FacebookTwitterLinkedIn

GoldenEye Ransomware

Ook bekend als: GoldenEye virus
Schadeniveau: Ernstig

GoldenEye ransomware verwijderingsinstructions

Wat is GoldenEye?

GoldenEye is een combinatie van de Petya en MISCHA virussen van het ransomware-type. Net zoals Petya en MISCHA wordt ook GoldenEye verspreid als een spambericht. De mail bevat een valse jobaanbieding in het Duits en twee bestanden in bijlage. Eén is een valse CV, de andere een kwaadaardig MS Excel bestand. Als het Excel-bestand wordt geopend vraagt een pop-up of macro's mogen ingeschakeld worden. Als de gebruiker hierin toestemt wordt een uitvoerbaar bestand geladen door het Excel-bestand en wordt de ransomware geïnstalleerd.

Het verschil tussen MISCHA en Petya is dat MISCHA enkel bepaalde bestanden versleutelt terwijl Petya de harde schijf zelf versleutelt (waardoor de computer niet langer kan gebruikt worden). GoldenEye doet beide. Pety ransomware werd ontworpen om het systeem te infiltreren en poogt het MBR (Master Boot Record) van he systeem te overschrijven. Hiervoor heeft Petya beheersrechten nodig. Als de gebruiker deze weigert dan wordt de versleuteling gestopt. Als de rechten wel gegeven worden dan wijzigt Petya het MBR met een custom boot loader. Petya start de computer automatisch opnieuw op, het vertoont een vals check disk (CHKDSK) scrherm en versleutelt op de achtergrond de harde schijf. Dan vertoont het een bericht met de vraag om losgeld in ASCII Text Art. Het bericht wordt tijdelijk vertoond wanneer de computer wordt opgestart. MISCHA probeert niet het MBR te wijzigen maar juist enkel een aantal bestanden te versleutelen. Dit gedrag is erg gebruikelijk bij ransomware-virussen. GoldenEye voert de acties uit in omgekeerde volgorde. Het versleutelt data en probeert vervolgens het MBR te wijzigen. Zo wordt het slachtoffers onmogelijk gemaakt de versleuteling te stoppen door de rechten te weigeren. Volgend op een succesvolle versleuteling toont GoldenEye ook een gelijkaardig bericht met de vraag om losgeld. Bijkomend creëert GoldenEye een tekstbestand ("YOUR_FILES_ARE_ENCRYPTED.txt" met daarin een identiek bericht) en plaatst dit in bepaalde mappen (zoals het Bureaublad, Mijn Documenten enz.). Verder voegt GoldenEye aan elk versleuteld bestand 8 tekens toe in de naam (zo wordt "sample.jpg" bv. willekeurig hernoemd naar "sample.jpg.g8k3jmol"). Het bericht met de vraag om losgeld specifieert een bedrag van 1.31034193 Bitcoins (ongeveer $1000) voor de ontsleuteling. Om de betaling te verzenden moeten slachtoffers de opgegeven instructies versturen naar GoldenEye's Tor website (de opgegeven link in het losgeldbericht). Merk op dat betalen niet automatisch leidt tot het ontsleutelen van de bestanden. Onderzoek bewijst dat cybercriminelen hun slachtoffers vaak negeren zelfs nadat die betalen. Je zou dus nooit mogen pogen contact op te nemen met deze mensen of het losgeld betalen. Er zijn geen tools beschikbaar die de bestanden versleuteld door GoldenEye kunnen ontsleutelen. Onderzoekers hebben echter wel een tool ontworpen die de bestanden versleuteld door Petya kan ontcijferen. Als de situatie niet zou veranderen dan kunnen gebruikers best hun probleem oplossen door het herstellen van hun bestanden uit een backup. Als GoldenEye ook het MBR gewijzigd heeft dan zal een herstel uit backup onmogelijk zijn.

Scrhermafbeelding van een doodshoofd (getekend met ASCII Text Art) dat getoond wordt na de versleuteling:

GoldenEye decryptie instructies

Er bestaan honderden virussen van het ransomware-type. Voorbeelden zijn onder andere Dharma, CTB-Locker, *.osiris, ASN1, Cerber en vele andere. Ze versleutelen allemaal bestanden en vragen vervolgens om losgeld. Er zijn slechts twee belangrijke verschillen. 1) grootte van het losgeld en 2) het gebruikte versleutelingsalgoritme (symmetrisch/assymetrisch). Onderzoek bewijst ook dat deze virussen vaak verspreid worden via spamberichten (kwaadaardige bijlages), peer-to-peer netwerken (en andere externe downloadbronnen zoals freeware websites, bestandshosting-sites enz.), onofficiële downloadbronnen en trojans. Om deze redenen moet je oplettend zijn met het openen van bestanden ontvangen vanaf verdacht mailadressen en met het downloaden van software uit officieuze bronnen. Cybercriminelen zijn in staat om softwarefouten op te sporen en te misbruiken. Hou dus je geïnstalleerde applicaties bijgewerkt en gebruik nooit updaters van derden. Ook het gebruik van legitieme antispyware en antivirussoftware is essentieel.

GoldenEye ransomware vraagt beheersrechten:

GoldenEye vraagt beheersrechten vb. 1 GoldenEye vraagt beheersrechten (voorbeeld 2)

Scrhermafbeelding van het GoldenEye tekstbestand (YOUR_FILES_ARE_ENCRYPTED.txt):

GoldenEye tekstbestand

Tekst getoond in het GoldenEye tekstbestand:

Je werd slachtoffer van de GOLDENEYE RANSOMWARE!

De bestanden op je computer werden vergrendeld met een versleutelingsalgoritme van militaire kwaliteit. Er is geen manier om je data te herstellen zonder speciale sleutel. