Hoe Afrodita te verwijderen van een computer?

Ook bekend als: Afrodita virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Afrodita ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Afrodita?

Afrodita werd ontdekt door S!Ri en maakt deel uit van de LockerGoga ransomware-familie. Het codeert de gegevens met AES-256 en RSA-2048 coderingsalgoritmen. Het creëert ook een bericht met een vraag om losgeld, het tekstbestand "__README_RECOVERY_.txt" dat instructies bevat over hoe u contact kunt opnemen met de cybercriminelen voor informatie over het betalen van het losgeld (koop een decoderingstool en een sleutel).

Om te bewijzen dat de ontwikkelaars van de Afrodita ransomware hun slachtoffers kunnen helpen om hun bestanden te decoderen, bieden ze een gratis decodering van één bestand aan. Slachtoffers kunnen het naar hen sturen via Telegram (hxxps: //t.me/RecoverySupport) en [email protected] of [email protected] e-mailadres. De cybercriminelen achter deze ransomware beweren dat de slachtoffers, om de rest van de gecodeerde bestanden te kunnen herstellen, losgeld moeten betalen en dat ze moeten wachten op een decoderingstool en/of sleutel. Volgens hen is dit de enige manier om de bestanden terug te krijgen. Helaas is dat waar. Zoals vele programma's van dit type, codeert Afrodita de bestanden met krachtige coderingsalgoritmen die onmogelijk te 'kraken' zijn. Met andere woorden, de enige manier om bestanden te decoderen is met behulp van de juiste decoderingstool en/of sleutel die alleen de ontwikkelaars van deze ransomware hebben. Ze beweren dat ze te vertrouwen zijn en dat het niet in hun belang is om na een betaling geen decoderingstools te sturen. Vaak worden de mensen die losgeld betalen echter opgelicht, wat betekent dat de kans groot is dat deze cybercriminelen hun belofte ook niet nakomen. Aangezien er geen andere (en gratis) tools zijn die bestanden die door Afrodita gecodeerd zijn kunnen decoderen, is de enige manier om verder gegevensverlies te voorkomen en om de bestanden te herstellen, deze ransomware te verwijderen en vervolgens de bestanden te herstellen vanuit een back-up. Het is vermeldenswaard dat de bestanden gecodeerd blijven, zelfs na het verwijderen van de programma's (ransomware). Door het te verwijderen, voorkomen de slachtoffers alleen dat het verdere schade veroorzaakt (coderingen).

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Afrodita decryptie instructies (__README_RECOVERY_.txt)

Ransomware is is een type software dat meestal ontworpen is om bestanden te coderen en om ze vergrendeld/ontoegankelijk te houden, tenzij een decoderingssleutel (en/of tool) gekocht en gebruikt wordt om ze te decoderen. De twee hoofdvariabelen zijn meestal: het losgeldbedrag en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt om de bestanden van het slachtoffer te coderen. Meestal is het onmogelijk om de bestanden te decoderen zonder de juiste tool (of tools) die alleen de ontwikkelaars van een bepaalde ransomware hebben, tenzij de ransomware niet voltooid is (bevat fouten, bugs, etc.). Gegevens- en financieel verlies kunnen meestal voorkomen worden door de bestanden terug te zetten vanuit een back-up. Daarom is het altijd een goed idee om een back-up van de gegevens te maken en om deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren. Meer voorbeelden van andere ransomware zijn: Kangaroo, Ako en Clown.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Onderzoek toont aan dat de cybercriminelen Afrodita verspreiden via spamcampagnes (e-mails). Ze verzenden kwaadaardige MS Excel-documenten die ontworpen zijn om deze ransomware te installeren. Om Afrodita te kunnen installeren, moet u het echter toestemming geven om macroopdrachten/bewerking in te schakelen. Zodra het klaar is, start dit document de installatie van Afrodita. Meer voorbeelden van bestanden die cybercriminelen meestal aan hun e-mails toevoegen zijn: PDF-documenten, archiefbestanden (zoals ZIP en RAR), uitvoerbare bestanden (zoals .exe) en JavaScript-bestanden en andere bestanden. Het is vermeldenswaard dat systemen ook op andere manieren met ransomware geïnfecteerd kunnen worden. Bijvoorbeeld via trojans. Deze kwaadaardige programma's zijn vaak ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken: na installatie installeren ze andere malware. Schadelijke software kan ook verspreid worden via onbetrouwbare, twijfelachtige software-downloadbronnen zoals freeware-downloads of gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-netwerken (bijv. Torrents, eMule), externe downloaders en andere vergelijkbare kanalen. Cybercriminelen uploaden kwaadaardige bestanden en vermommen ze als legitiem, regelmatig en onschadelijk. Door ze te downloaden en te openen, infecteren de mensen hun computer vaak zelf. Software 'cracking'-tools zijn programma's die de activering van de verschillende gelicentieerde software moeten omzeilen. Het is echter gebruikelijk dat deze tools ontworpen zijn om verschillende malware te verspreiden/installeren. Hetzelfde geldt voor verschillende valse software-updaters: ze infecteren de systemen door kwaadaardige programma's te installeren in plaats van de geïnstalleerde programma's bij te werken, of door bugs/fouten van verouderde software die op het besturingssysteem geïnstalleerd is te exploiteren.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Afrodita virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Losgeldeisend Bericht __README_RECOVERY_.txt
Cyber Crimineel Contact Telegram, [email protected], [email protected]
Detectie Namen Avast (FileRepMalware), AVG (FileRepMalware), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Afrodita.C), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Encoder.guf), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Frauduleuze Procesnamen Software Reporter Tool
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Afrodita virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Bijlagen of weblinks die opgenomen zijn in irrelevante e-mails mogen niet vertrouwd (geopend) worden. Vooral als dergelijke e-mails onbekende, verdachte afzenders bevatten. Alle software en bestanden moeten gedownload worden van officiële websites. Het is niet veilig om daarvoor andere bronnen te gebruiken (voorbeelden worden in de vorige paragraaf genoemd). Software moet worden bijgewerkt met de tools en/of functies die ontworpen zijn door de officiële ontwikkelaars. Als een geïnstalleerd programma niet gratis is, dan moet het ook goed worden geactiveerd. Dit betekent dat de verschillende 'cracking' (niet-officiële activering) tools geen optie zijn. Het is niet legaal om ze te gebruiken en ze infecteren de systemen vaak met verschillende kwaadaardige programma's. Een andere manier om de besturingssystemen/computers veilig te houden, is om ze regelmatig te scannen met een gerenommeerde antivirus- of antispyware-suite en om de gedetecteerde bedreigingen altijd zo snel mogelijk te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Afrodita, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

