Verwijder de .pdf ransomware-infectie

Ook bekend als: .pdf virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

.pdf ransomware verwijderingsinstructies

Wat is .pdf ransomware?

.pdf is a ransomware-infectie die behoort tot de Dharma ransomware-familie. Zoals de meeste infecties uit deze familie, werd .pdf ontdekt door Jakub Kroustek. Na een succesvolle infiltratie codeert .pdf de meeste opgeslagen gegevens, waardoor deze onbruikbaar worden. Bovendien hernoemt .pdf elk bestand door er de ID van het slachtoffer, het e-mailadres van de ontwikkelaar en de extensie ".pdf" aan toe te voegen. "Sample.jpg" zal bijvoorbeeld hernoemd worden naar "sample.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].pdf". Merk op dat ".pdf" een extensie is die in feite een volledig origineel formaat van Portable Document Format (PDF) is, daarom zullen de gecodeerde bestanden zeer waarschijnlijk een pictogram van een PDF-bestand krijgen. Laat u hierdoor echter niet misleiden, de bestanden zijn zeker gecodeerd en het is niet eenvoudig om deze formaten te wijzigen. Zodra de codering voorbij is, opent .pdf een pop-upvenster (HTML-toepassing) en wordt het tekstbestand "RETURN FILES.txt" op het bureaublad geplaatst.

Het aangemaakte tekstbestand levert nu een kort bericht waarin wordt aangegeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers aanmoedigd om contact op te nemen met de ontwikkelaars van .pdf. Ondertussen biedt de HTML-applicatie veel meer informatie. Hierin staat dat de bestanden gecompromitteerd zijn met behulp van RSA-1024-cryptografie en dat er een unieke decoderingssleutel nodig is om deze te herstellen. Helaas is dit waar. RSA-1024 is een asymmetrisch algoritme dat ontworpen is om twee unieke sleutels voor elk slachtoffer te genereren. De openbare sleutel wordt gebruikt om de gegevens te coderen, terwijl de privésleutel gebruikt wordt om deze te decoderen. Het probleem is dat de slachtoffers geen toegang hebben tot hun privésleutels, omdat ze allemaal opgeslagen zijn op een externe server die beheerd wordt door de ontwikkelaars van .pdf. Om deze reden kunnen deze personen gemakkelijk hun slachtoffers chanteren door een betaald herstel aan te bieden. De prijs voor de ontsleuteling is momenteel onbekend. Toch is het vermeldenswaard dat het losgeldbedrag meestal schommelt tussen de 500 en de 1500 euro en dat de oplichters vragen om te betalen in verschillende cryptocurrencies, zoals Bitcoins, Moneros, DASH, Ethereum of andere. Het is vermeldenswaard dat de ontwikkelaars van .pdf een gratis decodering van 1 bestand aanbieden (tot 1 MB groot, niet-gearchiveerd). Ze doen dit met de bedoeling om te bewijzen dat ze daadwerkelijk in staat zijn om de gegevens te herstellen en om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Maar zelfs als u het zich kunt veroorloven om te betalen, dan moet u dat nooit doen. Ransomware-ontwikkelaars zijn in het algemeen berucht voor het negeren van slachtoffers, zodra betalingen zijn ingediend. Met andere woorden, betalen geeft zeer waarschijnlijk geen positief resultaat en de gebruikers worden alleen opgelicht. Om deze reden moeten alle aanmoedigingen om betalingen in te dienen en zelfs om contact op te nemen met deze personen genegeerd worden. Helaas zijn er geen tools die de RSA-1024-codering kunnen kraken en die de gegevens gratis kunnen herstellen. Daarom is het enige wat de slachtoffers kunnen doen, alles herstellen vanaf een back-up, als er één gemaakt is.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers aangemoedigd worden om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

.pdf decryptie instructies

.pdf is vrijwel identiek aan tientallen andere ransomware-infecties, zoals Sguard, Cetori, NEMTY PROJECT. Merk op dat, hoewel de ontwikkelaars anders zijn, alle ransomware-infecties vrijwel identiek zijn. Bijna allemaal zijn ze ontworpen om gegevens te compromitteren (meestal door codering), zodat de ontwikkelaars losgeld kunnen eisen voor een herstel aan te bieden. Het probleem is dat de coderingen meestal uitgevoerd worden met AES, RSA en andere vergelijkbare cryptografieën die unieke decoderingssleutels voortbrengen. Als het virus volledig is ontwikkeld en geen bugs/fouten bevat, dan is het handmatig herstellen van de gegevens (zonder tussenkomst van ontwikkelaars) onmogelijk. Ransomware-infecties zijn één van de belangrijkste redenen waarom u regelmatig back-ups van uw gegevens moet maken. Zorg er echter voor dat u ze opslaat op een externe server (bijv. Cloud) of een losgekoppeld opslagapparaat (externe harde schijf, flashstation of iets dergelijks). Dit omdat lokaal opgeslagen back-ups aangetast kunnen worden, samen met de reguliere gegevens. In feite moet u meerdere back-upkopieën op verschillende locaties opslaan, omdat er altijd een kans is dat het gebruikte server-/opslagapparaat beschadigd geraakt.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De manier waarop de ontwikkelaars .pdf verspreiden, is momenteel niet bevestigd. Dit soort infecties worden echter meestal verspreid met behulp van trojans, valse software-updaters en -kraks, emails-spamcampagnes en downloadbronnen van externen (bijv. Peer-to-peer [P2P]-netwerken, freeware downloadwebsites, gratis hostingwebsites en dergelijke). Trojans zijn lichtgewicht kwaadaardige applicaties die heimelijk in computers infiltreren en ze injecteren met extra malware. Valse updaters en kraks besmetten de systemen eerder dan dat ze hun werkelijke doel nakomen, namelijk het updaten/activeren van software. Email-spamcampagnes worden gebruikt om honderdduizenden misleidende e-mails met kwaadaardige bijlagen (bijv. links/bestanden) te versturen, samen met berichten die deze bijlagen beschrijven als verschillende belangrijke documenten (bijv. kwitanties, facturen, etc.) om zo de ontvangers aan te moedigen om ze te openen. Hetzelfde geldt voor onofficiële downloadbronnen, die oplichters gebruiken om kwaadaardige uitvoerbare bestanden voor te stellen als echte software, waardoor de gebruikers misleid worden in het handmatig downloaden/installeren van malware. Kortom, roekeloos gedrag en beperkte kennis zijn de belangrijkste redenen voor computerinfecties.

