Hoe de CU ransomware verwijderen en verdere bestandsversleuteling voorkomen?

Ook bekend als: CU virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

CU ransomware verwijderingsinstructies

Wat is CU?

CU is de naam van malware afkomstig uit de Crysis/Dharma ransomware-familie. Omdat de CU ransomware bestanden codeert, krijgen alle bestanden een nieuwe naam volgens dit patroon - originele bestandsnaam, unieke ID per slachtoffer, het e-mailadres van de cybercriminelen en de extensie ".CU". Daarom zal een bestand zoals "1.jpg" hernoemd worden in bijvoorbeeld "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].CU". Nadat dit proces is voltooid, wordt er een tekstbestand - "FILES ENCRYPTED.txt" op het bureaublad aangemaakt en wordt er een pop-upvenster weergegeven.

Het tekstbestand informeert de slachtoffers dat hun gegevens gecompromitteerd zijn en dat als ze deze willen herstellen, ze moeten schrijven naar de opgegeven e-mailadressen. De tekst in de pop-up is een meer gedetailleerde losgeldbrief. Het verduidelijkt dat de mails die de gebruikers moeten schrijven, hun unieke ID moet bevatten en dat als de criminelen niet binnen de 12 uur antwoorden, ze het alternatieve e-mailadres kunnen gebruiken. Het bericht eindigt met waarschuwingen dat de slachtoffers die de versleutelde bestanden hernoemen en/of proberen om te decoderen met decryptietools/software van externen kan leiden tot permanent gegevensverlies. Bovendien vermeldt de pop-up dat hulp van externen ertoe kan leiden dat de gebruikers het slachtoffer kunnen worden van een oplichting en hun financiële verlies zal vergroten. Helaas is het waar dat in de meeste gevallen van ransomware-infecties de decodering onmogelijk is zonder de betrokkenheid van de verantwoordelijke cybercriminelen. Handmatige decodering is mogelijk mogelijk als het schadelijke programma nog in ontwikkeling is en/of fouten bevat. Hoe dan ook, het wordt ten zeerste afgeraden aan de losgeldeisen te voldoen. Ondanks het betalen ontvangen de slachtoffers vaak niet de nodige decryptietools/software. Daarom blijven hun bestanden niet alleen versleuteld, maar ervaren ze ook aanzienlijke financiële verliezen. Het verwijderen van de CU-ransomware zal verdere codering voorkomen, maar de verwijdering zal de reeds getroffen gegevens niet herstellen. De enige oplossing is om ze te herstellen van een back-up, als er één gemaakt is vóór de infectie en op een andere locatie is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

CU decryptie instructies (pop-up)

Ransomware is ontworpen om de gegevens te coderen en om betaling te eisen voor de decryptietools/software. CryptoPatronum, EnCiPhErEd, AlphaBetaCrypt en LIVE zijn een paar voorbeelden van dergelijke programma's. De cruciale verschillen zijn: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. Deze bedragen variëren meestal tussen de drie en de vier cijfers (in EUR). Digitale valuta's (voornamelijk cryptocurrencies) worden meestal gebruikt voor deze betalingen, omdat ze moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om de gegevensveiligheid te waarborgen, wordt het aanbevolen om back-ups op te slaan op externe servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten (idealiter op verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware verspreiden zich voornamelijk via trojans, spamcampagnes, illegale activeringstools ("cracks"), valse updaters en onbetrouwbare downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's die kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware downloaden/installeren). Spamcampagnes worden gebruikt om duizenden misleidende e-mails te verzenden met virulente bestanden die eraan zijn gehecht (of gekoppeld). Deze bijlagen zijn er in verschillende formaten (bijv. archief- en uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz.); wanneer deze bestanden worden geopend, dan start het infectieproces. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen illegale activeringsprogramma's ("krakende") schadelijke software downloaden/installeren. Illegale updaters infecteren de systemen door misbruik te maken van verouderde programma's en/of door malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Onbetrouwbare downloadbronnen zoals: niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere downloaders van externen - kunnen vermomde en/of gebundelde kwaadaardige programma's aanbieden.

Bedreigingsoverzicht:
Naam CU virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .CU (bestanden worden toegevoegd met een unieke ID en het e-mailadres van de cybercriminelen)
Losgeldeisend Bericht FILES ENCRYPTED.txt en tekst in de pop-up
Cyber Crimineel Contact [email protected] en [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met een vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om CU virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Bijlagen (of links) in verdachte en/of irrelevante e-mails mogen nooit worden geopend, omdat ze een potentiële bron van infecties zijn. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Programma's moeten geactiveerd en bijgewerkt worden met behulp van tools/functies die geleverd worden door de legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van externe partijen worden als risicovol beschouwd; daarom is het afgeraden om deze te gebruiken. Het is belangrijk om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware software te installeren en deze bijgewerkt te houden. Bovendien moet deze software regelmatige systeemscans uitvoeren en de gedetecteerde bedreigingen/problemen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met CU, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in de CU ransomware's pop-up:

UW BESTANDEN WORDEN VERSLEUTELD
Maak u geen zorgen, u kunt al uw bestanden herstellen!
Als u ze wilt herstellen, volg deze link: e-mail [email protected] UW ID 1E857D00
Als u binnen de 12 uur via de link geen antwoord krijgt, dan kunt u ons een e-mail sturen naar: [email protected]
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van een zwendel.

Screenshot van CU's tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt"):

CU ransomware tekstbestand (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand:

Al uw gegevens zijn vergrendeld
Wilt u terugkomen?
schrijf e-mail naar [email protected] of [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door CU (".CU" extensie):

Bestanden versleuteld door de CU ransomware (.CU extensie)

CU ransomware verwijderen:

CU virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van CU virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het CU virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze CU ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de CU ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mCUode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de CU ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mCUode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met CU, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmCUode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals CU ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de CU ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16906-cu-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
CU virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van CU virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met CU virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.