Dharma Ransomware

Ook bekend als: Dharma virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Dharma ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Dharma?

Dharma is een nieuwe variant van Crysis - een risicovol virus van het ransomware-type. Volgend op een succesvolle infiltratie versleutelt Dharma verschillende bestanden met behulp van asymmetrische versleutelingstechnieken. Bijkomend voegt deze bestandsversleutelaar een ".[[email protected]].dharma" extensie toe aan de naam van elk versleuteld bestand (zo wordt "sample.jpg" hernoemd naar "sample.jpg.[[email protected]].dharma"). Andere varianten gebruiken de ".[[email protected]].dharma" extensie. Anders dan eerdere versies wijzigt Dharma echter niet de bureaubladachtergrond. Het creëert wel een ("README.txt") tekstbestand dat in elke map met getroffen bestanden wordt geplaatst.

Dharma's tekstbestand bevat een erg kort bericht met de boodschap dat de computer van het slachtoffer niet beschermd is en dat de ontwikkelaars kunnen helpen dit oplossen en de versleutelde bestanden terug herstellen. Om hulp te ontvangen moeten de slachtoffers de ontwikkelaars van Dharma contacteren via een opgegeven mailadres ([email protected]). Verdere instructies worden dan verstuurd. Dharma versleutelt de bestanden met een assymetrisch algoritme en dus wordt een publieke (encryptie) en een private (decryptie) sleutel aangemaakt tijdens de versleuteling. De private sleutel wordt op een server op afstand opgeslagen en gecontroleerd door de ontwikkelaars.  Ontsleuteling is niet mogelijk zonder deze private sleutel en dus wordt er een losgeld voor gevraagd. De kostprijs is momenteel onbekend, meestal vragen dit soort cybercriminelen 500 tot 1000 dollar in bitcoins. Ontsleuteling gebeurt echt vaak ook niet als er betaald word. Je mag daarom nooit deze cybercriminelen proberen te contacteren of betalen. Er is veel kans dat je anders opgelicht zult worden. Het handmatig herstellen van de door Dharma versleutelde bestanden is momenteel onmogelijk (er zijn geen tools beschikbaar om dit te doen). De enige oplossing is dus een herstel van je bestanden/systeem uit een backup.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om de getroffen data te laten ontsleutelen door de cybercriminelen:

Dharma decryptie instructies

Onderzoek toont aan dat alle virussen van het ransomware-type virtueel identiek zijn. Net zoals Dharma versleutelt ook ransomware zoals Locky, CTB-Locker, .thor, JohnyCryptor en vele andere bestanden en vraagt vervolgens om een losgeld. De meeste ransoware gebruikt assymetrische versleutelingsmethodes en dus zijn de encryptie en de decryptie sleutel verschillend. Hierdoor is het enige echte verschil de grootte van het gevraagde losgeld. Deze virussen worden meestal verspreid via spammails (besmette bijlages), peer-to-peer (P2P) netwerken en andere gelijkaardige externe downloadbronnen, freeware download websites, valse software update tools en trojans. Daarom mag je nooit bestanden uit dit soort verdachte bronnen downloaden. Je zou al je geïnstalleerde software bijgewerkt moeten houden en ook legitieme antivirus en antispyware software moeten gebruiken. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid.

Boodschap getoond in dit tekstbestand:

OPGELET!

Momenteel is je systeem niet beschermd.
We kunnen dit herstellen en je bestanden eveneens.

Om dat te doen schrijf ons op dit adres:
[email protected]

Schermafbeelding van bestanden beschermd door Dharma (".[[email protected]].dharma" of ".[[email protected]].dharma" extensie):

Dharma decryptie instructies

Dharma ransomware verwijdering:

Dharma virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Dharma virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met Dharma Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Dharma ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Dharma ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als Dharma geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Dharma ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/10672-dharma-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Dharma virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Dharma virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Dharma virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.