransomware.

Het PrivateLoader-programma bestaat op zijn minst sinds de lente van 2021 en wordt verondersteld de meest voorkomende loader in 2022 te zijn. Deze malware is gekoppeld aan de ruzki (ook bekend als zhigalsz, les0k) bedreigingsactoren.

PrivateLoader malwaredetecties op VirusTotal

PrivateLoader malware overzicht

PrivateLoader is een modulaire loader-type malware. Het bestaat uit drie primaire modules. Eén daarvan is verantwoordelijk voor de implementatie van de tweede - de Core-module, die communicatie tot stand brengt met de C&C-server (Command and Control). De derde is de servicemodule die wordt gebruikt om persistentie te garanderen. De Core-module downloadt de kwaadaardige payload die, zoals eerder vermeld, ongelooflijk gevarieerd kan zijn.

PrivateLoader is een geavanceerde malware - het beschikt over verschillende lagen van verduistering en maakt gebruik van meerdere anti-detectie en anti-analyse technieken. Deze loader kan bijvoorbeeld de Real-time beschermingsfunctie van Microsoft Defender Antivirus uitschakelen. Voordat de uiteindelijke payload of payloads worden geïnjecteerd, verzamelt PrivateLoader relevante apparaatgegevens (die kunnen verschillen afhankelijk van de build van de malware).

Deze loader is gebruikt om verschillende programma's te downloaden en uit te voeren, waaronder (maar niet beperkt tot) RAT's (Remote Access Trojans), botnet-malware, stealers, cryptocurrency miners, ransomware en andere. PrivateLoader wordt echter niet alleen gebruikt om kwaadaardige software van hoge kwaliteit te verspreiden, omdat het ook adware en browser hijackers verspreidt. Hieronder staat een uitgebreidere lijst van de payloads van PrivateLoader.

De bedreigingen die gepaard gaan met een infectie hangen af van de mogelijkheden van de malware en de doelen van de aanvallers. Aangezien PrivateLoader vrijwel elk type malware in apparaten kan introduceren, zijn de gevaren die deze infecties met zich meebrengen uitzonderlijk divers.

De belangrijkste bedreigingen van malware met een hoog risico zijn verminderde systeemprestaties of systeemuitval, permanent gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, hardwareschade, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam PrivateLoader virus
Type bedreiging Trojan, loader, downloader.
Detectienamen Avast (Win32:PWSX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Gen:Heur.Mint.PrivateLoader.1), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Agent.ADGH), Kaspersky (Trojan-Downloader.Win32.PrivateLoader.b), Microsoft (Trojan:Win32/Mamson.A!ac), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Payloads Voorbeelden hieronder
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en zich stil te houden, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Loader-type malware voorbeelden

BottomLoader, BunnyLoader, DBatLoader en HijackLoader zijn slechts enkele van onze meest recente artikelen over loaders. Omdat deze programma's zijn ontworpen om extra malware te downloaden/installeren, hebben deze infecties een hoge variatie.

Over het algemeen kan kwaadaardige software een zeer brede of smalle toepassing hebben. Maar hoe veelzijdig of specifiek de werking van malware ook is, de aanwezigheid van deze software op een apparaat brengt de integriteit en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom is het van het grootste belang om alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking te verwijderen.

Hoe is PrivateLoader in mijn computer geïnfiltreerd?

Er zijn aanwijzingen dat de ruzki-groep (ook bekend als les0k, zhigalsz) PrivateLoader aanbiedt als een PPI-service (Pay-Per-Install). In dit model nemen "klanten" contact op met de distributeurs van malware en betalen ze voor het gewenste aantal installaties.

PPI-services zijn vaak flexibel, en dit is het geval met wat bekend is over PrivateLoader; de kopers kunnen de aanvallen dus aanpassen per regio, proliferatie/infectieketens, gebruikte anti-detectiemaatregelen, enz. Ruzki's PPI-service heeft wereldwijd tienduizenden tot honderdduizenden installaties behandeld, met uitzonderlijk hoge aantallen slachtoffers in Europa en de VS.

PrivateLoad is onderschreven door deze bedreigingsactoren op Russischtalige hackerforums en Telegram-kanalen. Omdat de PPI-service aanpasbaar is, kan de manier waarop deze loader wordt gedistribueerd echter verschillen.

Een bekende methode die wordt gebruikt bij de distributie van PrivateLoader is via dubieuze downloads die worden aangeboden op misleidende webpagina's. De meeste bezoekers van dergelijke pagina's komen binnen via omleidingen die worden gegenereerd door verkeerd gespelde URL's, sites die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, spam browser meldingen, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware.

