Phobos ransomware

Ook bekend als: Phobos virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Phobos ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Phobos?

Phobos is een kwaadaardig ransomware-programma dat (zoals de meeste programma's van dit type) gegevens versleutelt en deze in deze status bewaart tot een losgeld betaald wordt. Phobos hernoemt alle gecodeerde bestanden door de extensie ".phobos" toe te voegen plus de unieke ID van het slachtoffer en een e-mailadres. Bijvoorbeeld, "1.jpg" kan worden hernoemd naar een bestandsnaam zoals "1.jpg.ID-63857777. [[email protected]] .phobos" of "1.jpg.ID-63857777. [[email protected]] .phobos". Het e-mailadres dat weergegeven wordt varieert. Het virus codeert de gegevens met behulp van AES-cryptografie en genereert na codering een HTML-toepassing ("Phobos.hta") en opent deze. Deze app geeft een pop-upvenster weer met een bericht waarin om losgeld wordt gevraagd.

In het e-mailbericht waarin gevraagd wordt om losgeld te betalen, stellen de cybercriminelen dat alle bestanden gecodeerd zijn. Om ze te decoderen, moeten de slachtoffers contact met hen opnemen via [email protected], [email protected], of andere e-mailadressen en de toegewezen ID ("Encryption ID") verstrekken. Phobos-ontwikkelaars bieden de gratis decryptie van sommige bestanden aan als 'bewijs' dat ze vertrouwd kunnen worden en dat de bestanden gedecodeerd kunnen worden (dat ze beschikken over de vereiste decryptietool). Ze dringen er ook bij de slachtoffers op aan om onmiddellijk contact met hen op te nemen: want hoe eerder de cybercriminelen gecontacteerd worden, hoe lager de kosten van decodering zijn. Ze waarschuwen de gebruikers van de geïnfecteerde computers ook dat alleen zij de tools kunnen leveren om de bestanden te decoderen. Ze verklaren dat pogingen om andere tools te gebruiken kunnen leiden tot permanente gegevensschade (gegevensverlies). Eén slachtoffer nam contact op met de Phobos-ontwikkelaars en ontving een antwoord waarin stond dat de kosten van de ontsleuteling (toen) 3000 euro waren, maar ze zeiden ook dat tenzij de betaling aan een Bitcoin-wallet binnen de zes uur zou worden voldaan, de kosten met 2000 euro zouden stijgen (de totale kosten van de decoderingstool bedraagt dan 5000 euro). Meestal gebruiken de cybercriminelen cryptografie-algoritmen die unieke sleutels voortbrengen en die onmogelijk 'gekraakt' kunnen worden. Verder bewaren ransomware-ontwikkelaars deze sleutels op externe servers die alleen door hen beheerd worden. Decodering zonder de betrokkenheid van de cybercriminelen is over het algemeen onmogelijk, en we raden u aan om deze mensen nooit te vertrouwen en geen contact met hen op te nemen - zij negeren hun slachtoffers zodra er losgeld wordt betaald. Als uw computer geïnfecteerd is met Phobos, dan is de beste oplossing om een ​​bestaande back-up van gegevens te gebruiken en bestanden vanaf daar te herstellen. Er is momenteel geen tool beschikbaar voor gratis bestandsdecodering.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers aangemoedigd worden om losgeld te betalen om zo hun aangetaste gegevens te ontsleutelen:

Phobos ontsleutelingsinstructies

Er zijn veel ransomware-programma's die erg op elkaar lijken. Voorbeelden zijn Seon, Nostro, en LyaS. Het belangrijkste doel van deze virussen is gegevens te versleutelen en de slachtoffers te dwingen om losgeld te betalen (meestal in cryptogelden). De belangrijkste verschillen zijn over het algemeen de exacte kostprijs van de ontsleutelingstool en het cryptografie-algoritme dat gebruikt wordt om de gegevens te versleutelen. Alleen de ransomware-ontwikkelaars kunnen de slachtoffers voorzien van decryptiesleutels/-tools en het is dus onmogelijk om de gegevens te ontsleutelen zonder hun betrokkenheid te decoderen. Dit is alleen mogelijk als het virus niet volledig ontwikkeld is of gebreken/bugs bevat. Maak daarom regelmatig gegevensback-ups en bewaar ze op externe servers of niet-verbonden opslagapparaten.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Er zijn verschillende veelgebruikte manieren om computers met ransomware te besmetten, maar het is niet bekend hoe de cybercriminelen Phobos precies verspreiden. Meestal verspreiden ransomware-ontwikkelaars deze infecties door middel van email-spamcampagnes, valse software-updates, dubieuze software-downloadbronnen en trojans. Spamcampagnes infecteren computers via e-mailbijlagen zoals Microsoft Office-documenten, archiefbestanden, uitvoerbare bestanden, PDF-bestanden, enzovoort. De cybercriminelen versturen veel e-mails met de kwaadaardige bijlagen, in de hoop dat sommige gebruikers deze openen. Het openen van deze bijlagen/het installeren van de kwaadaardige software resulteert meestal in een computerinfectie met ransomware of andere risicovolle virussen. Valse software-updaters downloaden en installeren vaak malware in plaats van de beloofde updates, of ze exploiteren fouten/bugs in verouderde software. Cybercriminelen gebruiken onbetrouwbare software-downloadbronnen (zoals freeware-downloadwebsites, gratis bestandshostingwebsites en peer-to-peer-netwerken) om schadelijke bestanden (uitvoerbare bestanden) te verspreiden door ze als legitiem voor te stellen. Door deze te downloaden en te openen wordt de malware (zoals ransomware-programma's) geïnstalleerd. Trojans zijn virussen (schadelijke programma's) die, éénmaal geïnstalleerd, ransomware en andere infecties verspreiden.

Bedreigingsoverzicht:
NaamPhobos virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Phobos virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Neem voorzorgsmaatregelen wanneer u op het internet surft of als u software downloadt, installeert en bijwerkt. Vermijd het openen van bijlagen in irrelevante e-mails. Als u een e-mail ontvangt met een bijlage (of weblink) die verzonden is vanaf een onbekend/onbetrouwbaar e-mailadres, dan mag u de bijlage niet openen en mag u niet op de weergegeven link klikken. Download software met behulp van officiële websites of andere betrouwbare bronnen. Gebruik geen downloaders van externe partijen of andere dubieuze tools. Gebruik geen onofficiële software-updatingtools - gebruik tools of geïmplementeerde functies die alleen door de officiële software-ontwikkelaars geleverd worden. Zorg voor een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware. Deze hulpprogramma's kunnen allerlei bedreigingen (computerinfecties) detecteren en verwijderen voordat ze schade kunnen aanrichten. Als uw computer al met Phobos geïnfecteerd is, dan raden wij u aan om een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Phobos ransomware pop-up venster:

Al uw bestanden zijn gecodeerd

Neem contact op met ons om uw bestanden te decoderen via dit e-mailadres: [email protected] Vermeld als onderwerp 'Versleutelings-ID: ********'.

Wij bieden een gratis decryptie van uw testbestanden aan als bewijs. U kunt ze bij uw e-mail voegen en we versturen u het versleutelde bericht.

De decryptieprijs stijgt na verloop van tijd, dus haast je en krijg korting.

Decodering met behulp van externe tools kan leiden tot oplichting of een prijsverhoging.

Screenshot van een andere variant van het Phobos ransomware pop-up venster:

een andere variant van het Phobos ransomware pop-up venster

Tekst in de tweede variant van het Phobos ransomware pop-up venster:

Al uw bestanden zijn gecodeerd

Hallo,

De gegevens op deze pc veranderden in een nutteloze binaire code

Om weer normaal te worden, kunt u contact met ons opnemen via deze e-mail: [email protected] 

Als Onderwerp van uw bericht vermeld u 'Versleutelings-ID: ********'

Interessante feiten:

• 1. In de loop der tijd nemen de kosten toe, verspil uw tijd niet

• 2. Alleen wij kunnen u zeker helpen, niemand anders.

• 3. WEES VOORZICHTIG!!! Als je nog steeds andere oplossingen voor het probleem probeert te vinden, maak dan een back-up van de bestanden waarop je wilt experimenteren en speel ermee. Anders kunnen ze permanent beschadigd worden.

• 4. Alle diensten die u hulp bieden zullen gewoon geld van u afnemen en verdwijnen of ze zullen bemiddelaars zijn tussen ons, met een hoge kost als gevolg. Dit omdat de ontsleutelingstool alleen bij de makers van het virus hoort

Screenshot van bestanden versleutelt door Phobos (".phobos" extensie die een ID en email-adres bevat):

Bestanden versleutelt door Phobos

Phobos ransomware verwijderen:

Phobos virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Phobos virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Phobos virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze .shadow ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Phobos ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Phobos ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden versleutelt door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Phobos, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmethode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Phobos ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Phobos ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/14258-phobos-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Phobos virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Phobos virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Phobos virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.