Hoe verwijdert u de Chinz ransomware van uw computer?

Ook bekend als: Chinz virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Chinz ransomware

Wat is Chinz?

Chinz is onderdeel van de Phobos ransomware-familie. Het is een typische ransomware die is ontworpen om de bestanden van slachtoffers te versleutelen, hun bestandsnamen te wijzigen en vervolgens instructies te tonen over hoe slachtoffers contact kunnen opnemen met de cybercriminelen om de bestanden te decoderen. Chinz verandert de naam van elk versleuteld bestand door er een slachtoffer-ID, het e-mailadres [email protected] de ".chinz" -extensie aan toe te voegen. Zo hernoemt het bijvoorbeeld een bestand met de naam "1.jpg" naar "1.jpg.id [1E857D00-2875]. [[email protected]] .chinz", "2.jpg" naar "2.jpg.id[1E857D00-2875].[[email protected]] .chinz ", enzovoort. Het toont ook een bericht met de vraag om losgeld in een pop-upvenster en in het "info.txt"-bestand.

Om informatie te ontvangen over het kopen van een decoderingstool, moeten slachtoffers contact opnemen met de ontwikkelaars van Chinz door een mail te sturen naar de adressen [email protected] of [email protected] en de aan hen toegewezen ID te vermelden. Er wordt vermeld dat de prijs van een decoderingssoftware of -sleutel afhangt van hoe snel ze contact opnemen. Bovendien krijgen slachtoffers een gratis decodering van maximaal 5 bestanden aangeboden. Die bestanden kunnen naar deze cybercriminelen worden gestuurd door ze als bijlage aan de e-mail toe te voegen. De bijgevoegde bestanden mogen echter geen waardevolle informatie bevatten. Bovendien wordt vermeld dat pogingen om de bestanden te hernoemen of ze te decoderen met software van derden kunnen leiden tot permanent gegevensverlies. Helaas zijn cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor Chin de enigen die over de nodige tools beschikken om bestanden te decoderen die door deze ransomware zijn versleuteld. De kans bestaat echter dat ze deze tools nooit zullen vrijgeven, zelfs niet na betaling. Daarom wordt sterk aangeraden om hen geen losgeld te betalen. Meestal kunnen slachtoffers van een ransomware-aanval hun bestanden alleen gratis herstellen vanaf een back-up. Het is ook mogelijk om verdere versleuteling te voorkomen door ransomware van het besturingssysteem te verwijderen. Reeds gecodeerde bestanden blijven dan echter ontoegankelijk, zelfs nadat de ransomware is verwijderd.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen als ze hun data willen ontsleutelen:


Chinz decrypt instructions (info.hta)

Kortom, ransomware is een type malware dat is ontworpen om gegevens te versleutelen en om een bericht met de vraag om losgeld weer te geven. De twee meest belangrijkste onderlinge verschillen zijn de prijs van een decodering en het cryptografische algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt om de gegevens van slachtoffers te versleutelen. Helaas gebruikt dergelijke malware in de meeste gevallen sterke coderingsalgoritmen, waardoor het onmogelijk is om bestanden te decoderen zonder de juiste tools (tools die alleen de cybercriminelen in hun bezit hebben). Het is alleen mogelijk om gegevens zonder deze tools te decoderen als de ransomware bugs (fouten) vertoont. Dat gebeurt niet vaak. Daarom wordt aanbevolen om altijd een back-up van uw gegevens te maken en deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren. Een paar voorbeelden van andere malware van dit type zijn Pywdu, Gomer en Deal_For_Access.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Doorgaans proberen cybercriminelen computers te infecteren met ransomware en andere malware via andere kwaadaardige programma's, trojans genaamd, ofwel via spamcampagnes, valse software-updaters, tools voor het kraken van software en onbetrouwbare kanalen voor het downloaden van software. Trojans zijn een vorm van malware die kettinginfecties kunnen veroorzaken: als ze eenmaal op het besturingssysteem zijn geïnstalleerd, besmetten ze dit met andere kwaadaardige programma's (in dit geval ransomware). Wanneer cybercriminelen malware proberen te verspreiden via spamcampagnes, sturen ze e-mails met schadelijke bijlagen (of websitelinks die zijn ontworpen om schadelijke bestanden te downloaden). In dergelijke gevallen wordt schadelijke software geïnstalleerd als de ontvangers een schadelijk bestand openen of uitvoeren. Meestal voegen cybercriminelen virussen toe als bijlage in de vorm kwaadaardige Microsoft Office-documenten, archiefbestanden (zoals ZIP, RAR), uitvoerbare bestanden (zoals .exe), PDF-documenten en JavaScript-bestanden. Valse software-updaters infecteren systemen door misbruik te maken van bugs of  gebreken in verouderde software die op het besturingssysteem is geïnstalleerd of door malware te installeren in plaats van updates. Tools voor het kraken van software en niet-officiële updaters infecteren computers op een vergelijkbare manier: in plaats van betaalde software te activeren, installeren ze schadelijke software. Niet-officiële websites, diensten voor gratis bestandshosting, freeware downloadwebsites, externe downloaders (en installatieprogramma's), peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule) en andere soortgelijke downloadkanalen kunnen worden gebruikt om kwaadaardige bestanden te verspreiden die als legitieme bestanden worden vermomd. Wanneer gebruikers deze downloaden en openen dan veroorzaken ze de installatie van schadelijke software.

