FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Ako deïnstalleren uit uw computer?

Ook bekend als: Ako virus
Schadeniveau: Ernstig

Ako ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Ako?

Er zijn twee varianten van de Ako-ransomware, maar het enige verschil is de manier waarop de slachtoffers geacht worden om contact op te nemen met sz cybercriminelen/losgeld te betalen. Beide varianten van Ako maken een tekstbestand (losgeldbrief) aan met de naam "ako-readme.txt". In de ene versie krijgen de slachtoffers de opdracht om via e-mail contact op te nemen met cybercriminelen, in de andere om het losgeld te betalen via een Tor-website. Beide Ako-varianten maken het "id.key"-bestand aan en plaatsen het in de mappen die de gecodeerde bestanden bevatten (ze doen hetzelfde met de losgeldbrief) en hernoemen alle gecodeerde bestanden door een willekeurige extensie aan hun bestandsnamen toe te voegen. Een bestand met de naam "1.jpg" wordt bijvoorbeeld hernoemd naar "1.jpg.2mzWmb", enz.

In de beide versies van de losgeldbrief ("ako-readme.txt") worden de slachtoffers geïnformeerd dat al hun bestanden gecodeerd zijn en dat de enige manier om ze te decoderen is door een unieke sleutel te kopen. Eén versie bevat twee e-mails (davidgoldman@cock.li en portedhiggens@firemail.cc) die gebruikt moeten worden om contact op te nemen met de cybercriminelen (Ako-ontwikkelaars) voor meer informatie over het aanschaffen van die sleutel. Een andere versie bevat een websitelink die geopend kan worden met een Tor-browser. Op die Tor-website moeten de slachtoffers de persoonlijke ID van de tweede versie van het tekstbestand "ako-readme.txt" plakken en vervolgens de instructies volgen. Zoals vermeld op die website kunnen de slachtoffers een decoderingstool kopen door 0.479 Bitcoin over te dragen naar een opgegeven BTC-portefeuilleadres. Er wordt ook vermeld dat als de betaling niet binnen de twee dagen na de codering wordt uitgevoerd, de prijs van de decodering wordt verhoogd tot 0.9576 Bitcoin. Het is waar dat de Ako-ontwikkelaars de enige zijn die hun slachtoffers kunnen helpen om de gecodeerde bestanden te decoderen. Er zijn geen andere tools die dat kunnen, althans niet op dit moment. Het probleem met de meeste cybercriminelen achter dit soort programma's is echter dat ze niet te vertrouwen zijn. Heel vaak leveren ze geen decoderingstools en/of sleutels, zelfs niet na een betaling. Met andere woorden: de mensen die ze betalen worden opgelicht. In de meeste gevallen is de enige gratis manier om bestanden te herstellen/gegevensverlies te voorkomen, ze te herstellen vanaf een back-up. Het is vermeldenswaard dat de bestanden gecodeerd blijven, zelfs als de slachtoffers de ransomware uit de besturingssystemen verwijderen, de verwijdering ervan voorkomt alleen dat het verdere coderingen veroorzaakt.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Ako decryptie instructies (ako-readme.txt)

