Hoe verwijdert u de Fob ransomware van uw computer?

Ook bekend als: Fob virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Fob ransomware

Wat is Fob?

Fob is een variant van de WannaScream ransomware, en deze variant werd ontdekt door Michael Gillespie. Fob versleutelt de bestanden van zijn slachtoffers, wijzigt hun bestandsnamen en vertoont een bericht met de vraag om losgeld. Het voegt ook het ID van het slachtoffer toe aan de bestandsnamen en het e-mailadres [email protected] samen met  ".Fob" extensie. Zo zou bijvoorbeeld het bestand "1.jpg" de naam "1.jpg.[1E857D00[[email protected]].Fob" krijgen, "2.jpg" wordt "2.jpg.[1E857D00[ [email protected]].Fob", enz. Er wordt na versleuteling ook een losgeldbericht geopend ("info.hta" en "ReadMe.txt").

De cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor deze ransomware beweren dat slachtoffers de versleutelde bestanden alleen kunnen decoderen met een tool die alleen zij verkopen. Om instructies te krijgen over de betaling daarvan moeten slachtoffers een e-mail sturen naar [email protected] of [email protected], of een chatbericht naar naar @Book545 op Telegram. Er wordt gemeld dat de prijs van die tool afhankelijk is van hoe snel de slachtoffers contact met hen zullen opnemen. Bovendien kunnen slachtoffers voordat ze een transactie uitvoeren, tot 5 bestanden verzenden om deze gratis te laten decoderen voor een gratis decodering. Slachtoffers worden gewaarschuwd  dat ze de de versleutelde bestanden niet mogen hernoemen en dat ze niet mogen proberen om ze te decoderen met software van derden. Dit zou de bestanden permanent beschadigen (permanent gegevensverlies veroorzaken). Helaas zijn er geen gratis tools bekend die bestanden kunnen decoderen nadat die door Fob zijn versleuteld, althans momenteel niet. Het wordt echter afgeraden om de cybercriminelen te contacteren of om hen losgeld te betalen. Zelfs na betaling zullen slachtoffers immers vaak geen decoderingssoftware ontvangen. Bij een ransomware-aanval is de enige manier om bestanden gratis te herstellen, via een back-up. U kunt wel voorkomen dat bestanden verder worden versleuteld door de ransomware van het besturingssysteem te verwijderen. Reeds gecodeerde bestanden zullen echter ontoegankelijk en onbruikbaar blijven, zelfs nadat ze zijn verwijderd.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

Fob decrypt instructions (info.hta)

Samenvattend kunnen we stellen dat kwaadaardige programma's zoals Fob zijn ontworpen om bestanden te versleutelen en ze ontoegankelijk te houden, tot de slachtoffers een decoderingstool of sleutel kopen bij de cybercriminelen die die malware hebben ontworpen. De meest voorkomende onderinge verschillen tussen ransomware zijn: het losgeldbedrag en het versleutelingsalgoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt om bestanden te coderen. Dit zijn enkele andere voorbeelden van ransomware: Moba, Pykw en Chinz. Meestal is het niet mogelijk om gegevens te decoderen zonder de juiste tools, en deze kunnen alleen worden aangekocht bij de cybercriminelen. Enkel  wanneer de ransomware bugs en fouten vertoont is het mogelijk om bestanden gratis te ontsleutelen. Desalniettemin gebeurt dit niet vaak en dus kan gegevensverlies veroorzaakt door ransomware alleen worden voorkomen door bestanden te herstellen vanaf een bestaande back-up. Daarom wordt aanbevolen om altijd een back-up van gegevens te maken en deze op te slaan op een externe server (zoals in de cloud) of op een niet-aangesloten opslagapparaat.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Een van de meest gebruikelijke manieren om malware te verspreiden, is via spamcampagnes. Daarbij worden e-mails verstuurd waaraan een schadelijk bestand is gekoppeld. Bij het openen of uitvoeren van dat bestand installeert dit ransomware of andere risicovolle malware. Enkele voorbeelden van bestanden die cybercriminelen toevoegen aan hun e-mails, zijn schadelijke Microsoft Office, PDF-documenten, archiefbestanden zoals RAR, ZIP, uitvoerbare bestanden (zoals .exe) en JavaScript. Het is de moeite waard om te vermelden dat dergelijke e-mails ook links kunnen bevatten die downloadwebsites met kwaadaardige bestanden openen. Een andere manier om een ​​computer te infecteren met malware is via kwaadaardige programma's, zogenaamde trojans, als uw computer daar al mee besmet is natuurlijk. Trojans zijn namelijk programma's die vaak zijn ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken en andere schadelijke software te installeren. Onbetrouwbare kanalen voor het downloaden van software, zoals niet-officiële websites, freeware-downloadwebsites, gratis bestandshostingswebsites, peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule en), externe downloaders, enz. kunnen ook worden gebruikt om kwaadaardige programma's te verspreiden. Wanneer gebruikers schadelijke bestanden openen die via dergelijke kanalen zijn gedownload, dan veroorzaken ze de installatie van schadelijke software. Valse software-updaters infecteren computers door malware te installeren in plaats van updates, of door misbruik te maken van bugs en fouten in verouderde software op de computer van de slachtoffers. 'Cracking'-tools (niet-officiële activatieprogramma's) zijn zogenaamd bedoeld om de activering van gelicentieerde software of besturingssystemen te omzeilen. In plaats van hun beloftes waar te maken, infecteren ze echter vaak systemen met malware.

