Hoe Ako deïnstalleren uit uw computer?

Ook bekend als: Ako virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Ako ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Ako?

Er zijn twee varianten van de Ako-ransomware, maar het enige verschil is de manier waarop de slachtoffers geacht worden om contact op te nemen met sz cybercriminelen/losgeld te betalen. Beide varianten van Ako maken een tekstbestand (losgeldbrief) aan met de naam "ako-readme.txt". In de ene versie krijgen de slachtoffers de opdracht om via e-mail contact op te nemen met cybercriminelen, in de andere om het losgeld te betalen via een Tor-website. Beide Ako-varianten maken het "id.key"-bestand aan en plaatsen het in de mappen die de gecodeerde bestanden bevatten (ze doen hetzelfde met de losgeldbrief) en hernoemen alle gecodeerde bestanden door een willekeurige extensie aan hun bestandsnamen toe te voegen. Een bestand met de naam "1.jpg" wordt bijvoorbeeld hernoemd naar "1.jpg.2mzWmb", enz.

In de beide versies van de losgeldbrief ("ako-readme.txt") worden de slachtoffers geïnformeerd dat al hun bestanden gecodeerd zijn en dat de enige manier om ze te decoderen is door een unieke sleutel te kopen. Eén versie bevat twee e-mails ([email protected] en [email protected]) die gebruikt moeten worden om contact op te nemen met de cybercriminelen (Ako-ontwikkelaars) voor meer informatie over het aanschaffen van die sleutel. Een andere versie bevat een websitelink die geopend kan worden met een Tor-browser. Op die Tor-website moeten de slachtoffers de persoonlijke ID van de tweede versie van het tekstbestand "ako-readme.txt" plakken en vervolgens de instructies volgen. Zoals vermeld op die website kunnen de slachtoffers een decoderingstool kopen door 0.479 Bitcoin over te dragen naar een opgegeven BTC-portefeuilleadres. Er wordt ook vermeld dat als de betaling niet binnen de twee dagen na de codering wordt uitgevoerd, de prijs van de decodering wordt verhoogd tot 0.9576 Bitcoin. Het is waar dat de Ako-ontwikkelaars de enige zijn die hun slachtoffers kunnen helpen om de gecodeerde bestanden te decoderen. Er zijn geen andere tools die dat kunnen, althans niet op dit moment. Het probleem met de meeste cybercriminelen achter dit soort programma's is echter dat ze niet te vertrouwen zijn. Heel vaak leveren ze geen decoderingstools en/of sleutels, zelfs niet na een betaling. Met andere woorden: de mensen die ze betalen worden opgelicht. In de meeste gevallen is de enige gratis manier om bestanden te herstellen/gegevensverlies te voorkomen, ze te herstellen vanaf een back-up. Het is vermeldenswaard dat de bestanden gecodeerd blijven, zelfs als de slachtoffers de ransomware uit de besturingssystemen verwijderen, de verwijdering ervan voorkomt alleen dat het verdere coderingen veroorzaakt.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Ako decryptie instructies (ako-readme.txt)

