FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u doorverwijzingen naar search.adjustablesample.com?

Ook bekend als: SearchEngineLibrary browserkaper
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u de search.adjustablesample.com browserkaper op een Mac?

Wat is search.adjustablesample.com?

Search.adjustablesample.com is het adres van een valse zoekmachine. Dergelijke valse zoekmachines worden doorgaans gepromoot door ongewenste toepassingen, met name door software die aangeduid wordt als browserkapers. Search.adjustablesample.com wordt gepromoot door de SearchEngineLibrary-browserkaper. Het werkt door de browserinstellingen te wijzigen en de toegang ertoe te het beperken/weigeren om op die manier search.adjustablesample.com te promoten. Bovendien hebben de meeste browserkapers mogelijkheden voor dataspionage en registreren ze zo de browseractiviteit van gebruikers. Deze apps worden op dubieuze wijze verspreidt en daarom worden het ongewenste apps genoemd. Eén van die dubieuze methoden staat bekend als "bundeling", dit is het voorverpakken van legitieme software samen met ongewenste (en mogelijk kwaadaardige) apps of extensies. De frauduleuze installer die search.adjustablesample.com promoot, wordt ook gebruikt om akamaihd.net, search.anysearchmanager.com en "Managed by your organization" te promoten.

search.adjustablesample.com browserkaper op een Mac computer

Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox en andere populaire browsers zijn veelvoorkomende doelen van browserkapers. Ze wijzen de adressen van hun valse zoekmachines toe als de standaardzoekmachine van de browser, de startpagina en de URL voor nieuwe tabbladen en vensters. SearchEngineLibrary promoot search.adjustablesample.com op deze manier. Als deze browserkaper geïnstalleerd is, dan zal elke afzonderlijke zoekopdracht die in de URL-balk wordt getypt en elk nieuw browsertabblad/-venster dat geopend wordt doorverwijzen naar search.adjustablesample.com. Er zijn maar weinig valse zoekmachines die zelf zoekresultaten kunnen genereren, dus ze verwijzen bijna altijd door (soms via een keten doorverwijzingen) naar echte zoekmachines. Dit is het geval met search.adjustablesample.com, het leidt door naar Safe Finder, dat op zijn beurt doorverwijst naar search.yahoo.com (een legitieme zoekmachine). Bovendien kunnen deze wijzigingen niet ongedaan worden gemaakt zonder de browserkaper te verwijderen, want anders zullen wijzigingen die de gebruikers proberen aan te brengen automatisch worden gereset. Zoals vermeld in de inleiding, is het zeer waarschijnlijk dat SearchEngineLibrary persoonlijke gegevens kan bespioneren. Browserkapers houden gewoonlijk de browseractiviteit bij (bezochte URL's, bekeken webpagina's, getypte zoekopdrachten, enz.) en verzamelen persoonlijke gegevens van de gebruikers (IP-adressen, geolocaties en andere details). Deze verzamelde gegevens kunnen worden gedeeld met derden (mogelijk cybercriminelen), die ze zullen misbruiken om geld te verdienen. Dataspionage kan leiden tot financiële verliezen, ernstige privacyschendingen en zelfs tot identiteitsdiefstal. Om de veiligheid van het apparaat en de gebruikers te garanderen is het aanbevolen om alle verdachte applicaties en browserextensies/plug-ins onmiddellijk na detectie te verwijderen.

Samenvatting bedreiging:
Naam SearchEngineLibrary browserkaper
Type bedreiging Browserkaper, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen (frauduleuze installatie)
Avast (MacOS:Agent-JI [Trj]), BitDefender (Adware.MAC.Generic.15787), Emsisoft (Adware.MAC.Generic.15787 (B)), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Bnodler), volledige lijst (VirusTotal)
IP-adres 104.124.58.146
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste advertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Distributie methodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads van torrents.
Schade Internetbrowser-spionage (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Search.gratziany.com, search.doc2pdfsearch.com en search.pricklybears.com zijn een paar voorbeelden van andere valse zoekmachines. Op het eerste zicht lijken ze legitiem; met weinig tot geen verschil met echte webzoektools. Ze kunnen echter zelden zelf zoekresultaten genereren. Meestal verwijzen ze door naar Google, Yahoo, Bing en andere legitieme zoekmachines. In de zelden voorkomende gevallen waarin onwettige webzoekers wel eigen zoekresultaten genereren, zijn deze vaak onnauwkeurig en/of promoten ze onbetrouwbare en kwaadaardige websites.

