FacebookTwitterLinkedIn

Smoke Loader Trojan

Ook bekend als: SmokeLoader virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Smoke Loader virusverwijderingsgids

Wat is Smoke Loader?

Smoke Loader is een trojan-malware die gebruikt wordt om verschillende andere virussen te verspreiden. De cybercriminelen verspreiden Smoke Loader met behulp van email-spamcampagnes (met kwaadaardige bijlagen). Daarom infiltreert het meestal in systemen zonder toestemming van de gebruikers. Na een succesvolle infiltratie voert de malware een aantal acties uit, zoals: 1) zelfupdate; 2) verwijderen van alle sporen, en; 3) andere virussen downloaden.

Smoke Loader malware verspreid door email-spamcampagnes

Onmiddellijk na de infiltratie maakt Smoke Loader verbinding met een externe Command & Control-server (C&C) om de nieuwste versie te downloaden. Bovendien wijzigt het de aanmaak-/wijzigingsdatum van het uitvoerbare bestand. Door dit te doen, maakt Smoke Loader het onmogelijk om deze malware te detecteren door de lijst met recent gewijzigde bestanden te controleren. De toegang tot dit uitvoerbare bestand is ook geblokkeerd, omdat Smoke Loader de lees-/schrijfrechten verwijdert. Om de verbinding met de C&C-server te "verbergen", stuurt Smoke Loader voortdurend verzoeken naar legitieme URL's. Het verkeer is matig gecodeerd. Afgaande op dit gedrag kan Smoke Loader worden aangemerkt als een geavanceerde trojan.

Smoke Loader wordt gebruikt om verschillende andere virussen te verspreiden (bijvoorbeeld, XMR Miner). Het gedrag van de gepromote malware kan variëren - virussen ontginnen vaak cryptocurrencies, verzamelen gevoelige informatie, gebruiken de computers van slachtoffers om spam te verzenden, enz.

  • Cryptomining-software maakt gebruik van systeembronnen om cryptocurrencies te minen (bijv. Bitcoins, Monero, etc.) Het proces neemt tot 100% van de hardwarebronnen in beslag. Daarom wordt het systeem onstabiel en vrijwel onbruikbaar - het kan gemakkelijk crashen, wat kan leiden tot permanent gegevensverlies. Bovendien genereert hardware die op volle capaciteit draait overmatige hitte. Onder bepaalde omstandigheden (hoge kamertemperatuur, slechte koelsystemen, enzovoort) kan cryptocurrency-mining de hardware beschadigen (het kan gewoon oververhit raken). Houd er rekening mee dat de gebruikers niets terugkrijgen - alle inkomsten gaan naar de cybercriminelen.
  • De risicovolle malware voor het volgen van de gegevens registreert doorgaans extreem gevoelige informatie. De lijst met verzamelde gegevens bevat vaak (maar is niet beperkt tot) toetsaanslagen, opgeslagen aanmeldingen/wachtwoorden, bankgegevens, bezochte websites en zelfs opgeslagen bestanden. Daarom vormen deze virussen een aanzienlijke bedreiging voor de privacy van gebruikers - de verzamelde gegevens kunnen gebruikt worden om hun identiteit te stelen voor het uitvoeren van geldoverboekingen, online aankopen, enz. De aanwezigheid van deze virussen kan leiden tot ernstige privacyschendingen en aanzienlijke financiële verliezen.
  • De geïnfiltreerde malware kan zich ook verspreiden door de identiteit van de slachtoffers te gebruiken. De virussen kapen eenvoudig de webbrowsers (om sociale netwerken te gebruiken) en andere communicatiesoftware (bijv. Skype) om kwaadaardige bestanden/URL's (spam) naar alle contacten te sturen. Deze bestanden/URL's zijn meestal vermomd (de malware stuurt ze bijvoorbeeld met berichten zoals "Controleer mijn nieuwe foto"). De vermomming is vaak duidelijk, dus deze valse berichten zijn gemakkelijk te herkennen. Als je deze berichten/bestanden van je 'vrienden' hebt ontvangen, denk er dan goed over na voordat je ze downloadt en opent. Als een bericht verdacht lijkt (vooral als het niet in uw moedertaal is), open het niet.

