Hoe de Clown ransomware verwijderen uit uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Clown virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Clown ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Clown?

Clown is een stuk schadelijke software, die geclassificeerd is als ransomware. Het werd ontdekt door GrujaRS. Deze malware is ontworpen om de gegevens van de geïnfecteerde systemen te coderen en vervolgens betaling te eisen voor de decodering ervan. Terwijl Clown codeert, worden de getroffen bestanden volledig hernoemd met het patroon "[[email protected]][id=1E857D00]ORIGINAL_FILENAME.clown+". Een bestand dat oorspronkelijk "1.jpg" genoemd wordt, ziet er bijvoorbeeld uit als "[[email protected]][id=1E857D00]1.jpg.clown+" na de codering. Na dit proces worden een HTML-toepassing - "!!! READ THIS !!!.hta" en een tekstbestand "HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.txt" op het bureaublad van het slachtoffer neergezet.

De bestanden die op het bureaublad zijn gemaakt, zijn vrijwel identieke losgeldnotities. Ze informeren de gebruikers dat al hun gegevens gecodeerd zijn. Om het te herstellen - moeten de gebruikers contact opnemen met de ontwikkelaars van Clown, via het opgegeven e-mailadres. De e-mails van de slachtoffers moeten hun ID vermelden in het veld titel/onderwerp (deze code is te vinden in "!!!LEES DIT!!!. Hta", "HOE DE VERSLEUTELDE FILES.txt TE HERSTELLEN" en in de gewijzigde bestandsnamen). Herstel vereist decoderingssoftware en sleutels, die gekocht kunnen worden bij de cybercriminelen achter deze ransomware. De gebruikers worden gewaarschuwd dat ze het contact met de ontwikkelaars niet moeten uitstellen, omdat hun decoderingssleutels slechts een week worden bewaard. De decryptie zal dus niet langer mogelijk zijn na deze periode, bovendien zal de snelheid waarmee de slachtoffers reageren het losgeldbedrag bepalen. De betaling moet gebeuren in Bitcoin-cryptocurrency, beide notities bevatten links naar hoe en waar u deze digitale valuta kunt verkrijgen. Voordat ze betalen, kunnen de gebruikers een gecodeerd bestand verzenden om de decodering te testen. Het wordt in de oorspronkelijke staat hersteld als garantie dat herstel mogelijk is, als het bestand niet groter is dan 1 MB (niet-gearchiveerd) en geen waardevolle informatie bevat (database, back-up, groot Excel-blad, enz.). De gebruikers worden gewaarschuwd dat het hernoemen van de gecodeerde bestanden en/of het proberen ze te decoderen met software van externen kan leiden tot permanent gegevensverlies. Het is waar dat in de meeste gevallen van ransomware-infecties, zonder tussenkomst van de verantwoordelijke personen, decodering onmogelijk is. Dit kan mogelijk zijn, als het schadelijke programma nog in ontwikkeling is en/of belangrijke fouten/bugs heeft. Ongeacht de omstandigheden wordt het ten zeerste afgeraden om aan de eisen van cybercriminelen te voldoen. Ondanks het betalen ontvangen de slachtoffers vaak niet de nodige tools/software om hun bestanden te decoderen. Daarom blijven ze gecodeerd en nutteloos. Het verwijderen van Clown zal voorkomen dat het verdere coderingen krijgt, maar de verwijdering zal de reeds aangetaste gegevens niet herstellen. De enige oplossing is om het herstellen van een back-up, als deze vóór de infectie gemaakt is en op een andere locatie is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Clown decryptie instructies (!!! READ THIS !!!.hta)

Ransomware is ontworpen om de gegevens te coderen en wordt gebruikt om betalingen af te persen. WannaScream, m461c14n, Roll Safe zijn enkele voorbeelden van dergelijke malware. De infecties hebben echter bepaalde verschillen: het cryptografische algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat gebruikt wordt voor de codering en het losgeldbedrag. Cybercriminelen geven de voorkeur aan digitale valuta's (voornamelijk cryptocurrencies), omdat die transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om de gegevensveiligheid te garanderen, moeten de back-ups bewaard worden op externe servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten. In het ideale geval moeten er meerdere back-ups op verschillende locaties worden opgeslagen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meest voorkomende manieren waarop kwaadaardige inhoud (ransomware en andere malware) zich verspreidt, is via trojans, spamcampagnes, illegale activeringstools ("cracks"), onwettige updaters en onbetrouwbare downloadkanalen. Trojans zijn een soort schadelijke software die kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware downloaden/installeren). Massale spamcampagnes worden gebruikt om e-mails te verzenden met besmettelijke bestanden die eraan zijn toegevoegd (of gekoppeld). Deze mail wordt meestal voorgesteld als "officieel", "belangrijk", "dringend" enzovoort. De bijlagen zijn er in verschillende formaten (bijv. archief- en uitvoerbare bestanden, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz.); wanneer deze bestanden worden geopend dan begint het infectieproces. Illegale activeringsprogramma's ("krakende") kunnen schadelijke programma's downloaden/installeren in plaats van een gelicentieerd product te activeren. Valse updaters veroorzaken infecties door misbruik te maken van verouderde software en/of door malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Onbetrouwbare downloadbronnen, zoals: niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere downloaders van externen kunnen schadelijke inhoud aanbieden (bijvoorbeeld voorgesteld als normale programma's en/of gebundeld met hen) .

