FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u Avaddon van uw computer?

Ook bekend als: Avaddon virus
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Avaddon-ransomware

Wat is Avaddon?

Avaddon versleutelt bestanden met het AES encryptiealgoritme en versleutelt de AES-sleutel met behulp van het RSA-algoritme. Het verandert ook de bureaubladachtergrond en hernoemt alle bestanden door er de extensie ".avdn" aan toe te voegen. Zo zou een bestand met de naam "1.jpg"  worden hernoemd naar "1.jpg.avdn", "2.jpg" naar "2.jpg.avdn", enzovoort. Instructies voor het betalen van het losgeld via de website van de cybercriminelen kunnen de slachtoffers terugvinden in "[random_numbers] -readme.html". Avaddon plaatst dit bestand in elke map die gecodeerde bestanden bevat. Deze ransomware werd ontdekt door GrujaRS.

Zoals vermeld in het bericht met de vraag om losgeld (HTML-bestand), versleutelt Avaddon documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden en is het onmogelijk om deze te ontsleutelen zonder een software genaamd "Avaddon General Decryptor". Slachtoffers kunnen deze decoderingstool kopen door de instructies op de Tor-website te volgen. Die Tor-website bevat informatie zoals de prijs van de decryptietool, hoeveel tijd slachtoffers hebben totdat de prijs verdubbelt en enkele andere details. Er wordt gesteld dat de decoderingssoftware 0,05346968 Bitcoin kost en moet worden gekocht door dit bedrag in BTC over te maken naar het opgegeven adres (een BTC-portemonnee). Maar als slachtoffers niet binnen 7 dagen en 12 uur betalen, dan wordt de prijs verdubbeld. Slachtoffers zouden de Avaddon General Decryptor ontvangen na de transactie (wanneer de betaling is bevestigd). Het is sterk aanbevolen om deze cybercriminelen geen losgeld te betalen. De kans is groot dat ze geen decryptietool zullen sturen, zelfs niet nadat de slachtoffers aan al hun eisen hebben voldaan. Helaas zijn er geen gratis tools bekend die bestanden kunnen versleutelen die door deze ransomware zijn versleuteld (de ontwikkelaars zijn de enigen die de juiste sleutel hebben). In dergelijke gevallen kunnen slachtoffers gegevensverlies voorkomen door bestanden te herstellen vanaf een back-up. Het is ook mogelijk om verdere versleuteling van nog niet-versleutelde bestanden te voorkomen door de ransomware van uw computer te verwijderen. De reeds versleutelde gegevens zullen echter gecodeerd blijven, zelfs als de malware niet langer op het besturingssysteem is geïnstalleerd.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen en zo hun versleutelde gegevens te ontgrendelen:

Avaddon decrypt instructions (readme.html)

Samenvattend kunnen we stellen dat de meeste malware zoals Avaddon is ontworpen om bestanden van de slachtoffers te versleutelen, zodat ze deze niet kunnen ontgrendelen zonder een bepaalde software of ontsleutelingssleutel te kopen. Een paar andere voorbeelden van ransomware zijne Kkll, Professeur and PGP. Meestal zijn de belangrijkste verschillen de grootte van het losgeld- en het versleutelingsalgoritme dat de ransomware gebruikt om gegevens te versleutelen. Meestal kunnen alleen de verantwoordelijke cybercriminelen de tools leveren om de bestanden te ontgrendelen. Het is alleen mogelijk om gegevens zonder hun hulp te decoderen als de ransomware niet is voltooid (en bugs, fouten bevat). Aangezien dit niet vaak gebeurt, wordt aanbevolen om altijd een back-up van uw gegevens te maken en deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Meestal infecteren gebruikers hun computers met malware (inclusief ransomware) via spam-campagnes, niet-officiële software-activators en updaters, onbetrouwbare kanalen voor het downloaden van bestanden en software en trojans. Vaak gebruiken cybercriminelen spamcampagnes om malware te verspreiden, door e-mails te verzenden met kwaadaardige bijlagen of websitelinks waarmee schadelijke bestanden kunnen worden gedownload. Ze proberen gebruikers te misleiden zodat deze ​​schadelijke bestanden openen (door de berichten voor te stellen als belangrijke en officiële berichten. Wanneer ontvangers het schadelijke bestand openen, veroorzaken ze de installatie van malware. Voorbeelden van bestanden die cybercriminelen bij hun e-mails voegen, zijn schadelijke Microsoft Office-documenten, uitvoerbare bestanden (zoals .exe), JavaScript-bestanden, PDF-documenten, archiefbestanden (zoals ZIP, RAR). Ook infecteren gebruikers vaak hun computers wanneer ze allerlei onofficiële activeringstools van derden gebruiken om gelicentieerde software te activeren. Dergelijke tools zouden de activering gratis moeten omzeilen, maar in plaats daarvan installeren ze alleen maar malware. Hetzelfde geldt voor updaters van derden - in plaats van software bij te werken, installeren deze dikwijls schadelijke software, door misbruik te maken van bugs in verouderde software. Bovendien kan schadelijke software ook via onbetrouwbare downloadkanalen worden verspreid. Downloaders van derden, niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule), freeware-downloadsites, gratis bestandshostingpagina's enz. besmetten systemen wanneer gebruikers kwaadaardige bestanden openen die via dergelijke kanalen zijn gedownload. Het is de moeite waard om te vermelden dat dergelijke bestanden vaak worden vermomd als normale, legitieme bestanden. Trojans zijn schadelijke programma's die kunnen zijn ontworpen om malware te verspreiden en kettinginfecties te veroorzaken. Deze kunnen echter alleen extra malware installeren als er al een trojans op de computer van de gebruiker is geïnstalleerd.