Samenvatting bedreiging:
Naam Chinz virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .chinz
Bericht met de vraag om losgeld info.txt en pop-up-venster (info.hta)
Contactgegevens cybercriminelen [email protected], [email protected]
Detectienamen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Gen:Variant.Ransom.Phobos.62), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Phobos.C), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), volledige detectielijst (VirusTotal)
Fraudulueze procesnamen Deze ransomware voert een proces uit zonder naam (al is dit misschien niet zo bij alle varianten)
Symtomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Chinz virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Bijlagen en / of websitelinks in irrelevante e-mails die werden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen mogen niet worden geopend. Vaak worden dergelijke e-mails verzonden door cybercriminelen, en meestal worden ze vermomd als belangrijke, officiële berichten. Software en bestanden mogen alleen worden gedownload van officiële websites en via directe links. Niet-officiële sites, externe downloaders (en installatieprogramma's), enz. kunnen worden gebruikt om kwaadaardige bestanden en programma's te verspreiden. Geïnstalleerde software moet worden bijgewerkt en geactiveerd (indien nodig) met behulp van tools of functies die worden geleverd door officiële softwareontwikkelaars. Niet-officiële tools van derden zijn vaak ontworpen om computers met malware te infecteren. Het is ook niet legaal om cracks te gebruiken om gelicentieerde software te activeren. Een andere manier om computers veilig te houden, is door ze regelmatig te scannen met een gerenommeerde antivirus- of antispywaresuite en altijd gedetecteerde bedreigingen direct na het scanproces te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met Chinz, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster van de Chinz ransomware ("info.hta"):

All your files have been encrypted!
All your files have been encrypted due to a security problem with your PC. If you want to restore them, write us to the e-mail [email protected]
Write this ID in the title of your message 1E857D00-2875
In case of no answer in 24 hours write us to this e-mail:[email protected]
You have to pay for decryption in Bitcoins. The price depends on how fast you write to us. After payment we will send you the tool that will decrypt all your files.
Free decryption as guarantee
Before paying you can send us up to 5 files for free decryption. The total size of files must be less than 4Mb (non archived), and files should not contain valuable information. (databases,backups, large excel sheets, etc.)
How to obtain Bitcoins
The easiest way to buy bitcoins is LocalBitcoins site. You have to register, click 'Buy bitcoins', and select the seller by payment method and price.
hxxps://localbitcoins.com/buy_bitcoins
Also you can find other places to buy Bitcoins and beginners guide here:
hxxp://www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Attention!
Do not rename encrypted files.
Do not try to decrypt your data using third party software, it may cause permanent data loss.
Decryption of your files with the help of third parties may cause increased price (they add their fee to our) or you can become a victim of a scam.

Screenshot van het tekstbestand van Chinz:

Chinz ransomware text file (info.txt)

Tekst in dit bestand:

!!!All of your files are encrypted!!!
To decrypt them send e-mail to this address: [email protected]
If we don't answer in 24h., send e-mail to this address: [email protected]

Chinz in Taakbeheer (proces zonder naam, al is dit niet noodzakelijk in alle varianten zo):

chinz unnamed malicious process in task manager

Screenshot van door Chinz versleutelde bestanden (".chinz"-extensie):

Files encrypted by Chinz ransomware (.chinz extension)

Instructies voor het verwijderen van de Chinz ransomware:

Chinz virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Chinz virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Chinz virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Chinz ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Chinz ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mChinzode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Chinz ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mChinzode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Chinz, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmChinzode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Chinz ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Chinz ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/18195-chinz-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Chinz virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Chinz virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Chinz virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.