De meeste ransomware-programma's zijn ontworpen om de toegang tot de gegevens te blokkeren en om instructies te geven (een losgeldbrief te maken en/of een pop-upvenster weer te geven) over het kopen van een tool/sleutel die de gecodeerde bestanden kan decoderen. De twee meest voorkomende variabelen zijn het losgeldbedrag en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt voor de codering. Hoe dan ook, in de meeste gevallen is het onmogelijk om de versleutelde coderingen te 'kraken' en de enige manier om de bestanden te decoderen is met behulp van een tool die alleen de ransomware-ontwikkelaars hebben. Het is alleen mogelijk om gegevens- en geldverlies te voorkomen zonder hun tools te gebruiken, wanneer de ransomware niet voltooid is (bevat bugs, fouten en andere kwetsbaarheden) of door bestanden te herstellen vanuit een back-up. In dergelijke gevallen zijn gegevensback-ups uiterst nuttig en daarom raden we u ten zeerste aan om altijd een back-up van de gegevens te maken en om deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren. Een paar voorbeelden van andere ransomware zijn: m461c14n, WannaScream en Pashka.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meeste cybercriminelen verspreiden ransomware-software (of andere malware) via spamcampagnes, valse software-updaters, onbetrouwbare software-downloadbronnen, onofficiële software-activeringstools en trojans. Eén van de meest populaire manieren om malware te verspreiden is door e-mails te verzenden die schadelijke bijlagen bevatten (of websitelinks die ontworpen zijn om schadelijke bestanden te downloaden). Heel vaak bevatten deze e-mails bijlagen zoals: Microsoft Office-documenten, archieven (zoals ZIP, RAR), PDF-documenten, JavaScript-bestanden en uitvoerbare bestanden zoals .exe. Als deze bijlagen worden geopend, dan wordt er een schadelijk programma geïnstalleerd, in dit geval de Ako ransomware. Een andere manier om malware te verspreiden is via valse software-updaters. De mensen die ze gebruiken om software bij te werken, veroorzaken vaak de installatie van een schadelijk programma. Ook kunnen dergelijke tools ontworpen zijn om bugs, fouten van sommige verouderde software te misbruiken en om op deze manier ook systemen te infecteren. Cybercriminelen gebruiken onbetrouwbare software-downloadkanalen om de mensen te misleiden om zelf computerinfecties te installeren. Enkele voorbeelden van onbetrouwbare bronnen zijn: peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule, verschillende gratis bestandshosting, freeware downloadwebsites, externe downloaders en andere vergelijkbare kanalen. Ze stellen de geïnfecteerde bestanden voor als legitiem en hopen dat iemand ze zal downloaden en openen. Als ze geopend/uitgevoerd worden, dan installeren die bestanden meestal één of ander schadelijk programma. Software 'krakende'-tools, die de betaalde activering van software gratis moeten omzeilen installeren in plaats van dat te doen vaak ransomware en andere malware. Trojans zijn programma's die vaak ontworpen zijn om andere malware te verspreiden. Simpel gezegd, als een computer geïnfecteerd is met een trojan, dan is het zeer waarschijnlijk dat het extra schade zal veroorzaken.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Ako virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Versleutelde Bestandsextensie Ako voegt een extensie toe die een willekeurige reeks tekens bevat.
Losgeldeisend Bericht ako-readme.txt
Losgeld Bedrag 0.479/0.9576 of Bitcoin
Bitcoin Portefeuille Adres 1DUBrMcH9T13oFSa59jxtFDM5eWTP8v2yc
Cyber Crimineel Contact davidgoldman@cock.li, portedhiggens@firemail.cc
Detectie Namen (Eerste Variant) Avast (FileRepMalware), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.REntS.Gen.1), ESET-NOD32 (Win32/Filecoder.MedusaLocker.D), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.cbx), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Detectie Namen (Tweede Variant) AVG (https://www.virustotal.com/gui/file/389747789dfab2142873617585e342575792d8c1c85f4b51b36539a16c461b5a/detection), Comodo (Malware@#3c1xdkmhwqx0e), ESET-NOD32 (een variant van Generik.HDMXAYR), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.cbk), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Als een e-mail een onbekende, verdachte afzender bevat, irrelevant is en een bijlage of websitelink bevat, dan mag deze niet worden vertrouwd. Het is zeer waarschijnlijk dat een dergelijke e-mail verzonden wordt door een cybercrimineel die een computer met ransomware of andere malware wil infecteren. Ook mag software niet gedownload worden van niet-officiële pagina's of  via peer-to-peer-netwerken of andere bronnen die we in de bovenstaande paragraaf hebben vermeld. Dit mag alleen gebeuren via officiële websites en via directe downloadlinks. Software moet bijgewerkt en/of geactiveerd worden door de tools of de geïmplementeerde functies die ontworpen zijn door de officiële ontwikkelaars. Onofficiële tools van externen kunnen ontworpen zijn om schadelijke software te verspreiden. Bovendien is het niet legaal om de betaalde software te activeren met verschillende 'krakende'-tools. Nog een belangrijke zaak is om het besturingssysteem regelmatig te scannen op bedreigingen met een gerenommeerde antivirus- of anti-spyware-software en om de gedetecteerde bedreigingen zo snel mogelijk te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Ako, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in één variant van Ako ransomware's tekstbestand ("ako-readme.txt"):

Uw netwerk is vergrendeld.
 
Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke gegevens zijn gecodeerd en hebben de extensie: *******
 
Back-ups en schaduwkopieën worden ook gecodeerd of verwijderd. Software van externen kunnen versleutelde gegevens beschadigen maar niet herstellen.
Vanaf dit moment is het onmogelijk om de bestanden te gebruiken totdat ze gedecodeerd zijn.
 