Samengevat kan de aanwezigheid van de trojan van de Smoke Loader tot een aantal problemen leiden en daarom moet het onmiddellijk verwijderd worden. Als u hebt gemerkt dat uw computer traag is of als er verdachte activiteit is (iemand die uw accounts gebruikt, ondervindt u twijfelachtige bestanden/uitvoerbare bestanden, enz.), scan het systeem dan onmiddellijk met een legitieme anti-virus/anti-spyware suite.

Bedreigingsoverzicht:
Naam SmokeLoader virus
Bedreigingstype Trojan, wachtwoordstelend virus, banking malware, spyware
Detectie Namen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Gen:Variant.Symmi.67297), ESET-NOD32 (Win32/TrojanDownloader.Zurgop.CB), Kaspersky (Trojan.Win32.Sharik.xig), volledige lijst (VirusTotal)
Payload XMR Miner (the payload kan variëren). 
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten, dus er zijn geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, softwarecracks.
Schade Gestolen bankgegevens en wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Er zijn een aantal virussen die de bovengenoemde acties uitvoeren, waaronder bijvoorbeeld, JSMiner-C, COINMINER, Adwind, Emotet, en LokiBot. Ze zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen en hun gedrag kan ook verschillen. Ze hebben echter één ding gemeen: ze worden allemaal gebruikt om inkomsten te verkrijgen voor de ontwikkelaars. Daarom is de aanwezigheid van deze virussen uiterst gevaarlijk.

Hoe besmette Smoke Loader mijn computer?

Zoals hierboven vermeld, wordt Smoke Loader verspreid via email-spamcampagnes. Deze worden geleverd met verschillende MS Office-documenten (Word, Excel, enz.) die valselijk voorgesteld worden als sollicitaties en andere werkgerelateerde documenten. Nadat de bijlage geopend is, wordt er onmiddellijk aan de gebruiksers gevraagd macro's te activeren om de inhoud correct weer te geven. Zodra de macro is uitgevoerd, maakt het script echter verbinding met een extern IP-adres en infiltreert Smoke Loader in het systeem. Email-spamcampagnes zijn niet de enige manier om malware te verspreiden - criminelen gebruiken waarschijnlijk ook opdringerige advertenties, valse updaters en een misleidende marketingmethode die "bundeling" wordt genoemd (de stiekeme installatie van malafide programma's samen met reguliere software).

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Om deze situatie te voorkomen, moet u zeer voorzichtig zijn wanneer u op het internet surft en vooral wanneer u software downloadt/installeert. Analyseer zorgvuldig elke e-mailbijlage. Als het bestand irrelevant lijkt of een verdachte/onherkenbare afzender heeft, open het dan niet en verwijder de e-mail onmiddellijk. Merk op dat opdringerige advertenties meestal legitiem lijken, omdat de ontwikkelaars veel middelen in hun ontwerp investeren. Eénmaal aangeklikt verwijzen ze echter naar dubieuze websites (voor gokken, dating voor volwassenen, pornografie en dergelijke). Deze advertenties worden vaak geleverd door adware-PUP's. Verwijder daarom onmiddellijk alle verdachte apps en browserplug-ins als u dubieuze doorverwijzingen tegenkomt. We raden u ook sterk aan om elk venster van de download- en installatieprocessen zorgvuldig te analyseren en om u af te melden voor alle extra inbegrepen programma's. U wordt geadviseerd om uw programma's alleen uit officiële bronnen te downloaden, met behulp van directe downloadlinks. Downloaders/installers van externen bevatten vaak frauduleuze apps en mogen daarom nooit gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor software-updates. De geïnstalleerde programma's moeten up-to-date worden gehouden, maar dit moet echter alleen bereikt worden via de geïmplementeerde functies of tools die door de officiële ontwikkelaar geleverd worden. Het hebben van een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite is ook van groot belang. De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn beperkte kennis en onzorgvuldig gedrag - de sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Als uw computer al geïnfecteerd is met PUP's, dan raden we aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met Smoke Loader, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Kwaadaardige MS Excel-bijlage vraagt om macro's te activeren:

Smoke Loader trojan verspreid door bijlage

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

 

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestanden op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
SmokeLoader virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van SmokeLoader virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.