Hoe verwijdert u de Dr ransomware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Dr virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Dr ransomware

Wat is Dr ransomware?

Dr is de naam van een kwaadaardig programma dat afkomstig is uit de Dharma ransomware-groep. Op systemen die met deze malware zijn besmet worden alle bestanden versleuteld en wordt een bericht gecreëerd met daarin de vraag om losgeld. De bestanden worden ook hernoemd volgens dit patroon: originele bestandsnaam, een uniek ID per slachtoffer, het e-mailadres van de cybercriminelen en de extensie ".dr". Zo wordt een bestand als "1.jpg" bijvoorbeeld hernoemd naar "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].dr" na de encryptie. Als dit proces is voltooid dan wordt een bericht met de vraag om logeld getoond in een pop-up-venster en in het bestand "FILES ENCRYPTED.txt".

"FILES ENCRYPTED.txt" meldt dat de gegevens van de slachtoffers zijn vergrendeld. Om de bestanden te herstellen, krijgen gebruikers de instructie om via e-mail contact op te nemen met de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de infectie. Het pop-upvenster bevat meer informatie over de infectie. Het bericht verduidelijkt dat de gegevens zijn versleuteld. Bovendien moeten de slachtoffers het ID vermelden dat aan hen is toegewezen, en als er binnen 12 uur geen antwoord komt dan moeten ze het alternatieve e-mailadres proberen. Dit bericht eindigt met waarschuwingen. Gebruikers worden gewaarschuwd dat het hernoemen van de gecodeerde bestanden of pogingen om ze te decoderen met tools van derden, kunnen leiden tot permanent gegevensverlies. In veel gevallen is het na een ransomware-besmetting onmogelijk om zonder tussenkomst van de verantwoordelijke criminelen de bestanden te ontsleutelen. Dat kan alleen als de malware nog in ontwikkeling is of fouten bevat. Hoe dan ook, het wordt nadrukkelijk afgeraden om in te gaan op de eisen om losgeld. Slachtoffers ontvangen immers, ondanks betaling, vaak niet de beloofde decoderingstools of -sleutels. Dan blijven hun gegevens versleuteld en verliezen ze nog geld ook. Om te voorkomen dat Dr ransomware verder bestanden versleutelt, moet het uit het besturingssysteem verwijderd worden. Helaas zal verwijdering de reeds getroffen bestanden niet herstellen. De enige oplossing is ze te herstellen vanaf een back-up, als die is gemaakt vóór de infectie en op een aparte locatie is opgeslagen.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen en hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

Dr decrypt instructions (pop-up)

Black Claw, Wbqczq, FRM en LickyAgent zijn enkele andere voorbeelden van ransomware-programmaa's. Deze versleutelen gegevens en vragen losgeld in ruil voor de decoderingstools. Er bestaan twee belangrijke onderlinge verschillen: de cryptografische algoritmes die ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het bedrag van het losgeld, dat meestal varieert tussen 100 en 1000 euro. Hiervoor worden diggitale valuta's (bijv. cryptocurrencies, prepaid vouchers, etc.) gebruikt, omdat die transacties moeilijk te traceren zijn. Om gegevensverlies te voorkomen, wordt ten zeerste aanbevolen om back-ups op externe servers of niet-aangesloten opslagapparaten te bewaren (idealiter op meerdere verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meest voorkomende verspreidingsmethode van malware (inclusief ransomware) is via trojans, spamcampagnes, illegale activeringstools ("cracks"), valse updaters en dubieuze downloadkanalen. trojans paarden zijn schadelijke programma's, waarvan sommige soorten kettinginfecties kunnen veroorzaken (extra malware downloaden en installeren). 'Spamcampagnes' zijn grootschalige operaties waarbij misleidende e-mails met duizenden tegelijuk worden verzonden. Deze mails worden voorgesteld als 'officiële', 'belangrijke', 'dringende' berichten en bevatten besmettelijke bestanden (of een link daarnaar). Virusbestanden kunnen allerlei formaten hebben (bijvoorbeeld Microsoft Office- en PDF-documenten, archief- en uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz.) en wanneer ze worden uitgevoerd of geopend, dan wordt het infectieproces gestart. Illegale activeringstools ("cracks") kunnen malware downloaden en installeren in plaats van betaalde software te activeren. Valse updaters veroorzaken infecties door misbruik te maken van zwakke punten in verouderde software, of door simpelweg schadelijke software te installeren in plaats van de beloofde updates. Malware wordt vaak onbedoeld gedownload vanaf onbetrouwbare bronnen, zoals niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere externe downloaders.

Samenvatting bedreiging:
Naam Dr virus
Type bedreiging Ransomware, Cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .dr (bestanden krijgen een uniek ID en het e-mailadres van de cybercriminelen in hun naam)
Bericht met de vraag om losgeld Tekst in een pop-upvenster en in FILES ENCRYPTED.txt
Contactgegevens cybercriminelen [email protected] en [email protected]
Detectienamen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met de vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Distributiemethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Dr virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Download of installeer geen software via externe downloaders, installatieprogramma's, niet-officiële pagina's of andere hierboven genoemd bronnen. Gebruik alleen officiële webpagina's en directe downloadlinks. Geïnstalleerde software (en besturingssystemen) moeten worden bijgewerkt via geïmplementeerde functies en tools die werden ontworpen door de officiële ontwikkelaars. Bijlagen of weblinks die werden ontvangen via verdachte e-mails (die werden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen) mogen niet worden geopend. Activeer software of besturingssystemen niet via niet-officiële activeringstools. Het is illegaal om de activering van software op deze manier te omzeilen en het leidt vaak tot de installatie van risicovolle malware. Scan uw computer regelmatig op bedreigingen met betrouwbare antispyware- of antivirussoftware en houd deze up-to-date. Als uw computer al is geïnfecteerd met deze ransomware, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om de Dr ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Dr ransomware-tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt"):

YOUR FILES ARE ENCRYPTED
Don't worry,you can return all your files!
If you want to restore them, follow this link:email [email protected] YOUR ID -
If you have not been answered via the link within 12 hours, write to us by e-mail:[email protected]
Attention!
Do not rename encrypted files.
Do not try to decrypt your data using third party software, it may cause permanent data loss.
Decryption of your files with the help of third parties may cause increased price (they add their fee to our) or you can become a victim of a scam.

Schermafbeelding van het tekstbestand van Dr ("FILES ENCRYPTED.txt"):

Dr ransomware text file (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand file:

all your data has been locked us
You want to return?
write email [email protected] or [email protected] 

Screenshot van bestanden die werden versleuteld door Dr (".dr"-extensie):

Files encrypted by Dr ransomware (.dr extension)

De Dr ransomware verwijderen:

Dr virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Dr virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Dr virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Dr ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Dr ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mDrode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Dr ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mDrode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Dr, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmDrode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Dr ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Dr ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/18074-dr-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Dr virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Dr virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Dr virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.