FacebookTwitterLinkedIn

The Roboto Condensed Font Was Not Found oplichting

Ook bekend als: "The "Roboto Condensed" font was not found" virus
Schadeniveau: Ernstig

"The 'Roboto Condensed' font was not found" virus verwijderingsgids

Wat is "The 'Roboto Condensed' font was not found"?

Gelijkaardig aan The ArialText Font Was Not Found en The HoeflerText Font Wasn't Found, is de "The 'Roboto Condensed' font was not found"-melding vals en wordt deze vertoond door een kwaadaardige website. De valse pop-up werd eerst ontdekt door beveiligingsonderzoeker MalwareBreakdown. Onderzoek wijst uit dat gebruikers deze website vaak onbedoeld bezoeken - ze worden ernaar doorverwerzen door mogelijk ongewenste programma's die systemen infiltreren zonder toestemming. Naast het veroorzaken van doorverwijzingen leveren deze apps ook intrusieve online advertenties en bespioneren ze gebruikers en hun systeem.

The 'Roboto Condensed' font was not found oplichting

De foutmelding stelt dat het systeem een font (lettertype) mist met de naam "Roboto Condensed" en dat een website daardoor niet kan geopend worden. Om dit op te lossen moeten gebruikers zogezegd het 'font-pakket' downloaden. Maar dit pakket installeert geen lettertype, het installeert verschillende cryptocurrency-mijners (trojans) en de virussen Nymaim en Ursnif. De "The 'Roboto Condensed' font was not found"-foutmelding is oplichting en moet je dus negeren. Cybercriminelen verdienen geld aan de verspreiding van deze malware. Het verspreiden van malware is relatief uitzonderlijk voor valse foutmelding. Meestal claimen deze dat het systeem besmet werd en dat slachtoffers technische ondersteuningsdiensten moeten contacteren. Daarna wordt hen geld gevraagd om het probleem 'op te lossen'. Mogelijk ongewenste programma's leveren dan weer vaak advertenties in de vorm van pop-ups, coupons, banners en andere gelijkaardige advertenties. Ze gebruiken ook 'een virtuele laag' - een tool die de plaatsing van grafische inhoud bovenop elke website mogelijk maakt. Hierdoor verbergen de vertoonde advertenties vaak de onderliggende inhoud en verstoren ze de surfervaring. Bijkomend verwijzen deze advertenties vaak door naar kwaadaardige websites of activeren ze zelfs scripts die malware downloaden en installeren. Hierdoor kan zelfs een toevallige klik erop leiden tot risicovolle besmettingen met adware of malware. Veel mogelijk ongewenste programma's verzamelen gegevens die persoonlijk identificeerbaar kunnen zijn, en de ontwikkelaars delen deze data (IP-adressen, bezochte websites, bekeken pagina's, zoekopdrachten, muis- en toetsenbordactiviteit) met derden die ze mogelijk misbruiken om er inkomsten mee te genereren. Hierdoor kan de aanwezigheid van dergelijke apps leiden tot ernstige schendingen van de privacy of zelfs identiteitsdiefstal.

Bedreigingsoverzicht:
Naam"The "Roboto Condensed" font was not found" virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Er bestaan tientallen kwaadaardige websites die valse foutmeldingen vertonen gelijkaardig aan "The 'Roboto Condensed' font was not found" waaronder Google Chrome Warning Alert, Ransomware Detected en Suspicious Incoming Network Connections. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange lijst. Ze claimen allemaal dat het systeem besmet werd, bestanden ontbreken of beschadigd zijn enz. Deze foutmeldingen worden enkel ontworpen om malware te verspreiden of slachtoffers geld af te troggelen. Door het aanbieden van 'nuttige functies' proberen mogelijk ongewenste programma's dan weer een legitieme indruk te wekken terwijl ze niets toevoegen voor de meeste gebruikers. Ze veroorzaken vooral ongewenste doorverwijzingen (en verhogen zo het verkeer naar bepaalde websites); leveren intrusieve advertenties (via het "Pay Per Click" advertentiemodel en registreren allerlei gegevens, die later verkocht worden aan derden. De meeste gepromote websites zijn valse zoekmachines voor het internet die tientallen intrusieve advertenties bevatten. De mogelijk ongewenste programma's promoten dus websites met resultaten die nutteloos zijn voor de gebruiker. Het gebruik van valse zoekmachines is ook risicovol.

Hoe werden mogelijk ongewenste programma's op mijn computer geïnstalleerd?

De meeste mogelijk ongewenste programma's gebruiken een misleidende marketingmethode genaamd 'bundling' - de stiekeme installatie van externe programma's samen met reguliere software/apps. Ontwikkelaars weten dat gebruikers vaak stappen bij downloads en installaties overslaan en daarom verbergen ze de gebundelde programma's juist op deze plekken. Zoals hierboven vermeld verspreiden cybercriminelen ook mogelijk ongewenste programma's via intrusieve advertenties. Het overslaan van download- en installatiestappen leidt daarom vaak tot de onbedoelde installatie van apps en het klikken op advertenties betekent een gevaar voor de privacy van gebruikers.

Hoe vermijd je de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Installatie van dit soort ongewenste applicaties kan voorkomen worden door 1) nauwkeurig elke stap te analyseren van de download en installatie (vooral de 'aangepaste' en 'geavanceerde' instellingen) en 2) nooit op advertenties te klikken. Cybercriminelen nemen hun werk ernstig en ze stoppen veel tijd en moeite in het legitiem laten lijken van advertenties. Het is moeilijk te bepalen of advertenties kunnen worden vertrouwd. Neem dus geen risico. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid.

Tekst getoond in de "The 'Roboto Condensed' font was not found" pop-up foutmelding:

De webpagina wordt niet correct vertoond want ze gebruikt het “Roboto Condensed”-lettertype. Om dit te herstellen moet je het “Chrome/Mozilla Font Pack” installleren.

Uitgever: Google INc. All Rights Reserved./Mozilla Corporation.
Huidige versie: Chrome Font Pack 54.0.2785.89/Mozilla Font Pack 53.0.2785.89
Laatste versie: Chrome Font Pack 60.0.3112.90/Mozilla Font Pack 60.3112.90

Tweede "The 'Roboto Condensed' font was not found" pop-up:

Tweede The 'Roboto Condensed' font was not found pop-up

De scam verspreidt niet enkel ongewenste programma's (zoals Ykcol), maar ook adware besmettingen - NotToTrack, WebOptimum, Search Awesome, dotdo, s5mark, OnlineApp, Interstat en veel andere:

roboto font scam verspreidt adware

The Roboto Condensed Font Was Not Found virus verwijdering:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met XData Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het The Roboto Condensed Font Was Not Found virus te elimineren.

Als je je computer niet in veilige modus met netwerk kunt opstarten (of in Commandoprompt) start dan op met een hersteldisk. Sommige virussen schakele veilige modus uit om verwijdering moeilijk te maken. Voor deze stap heb je toegang tot een andere PC nodig. Na het verwijderen van de "The 'Roboto Condensed' font was not found" foutmelding van je PC herstart je deze met legitieme antispyware software om zo alle overblijfselen van de besmetting te verwijderen.

Andere tools die deze scam kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/11637-the-roboto-condensed-font-was-not-found-scam

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
The Roboto Condensed font was not found virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "The "Roboto Condensed" font was not found" virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.