Bedreigingsoverzicht:
Naam Clown virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Versleutelde Bestandsextensie .clown+ (de bestanden worden volledig hernoemd met het e-mailadres van de ontwikkelaar en unieke ID)
Losgeldeisend Bericht !!! READ THIS !!!.hta en HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (DeepScan:Generic.Ransom.DMR.B29526), McAfee (Artemis!4F4135FC5B67), Kaspersky (UDS:DangerousObject.Multi.Generic), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Clown virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, met name diegene ontvangen van onbekende afzenders. De bijlagen (of links) die in verdachte e-mail zijn gevonden, mogen nooit geopend worden. Dit kan leiden tot een infectie. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Software moet geactiveerd en bijgewerkt worden met behulp van de functies/tools, die geleverd worden door de echte ontwikkelaars. Illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van externen worden als risicovol beschouwd en daarom wordt het afgeraden om ze te gebruiken. Het is van groot belang om een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite te installeren en up-to-date te houden. Bovendien moet deze regelmatige systeemscans uitvoeren en de gedetecteerde/potentiële bedreigingen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Clown, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in de Clown ransomware's HTML applicatie ("!!! READ THIS !!!.hta"):

Al uw bestanden zijn gecodeerd!
Uw documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden zijn gecodeerd met de sterkste codering. u kunt al uw bestanden herstellen, schrijf ons dan naar de e-mail: [email protected]
Schrijf deze ID in het onderwerp van de e-mail: 1E857D00
Het is in uw belang om zo snel mogelijk te reageren omdat we uw decoderingssleutels niet langer dan één week op onze server bewaren. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft.
Gratis decryptie als garantie
Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 1 bestand sturen voor een gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 1 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
Hoe Bitcoins te verkrijgen?
U kunt bitcoin kopen vanaf hier:
hxxps: localbitcoins.com/buy_bitcoins
U kunt hier ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en een beginnersgids te kopen:
hxxp: www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Aandacht!
Wijzig de naam van gecodeerde bestanden niet.
Het gebruik van andere tools kan uw bestanden beschadigen, in het geval van het gebruik van software van externen geven we geen garanties dat volledig herstel mogelijk is, dus gebruik het op eigen risico.

Screenshot van Clown's tekstbestand ("HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.txt"):

Clown ransomware tekstbestand (HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.txt)

Tekst in dit bestand:

Clown ransomware

Uw unieke ID: "1E857D00"
Alle persoonlijke bestanden op uw computer zijn gecodeerd!
Maak u geen zorgen, u kunt al uw bestanden herstellen.
Zonder de originele sleutel is herstel niet mogelijk.
Als u uw bestanden wilt decoderen, moet u in Bitcoin betalen.
De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft.
Als u bestanden wilt herstellen, schrijft u ons naar de e-mail: "[email protected]";
Het is in uw belang om zo snel mogelijk te reageren om te zorgen voor het herstel van uw bestanden,
omdat we uw decoderingssleutels niet langer dan één week op onze server bewaren vanwege onze beveiliging.
Gratis decodering als garantie:
Voordat u betaalt, stuurt u ons maximaal 1 bestand voor een gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn
dan 1Mb (het bestand mag niet belangrijk zijn).
U kunt vanaf hier bitcoin kopen:
hxxps: //localbitcoins.net/buy_bitcoins
hxxps: //libertyx.com/
hxxps: //www.coinmama.com/buy
U kunt hier andere plaatsen vinden om Bitcoins en een beginnersgids te kopen:
hxxps: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins
VOORZICHTIGHEID!
1 - Het gebruik van andere tools kan uw bestanden beschadigen, in het geval van het gebruik van software van externen dan kunnen wij niet
garanderen dat volledig herstel mogelijk is.
2 - Wijzig de bestandsnaam of bestandsextensie niet als uw bestanden belangrijk zijn voor u!

Screenshot van bestanden versleuteld door Clown (".clown+" extensie):

Bestanden versleuteld door Clown ransomware (.clown+ extensie)

Clown ransomware verwijdering:

Clown virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Clown virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Clown virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Clown ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Clown ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mClownode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Clown ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mClownode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Clown, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmClownode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Clown ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Clown ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16736-clown-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Clown virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Clown virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Clown virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.