Cybercriminelen gebruiken meestal phishing en social engineering om malware te verspreiden. Kwaadaardige programma's kunnen worden vermomd als of gebundeld met gewone software/mediabestanden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, bijv. archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), documenten (PDF, Microsoft Office, Microsoft OneNote, enz.), JavaScript, enz.

De meest gebruikte distributietechnieken zijn: drive-by (sluipende/bedrieglijke) downloads, kwaadaardige koppelingen/bijlagen in spam (bijv. e-mails, PM's/DM's, berichten op sociale media, enz.), onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en websites van derden, Peer-to-Peer netwerken voor het delen van programma's, etc.), illegale programma's/media, online zwendel, malvertising, illegale softwareactiveringstools ("cracks") en nepupdates.

Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. USB-sticks, externe harde schijven, enz.).

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

We raden u ten zeerste aan om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met behulp van legitieme functies/tools, omdat programma's van derden malware kunnen bevatten.

Het is essentieel om inkomende e-mails en andere berichten met voorzichtigheid te behandelen. Bijlagen of koppelingen in verdachte e-mails mogen niet worden geopend omdat ze besmettelijk kunnen zijn. We adviseren om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat valse en schadelijke online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt.

We benadrukken het belang van het installeren en up-to-date houden van een goede antivirussoftware. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Lijst met bekende playloads van PrivateLoader;

Remote access trojans:

Loaders:

Botnet malware:

Informatiestelende malware:

Cryptocurrency miners:

Ransomware:

Adware:

Browser hijackers:

Screenshots van bedrieglijke websites die de PrivateLoader-malware promoten:

Misleidende site die wordt gebruikt om reclame te maken PrivateLoader malware 1 Misleidende site die wordt gebruikt om reclame te maken PrivateLoader malware 2 Misleidende site die wordt gebruikt om reclame te maken PrivateLoader malware 3 Misleidende site die wordt gebruikt om reclame te maken PrivateLoader malware 4 Misleidende site die wordt gebruikt om reclame te maken PrivateLoader malware 5

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden we u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van een gebruiker wordt uitgevoerd:

Malwareproces actief in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns-applicatie-uiterlijk

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 opstarten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Windows 8 Startscherm, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer start nu opnieuw op in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en klik vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw pc zal opnieuw opstarten in het scherm met de opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het aan/uit-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl u de toets "Shift" op uw toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "Een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u klikken op de knop "F5" op uw toetsenbord. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 10 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer de Autoruns.exe-toepassing uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows invoer verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw de resultaten van de Autoruns-applicatie

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing en zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de toepassing Autoruns (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.Zoek naar malware en verwijder deze

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Als u deze stappen volgt, wordt alle malware van uw computer verwijderd. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als je deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste besturingssysteemupdates en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met PrivateLoader malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Het verwijderen van malware vereist zelden formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die PrivateLoader malware kan veroorzaken?

De gevaren die gepaard gaan met een infectie hangen af van de functionaliteiten van het schadelijke programma en de modus operandi van de cybercriminelen. PrivateLoader is ontworpen om extra malware te downloaden/installeren en het is gebruikt om verschillende programma's te verspreiden (uitgebreide lijst hierboven). In het algemeen kan de aanwezigheid van malware met een hoog risico op apparaten leiden tot meervoudige systeeminfecties, verminderde systeemprestaties of uitval, gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van PrivateLoader-malware?

De meeste malware-infecties worden gemotiveerd door financieel gewin. Kwaadaardige software kan echter ook worden gebruikt om aanvallers te amuseren, persoonlijke vendetta's uit te voeren, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, organisaties, enz.), deel te nemen aan hacktivisme en aanvallen te lanceren op basis van politieke/geopolitieke redenen.

Hoe is PrivateLoader malware mijn computer binnengedrongen?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, spam (bijv. e-mails, DM's/PM's, sms'jes, berichten op sociale media, enz.), online scams, malvertising, dubieuze downloadkanalen (bijv. onofficiële en gratis bestandshostingsites, P2P-sharingnetwerken, enz.), illegale inhoud, illegale softwareactiveringsprogramma's ("cracking") en nepupdates. Bovendien scannen sommige kwaadaardige programma's zichzelf via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen, is het uitvoeren van een volledige systeemscan van cruciaal belang.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
PrivateLoader virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van PrivateLoader virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.