Hoe werd search.adjustablesample.com geïnstalleerd op mijn computer?

Ongewenste apps zoals SearchEngineLibrary verspreiden zich vaak via de downloaders en installers van andere producten. Deze misleidende marketingtactiek waarbij reguliere software samen met ongewenste of kwaadaardige inhoud wordt verpakt, wordt "bundeling" genoemd. Het overhaasten van de download- en installatieprocessen (bijv. voorwaarden en stappen overslaan, vooraf ingestelde opties gebruiken enz.) kan een computersysteem in gevaar brengen. Sommige ongewenste apps hebben "officiële" promotiepagina's waarvan ze kunnen worden gedownload. Opdringerige advertenties kunnen ook leiden tot besmettingen Zodra erop wordt geklikt, kunnen de advertenties scripts uitvoeren om ongewenste apps stiekem te downloaden/installeren.

Hoe vermijdt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Het wordt aanbevolen om producten altijd te onderzoeken om hun legitimiteit te verifiëren, voordat ze worden gedownload/geïnstalleerd. Alleen officiële en betrouwbare downloadbronnen mogen worden gebruikt. Niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-netwerken voor het delen (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere downloaders van derden worden beschouwd als onbetrouwbaar en kunnen eveneens verdachte inhoud aanbieden. Bij het downloaden/installeren is het belangrijk om de voorwaarden te lezen, om alle beschikbare opties te verkennen, de "Aangepaste" en "Geavanceerde" instellingen te controleren en u af te melden voor extra apps, tools, functies enzovoort. Opdringerige advertenties zien er vaak legitiem en onschadelijk uit maar ze verwijzen meestal door naar dubieuze websites (met inhoud zoals gokken, pornografie, dating voor volwassenen, enz.). Als u dergelijke advertenties/omleidingen ervaart, dan moet u uw systeem inspecteren en onmiddellijk alle dubieuze applicaties/browserextensies/plug-ins verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

De misleidende applicatie installatie promoot search.adjustablesample.com, eerste installatie stap:

Installatie promoot de search.adjustablesample.com browserkaper (eerste stap)

De tweede installatie-stap van de frauduleuze installatie:

Installatie promoot de search.adjustablesample.com browserkaper (tweede stap)

De SearchEngineLibrary browserkaper (promoot search.adjustablesample.com) geïnstalleerd op Google Chrome:

SearchEngineLibrary browserkaper (search.adjustablesample.com) geinstalleerd op Chrome

Standaard zoekmachine-instelling beheerd door de SearchEngineLibrary-browserkaper (search.adjustablesample.com):

Standaard zoekmachine-instelling beheerd door SearchEngineLibrary-browserkaper (search.adjustablesample.com)

Details van de SearchEngineLibrary browserkaper:

SearchEngineLibrary browserkaper (search.adjustablesample.com) details

Nieuwe browsertab/venster-URL gewijzigd door het frauduleuze installatieprogramma:

SearchEngineLibrary browserkaper (search.adjustablesample.com) nieuw tab URL

BELANGRIJK! De fraudleuze setups/apps die de website search.adjustablesample.com promoten, zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel te maken. Voer daarom, voordat u verdere verwijderingsstappen neemt, deze acties uit:


1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

Verwijder frauduleuze profielen die search.adjustablesample.com promoten (Stap 1)

2) Selecteer het profiel "SearchLibrary" en verwijder het.

Verwijder frauduleuze profielen die search.adjustablesample.com promoten (Stap 2)

3) Voer een volledige systeem-scan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties, kunt u doorgaan met verdere verwijderingsstappen voor deze browserkaper.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

De search.adjustablesample.com doorverwijzing verwijderen:

Verwijder aan search.adjustablesample.com gerelateerde, mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de searchenginelibrary browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

SearchEngineLibrary browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan searchenginelibrary browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan searchenginelibrary browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan searchenginelibrary browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
SearchEngineLibrary browserkaper QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van SearchEngineLibrary browserkaper op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.