Samenvatting bedreiging:
Naam Fob virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .Fob
Bericht met de vraag om losgeld info.hta, ReadMe.txt
Contactgegevens cybercriminelen [email protected], [email protected], @Book545 op Telegram
Detectienamen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.Imps.3), ESET-NOD32 (A Variant Of MSIL/Filecoder.LK), Kaspersky (HEUR:Trojan-Ransom.MSIL.Encoder.gen), volledige detectielijst (VirusTotal)
Frauduleuze procesnaam Antivirus (de naam kan verschillen)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Fob virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Het wordt aanbevolen om irrelevante e-mails met bijlagen of weblinks altijd te negeren, vooral als dergelijke e-mails werden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen. Dergelijke e-mails bevatten vaak zogenaamde officiële of dringende berichten en lijken soms te zijn verzonden door legitieme bedrijven en organisaties. Het wordt ook aanbevolen om geen software te downloaden (of te installeren) via externe downloaders (of installatieprogramma's) of andere vergelijkbare tools. Software en bestanden mogen alleen worden gedownload vanaf officiële websites en via directe links. Geïnstalleerde software mag alleen worden geactiveerd of bijgewerkt met tools die worden geleverd door de officiële softwareontwikkelaars. Andere (niet-officiële en externe) tools mogen daarvoor nooit worden gebruikt. Het is de moeite waard om te vermelden dat het niet legaal is om gelicentieerde programma's te activeren met behulp van 'cracks'. Daarnaast wordt aanbevolen om een ​​betrouwbare anti-spyware- of antivirussoftware op uw besturingssysteem te installeren en dit te scannen om potentiële gevaren te ontdekken. Als uw computer al is geïnfecteerd met Fob, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster van Fob ransomware ("info.hta"):

All your files have been encrypted by Wanna Scream!
due to a security problem with your PC. If you want to restore them, write us to the e-mail [email protected]
Write this ID in the title of your message:-
In case of no answer in 24 hours write us to this e-mail:[email protected]
You have to pay for decryption in Bitcoins. The price depends on how fast you write to us. After payment we will send you the tool that will decrypt all your files.
Free decryption as guarantee
Before paying you can send us up to 5 files for free decryption. The total size of files must be less than 4Mb (non archived), and files should not contain valuable information. (databases,backups, large excel sheets, etc.)
How to obtain Bitcoins
The easiest way to buy bitcoins is LocalBitcoins site. You have to register, click 'Buy bitcoins', and select the seller by payment method and price.
hxxps://localbitcoins.com/buy_bitcoins
Also you can find other places to buy Bitcoins and beginners guide here:
hxxp://www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Attention!
Do not rename encrypted files.
Do not try to decrypt your data using third party software, it may cause permanent data loss.
Decryption of your files with the help of third parties may cause increased price (they add their fee to our) or you can become a victim of a scam.

Screenshot van het tekstbestand van Fob ("ReadMe.txt"):

Fob ransomware text file (ReadMe.txt)

Tekst in dit bestand:

[+] All Your Files Have Been Encrypted [+]
[-] Do You Really Want To Restore Your Files?
[+] Write Us To The E-Mail : [email protected]
[+] Write Us To The ID-Telegram : @Book545
[+] If you did not get any response until 24 hours later,Write to this E-Mail : [email protected]
[-] Write Your Unique-ID In The Title Of Your Message.
[+] Unique-ID : -

Screenshot van bestanden die versleuteld worden door Fob (".Fob"-extensie):

Files encrypted by Fob ransomware (.Fob extension)

Fob in taakbeheer (vermomd als "Antivirus" maar de naam kan verschillen):

fob malicious antivirus process in task manager

De Fob ransomware verwijderen:

Fob virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Fob virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Fob virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Fob ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Fob ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mFobode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Fob ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mFobode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Fob, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmFobode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Fob ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Fob ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/18207-fob-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Fob virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Fob virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Fob virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.