FacebookTwitterLinkedIn

XMRIG virus

Ook bekend als: XMRIG mogelijk ongewenst programma
Type: Adware
Schadeniveau: Medium

XMRIG Virus verwijderingsinstructies

Wat is XMRIG Virus?

XMRIG Virus is een compleet legitieme opensource-app die gebruikers toelaat om de CPU van hun systeem te gebruiken om de Monero cryptocurrency te mijnen. Het probleem is dat criminelen proberen inkomsten te genereren door deze app zonder toestemming het systeem te laten infiltreren. Deze misleidende marketingmethode wordt 'bundling' genoemd. Het is ook de moeite waard te vermelden dat in de meeste gevallen de 'bundelmethode' wordt gebruikt om allerlei potentieel ongewenste programma's (PUP's) de kans te geven te infiltreren. Daarom is de kans groot dat XMRIG Virus samen met een aantal adware-applicaties wordt geleverd en deze verzamelen vaak gevoelige data of ze tonen intrusieve advertenties.

XMRIG Virus oplichting

Cryptomining is eigenlijk een proces waarbij computers allerlei wiskundige vergelijkingen oplossen. Voor elke oplossing wordt een beloning uitgereikt in de cryptocurrency (in dit geval Monero). Hoe krachtiger de hardware die u inzet, hoe meer inkomsten u kunt genereren. In feite is het gebruik van low-end hardware volledig inefficiënt - de elektriciteitskosten zijn hoger dan de gegenereerde inkomsten. Omdat het hele proces dus erg veel geld kost gebruiken oplichters de computers van nietsvermoedende gebruikers. Ze infiltreren systemen met cryptomining-toepassingen (in dit geval het XMRIG-virus) en ze genereren moeiteloos inkomsten. Daarbij moet echter allereerst worden opgemerkt dat het slachtoffer er niets voor terugkrijgt. Bovendien neemt het minen tot 100% van de processorkracht in beslag (zoals eerder gezegd maakt ook XMRIG Virus maakt gebruik van de CPU). Dit maakt de computer onstabiel en vrijwel onbruikbaar - hij reageert nauwelijks en kan gemakkelijk crashen, wat kan leiden tot permanent gegevensverlies. Alsof dat niet genoeg is zorgt het CPU-gebruik ook voor oververhitting en zo kan cryptomining onder sommige omstandigheden (hoge kamertemperatuur, slecht koelsysteem enz.) leiden tot beschadiging van de hardware. Om deze redenen moeten applicaties voor cryptomining (zelfs als ze legitiem zijn) die zonder toestemming werden geïnstalleerd onmiddellijk worden verwijderd.

Zoals hierboven vermeld, is er de kans groot dat XMRIG Virus samen met een aantal PUP's werd geïnstalleerd. Deze programma's worden ontworpen om allerlei intrusieve advertenties te tonen (bijvoorbeeld kortingsbonnen, banners, pop-ups enz.) Daartoe gebruiken ontwikkelaars allerlei hulpmiddelen die de plaatsing van grafische inhoud van derden mogelijk maken. Om deze reden overdekken de intrusieve advertenties vaak de inhoud van de bezochte websites waardoor de surfervaring aanzienlijk wordt verstoord. Als dat nog niet genoeg was, kunnen advertenties ook linken naar kwaadwillende sites en kunnen ze scripts uitvoeren die heimelijk malware of PUP's downloaden en installeren. Dit betekent dat zelfs een toevallige klik erop kan resulteren in een risicovolle computerinfectie. Een ander belangrijk probleem is dataspionage. Onderzoeksresultaten tonen aan dat adware meestal allerlei gegevens verzamelt (bijvoorbeeld IP-adressen, bezochte website-URL's, bekeken pagina's, zoekopdrachten, toetsaanslagen, enz.) met daarin persoonlijke gegevens. Eenmaal verzameld, worden deze gegevens gedeeld met derden (mogelijk cybercriminelen) die inkomsten genereren door de persoonlijke gegevens van gebruikers te misbruiken. De aanwezigheid van dergelijke apps kan dus op termijn leiden tot ernstige privacyschendingen of zelfs identiteitsdiefstal. Het is aanbevolen alle mogelijk ongewenste programma's zo snel mogelijk te verwijderen.

Bedreigingsoverzicht:
NaamXMRIG mogelijk ongewenst programma
BedreigingstypeAdware, ongewenste advertenties, pop-up-virussen
SymptomenU ziet advertenties die niet afkomstig zijn van de bezochte website. Opdringerige pop-upadvertenties. Vertraagde browser.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's.
SchadeVerminderde prestaties van de computer, browsertracking - privacyschendingen, mogelijke bijkomende malware-infecties.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Er zijn honderden potentieel ongewenste programma's en die zijn allemaal vrijwel identiek. Door een groot aantal zogezegd "nuttige functies" te beloven, proberen PUP's een legitieme indruk te wekken en gebruikers te misleiden zodat deze de programma's installeren. In werkelijkheid bieden dergelijke programma's geen toegevoegde waarde voor reguliere gebruikers - hun echte en enige doel is inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars. Daarom leveren potentieel ongewenste programma's intrusieve advertenties en verzamelen ze gevoelige informatie, en ze vormen dus een directe bedreiging voor uw privacy en veiligheid op het internet.

