Popcorn Time Ransomware

Ook bekend als: Popcorn Time virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Popcorn Time ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Popcorn Time?

Popcorn Time is een virus van het ransomware-type ontdekt door onderzoeker MalwareHunterTeam. Volgend op een infiltratie versleutelt Popcorn Time allerlei bestanden op de computer. Tijdens de versleuteling wordt aan de versleutelde bestanden een ".kok" of ".filock" extensie toegevoegd. Volgend op succesvolle versleuteling opent Popcorn Time een pop-up venster en creëert het een HTML-bestand ("restore_your_files.html") dat op het bureaublad wordt geplaatst. Beiden bevatten berichten met de vraag om losgeld.

In de berichten worden de slachtoffers geïnformeerd over de versleuteling. De sleutel wordt opgeslagen op een server op afstand gecontroleerd door de ontwikkelaars van Popcorn Time. Daarom worden de slachtoffers ook aangemoedigd een losgeld van 1 Bitcoin (zo'n $750) te betalen om deze te ontvangen. Het losgeld moet binnen 7 dagen betaald worden anders wordt de sleutel permanent vernietigd en wordt ontsleuteling onmogelijk. Popcorn Time heeft een functie die het redelijk uniek maakt tov andere ransomware. Het laat slachtoffers de bestanden gratis ontsleutelen als ze een affiliatie-link gebruiken. Die link moeten ze doorsturen naar andere gebruikers zodat hun computers besmet raken. Als tenminste twee andere gebruikers betalen dan worden alle bestanden gratis ontsleuteld. Het losgeldbericht meldt dat de ontwikkelaars van Popcorn Time studenten uit Syrië zijn en dat ze losgeld vragen wegens een hongersnood in hun land. Alle betaling zouden zogezegd dienen om vluchtelingen en armen in dit land te helpen. Dit zijn valse claims. De makers van Popcorn Time zijn simpelweg cybercriminelen die geld willen verdienen. . Bijkomend geven de makers van dit soort ransomware vaak niet thuis nadat hun slachtoffers betaald hebben. Er is dus een grote kans dat je opgelicht wordt en daarom mag je nooit betalen of contact opnemen met deze criminelen. De enige oplossing is een herstel van je systeem/bestanden uit een backup.

Schermafbeelding van een bericht dat gebruikers aanmoedigt een losgeld te betalen voor het ontsleutelen van hun getroffen data:

Popcorn Time decryptie-instructies

Er bestaan tientallen ransomware-virussen die lijken op Popcorn Time waaronder Sage, GoldenEye en Popcorn Time. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange lijst. Net zoals Popcorn Time versleutelen ook andere virussen van het ransomware-type bestanden en vragen vervolgens een losgeld. Het versleutelingsalgoritme (symmetrisch/assymetrisch) en de kostprijs van de ontsleuteling zijn de enige echte verschillen.

Bedreigingsoverzicht:
NaamPopcorn Time virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Popcorn Time virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

De virussen worden vaak verspreid via externe downloadbronnen (p2p netwerken, freeware download websites, gratis bestandshosting websites, enz.), kwaadaardige bijlages in spamberichten, valse software updaters en trojans. Daarom mag je nooit software downloaden uit onofficiële bronnen of bestanden openen uit verdachte mails. Bijkomend moet je geïnstalleerde applicaties bijgewerkt houden. Cybercriminelen kunnen softwarefouten exploiteren om systemen te besmetten. Gebruik ook nooit externe updaters, die kunnen vals zijn en je systeem besmetten. Gebruik steeds legitieme antivirus en antispyware software. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid. 

Scrhermafbeelding van het Popcorn Time HTML bestand ("restore_your_files.html"):

Popcorn Time html bestand

Tekst getoond in het Popcorn Time HTML-bestand:

Waarschuwingsbericht!!

********************

Het spijt ons dat je computer en bestanden werden versleuteld. Maar maak je geen zorgen. Er is een manier om je computer en bestanden te herstellen. Enkel als de tijd verstrijkt dan zullen je bestanden voor altijd verloren gaan.

Je moet minstens [AMOUNT] Bitcoin naar onze wallet sturen en je zult je bestanden terugkrijgen.
Je unieke persoonlijke ID: -
Stuur [bedrag] BTC naar dit adres: 1LEiPgvh6S9VEXWV2dZTytSRd7e9B1bWt3
Waarschuwing! Als je niet binnen 7 dagen betaald zullen je bestanden voor altijd verloren gaan.

****************************************************************************************************
Je bestanden eenvoudig herstellen.

Om je bestanden snel te herstellen stuur ons het geld in bitcoins naar onze wallet. Als we het ontvangen geven we je onmiddelijke je private decryptiesleutel. De betaling moet binnen twee uur bevestigd worden na het betalen.

Het herstellen van je bestanden - de smerige manier

Je kunt de onderstaande link naar anderen sturen. Als twee of meer mensen deze installeren en betalen dan ontsleutelen we je bestanden gratis.

Wat deden we?

We versleutelden al je belangrijke bestanden, video's, documenten, afbeeldingen enz. op deze computer. We gebruikten een sterk versleutelingsalgoritme, hetzelfde als overheden wereldwijd gebruiken. We bewaren je persoonlijke decryptiecode op onze servers en we zijn de enigen die de bestanden kunnen ontsleutelen. Probeer ons niet te omzeilen want als je niet betaalt zal dit enkel je bestanden beschadigen.

Wat we doen dat (sic)?

We zijn een groep IT-studenten uit Syrië en ons land maakt zoals je weet al 5 jaar een slechte periode door. Sinds 2011 stierven meer dan een half miljoen mensen en 5 miljoen mensen sloegen op de vlucht. Elk likd van ons team heeft een familielid verloren. Ik ben zelf mijn ouders en kleine zusje kwijtgeraakt in 2015. Jammer genoeg blijft de wereld stil en helpt niemand ons. Daarom besloten we actie te ondernemen.
Hoe koop je bitcoins?

Als je bitcoins niet kent bezoek dan de officiële bitcoin-site om je er vertrouwd mee te maken (https://bitcoin.org/en/getting-started), volg deze stappen en je zult Bitcoins ontvangen. Om meer te leren kun je ook deze FAQ lezen (https://bitcoin.org/en/faq). Gelieve deze website te controleren (https://coinatmradar.com) om te weten waar je overal Bitcoin ATM's kunt vinden.
Lijst met versleutelde bestanden op je computer -

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door Popcorn Time (".kok" extensie):

Bestanden versleuteld door Popcorn Time (voorbeeld 1)

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door Popcorn Time (".filock" extensie):

Bestanden versleuteld door Popcorn Time (voorbeeld 2)

Popcorn Time ransomware verwijdering:

Popcorn Time virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Popcorn Time virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met *.aesir Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de *.aesir ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met *.aesir ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als *.aesir geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools die Popcorn Time ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/10734-popcorn-time-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Popcorn Time virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Popcorn Time virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Popcorn Time virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.