Hoe de Adair ransomware verwijderen uit het besturingssysteem?

Ook bekend als: Adair virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Adair ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Adair?

Adair is een onderdeel van de Phobos ransomware-familie. Zoals de meeste programma's van dit type, codeert Adair de bestanden, verandert het hun bestandsnaam en geeft het aan de slachtoffers instructies over hoe ze contact kunnen opnemen met de ontwikkelaars. Deze ransomware hernoemt elk bestand door het slachtoffer-ID, het e-mailadres van de ontwikkelaars en de extensie ".Adair" toe te voegen aan hun bestandsnamen. Zo hernoemd het bijvoorbeeld "1.jpg" naar "1.jpg.id[1E857D00-2261].[[email protected]].Adair", enz. Het creëert ook twee berichten met een vraag om losgeld: één in een tekstbestand met de naam "info.txt" en een andere in een pop-upvenster dat gestart wordt via het bestand "info.hta".

De slachtoffers worden geïnformeerd dat de Adair ransomware alle bestanden gecodeerd heeft en dat ze hersteld kunnen worden met een decoderingstool die gekocht kan worden bij de ontwikkelaars. Om de instructies te krijgen over hoe het losgeld te betalen, moeten de slachtoffers contact opnemen met deze cybercriminelen via de e-mail ([email protected] of [email protected]) of via de Jabber-client ([email protected]). Er wordt gesteld dat de prijs van een decoderingstool afhangt van hoe snel de slachtoffers contact met hen zullen opnemen. Voordat ze betalen, kunnen ze maximaal 5 bestanden verzenden die gratis gedecodeerd worden. De cybercriminelen bieden meestal een gratis decodering aan om te bewijzen dat ze een tool (en/of sleutel) hebben die de bestanden van het slachtoffer kan decoderen. Helaas zijn de cybercriminelen achter een bepaalde ransomware meestal de enige die een tool kunnen bieden dat de door hun ransomware versleutelde bestanden kan decoderen. Dat is ook het geval met Adair - er zijn geen gratis tools die in staat zijn om de bestanden te decoderen die ermee zijn gecodeerd. Doorgaans zijn ransomware-programma's ontworpen om de bestanden te coderen met sterke coderingsalgoritmen die onmogelijk te 'kraken' zijn, zodat de slachtoffers geen andere keuze hebben dan een decoderingstool van de cybercriminelen te kopen. Alleen de slachtoffers die een back-up van hun gegevens hebben kunnen de bestanden gratis herstellen. Het is vermeldenswaard dat de bestanden gecodeerd blijven, zelfs na het verwijderen van de ransomware, de verwijdering ervan voorkomt alleen dat het verdere coderingen veroorzaakt. Een ander belangrijk ding om te vermelden is dat cybercriminelen niet vertrouwd mogen worden (ze mogen niet betaald worden). Heel vaak sturen ze geen ontcijferingstool (en/of sleutel), zelfs niet aan slachtoffers die het losgeld betaald hebben.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Adair decryptie instructies (info.hta)

Adair is vergelijkbaar met veel andere soortgelijke programma's. Hier zijn enkele voorbeelden: Jenkins, Afrodita en Kangaroo. In de meeste gevallen zijn ze ontworpen om bestanden te coderen zodat de slachtoffers er geen toegang toe hebben zonder losgeld te betalen. De twee belangrijkste verschillen zijn meestal de prijs van een decoderingstool en/of sleutel en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt voor de codering. Helaas is het in de meeste gevallen onmogelijk om de bestanden te decoderen zonder de tools te gebruiken die alleen door de cybercriminelen verstrekt worden, tenzij de ransomware niet voltooid is (bevat bugs, fouten en andere kwetsbaarheden). Daarom is het belangrijk om altijd een back-up van de gegevens te maken en om deze op een externe server en/of niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren. In de meeste gevallen is een back-up van de gegevens de enige manier om bestanden te herstellen zonder geld te verliezen en het risico te lopen slachtoffer te worden van een oplichting.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Meestal worden de computers geïnfecteerd met verschillende malware via spamcampagnes (e-mails), software voor het kraken van software, trojans, onbetrouwbare downloadkanalen voor software en onofficiële software-updaters van externen. Eén van de meest voorkomende manieren om de mensen te misleiden om kwaadaardige software te installeren, is om e-mails te verzenden die schadelijke bijlagen bevatten (of websitelinks die schadelijke bestanden downloaden). De mensen die ze openen, laten die bestanden malware installeren. Enkele voorbeelden van bijlagen die cybercriminelen meestal verzenden zijn: Microsoft Office, PDF-documenten, uitvoerbare bestanden zoals .exe, archiefbestanden zoals ZIP-, RAR- en JavaScript-bestanden. Software-activering uitgevoerd met behulp van 'krakende' tools kan ook leiden tot de installatie van kwaadaardige programma's. Dergelijke tools zijn vaak ontworpen om malware te verspreiden door eenvoudigweg malware te installeren in plaats van de gratis gelicentieerde software te activeren. Trojans zijn programma's die vaak ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken (verspreiding van andere kwaadaardige programma's). Eenvoudig gezegd, als een computer geïnfecteerd is met een trojan, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze met nog meer malware wordt geïnfecteerd. Peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule, enzovoort), externe downloaders, installatieprogramma's, freeware downloadwebsites, gratis websites voor bestandshosting en andere tools worden vaak gebruikt als tools voor het hosten van kwaadaardige bestanden die meestal vermomd zijn als legitiem , ongevaarlijk. Door bestanden te openen die via dergelijke bronnen zijn gedownload, riskeert u om zelf malware op uw systemen te installeren. Valse software-updaters kunnen ontworpen zijn met behulp van bugs/fouten van verouderde software die op het besturingssysteem geïnstalleerd is of door schadelijke programma's te installeren in de plaats van updates/fixes.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Adair virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Versleutelde Bestandsextensie .Adair
Losgeldeisend Bericht info.txt en info.hta
Cyber Crimineel Contact [email protected], [email protected] and [email protected] on Jabber.
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Trojan.Ransom.Phobos.F), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Phobos.C), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Adair virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