Hoe werden mogelijk ongewenste programma's geïnstalleerd op mijn computer?

Een klein percentage van de PUP's heeft officiële download- en promotiewebsites. De meesten infiltreren het systeem echter zonder toestemming van de gebruiker. Dat komt omdat ontwikkelaars ze verspreiden door het gebruik van de hierboven vermelde intrusieve advertenties maar eveneens door middel van een misleidende marketingmethode genaamd "bundling" (de stiekeme installatie van PUP's samen met reguliere software). Wat ontwikkelaars doen, is "gebundelde" programma's verbergen onder de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen (of andere secties) van download- en installatieprocessen verbergen - ze maken dit echter niet op de juiste manier bekend. Nog een oorzaak is het feit dat gebruikers de meeste stappen van deze procedures vaak overslaan en op verschillende advertenties klikken. Dergelijk gedrag leidt vaak tot onbedoelde installaties van PUP's - gebruikers stellen hun systeem simpelweg bloot aan een risico op allerlei infecties en brengen zo hun eigen privacy in gevaar.

Hoe vermijd je de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Allereerst moet elke gebruiker weten dat roekeloos gedrag en een gebrek aan kennis de belangrijkste oorzaken zijn van computerbesmettingen. De sleutel tot zijn veiligheid is voorzichtigheid en daarom is het belangrijk goed op te letten tijdens het surfen op internet en bij het downloaden of installeren van software. Houd er rekening mee dat opdringerige advertenties er meestal perfect geloofwaardig uitzien. Eenmaal aangeklikt linken dergelijke advertenties echter naar onbetrouwbare websites (gokken, dating voor volwassenen, pornografie en dergelijke). Gebruikers die dergelijke advertenties regelmatig zien, zouden onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies moeten verwijderen. Bovendien is het belangrijk om elke stap van de download- en installatieprocessen nauwkeurig te analyseren en alle extra inbegrepen programma's te annuleren. We raden u ook aan om geen downloaders en installers van derden te gebruiken. Ontwikkelaars verdienen immers geld door het promoten van PUP's. Software mag alleen worden gedownload van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Als uw computer al geïnfecteerd is met PUP's, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

CPU-gebruik tijdens het miningproces en het XMRIG-proces in de Taakmanager:

XMRIG virus taakmanager

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Verwijdering van mogelijk ongewenste programma's:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

XMRIG Virus verwijderen via het configuratiescherm

In het programma's verwijderen-scherm zoek je recent geïnstalleerde en mogelijk verdachte applicaties, selecteer deze verwijzingen en klik op "Deïnstalleren" of "Verwijderen".

Na het verwijderen van dit mogelijk ongewenste programma scan je best je computer op enige overgebleven onderdelen of mogelijke besmettingen met malware. Om je computer te scannen gebruik je best aanbevolen malware verwijderingssoftware.

Verwijder de mogelijk ongewenste programma's uit je internet browsers:

Video die toont hoe mogelijk ongewenste browser add-ons te verwijderen:

Internet Explorer logoVerwijder kwaadaardige add-ons uit Internet Explorer:

Verwijder frauduleuze extensies uit Internet Explorer stap 1

Klik op het tandwiel-icoon Internet Explorer options icon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer), selecteer "Beheer Add-ons". Zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons, selecteer deze en klik op "Verwijderen".

Verwijder frauduleuze extensies uit Internet Explorer stap 2

Optionele methode:

Als je problemen blijft hebben met het verwijderen van xmrig mogelijk ongewenst programma dan kan je je Internet Explorer instellingen terug op standaard zetten.

Windows XP gebruikers: Klik op Start, klik Uitvoeren, in het geopende scherm typ inetcpl.cpl. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows XP

Windows Vista en Windows 7 gebruikers: Klik op het Windows logo, in de start-zoekbox typ inetcpl.cpl en klik op enter. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 7

Windows 8 gebruikers: Open Internet Explorer en klik op het "tandwiel" icoon. Selecteer Internet Opties. In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab en klik je op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - toegang

In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - Internet opties Geavanceerd tab

Klik op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 8 - klik op de herstellen-knop in Internet opties Geavanceerd-tab

Bevestig dat je de Internet Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen - Klik op de Herstellen-knop.

Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen

Google Chrome logoVerwijder de kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder frauduleuze extensies uit Google Chrome stap 1

Klik op het Chrome menu icoonGoogle Chrome menu icon(rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen" en klik op "Extensies". Zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op een prullenbak-icoon.

Verwijder frauduleuze extensies uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van xmrig mogelijk ongewenst programma, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder frauduleuze extensies uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het Firefox menufirefox menu icon(in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm), selecteer "Add-ons." Klik op "Extensies" en in het geopende scherm verwijder je alle recent geïnstalleerde en verdachte browser plug-ins.

Verwijder frauduleuze extensies uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van xmrig mogelijk ongewenst programma kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de xmrig mogelijk ongewenst programma, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om xmrig mogelijk ongewenst programma van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over xmrig mogelijk ongewenst programma of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12964-xmrig-virus

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
XMRIG mogelijk ongewenst programma QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van XMRIG mogelijk ongewenst programma op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.