FacebookTwitterLinkedIn

Backup en bestandsherstel

Oplossingen voor gegevensbackups:

De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het uitvoeren van regelmatig bijgewerkte backups. Er zijn veel manieren om gegevens in een backup te bewaren, software- en hardwareoplossingen evenals de cloud. Software- en hardwareoplossingen kunnen goed werken maar cloud-technologie is toch de populairste manier om gegevens te beschermen. De drie meest populaire oplossingen voor backups in de cloud zijn vandaag OneDrive (5GB gratis opslagruimte), Dropbox (2GB gratis opslagruimte), and Google Drive (15GB gratis opslagruimte).

Weetjes over OneDrive:

backup oplossingen - onedrive

OneDrive is een product van Microsoft. Deze clouddienst biedt z'n gebruikers 5GB gratis opslagruimte. Computergebruikers die Windows 8 of Windows 10 draaien hebben OneDrive ingebouwd in hun besturingssysteem. OneDrive is ook geïntegreerd in de Microsoft Office applicaties (waaronder Word, Excel enz.). Windows-gebruikers kunnen door OnedDrive bladeren via de bestandsverkenner en het is ook beschikbaar onder Android, iOS, Windows Phone en Xbox.

Hoe bestanden die werden getroffen door ransomware herstellen via OneDrive?

Gebruikers van OneDrive kunnen hun bestanden herstellen vanuit deze cloud backup-dienst door de bestandsverkenner te openen en naar OneDrive te navigeren. Als de ransomware bestanden in de OneDrive heeft overschreven dan kunnen gebruikers bekijken of er eerdere versies van de bestanden aanwezig zijn. Indien dat het geval is kunnen gebruikers de eerdere versie van de bestanden herstellen (die versie die niet versleuteld werd door ransomware). Gebruikers van een bedrijfsaccount kunnen deze instructies volgen om eerdere versies van hun gesynchroniseerde bestanden te controleren. Om op eerdere versies te controleren klik je met de rechtermuisknop op het bestand dat je wilt herstellen en kies je 'Herstel eerdere versies':

onedrive eerdere versies herstellen

Weetjes over Dropbox:

backup solution - dropbox

Dropbox is een eenvoudig in te stellen cloud-oplossing die beschikbaar is voor Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Kindle en Blackberry users Deze clouddienst biedt 2GB gratis opslagruimte aan. Door deze dienst te gebruiken kunnen gebruikers veel bestandstypes opslaan en deze delen tussen verschillende toestellen. Dropbox heeft geen limiet op de bestandsgrootte. Windows-gebruikers kunnen toegang verkrijgen tot Dropbox via de bestandsverkenner.

Hoe herstel je bestanden die getroffen werden door ransomware met behulp van DropBox?

Gebruikers van Dropbox hebben een optie om eerdere versies van de bestanden te bekijken. In het geval van een besmetting met ransomware kun je inloggen op je DropBox-account en daar bekijken of er een backup bestaat van de getroffen bestanden. Als versleutelde bestanden werden gesynchroniseerd met het DropBox-account dan klik je met de rechtermuisknop op het bestand dat je wilt herstellen en kies je 'Eerdere versies'. Als er een eerdere versie beschikbaar is (eerder dan de ransomware-besmetting) dan kan je deze gebruiken om het bestand te herstellen. Klijk met de rechtermuisknop op het bestand dat je wilt herstellen en klik op 'Eerdere versies'.

dropbox eerdere versies

Weetjes over Google Drive:

backup oplossingen - Google drive

Google Drive is een overzichtelijke cloudgebaseerde opslagdienst die een editor voor documenten, presentaties en spreadsheets omvat. Bovendien levert Google Drive gratis 15GB opslagruimte, wat meer is dan Dropbox en OneDrive. Als je een account hebt bij Google dan kun je toegang verkrijgen tot je Google Drive door naar het adres drive.google.com te surfen - geen bijkomende registratie vereist. Deze cloud-oplossing heeft ook applicaites voor Windows, Mac, Android en iOS gebruikers..

Hoe herstel je bestanden getroffen door ransomware met behulp van Google Drive?

Google Drive biedt een optie om eerdere versies van opgeslagen bestanden te bekijken. Slachtoffers van ransomware moet inloggen op hun Google Drive-account en controleren of er een backup van belangrijke bestanden te vinden is. Als de bestanden versleuteld werden en vervolgens gesynchroniseerd met de cloud-opslagdienst, klik dan rechts op 'Versies beheren...' en selecteer een eerdere versie van het getroffen bestand om de data te herstellen.

google drive versies beheren

Software voor bestandsherstelling:

Applicaties om data te herstellen kunnen bestanden herstellen die beschadigd, verwijderd of geformatteerd werden. Dit soort software werd niet specifiek voor ransomware-besmettingen ontworpen maar in sommige gevallen kunnen de applicaties gebruikt worden om bestanden versleuteld door ransomware te herstellen. Dit werkt misschien niet altijd (de cybercriminelen die ransomware maken proberen dit soort software vaak te blokkeren) maar het is de moeite waard een poging te doen. We selecteerden drie applicaties die data kunnen herstellen in het geval van een ransomware-besmetting: Recuva, EaseUS Data Recovery Wizard en R-Studio.

Recuva - Ontwikkeld door Piriform (ontwikkelaars van de populaire applicaties voor het schoonmaken van schijven 'CCleaner'), Recuva is een krachtige tool die in staat is afbeeldingen, muziek, video's en andere bestanden die per ongeluk verloren gingen te herstellen. Download Recuva HIER.

Bestandsherstelsoftware - recuva

EaseUS Data Recovery Wizard - in staat om gegevens te herstellen vanuit verschillende media/locaties (Harde schijven, USB schijven, geheugenkaarten, muziekspelers, enz.). Kan gebruikt worden om bestanden te herstellen die verloren gingen door beschadiging, verwijdering, formattering, partitieverlies, virusaanvallen, systeemcrashes enz. Download EaseUS Data Recovery Wizard HIER.

Bestandsherstelsoftware - easeus dataherstel wizard

R-Studio - gebruikt 'raw' bestandsherstel voor zwaar beschadigde of onbekende bestandssystemen. Kan gebruikt worden om bestanden op lokale of netwerkschijven te herstellen die werden beschadigd door virusaanvallen, stroomuitval, beschadigde harde schijven enz. Download R-Studio HIER.

r-studio

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderen van virussen en malware

Deze pagina bevat informatie over hoe besmetting met malware en virussen te voorkomen.

Verwijderen van malware