Hoe de WannaScream ransomware deïnstalleren?

Ook bekend als: WannaScream virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

WannaScream ransomware verwijderingsinstructies

Wat is WannaScream?

WannaScream werd ontdekt door S!Ri. Deze ransomware codeert de bestanden, wijzigt hun bestandsnamen en maakt een losgeldbericht aan dat wordt weergegeven in een ander pop-upvenster. WannaScream hernoemt alle gecodeerde bestanden door een e-mailadres ([email protected]), een slachtoffer-ID en de extensie ".WannaScream" aan hun bestandsnamen toe te voegen. Het verandert bijvoorbeeld "1.jpg" naar "1.jpg.[[email protected]][1E857D00].WannaScream", enzovoort. WannaScream maakt een bericht met een vraag om losgeld aan en een tekstbestand met de naam "README.txt" en geeft die ook weer in een pop-upvenster via het gemaakte "WannaScream.hta"-bestand.

Doorgaans kunnen de mensen waarvan hun computer besmet is met ransomware hun bestanden niet decoderen zonder een decryptietool en/of sleutel die alleen door de cybercriminelen (ontwikkelaars van een bepaalde ransomware) geleverd kan worden. Om de instructies over het kopen van een decoderingstool van de WannaScream-ontwikkelaars te krijgen, moeten de slachtoffers contact met hen opnemen door een e-mail te schrijven naar [email protected] of [email protected] Ze moeten de aangewezen ID opgeven en vervolgens wachten op verdere instructies. De slachtoffers krijgen ook een gratis decodering aangeboden van niet meer dan 5 bestanden, die geen waardevolle informatie mag bevatten. Deze bestanden kunnen naar de cybercriminelen worden verzonden door ze aan de e-mail te linken. Volgens de cybercriminelen achter WannaScream hangt de prijs van een decoderingstool af van hoe snel er contact met hun wordt opgenomen. Helaas zijn er geen tools die bestanden die gecodeerd zijn door de WannaScream ransomware gratis kunnen decoderen, althans niet op dit moment. Ook blijven de bestanden meestal gecodeerd, zelfs na verwijdering van de ransomware. Doorgaans is de enige manier om de bestanden gratis te herstellen (zonder de tools te gebruiken die gekocht kunnen worden bij de cybercriminelen): ze herstellen vanuit een back-up. We raden u af om de cybercriminelen te vertrouwen en om losgeld te betalen; vaak worden de slachtoffers die betalen opgelicht (de cybercriminelen sturen ze geen decryptietools en/of sleutels zoals ze beloofden).

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

WannaScream decryptie instructies (WannaScream.hta)

Meestal is ransomware een soort software die ontworpen is om de gegevens te coderen, zodat de slachtoffers gedwongen worden om losgeld te betalen via een losgeldbrief (en/of pop-upvenster) met instructies om dat te doen. Hier zijn voorbeelden van andere ransomware: Pashka, Roll Safe en Bablo. In de meeste gevallen zijn de twee hoofdvariabelen: de prijs van de decodering en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt om de gegevens te coderen. Zoals we in de vorige paragraaf schreven: meestal hebben alleen de cybercriminelen de tools die de bestanden kunnen versleutelen die zijn gecodeerd door hun ransomware. Het is enkel mogelijk om de bestanden zonder hun tools te decoderen wanneer de ransomware enkele bugs/fouten bevat of op andere manieren kwetsbaar is. Omdat dit niet vaak gebeurt, kunnen de slachtoffers hun bestanden alleen herstellen door een back-up te gebruiken die ze vóór de ransomware-aanval hebben gemaakt. Daarom raden we u aan om altijd een back-up van gegevens te maken en om deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Doorgaans verspreiden de cybercriminelen ransomware (en andere kwaadaardige software) via spamcampagnes (e-mails), valse software-updatetools, onbetrouwbare software-downloadkanalen, software 'cracking'/activeringstools en trojans. Ze verspreiden kwaadaardige software via spamcampagnes door e-mails te verzenden met kwaadaardige bijlagen (of websitelinks die schadelijke bestanden downloaden). In de meeste gevallen voegen ze bestanden toe zoals: Microsoft Office-documenten, PDF-documenten, RAR, ZIP (of andere archiefbestanden), uitvoerbare bestanden zoals .exe- en JavaScript-bestanden. Hun doel is om de ontvangers te misleiden om die bijlagen te openen. Eens geopend, installeren ze ransomware of andere malware. Een andere manier om malware te verspreiden is door valse software-updatetools te gebruiken. Meestal zijn deze tools ontworpen om de systemen te infecteren door bugs/fouten van verouderde software te exploiteren of door ongewenste, vaak kwaadaardige programma's te installeren. Voorbeelden van twijfelachtige software-downloadbronnen die vaak gebruikt worden om malware te verspreiden, zijn: peer-to-peer-netwerken (torrent-clients, eMule, enzovoort), freeware downloadpagina's, gratis websites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en andere vergelijkbare kanalen. Cybercriminelen uploaden kwaadaardige bestanden en hopen dat iemand ze zal downloaden en openen. Eénmaal geopend, installeren die bestanden schadelijke software. Software 'krakende'/activeringstools worden gebruikt door mensen die hopen om gratis de gelicentieerde software te activeren. Helaas installeren deze tools vaak malware in plaats van de betaalde activering te omzeilen. Trojans zijn schadelijke programma's die vaak ontworpen zijn om andere computerinfecties te verspreiden. Met andere woorden: ze zijn ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken door 'backdoors' te openen voor andere kwaadaardige programma's.

