FacebookTwitterLinkedIn

Hoe HijackLoader malware uit het besturingssysteem verwijderen

Ook bekend als: HijackLoader virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is HijackLoader?

HijackLoader is een loader-type malware. Het is ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken, d.w.z. extra malware te downloaden/installeren op geïnfecteerde machines. HijackLoader is op zichzelf vrij eenvoudig, maar vertrouwt op meerdere modules om zijn arsenaal aan functies uit te breiden.

Deze loader bestaat op zijn minst sinds de zomer van 2023. Er is waargenomen dat het systemen infecteert met DanaBot, RedLine en SystemBC.

HijackLoader malware detecties op VirusTotal

HijackLoader malware overzicht

Zoals vermeld in de inleiding, werkt HijackLoader door keteninfecties te veroorzaken. Hoewel de basismogelijkheden beperkt zijn, vertrouwt de malware op bijna twintig gedownloade modules om extra functionaliteit te verkrijgen.

HijackLoader maakt gebruik van verschillende anti-detectietechnieken. De malware implementeert een module met details van beveiligingstools die het probeert te omzeilen en blokkeren (volledige lijst).

Het gedrag van het programma kan verschillen afhankelijk van de aanwezige beveiligingssoftware op het aangetaste apparaat. Het maakt bijvoorbeeld geen veranderingen in het protocol als het Microsoft Defender detecteert, de aanwezigheid van Emsisoft of Webroot dwingen HijackLoader om de connectiviteitstests over te slaan, terwijl in het geval van Avast of AVG - de malware zijn uitvoering veertig seconden uitstelt.

Bovendien gebruikt HijackLoader modules om injectiemogelijkheden te verkrijgen, d.w.z. injectie van kwaadaardige code in programma's en processen.

Er worden meerdere modules gebruikt om het systeem voor te bereiden op de uiteindelijke payload. Hoewel HijackLoader is gebruikt om apparaten te infecteren met DanaBot, RedLine en SystemBC, betekent dit niet dat het niet kan worden gebruikt om andere malware op systemen te laden (bijv. trojans, ransomware, cryptocurrency miners, enz.).

Er moet worden vermeld dat malwareontwikkelaars hun software en methodologieën vaak verbeteren; daarom kunnen mogelijke toekomstige releases van HijackLoader extra/andere functionaliteiten of functies bevatten.

Samengevat kan de aanwezigheid van software zoals HijackLoader op apparaten leiden tot meervoudige systeeminfecties, verminderde systeemprestaties of uitval, gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam HijackLoader virus
Type bedreiging Trojan, loader, injector.
Detectienamen Avast (Win32:SpywareX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Gen:Variant.Fragtor.345488), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Spy.Danabot.V), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Waldek.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Casdet!rfn), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Payload DanaBot, RedLine, SystemBC, etc.
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Loader-type malware voorbeelden

We hebben duizenden malwarevoorbeelden geanalyseerd; WikiLoader, CustomerLoader, ModernLoader en IceXLoader zijn slechts enkele voorbeelden van loaders. Loader-type software kan ontworpen zijn om systemen te infecteren met een bepaald programma of een specifiek type malware, terwijl andere software allerlei kwaadaardige programma's kan infiltreren.

Bovendien kan malware een breed scala aan mogelijkheden hebben in gevarieerde combinaties. Maar hoe kwaadaardige software ook werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd.

Hoe is HijackLoader in mijn computer geïnfiltreerd?

Het is onbekend hoe HijackLoader precies wordt verspreid. Over het algemeen wordt malware verspreid met behulp van phishing en social engineering-technieken.

Schadelijke programma's worden meestal vermomd als of gebundeld met gewone software/media. Besmettelijke bestanden kunnen archieven zijn (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), JavaScript, enzovoort.

De meest gebruikte methoden zijn: drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, online scams, malvertising, schadelijke bijlagen en koppelingen in spammail (bijv. e-mails, PM's/DM's, sms'jes, enz.), onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en gratis websites voor het hosten van bestanden, Peer-to-Peer netwerken voor het delen van bestanden, enz.

Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

We raden ten zeerste aan om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met behulp van legitieme functies/tools van echte ontwikkelaars, omdat illegale activeringstools ("cracking") en updates van derden malware kunnen bevatten.

Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat valse en schadelijke online inhoud meestal legitiem en onschadelijk lijkt. We adviseren om voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en andere berichten. Bijlagen of links in verdachte e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze virussen kunnen zijn.

We benadrukken het belang van het installeren en up-to-date houden van een betrouwbare antivirus. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Blokkeerlijst van HijackLoader malware: 360 Safeguard, 360 Total Security, Avast, AVG, Avira, BitDefender, ByteFence, Comodo Internet Security, Emsisoft, ESET, Internet Security Essentials, Kaspersky, Malwarebytes, McAfee, Microsoft Defender, Norton 360, Symantec Event Manager, Trend Micro Internet Security en Webroot.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat wordt uitgevoerd op de computer van een gebruiker:

Malwareproces actief in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns-applicatie-uiterlijk

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden uit de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 in Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Windows 8 Startscherm, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer start nu opnieuw op in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en klik vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het aan/uit-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl u de toets "Shift" op uw toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "Een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 10 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer de Autoruns.exe-toepassing uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows invoer verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw de resultaten van de Autoruns-applicatie

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing en zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.Zoek naar malware en verwijder deze

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Als u deze stappen volgt, zou u alle malware van uw computer moeten verwijderen. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met HijackLoader malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

De meeste schadelijke programma's kunnen worden verwijderd zonder te formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die HijackLoader malware kan veroorzaken?

De gevaren die gepaard gaan met een infectie hangen af van de mogelijkheden van de malware en de modus operandi van de cybercriminelen. HijackLoader is ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken en heeft injectiemogelijkheden. Er is opgemerkt dat het apparaten infecteert met DanaBot, RedLine en SystemBC, maar andere programma's zijn niet onwaarschijnlijk. In het algemeen kan dit soort malware meerdere systeeminfecties, gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal veroorzaken.

Wat is het doel van HijackLoader malware?

De meeste malware-infecties worden gemotiveerd door financieel gewin. Cybercriminelen kunnen kwaadaardige software echter ook gebruiken om zichzelf te amuseren, persoonlijke wraakgevoelens uit te voeren, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, enz.) en zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is HijackLoader malware mijn computer binnengedrongen?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, spammail, online scams, malvertising, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en sites van derden, P2P-sharingnetwerken, enz.), illegale programmaactiveringstools ("cracks") en valse updates. Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is - aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's de neiging hebben om zich diep in systemen te verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
HijackLoader virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van HijackLoader virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.