Hoe voorkomt u besmetting en versleuteling door de LIVE ransomware?

Ook bekend als: LIVE virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

LIVE ransomware verwijderingsinstructies

Wat is LIVE?

LIVE is de titel van een kwaadaardig programma, behorend tot de Dharma ransomware-familie. Systemen die ermee geïnfecteerd raken worden versleuteld en ontvangen een bericht met een vraag om losgeld in ruil voor de tools/software die de bestanden kan ontsleutelen (decoderen). Aangezien deze ransomware bestanden codeert, worden alle bestandsnamen hernoemd met een unieke ID, het e-mailadres van de ontwikkelaar en de extensie ".LIVE". Een bestand met de oorspronkelijke naam "1.jpg" wordt dan bijvoorbeeld "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].LIVE". Na het einde van dit proces wordt er een tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt") op het bureaublad neergezet en wordt een er pop-upvenster weergegeven. Beide bevatten een bericht met de vraag om losgeld.

De melding in het tekstbestand is kort. Het informeert de slachtoffers dat hun gegevens "vergrendeld" zijn en dat als ze deze willen herstellen, ze moeten schrijven naar het opgegeven e-mailadres. Het bericht in de pop-up verduidelijkt dat de bestanden gecodeerd zijn en verzekert hen dat ze gedecodeerd kunnen worden. Hiervoor moeten de gebruikers naar het e-mailadres schrijven en de ID die hen is toegewezen in de titel vermelden. Als er binnen de twaalf uur geen reactie van de ransomware-ontwikkelaars komt, dan mogen de slachtoffer het alternatieve e-mailadres gebruiken. Noch het losgeldbedrag, noch de gewenste valuta worden vermeld. De notitie eindigt met waarschuwingen. De gebruikers worden gewaarschuwd om de gecodeerde bestanden niet te hernoemen en/of te proberen om ze te decoderen met software van externen - omdat dat kan leiden tot permanent gegevensverlies. Bovendien worden de slachtoffers gewaarschuwd dat het zoeken van hulp van buitenaf kan leiden tot financieel verlies - omdat er gesuggereerd wordt dat ze de gegevens niet kunnen herstellen en/of gewoon oplichters zijn die dat niet eens van plan zijn. Helaas is het waar dat in de meeste gevallen van ransomware-infecties decodering onmogelijk is, zonder de betrokkenheid van cybercriminelen. Handmatige ontsleuteling is mogelijk mogelijk als de ransomware nog in ontwikkeling is en/of fouten bevat. Hoe dan ook, het wordt uitdrukkelijk afgeraden om contact op te nemen met en/of de criminelen te betalen. Deze personen zijn niet te vertrouwen en er zijn geen garanties dat zij hun overeenkomst zullen houden. Ondanks het betalen ontvangen de slachtoffers vaak niet de beloofde decryptietools/software. Daarom blijven hun gegevens versleuteld en ervaren ze financiële verliezen. Om te voorkomen dat LIVE verdere coderingen gebruikt, moet het van het besturingssysteem verwijderd worden. Verwijdering zal echter niet de reeds getroffen bestanden herstellen. De enige oplossing is om de gegevens uit een back-up te herstellen, als deze vóór de infectie gemaakt is en op een andere locatie werd opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

LIVE decryptie instructies (pop-up)

Reha, Topi, Kristina (OnyxLocker), Cuba zijn voorbeelden van andere kwaadaardige programma's binnen deze classificatie. Ransomware is ontworpen om bestanden te coderen en om betaling te eisen voor de decodering. Er zijn echter enkele significante verschillen daartussen - het gebruikte cryptografische algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. Deze betalingen variëren meestal tussen de drie en de vier cijfers (in EUR). Digitale valuta's (voornamelijk cryptocurrencies) worden meestal gebruikt voor het losgeld, omdat deze transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om de gegevensveiligheid te garanderen, wordt het aanbevolen om back-ups te bewaren in niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers (idealiter op meerdere afzonderlijke locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware verspreiden zich voornamelijk via trojans, spamcampagnes, tools voor illegale activering ("krakende"), valse software-updates en onbetrouwbare downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware te downloaden/installeren). Grootschalige spamcampagnes worden gebruikt om duizenden misleidende/oplichtingsmails te verzenden. Deze mails worden vaak vermomd als "officieel", "prioriteit", "belangrijk" enzovoort. Ze hebben virulente bestanden die eraan gekoppeld zijn (of gelinkt). Deze bijlagen kunnen verschillende indelingen hebben (bijvoorbeeld uitvoerbare bestanden en archiefbestanden, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz.); wanneer ze worden uitgevoerd of geopend, dan start het infectieproces. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kan een illegale activeringstool ("cracks") schadelijke software downloaden/installeren. Valse updaters infecteren systemen door misbruik te maken van de fouten van verouderde programma's en/of door malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Peer-to-Peer-deelnetwerken (BitTorrent, Gnutella, eMule, enz.), niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en soortgelijke onbetrouwbare bronnen kunnen malware aanbieden (bijvoorbeeld als gewone inhoud en/of ermee gebundeld).

Bedreigingsoverzicht:
Naam LIVE virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .LIVE (bestanden worden toegevoegd met een unieke ID en het e-mailadres van de cybercriminelen)
Losgeldeisend Bericht FILES ENCRYPTED.txt en tekst in het pop-upvenster
Cyber Crimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om LIVE virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Verdachte en/of irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, vooral niet de bestanden of links die hierin voorkomen. Het openen van een besmet leidt tot de activatie van de malware. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Programma's moeten geactiveerd en bijgewerkt worden met behulp van de functies/tools die worden aangeboden door de legitieme ontwikkelaars, omdat illegale activeringsprogramma's ("cracking tools") en updaters van externe partijen infecties kunnen veroorzaken. Het wordt ten zeerste aanbevolen om een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren en om dit up-to-date te houden. Deze software moet gebruikt worden voor regelmatige systeemscans en om gedetecteerde/potentiële bedreigingen te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met LIVE, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het LIVE ransomware's pop-upvenster:

UW BESTANDEN WORDEN VERSLEUTELD
Maak u geen zorgen, u kunt al uw bestanden herstellen!
Als u ze wilt herstellen, volg deze link: e-mail [email protected] UW ID 1E857D00
Als u binnen de 12 uur via de link geen antwoord krijgt, schrijf ons dan per e-mail: [email protected]
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van een zwendel.

Screenshot van LIVE's tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt"):

LIVE ransomware tekstbestand (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand:

Al uw gegevens zijn vergrendeld
Wilt u ze herstellen?
schrijf een e-mail naar [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door LIVE (".LIVE" extensie):

Bestanden versleuteld door LIVE ransomware (.LIVE extensie)

LIVE ransomware verwijderen:

LIVE virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van LIVE virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Live virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Live ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Live ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mLiveode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Live ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mLiveode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Live, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmLiveode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Live ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Live ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16891-live-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
LIVE virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van LIVE virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met LIVE virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.