Samenvatting bedreiging:
Naam Avaddon virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .avdn
Bericht met de vraag om losgeld readme.html (met willekeurige letters in de naam) en een Tor-website
Losgeldbedrag 0.05346968 Bitcoin
BTC-adres 3JtU8efLk6c176nnntDYCTyBg9biuSdKiE
Detectienamen Avast (JS:Downloader-FYY [Trj]), BitDefender (Exploit.HTML.BitsAdmin.Gen), ESET-NOD32 (PowerShell/TrojanDownloader.Agent.DV), Kaspersky (HEUR:Trojan-Downloader.Script.Generic), volledige detectielijst (VirusTotal)
Naam frauduleus proces 237502353.exe (its name may vary)
Symptomen U kunt bestanden op uw pc niet meer openen, bestanden die eerder functioneel waren hebben nu een andere extensie (bv. my.docx.locked). Een bericht met de vraag om losgeld wordt op uw bureaublad geplaatst. Cybercriminelen vragen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Distributiemethodes Besmette bijlagen in e-mails (macro's), torrent websites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en u moet losgeld betalen om ze te ontsleutelen. Wachtwoordstelende trojans en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-besmetting worden verspreid.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Software mag alleen worden gedownload van officiële, betrouwbare websites en met behulp van directe links. Downloaders, installatieprogramma's en andere externe kanalen die in de vorige paragraaf werden genoemd, kunnen en worden vaak gebruikt om malware te verspreiden. Geïnstalleerde software moet worden bijgewerkt en geactiveerd (indien nodig) met tools of functies die zijn ontworpen (en die worden aangeboden) door de ontwikkelaars. Niet-officiële updateprogramma's en activeringsprogramma's van derden mogen nooit worden gebruikt. Bovendien is het ook niet legaal om gelicentieerde programma's te activeren met behulp van allerlei 'cracking'-tools (externe activators). Het is ook belangrijk om geen bijlagen of links te openen in irrelevante e-mails die werden verzonden vanaf verdachte en onbekende adressen. E-mailinhoud mag alleen worden geopend als er geen twijfel bestaat over de veiligheid ervan. Bovendien wordt aanbevolen om het besturingssysteem regelmatig te scannen op bedreigingen met een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware. Dergelijke software moet altijd up-to-date zijn. Als uw computer al is geïnfecteerd met Avaddon, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Weergave van het bestand "[willekeurige_cijfers] -readme.html" (GIF):

avvadon readme.html file in gif image

Tekst in dit HTML-bestand:

Your network has been infected by Avaddon
All your documents, photos, databases and other important files have been encrypted and you are not able to decrypt it by yourself. But don't worry, we can help you to restore all your files!

 

The only way to restore your files is to buy our special software - Avaddon General Decryptor. Only we can give you this software and only we can restore your files!

 

You can get more information on our page, which is located in a Tor hidden network.

 

How to get to our page
Download Tor browser - hxxps://www.torproject.org/
Install Tor browser
Open link in Tor browser - avaddonbotrxmuyl.onion
Follow the instructions on this page
Your ID:
-

 

DO NOT TRY TO RECOVER FILES YOURSELF!

DO NOT MODIFY ENCRYPTED FILES!

OTHERWISE, YOU MAY LOSE ALL YOUR FILES FOREVER!

Weergave van de Avaddon Tor-website (GIF):

avvadon tor website

Tekst op deze website:

Brand
Your network has been infected by Avaddon

 

Don't worry, we can help you to restore all your files!

 

Avaddon General Decryptor price is 500 USD* 7:11:58:31
*If you don’t pay before the time runs out, the price will be doubled!

 

All your documents, photos, databases and other important files have been encrypted!

 

To restore all your files you need to buy our special software - Avaddon General Decryptor!

 

You can do it right now. Follow the instruction below. But remember that you do not have much time!
500 USD
≈ 0.05346968 BTC
3JtU8efLk6c176nnntDYCTyBg9biuSdKiE
NOT PAID

 

1. Buy the Bitcoin cryptocurrency. You will find instructions how you can do it below.

 

2. Send 0.05346968 BTC to the address: 3JtU8efLk6c176nnntDYCTyBg9biuSdKiE (in ONE payment, this amount doesn’t include the transaction fee)

 

3. The transaction will be confirmed after receiving 6 confirmations

 

4. When the payment is confirmed, you can download the Avaddon General Decryptor.
Attention!

 

Please be careful and visually check the address after copy-paste (because on your PC there is probably a malware monitoring and changing the address in your clipboard)

 

How to buy Bitcoin


- Buy Bitcoin from a bank account or by bank transfer
Coinmama, Bitpanda, Coinfloor, Kraken, Coinfinity, BTC Direct, Change Invest, Coinbase, EXMO, CEX.IO, Bitfinex, Bitstamp, Gemini, Lykke, BTCBIT


- Buy Bitcoin through PayPal
Etoro, Local Bitcoins


- Buy Bitcoin with a Credit/Debit Card
Changelly, Bitpanda, Bitstamp, Coinbase, EXMO, CEX.IO, Lykke, BTCBIT, Change now


- Buy bitcoin in cash or cash deposit
Local Bitcoins, Bitquick, Libertyx, Bit it, Bitcoin ATMs, Bitcoin ATM Radar

Screenshot van de bureaubladachtergrond van Avaddon:

Avaddon ransomware wallpaper ()

Screenshot van het Avaddon'-proces in taakbeheer ("237502353.exe" (de naam kan verschillen):

avvadon 237502353.exe malicious process in task manager

Screenshot van bestanden die zijn versleuteld door Avaddon (".avdn"-extensie):

Files encrypted by Avaddon ransomware (.avdn extension)

De Avaddon-ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Avaddon virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Avaddon virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.