De Afrodita losgeldbrief ("__README_RECOVERY_.txt") in GIF:

Afrodita ransomware pop-up gif

Tekst in deze brief:

~~~ Groeten ~~~

 

[+] Wat is er gebeurd? [+]
Uw bestanden zijn gecodeerd en momenteel niet beschikbaar. U bent vrij om dit te controleren.
Elk bestand kan hersteld worden door onze onderstaande instructies te volgen.
Gebruikte coderingsalgoritmen: AES256 (CBC) + RSA2048 (militair/overheidsklasse).
[+] Garanties? [+]
Dit is onze dagelijkse taak. We zijn hier niet om tegen u te liegen - u bent één van de 10000en.
Onze enige interesse is dat wij worden betaald en dat u uw bestanden terugkrijgt.

 

Als we niet in staat waren om de gegevens te decoderen, dan zouden andere mensen in dezelfde situatie als jij
ons niet vertrouwen en dat zou slecht zijn voor onze buissness -
Het is dus niet in ons belang.
Om ons vermogen om uw gegevens te decoderen te bewijzen, heeft u 1 gratis decodering.
Als u de kosten voor het terughalen van de bestanden niet wilt betalen, dat is okey,
maar vergeet niet dat u veel tijd zult verliezen - en tijd is geld.
Verspil geen tijd en geld aan het proberen om bestanden te herstellen met behulp van een bestand
herstel "experts", wij hebben uw privésleutel - alleen wij kunnen de bestanden terughalen.
Met onze service kunt u in minder dan 30 minuten teruggaan naar de oorspronkelijke staat.
[+] Service [+]
Als u besluit gebruik te maken van onze service, volg dan onderstaande instructies.
Neem contact op:
Installeer Telegram (beschikbaar voor Windows, Android, iOS) en neem contact met ons op via chat:
Telegram-contact: hxxps://t.me/RecoverySupport
Ook beschikbaar op e-mail [email protected] cc: [email protected]
Zorg ervoor dat u met ons praat en niet met bedrieger door gratis 1 bestandscodering te eisen om te zorgen dat we KUNNEN decoderen !!

Kwaadaardig MS Excel document dat ontworpen is om Afrodita te installeren:

microsoft excel ontworpen om afrodita te installeren

Screenshot van bestanden versleuteld door Afrodita:

Bestanden versleuteld door Afrodita ransomware

Afrodita kwaadaardig proces uitgevoerd in Taakbeheer als Software Reporter Tool:

afrodita kwaadaardig proces

Afrodita ransomware verwijderen:

Afrodita virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Afrodita virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Afrodita virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Afrodita ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Afrodita ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mAfroditaode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Afrodita ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mAfroditaode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Afrodita, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmAfroditaode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Afrodita ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Afrodita ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16750-afrodita-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Afrodita virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Afrodita virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Afrodita virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.