De meeste ransomware-programma's zijn ontworpen om de toegang tot de gegevens te blokkeren en om instructies te geven (een losgeldbrief te maken en/of een pop-upvenster weer te geven) over het kopen van een tool/sleutel die de gecodeerde bestanden kan decoderen. De twee meest voorkomende variabelen zijn het losgeldbedrag en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt voor de codering. Hoe dan ook, in de meeste gevallen is het onmogelijk om de versleutelde coderingen te 'kraken' en de enige manier om de bestanden te decoderen is met behulp van een tool die alleen de ransomware-ontwikkelaars hebben. Het is alleen mogelijk om gegevens- en geldverlies te voorkomen zonder hun tools te gebruiken, wanneer de ransomware niet voltooid is (bevat bugs, fouten en andere kwetsbaarheden) of door bestanden te herstellen vanuit een back-up. In dergelijke gevallen zijn gegevensback-ups uiterst nuttig en daarom raden we u ten zeerste aan om altijd een back-up van de gegevens te maken en om deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren. Een paar voorbeelden van andere ransomware zijn: m461c14n, WannaScream en Pashka.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meeste cybercriminelen verspreiden ransomware-software (of andere malware) via spamcampagnes, valse software-updaters, onbetrouwbare software-downloadbronnen, onofficiële software-activeringstools en trojans. Eén van de meest populaire manieren om malware te verspreiden is door e-mails te verzenden die schadelijke bijlagen bevatten (of websitelinks die ontworpen zijn om schadelijke bestanden te downloaden). Heel vaak bevatten deze e-mails bijlagen zoals: Microsoft Office-documenten, archieven (zoals ZIP, RAR), PDF-documenten, JavaScript-bestanden en uitvoerbare bestanden zoals .exe. Als deze bijlagen worden geopend, dan wordt er een schadelijk programma geïnstalleerd, in dit geval de Ako ransomware. Een andere manier om malware te verspreiden is via valse software-updaters. De mensen die ze gebruiken om software bij te werken, veroorzaken vaak de installatie van een schadelijk programma. Ook kunnen dergelijke tools ontworpen zijn om bugs, fouten van sommige verouderde software te misbruiken en om op deze manier ook systemen te infecteren. Cybercriminelen gebruiken onbetrouwbare software-downloadkanalen om de mensen te misleiden om zelf computerinfecties te installeren. Enkele voorbeelden van onbetrouwbare bronnen zijn: peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule, verschillende gratis bestandshosting, freeware downloadwebsites, externe downloaders en andere vergelijkbare kanalen. Ze stellen de geïnfecteerde bestanden voor als legitiem en hopen dat iemand ze zal downloaden en openen. Als ze geopend/uitgevoerd worden, dan installeren die bestanden meestal één of ander schadelijk programma. Software 'krakende'-tools, die de betaalde activering van software gratis moeten omzeilen installeren in plaats van dat te doen vaak ransomware en andere malware. Trojans zijn programma's die vaak ontworpen zijn om andere malware te verspreiden. Simpel gezegd, als een computer geïnfecteerd is met een trojan, dan is het zeer waarschijnlijk dat het extra schade zal veroorzaken.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Ako virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Versleutelde Bestandsextensie Ako voegt een extensie toe die een willekeurige reeks tekens bevat.
Losgeldeisend Bericht ako-readme.txt
Losgeld Bedrag 0.479/0.9576 of Bitcoin
Bitcoin Portefeuille Adres 1DUBrMcH9T13oFSa59jxtFDM5eWTP8v2yc
Cyber Crimineel Contact [email protected], [email protected]
Detectie Namen (Eerste Variant) Avast (FileRepMalware), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.REntS.Gen.1), ESET-NOD32 (Win32/Filecoder.MedusaLocker.D), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.cbx), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Detectie Namen (Tweede Variant) AVG (https://www.virustotal.com/gui/file/389747789dfab2142873617585e342575792d8c1c85f4b51b36539a16c461b5a/detection), Comodo ([email protected]#3c1xdkmhwqx0e), ESET-NOD32 (A Variant Of Generik.HDMXAYR), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.cbk), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Ako virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Als een e-mail een onbekende, verdachte afzender bevat, irrelevant is en een bijlage of websitelink bevat, dan mag deze niet worden vertrouwd. Het is zeer waarschijnlijk dat een dergelijke e-mail verzonden wordt door een cybercrimineel die een computer met ransomware of andere malware wil infecteren. Ook mag software niet gedownload worden van niet-officiële pagina's of  via peer-to-peer-netwerken of andere bronnen die we in de bovenstaande paragraaf hebben vermeld. Dit mag alleen gebeuren via officiële websites en via directe downloadlinks. Software moet bijgewerkt en/of geactiveerd worden door de tools of de geïmplementeerde functies die ontworpen zijn door de officiële ontwikkelaars. Onofficiële tools van externen kunnen ontworpen zijn om schadelijke software te verspreiden. Bovendien is het niet legaal om de betaalde software te activeren met verschillende 'krakende'-tools. Nog een belangrijke zaak is om het besturingssysteem regelmatig te scannen op bedreigingen met een gerenommeerde antivirus- of anti-spyware-software en om de gedetecteerde bedreigingen zo snel mogelijk te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Ako, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in één variant van Ako ransomware's tekstbestand ("ako-readme.txt"):

Uw netwerk is vergrendeld.
 
Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke gegevens zijn gecodeerd en hebben de extensie: *******
 
Back-ups en schaduwkopieën worden ook gecodeerd of verwijderd. Software van externen kunnen versleutelde gegevens beschadigen maar niet herstellen.
Vanaf dit moment is het onmogelijk om de bestanden te gebruiken totdat ze gedecodeerd zijn.
 
De enige methode om bestanden te herstellen, is door een unieke persoonlijke sleutel aan te schaffen.
Alleen wij kunnen u deze sleutel geven en alleen wij kunnen uw bestanden herstellen.
 
