Hoe verwijdert u de FRM ransomware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: FRM virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de FRM ransomware

Wat is de FRM ransomware?

Zoals werd ontdekt door Jakub Kroustek, is FRM een kwaadaardig programma dat afkomstig is uit de Dharma ransomware-familie. Op systemen die zijn geïnfecteerd met deze malware worden bestanden versleuteld en wordt een bericht getoond met een vraag om losgeld in ruil voor het ontgrenden van de bestanden. Tijdens het versleutelingsproces hernoemt FRM-ransomware de getroffen bestanden volgens dit patroon: originele bestandsnaam, unieke ID toegewezen aan de slachtoffers, e-mailadres van cybercriminelen en de ".FRM"-extensie. Een bestand genaamd "1.jpg" wordt dan bijvoorbeeld hernoemd naar "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].FRM"- na codering. Zodra dit proces is voltooid, wordt er een bericht met de vraag om losgeld getoond in een pop-upvenster en in het tekstbestand "FILES ENCRYPTED.txt".

De tekst in het bestand "FILES ENCRYPTED.txt" meldt dat alle gegevens van de slachtoffers zijn vergrendeld en dat, om ze te herstellen, ze contact moeten opnemen via de vermelde e-mailadressen. Het bericht met de vraag om losgeld in het pop-upvenster geeft meer informatie. Het verduidelijkt dat de bestanden zijn versleuteld en dat de slachtoffers in hun e-mails het ID moeten vermelden dat aan hen is toegewezen (die te vinden is in de gewijzigde bestandsnamen en pop-up). Deze notitie eindigt met een waarschuwing aan de slachtoffers dat het hernoemen van de gecodeerde bestanden of pogingen om deze te herstellen met behulp van decoderingssoftware van derden, kunnen leiden tot permanent gegevensverlies. In veel gevallen is het bij dergelijke infecties, zonder tussenkomst van de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de aanval, onmogelijk om de bestanden te decoderen. Dit kan enkel als de malware nog in ontwikkeling is of aanzienlijke bugs (fouten) bevat. Hoe dan ook, het wordt nadrukkelijk afgeraden om te communiceren met deze criminelen en om hen zeker niet te betalen. Ondanks betaling ontvangen gebruikers namelijk zelden of nooit de beloofde decoderingstools. Zo lijden slachtoffers financiële verliezen en blijven hun gegevens versleuteld en dus waardeloos. Het verwijderen van FRM ransomware van het besturingssysteem zal verdere codering voorkomen. Helaas worden bij verwijdering de reeds versleutelde bestanden niet hersteld. De enige oplossing is om ze te herstellen vanaf een back-up. Op voorwaarde dat er een is gemaakt voorafgaand aan de infectie en dat deze op een aparte locatie is opgeslagen.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen om hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

FRM decrypt instructions (pop-up)

LickyAgent, Zwer en Avaddon zijn een paar voorbeelden van andere ransomware. Deze schadelijke programma's zijn doorgaans ontworpen om gegevens te versleutelen en betaling te eisen in ruil voor de ontsleuteling. Er zijn twee belangrijke onderlinge verschillen: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het bedrag van het losgeld. Meestal varieert dit tussen 100 en 1000 euro en moet het worden betaald in digitale valuta omdat die moeilijker te traceren zijn. Om uw gegevens te beschermen, dient u een back-up te bewaren, en liefst op een niet-aangesloten opslagapparaat (of nog beter op verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meest voorkomende methode voor de verspreiding van ransomware en andere malware zijn trojans, spamcampagnes, tools voor illegale activering ("cracks"), valse updaters en dubieuze downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's die soms kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. extra malware downloaden / installeren). De term "spamcampagne" wordt gebruikt om een ​​grootschalige operatie te beschrijven, waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden met daarin besmettelijke bestanden als bijlage of via een link. Schadelijke bestanden kunnen verschillende formaten hebben (bijv. archieven, uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz.), en wanneer ze worden geopend, dan wordt het infectieproces gestart. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen illegale activeringstools malware downloaden en installeren. Valse updaters veroorzaken infecties door gebreken n verouderde producten te misbruiken en / of simpelweg schadelijke software te installeren, in plaats van de beloofde updates. Malware kan ook onbedoeld worden gedownload van onbetrouwbare bronnen, b.v. onofficiële en gratis file-hosting (freeware) sites, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, etc.) en andere downloaders van derden.

Threat Summary:
Name FRM virus
Threat Type Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Encrypted Files Extension .FRM (bestanden krijgen een extensie met het unieke ID van het slachtoffer en het e-mailadres van de cybercriminelen)
Ransom Demanding Message Tekst in het pop-up-venster en FILES ENCRYPTED.txt
Cyber Criminal Contact [email protected] en [email protected]
Detection Names Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptoms U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met de vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Distribution methods Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Damage Bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om FRM virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zichzelf tegen besmettingen met ransomware?

Het wordt afgeraden om verdachte en irrelevante e-mails te openen, vooral als deze werden verzonden door onbekende en verdachte afzenders. Bijlagen of links in dergelijke mail mogen niet worden geopend, omdat dit kan leiden tot gevaarlijke besmettingen. Het wordt aanbevolen om software en bestanden altijd te downloaden vanaf officiële en geverifieerde bronnen. Bovendien moet alle software worden geactiveerd en bijgewerkt met functies en tools van de legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden mogen niet worden gebruikt, omdat deze vaak malware verspreiden. Om de veiligheid van apparaten en gebruikers te garanderen, is het van cruciaal belang dat er een betrouwbare antivirus- en antispyware-software is geïnstalleerd en  dat deze regelmatig wordt bijgewerkt. Bovendien moet deze software worden gebruikt voor regelmatige systeemscans en om gedetecteerde en potentiële bedreigingen automatische te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met FRM, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster van de FRM-ransomware:

YOUR FILES ARE ENCRYPTED
Don't worry,you can return all your files!
If you want to restore them, follow this link:email [email protected] YOUR ID 1E857D00
If you have not been answered via the link within 12 hours, write to us by e-mail:[email protected]
Attention!
Do not rename encrypted files.
Do not try to decrypt your data using third party software, it may cause permanent data loss.
Decryption of your files with the help of third parties may cause increased price (they add their fee to our) or you can become a victim of a scam.

Screenshot van het tekstbestand van FRM ("FILES ENCRYPTED.txt"):

FRM ransomware text file (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand:

all your data has been locked us
You want to return?
write email [email protected] or [email protected] 

Screenshot van bestanden die werden versleuteld door FRM (".FRM"-extensie):

Files encrypted by FRM ransomware (.FRM extension)

De FRM ransomware verwijderen:

FRM virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van FRM virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het FRM virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze FRM ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de FRM ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mFRMode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de FRM ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mFRMode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met FRM, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmFRMode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals FRM ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de FRM ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/18057-frm-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
FRM virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van FRM virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met FRM virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.