We raden u aan om bestanden en software alleen te downloaden via officiële websites en via directe downloadlinks. Geen van de bovengenoemde en andere vergelijkbare bronnen mag vertrouwd worden. E-mails met verdachte, onbekende afzenders die weblinks en/of bijlagen bevatten, mogen ook niet worden vertrouwd (de inhoud ervan moet ongeopend blijven). Het is vermeldenswaard dat het gebruikelijk is dat dergelijke e-mails irrelevant zijn. de geïnstalleerde software moet bijgewerkt worden via de tools of de geïmplementeerde functies die gemaakt zijn door de officiële ontwikkelaars. Hetzelfde geldt voor de softwareactivering. Bovendien is het niet legaal om de gelicentieerde (betaalde) software te activeren via niet-officiële activeringsprogramma's ('cracking'). We raden u ook aan om het besturingssysteem regelmatig te scannen op bedreigingen met een gerenommeerde antivirus of anti-spyware software en om deze altijd up-to-date te houden. Als uw computer al geïnfecteerd is met Adair, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster van de Adair ransomware ("info.hta")

Al uw bestanden zijn gecodeerd!
Al uw bestanden zijn gecodeerd vanwege een beveiligingsprobleem met uw pc. Als u ze wilt herstellen, stuur ons een e-mail naar [email protected]
Schrijf deze ID in de titel van uw bericht 1E857D00-2261
Als u niet binnen de 24 uur antwoord krijgt, dan kunt u ons een e-mailbericht sturen naar: [email protected]
Als er geen reactie op deze e-mail is, dan kunt u de Jabber-client installeren en ons schrijven ter ondersteuning via [email protected]
U moet betalen voor de decodering in Bitcoins. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft. Na betaling sturen we u de tool die al uw bestanden decodeert.
Gratis decryptie ter garantie
Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 5 bestanden sturen voor een gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 4 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
Hoe Bitcoins te verkrijgen?
De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is via de LocalBitcoins-site. U moet zich registreren, op 'Bitcoins kopen' klikken en de verkoper selecteren op betaalmethode en prijs.
hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins
U kunt hier ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en de beginnersgids te kopen:
hxxp: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Jabber client installatie-instructies:
Download de jabber (Pidgin) -client van hxxps: //pidgin.im/download/windows/
Na de installatie vraagt ​​de Pidgin-client u om een ​​nieuw account aan te maken.
Klik op "Toevoegen"
Selecteer XMPP in het veld "Protocol"
In "Gebruikersnaam" - verzin een naam
In het veld "domein" - voer een willekeurige jabber-server in, er zijn er veel, bijvoorbeeld - exploit.im
Creëer een wachtwoord
Zet onderaan het vinkje "Account aanmaken"
Klik op toevoegen
Als u "domein"- exploit.im hebt geselecteerd, verschijnt er een nieuw venster waarin u uw gegevens opnieuw moet invoeren:
Gebruiker
wachtwoord
U moet de link naar de captcha volgen (daar ziet u de tekens die u moet invoeren in het onderstaande veld)
Als u onze installatie-instructies voor de Pidgin-client niet begrijpt, dan kunt u veel installatie-tutorials vinden op youtube - hxxps: //www.youtube.com/results? Search_query = pidgin + jabber + install
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan onze) of u kunt het slachtoffer worden van een oplichting.

Screenshot van Adair's tekstbestand ("info.txt"):

Adair ransomware tekstbestand (info.txt)

Tekst in dit bestand:

!!!Al uw bestanden zijn gecodeerd!!!
Stuur een e-mail naar dit adres om ze te decoderen: [email protected]
Als we niet binnen de 24 uur antwoorden, stuur dan een e-mail naar dit adres: [email protected]
Als er geen reactie op de e-mail komt, dan kunt u de Jabber-client installeren en ons schrijven ter ondersteuning via [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door Adair (".Adair" extensie):

Bestanden versleuteld door de Adair ransomware (.Adair extensie)

Adair ransomware verwijdering:

Adair virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Adair virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Adair virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Adair ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Adair ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mAdairode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Adair ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mAdairode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Adair, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmAdairode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Adair ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Adair ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16763-adair-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Adair virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Adair virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Adair virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.