Bedreigingsoverzicht:
Naam .pdf virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde bestandsextensie .pdf (deze ransomware voegt ook bestandsnamen toe met de unieke ID van het slachtoffer en het e-mailadres van de ontwikkelaar)
Losgeld-eisend bericht RETURN FILES.txt text file, pop-up window (HTML applicatie)
Cyber Crimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld my.docx.locked. Een bericht met de vraag naar losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen vragen om losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoordstelende trojans en malware-infecties kunnen geïnstalleerd worden samen met de ransomware-infectie.
Verwijdering

Om .pdf virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Om deze situatie te voorkomen, moeten de gebruikers zich eerst realiseren dat voorzichtigheid de sleutel tot computerveiligheid is. Daarom is het uiterst belangrijk om goed op te letten tijdens de download-/installatie-/updateprocessen, evenals tijdens het surfen op het internet in het algemeen. Download gewenste programma's alleen van officiële bronnen, bij voorkeur met behulp van directe downloadlinks. Goed software-onderhoud is een must, wat betekent dat het up-to-date houden van de geïnstalleerde applicaties voorop staat. Deze software-updates mogen echter alleen uitgevoerd worden met de geïmplementeerde functies of tools die alleen door de officiële ontwikkelaar geleverd worden. Het gebruik van externe downloaders/installers/updaters is riskant, omdat deze tools vaak malafide applicaties bevatten. Bovendien is het algemeen geweten dat softwarepiraterij een cybercriminaliteit is. Alsof dat nog niet genoeg is, de overgrote meerderheid van de 'krakende' tools zijn vals en daarom is het gebruik ervan riskant. Om deze reden moet u nooit proberen om de geïnstalleerde applicaties te activeren met behulp van externe/illegale tools. Het is ook uiterst belangrijk dat u alle ontvangen e-mailbijlagen zorgvuldig behandelt. Bestanden/links die niet relevant zijn en die ontvangen worden van verdachte/onherkenbare e-mailadressen mogen nooit worden geopend. Ten slotte moet er altijd een gerenommeerd internetbeveiligingspakket geïnstalleerd en uitgevoerd zijn - het zal u helpen om malware te detecteren en te verwijderen voordat het systeem geschaad wordt. Als uw computer al geïnfecteerd is met .pdf, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het .pdf ransomware's pop-upvenster (HTML applicatie):

Alle BESTANDEN zijn VERSLEUTELD "RSA1024"
Al uw bestanden zijn versleuteld!!! ALS U ZE WILT HERSTELLEN, SCHRIJF ONS EEN E-MAIL [email protected]
SCHRIJF UW ID, 1E857D00 IN DE MAIL
ALS U GEEN BEANTWOORD KRIJGT, SCHRIJF ONS DAN NAAR E-MAIL: [email protected]
UW GEHEIME SLEUTEL WORDT 7 DAGEN OPGESLAGEN, NA 7 DAGEN KAN HET DOOR ANDERE SLEUTELS WORDEN OVERGESCHREVEN, STEL HET DUS NIET UIT, WIJ WACHTEN OP UW E-MAIL
GRATIS DECRYPTIE TER BEWIJS
U kunt ons maximaal 1 bestand sturen voor gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 1 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
DECRYPTIEPROCES:
Wanneer u zeker bent van de mogelijkheid van decodering, maakt u het geld over naar onze bitcoin-portemonnee. Zodra we het geld ontvangen, sturen we u:
1. Decryptieprogramma.
2. Gedetailleerde instructie voor decodering.
3. En individuele sleutels voor het decoderen van uw bestanden.
!WAARSCHUWING!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
Decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan onze) of u kunt het slachtoffer worden van een zwendel.

Screenshot van het .pdf's tekstbestand ("RETURN FILES.txt"):

.pdf tekstbestand

Tekst in dit bestand:

Al uw gegevens zijn gecodeerd!
voor een herstel schrijf naar de mail:

[email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door .pdf (".pdf" extensie):

Bestanden versleuteld door .pdf

.pdf ransomware verwijderen:

.pdf virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van .pdf virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het .pdf virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze .pdf ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de .pdf ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze m.pdfode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de .pdf ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze m.pdfode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met .pdf, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsm.pdfode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals .pdf ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de .pdf ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/15698-pdf-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
.pdf virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van .pdf virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met .pdf virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.