FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de "MetAI assistant" adware-type browserextensie

Ook bekend als: Advertenties van MetAI assistant
Type: Adware
Schadeniveau: Medium

Wat is MetAI assistant?

Bij het inspecteren van misleidende websites ontdekte ons onderzoeksteam een pagina die een installatieprogramma promoot met de MetAI assistant browserextensie. Het wordt aangeprezen als een hulpmiddel waarmee gebruikers "OpenAI" (waarschijnlijk de ChatGPT chatbot ontwikkeld door OpenAI) kunnen gebruiken op het sociale netwerkplatform Facebook.

Onze analyse van deze uitbreiding onthulde echter dat het werkt als adware, d.w.z. het toont advertenties en verzamelt gevoelige informatie.

MetAI assistant adware toestemming vragen

MetAI assistant adware overzicht

Adware staat voor reclame-ondersteunde software. Het is ontworpen om het plaatsen van advertenties op bezochte websites en/of andere interfaces mogelijk te maken. De weergegeven advertenties promoten online zwendel, onbetrouwbare/schadelijke software en malware. Sommige opdringerige advertenties kunnen zelfs stiekem downloads/installaties uitvoeren wanneer erop wordt geklikt.

Merk op dat hoewel legitieme producten/diensten kunnen worden aangetroffen via deze advertenties - ze waarschijnlijk niet worden onderschreven op deze manier door hun eigenlijke ontwikkelaars. Het is zeer waarschijnlijk dat dit gebeurt door oplichters die de affiliatieprogramma's van de inhoud misbruiken om onrechtmatige commissies te krijgen voor de goedkeuring.

Adware toont mogelijk geen advertenties als de browser/het systeem of de geolocatie van de gebruiker niet compatibel zijn, specifieke websites niet worden bezocht of andere omstandigheden ongeschikt zijn. Echter, zelfs als MetAI assistant geen opdringerige advertentiecampagnes uitvoert - zijn aanwezigheid op een systeem bedreigt de veiligheid van apparaten/gebruikers.

Bovendien heeft deze rogue browserextensie datatracking mogelijkheden. MetAI assistant vraagt toestemming voor toegang tot Facebook-gegevens, die een verscheidenheid aan gevoelige en persoonlijk identificeerbare informatie kunnen bevatten. Hoewel het verzamelen van gegevens niet beperkt is tot Facebook.

Adware verzamelt meestal browsing- en zoekmachinehistorieken, bladwijzers, inloggegevens (gebruikersnamen/wachtwoorden), creditcardnummers, enzovoort. De verzamelde gegevens kunnen te gelde worden gemaakt door verkoop aan derden of anderszins worden misbruikt voor winst.

Kortom, de aanwezigheid van reclame-ondersteunde software zoals MetAI assistant op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties van MetAI assistant
Type bedreiging Adware, Unwanted ads, Pop-up Virus
Browser Extensie(s) MetAI assistant
Veronderstelde functionaliteit Tool waarmee "OpenAI" op Facebook kan worden gebruikt
Detectienamen (promoting installer) Avast (Win32:AdwareX-gen [Adw]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.65704301), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Packed.VMProtect.AIN), Kaspersky (Trojan-PSW.Win32.PrivateLoader.fm), Microsoft (Trojan:Win32/PrivateLoader!MTB), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Het zien van advertenties die niet afkomstig zijn van de sites die u bezoekt. Opdringerige pop-up advertenties. Verminderde internetsnelheid.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software-installaties (bundeling).
Schade Verminderde computer prestaties, browser tracking - privacy problemen, mogelijke extra malware infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Adware voorbeelden

We hebben duizenden voorbeelden van adware geïnspecteerd; Simple Ad Blocker, Tidings, Fast Downloader en Ads Buster zijn slechts enkele van onze nieuwste vondsten.

Door reclame ondersteunde software lijkt meestal legitiem en ongevaarlijk. Gebruikers worden verleid tot downloaden/installeren met beloftes van verschillende handige functionaliteiten. De functies werken echter zelden zoals aangegeven, en in de meeste gevallen - zijn ze totaal niet operationeel. Houd er rekening mee dat zelfs als een stuk software werkt zoals beloofd - dat is geen bewijs van zijn legitimiteit of veiligheid.

Hoe heeft MetAI assistant zich op mijn computer geïnstalleerd?

We hebben een installatie setup gebundeld met MetAI assistant gedownload van een misleidende webpagina. De "bundeling" marketing tactiek - het verpakken van gewone programma-installaties met ongewenste/malafide aanvullingen - wordt vaak gebruikt om adware te verspreiden.

Downloaden van dubieuze bronnen (bv. freeware en sites van derden, P2P sharing netwerken, enz.) en het overhaast doorlopen van installatieprocessen (bv. voorwaarden negeren, stappen en secties overslaan, "Quick/Easy" instellingen gebruiken, enz.) - verhogen het risico om gebundelde inhoud in het systeem toe te laten.