Bedreigingsoverzicht:
Naam WannaScream virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Versleutelde Bestandsextensie .WannaScream
Losgeldeisend Bericht README.txt en WannaScream.hta
Cyber Crimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Generic.Ransom.WCryG.30A35D4E), ESET-NOD32 (A Variant Of Generik.HDUYIJR), Kaspersky (HEUR:Trojan-Ransom.MSIL.Spora.gen), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om WannaScream virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Bestanden die toegevoegd zijn aan irrelevante e-mails met verdachte/onbekende adressen, mogen niet worden geopend. Hetzelfde geldt voor dergelijke website-links. Het is vermeldenswaard dat cybercriminelen hun e-mails vaak als officieel en belangrijk vermommen. Bovendien moeten alle bestanden en programma's gedownload worden via officiële en betrouwbare websites, geen van de andere bronnen die we in de vorige paragraaf hebben vermeld, kunnen vertrouwd/gebruikt worden. Het is ook belangrijk om de geïnstalleerde programma's bij te werken via de geïmplementeerde functies of tools die worden aangeboden door de officiële softwareontwikkelaars. Als het geïnstalleerde programma niet gratis is, dan moet het correct geregistreerd (geactiveerd) worden. Het is niet legaal om daarvoor software 'krakende' tools te gebruiken, bovendien leiden ze vaak tot de installatie van kwaadaardige software. Nog een manier om een ​​computer veilig te houden is door deze regelmatig te scannen met een gerenommeerde anti-spyware of antivirus suite en ervoor te zorgen dat deze te allen tijde up-to-date is. Als uw computer al geïnfecteerd is met WannaScream, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in WannaScream.hta (pop-upvenster):

Al uw bestanden zijn gecodeerd door Wanna Scream!
vanwege een beveiligingsprobleem met uw pc. Als u ze wilt herstellen, schrijft u ons naar de e-mail [email protected]
Schrijf deze ID in de titel van uw bericht: 1E857D00
Als u niet binnen de 24 uur antwoord krijgt, dan kunt u ons een e-mailbericht sturen naar: [email protected]
U moet voor de decodering in Bitcoins betalen. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft. Na betaling sturen we u de tool die al uw bestanden decodeert.
Gratis decryptie als garantie
Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 5 bestanden sturen voor een gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 4 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
Hoe Bitcoins te verkrijgen?
De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is via de LocalBitcoins-site. U moet zich registreren, op 'Bitcoins kopen' klikken en de verkoper selecteren op betaalmethode en prijs.
hxxps://localbitcoins.com/buy_bitcoins
U kunt hier ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en de beginnersgids te kopen:
hxxp://www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan onze) of u kunt het slachtoffer worden van een zwendel.

Screenshot van het WannaScream's tekstbestand ("README.txt"):

WannaScream ransomware tekstbestand (README.txt)

README.txt in GIF:

wannascream txt (README.txt) in gif

Tekst in dit bericht:

[+] Al uw bestanden zijn gecodeerd [+]
 [-] Wilt u uw bestanden echt herstellen?
 [+] Schrijf ons naar de e-mail: [email protected]
 [+] Als u 24 uur later geen antwoord krijgt, schrijf dan naar deze e-mail: [email protected]
 [-] Schrijf uw unieke ID in de titel van uw bericht.
 [+] Uniek-ID: 1E857D00
 [-] U moet voor de decodering in bitcoins betalen.
 [-] De prijs hangt af van hoe snel u ons schrijft.
 [-] Na betaling sturen we u de decryptietool
 Dat zal al uw bestanden ontsleutelen.
 ________
          [+] Gratis decodering als garantie [+]
 [-] Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 5 bestanden sturen voor een
 gratis decodering, de totale bestandsgrootte moet minder zijn
 dan 10 MB, (niet-gearchiveerd) en de bestanden mogen geen
 waardevolle informatie (databases, back-ups, grote Excel
 -bladen, enz.) bevatten.
 ________
             [+] Hoe Bitcoins te verkrijgen [+]
 [-] De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is via LocalBitcoins
 Website: hxxps://localbitcoins.com/buy_bitcoins
 U moet zich registreren, klik op 'Bitcoins kopen' en selecteer
 de verkoper per betaalmethode en prijs.
 [-] Ook kunt u hier andere plaatsen vinden om bitcoins en
 de beginnersgids te kopen:
 hxxp://coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins
 ________
                  [+] Let op! [+]
 [-] Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
 [-] Probeer uw gegevens niet te decoderen met een externe partij
 -Software, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
 [-] Decodering van uw bestanden met behulp van derde
 Partijen kunnen een verhoogde prijs veroorzaken (zij voegen hun vergoeding toe
 aan de onze) Of u kunt het slachtoffer worden van een oplichterij.
 
________DARKCRYPT_Ransomware________

Screenshot van bestanden versleuteld door WannaScream (".WannaScream" extensie):

Bestanden versleuteld door WannaScream ransomware (.WannaScream extensie)

WannaScream ransomware verwijdering:

WannaScream virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van WannaScream virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het WannaScream virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze WannaScream ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de WannaScream ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mWannaScreamode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de WannaScream ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mWannaScreamode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met WannaScream, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmWannaScreamode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals WannaScream ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de WannaScream ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16733-wannascream-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
WannaScream virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van WannaScream virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met WannaScream virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.