De enige methode om bestanden te herstellen, is door een unieke persoonlijke sleutel aan te schaffen.
Alleen wij kunnen u deze sleutel geven en alleen wij kunnen uw bestanden herstellen.
 
Volg deze stappen om info te krijgen (uw bestanden te decoderen):
1) Download en installeer Tor Browser: hxxps: //www.torproject.org/download/
2) Open onze website in TOR: hxxp: // kwvhrdibgmmpkhkidrby4mccwqpds5za6uo2th cw5gz75qncv7rbhyad.onion/I8VC6PIEQL8JFKHM
3) Plak uw ID in formulier (u kunt uw ID hieronder vinden)
 
!!AANDACHT!!
!!Software van externen kunnen de versleutelde gegevens beschadigen maar niet herstellen.
!!WIJZIG DE VERSLEUTELDE BESTANDEN NIET
!!VERANDER UW ID NIET
!!VERWIJDER UW ID.KEY-BESTAND NIET
 
 --- BEGIN PERSOONLIJKE ID ---
-
 --- EINDE PERSOONLIJKE ID ---

Screenshot van de eerste pagina van de Tor website:

ako ransomare tor website eerste pagina

Tekst op deze pagina:

We verontschuldigen ons!
Uw netwerk is vergrendeld
Maak u geen zorgen!
U kunt al uw bestanden herstellen!

Screenshot van de hoofdpagina van de Tor website:

ako ransomware tor website tweede pagina

Tekst op deze pagina:

Uw bestanden zijn vergrendeld!
Wat is er gebeurd?
Alle documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden gecodeerd
Hoe bestanden te decoderen?
De enige manier om uw bestanden te decoderen is door de 2mzWmb-Decryptor te ontvangen.

 

Ben je klaar?
Wij garanderen dat u al uw bestanden kunt herstellen.
Maar u heeft niet veel tijd.
Koop de 2mzWmb-Decryptor
Prijs nu: 0.479 BTC (~ 3800 EUR)
U heeft: 2 dagen tijd. 14:57:48
Als er binnen deze tijd niet wordt betaald, dan worden de kosten verdubbeld: 0,9576 BTC (~ 7600 EUR)
     Koop 2mzWmb-Decryptor
     Ondersteuning Chat
1. Maak een Bitcoin-portemonnee (we raden u Blockchain.info aan)
2. Koop het benodigde aantal Bitcoins - 0.479 BTC
3. Stuur 0.479 BTC naar het adres: 1DUBrMcH9T13oFSa59jxtFDM5eWTP8v2yc
4. Plak na betaling uw transactie-ID in dit formulier.
5. Als de betaling voltooid is, laadt u de huidige pagina opnieuw.
TXID ontvangen BTC/USD-datum
U kunt BTC hier kopen
coinbase.com
bitpanda.com
cex.io
gemini.com
buybitcoinworldwide.com

Torwebsite in GIF:

ako ransomware torwebsite in gif image

Screenshot van een andere variant van "ako-readme.txt" tekstbestand:

ako ransomware ransom nota tweede variant

Tekst in deze nota:

Uw netwerk is vergrendeld.
Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke gegevens zijn gecodeerd en hebben de extensie: ******
Back-ups en schaduwkopieën worden ook gecodeerd of verwijderd. Software van externen kan de versleutelde gegevens beschadigen maar niet herstellen.
Vanaf dit moment is het onmogelijk om de bestanden te gebruiken totdat ze gedecodeerd zijn.
De enige methode om bestanden te herstellen, is door een unieke persoonlijke sleutel aan te schaffen.
Alleen wij kunnen u deze sleutel geven en alleen wij kunnen uw bestanden herstellen.
Voor informatie (decoderen van uw bestanden) neem contact met ons op via (e-mail)
davidgoldman@cock.li of portedhiggens@firemail.cc
En stuur me uw ID
!!AANDACHT !!
!!Software van externen kan de versleutelde gegevens beschadigen maar niet herstellen.
!!WIJZIG DE VERSLEUTELDE BESTANDEN NIET
!!VERANDER UW SLEUTEL NIET
  --- UW IDENTITEITSKAART ---
-
  --- UW IDENTITEITSKAART ---

Screenshot van bestanden versleuteld door één van de Ako versies (willekeurige extensie):

Bestanden versleuteld door Ako ransomware (willekeurige extensie)

Screenshot van een andere Ako versie (willekeurige extensie):

ako ransomware versleutelde bestanden tweede variant

Ako ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Ako virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Ako virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.