Verder vonden we dat MetAI assistant een "officiële" promotionele webpagina heeft. Gebruikers komen meestal op dergelijke sites via omleidingen die worden veroorzaakt door pagina's met malafide advertentienetwerken, verkeerd gespelde URL's, spam browser meldingen, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware (met browser force-opening mogelijkheden).

Opdringerige advertenties verspreiden ook reclame-ondersteunde software. Wanneer erop wordt geklikt, kunnen sommige van deze advertenties scripts uitvoeren om downloads/installaties uit te voeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe de installatie van adware vermijden?

Wij raden ten zeerste aan software te onderzoeken en alleen te downloaden van officiële/gecontroleerde kanalen. Het is essentieel om de installatie met voorzichtigheid te benaderen, bijvoorbeeld door de voorwaarden te lezen, de beschikbare opties te verkennen, de "Aangepaste/geavanceerde" instellingen te gebruiken en zich af te melden voor alle extra apps, extensies, tools, enz.

Een andere aanbeveling is om waakzaam te zijn bij het browsen, omdat frauduleuze en kwaadaardige inhoud meestal onschuldig lijkt. Bijvoorbeeld, hoewel opdringerige advertenties er gewoon/onschadelijk uitzien, leiden ze door naar onbetrouwbare/betwistbare websites (bv. pornografie, adult dating, gokken, enz.).

Als u dergelijke advertenties/omleidingen blijft tegenkomen, moet u het systeem inspecteren en onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins verwijderen. Als uw computer reeds geïnfecteerd is met MetAI assistant, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Screenshot van MetAI assistant adware's "officiële" promotie website:

promotie website MetAI assistant adware

Screenshot van een misleidende website gebruikt om een installer te promoten die MetAI assistant adware bevat:installer te promoten die MetAI assistant adware

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Adware verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Adware uninstall via Control Panel

Zoek in het venster voor het verwijderen van programma's naar ongewenste toepassingen, selecteer deze en klik op "Verwijderen" of "Uninstall".

Nadat u de ongewenste toepassingen hebt verwijderd, scant u uw computer op resterende ongewenste onderdelen of mogelijke malware-infecties. Om uw computer te scannen, gebruikt u aanbevolen malwareverwijderingssoftware.

Verwijder adware van Internet browsers:

Video die laat zien hoe u mogelijk ongewenste browser add-ons verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Ongewenste advertenties verwijderen uit Google Chrome stap 1

Klik op het menupictogram van Google ChromeGoogle Chrome menu icoon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Meer hulpmiddelen" en klik op "Extensies". Zoek "MetAI assistant" en alle andere recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Ongewenste advertenties verwijderen uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van advertenties van metai assistant, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke plugins uit Mozilla Firefox:

Ongewenste advertenties verwijderen uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het firefox-menupictogram firefox menu icoon (rechtsboven in het hoofdvenster), selecteer "Add-ons en thema's". Klik op "Extensies", in het geopende venster zoekt u onlangs geïnstalleerde verdachte extensies, klikt u op de drie puntjes en vervolgens op "Verwijderen".

Ongewenste advertenties verwijderen uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van advertenties van metai assistant kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de advertenties van metai assistant, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om advertenties van metai assistant van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over advertenties van metai assistant of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/26163-metai-assistant-adware

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke schade kan adware veroorzaken?

Adware kan de kwaliteit van het browsen en de systeemprestaties verminderen. Deze software heeft meestal functies voor het traceren van gegevens - daarom wordt het beschouwd als een bedreiging voor de privacy van de gebruiker. Adware toont ook advertenties die gevaarlijke inhoud onderschrijven die ernstige problemen kan veroorzaken (bv. systeeminfecties, financiële verliezen, enz.).

Wat doet adware?

Adware is ontworpen om het plaatsen van advertenties op verschillende interfaces mogelijk te maken. Het kan ook in staat zijn om omleidingen te veroorzaken en kwetsbare informatie te verzamelen.

Hoe genereren ontwikkelaars van adware inkomsten?

Adware genereert hoofdzakelijk inkomsten via affiliate programma's door het promoten van inhoud. De ontwikkelaars kunnen commissie verdienen aan advertentieklikken, websitebezoeken, downloads van bestanden, productaankopen, dienstabonnementen of dergelijke.

Verwijdert Combo Cleaner de MetAI assistant adware?

Ja, Combo Cleaner scant uw computer en verwijdert gedetecteerde adware-achtige apps. Het moet vermeld worden dat handmatige verwijdering (uitgevoerd zonder de hulp van beveiligingsprogramma's) ineffectief kan zijn. In sommige gevallen, zelfs nadat de advertentie-ondersteunde software handmatig is verwijderd - blijven verschillende componenten (bestanden) verborgen in het systeem. De restanten kunnen blijven draaien en problemen veroorzaken. Daarom is het cruciaal om adware grondig te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
Advertenties van MetAI assistant QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van MetAI assistant op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.