Volg deze stappen om info te krijgen (uw bestanden te decoderen):
1) Download en installeer Tor Browser: hxxps: //www.torproject.org/download/
2) Open onze website in TOR: hxxp: // kwvhrdibgmmpkhkidrby4mccwqpds5za6uo2th cw5gz75qncv7rbhyad.onion/I8VC6PIEQL8JFKHM
3) Plak uw ID in formulier (u kunt uw ID hieronder vinden)
 
!!AANDACHT!!
!!Software van externen kunnen de versleutelde gegevens beschadigen maar niet herstellen.
!!WIJZIG DE VERSLEUTELDE BESTANDEN NIET
!!VERANDER UW ID NIET
!!VERWIJDER UW ID.KEY-BESTAND NIET
 
 --- BEGIN PERSOONLIJKE ID ---
-
 --- EINDE PERSOONLIJKE ID ---

Screenshot van de eerste pagina van de Tor website:

ako ransomare tor website eerste pagina

Tekst op deze pagina:

We verontschuldigen ons!
Uw netwerk is vergrendeld
Maak u geen zorgen!
U kunt al uw bestanden herstellen!

Screenshot van de hoofdpagina van de Tor website:

ako ransomware tor website tweede pagina

Tekst op deze pagina:

Uw bestanden zijn vergrendeld!
Wat is er gebeurd?
Alle documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden gecodeerd
Hoe bestanden te decoderen?
De enige manier om uw bestanden te decoderen is door de 2mzWmb-Decryptor te ontvangen.

 

Ben je klaar?
Wij garanderen dat u al uw bestanden kunt herstellen.
Maar u heeft niet veel tijd.
Koop de 2mzWmb-Decryptor
Prijs nu: 0.479 BTC (~ 3800 EUR)
U heeft: 2 dagen tijd. 14:57:48
Als er binnen deze tijd niet wordt betaald, dan worden de kosten verdubbeld: 0,9576 BTC (~ 7600 EUR)
     Koop 2mzWmb-Decryptor
     Ondersteuning Chat
1. Maak een Bitcoin-portemonnee (we raden u Blockchain.info aan)
2. Koop het benodigde aantal Bitcoins - 0.479 BTC
3. Stuur 0.479 BTC naar het adres: 1DUBrMcH9T13oFSa59jxtFDM5eWTP8v2yc
4. Plak na betaling uw transactie-ID in dit formulier.
5. Als de betaling voltooid is, laadt u de huidige pagina opnieuw.
TXID ontvangen BTC/USD-datum
U kunt BTC hier kopen
coinbase.com
bitpanda.com
cex.io
gemini.com
buybitcoinworldwide.com

Torwebsite in GIF:

ako ransomware torwebsite in gif image

Screenshot van een andere variant van "ako-readme.txt" tekstbestand:

ako ransomware ransom nota tweede variant

Tekst in deze nota:

Uw netwerk is vergrendeld.
Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke gegevens zijn gecodeerd en hebben de extensie: ******
Back-ups en schaduwkopieën worden ook gecodeerd of verwijderd. Software van externen kan de versleutelde gegevens beschadigen maar niet herstellen.
Vanaf dit moment is het onmogelijk om de bestanden te gebruiken totdat ze gedecodeerd zijn.
De enige methode om bestanden te herstellen, is door een unieke persoonlijke sleutel aan te schaffen.
Alleen wij kunnen u deze sleutel geven en alleen wij kunnen uw bestanden herstellen.
Voor informatie (decoderen van uw bestanden) neem contact met ons op via (e-mail)
[email protected] of [email protected]
En stuur me uw ID
!!AANDACHT !!
!!Software van externen kan de versleutelde gegevens beschadigen maar niet herstellen.
!!WIJZIG DE VERSLEUTELDE BESTANDEN NIET
!!VERANDER UW SLEUTEL NIET
  --- UW IDENTITEITSKAART ---
-
  --- UW IDENTITEITSKAART ---

Screenshot van bestanden versleuteld door één van de Ako versies (willekeurige extensie):

Bestanden versleuteld door Ako ransomware (willekeurige extensie)

Screenshot van een andere Ako versie (willekeurige extensie):

ako ransomware versleutelde bestanden tweede variant

Ako ransomware verwijderen:

Ako virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Ako virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Ako virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Ako ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Ako ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mAkoode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Ako ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mAkoode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Ako, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsm Ako ode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Ako ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Ako ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16737-ako-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Ako virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Ako virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Ako virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.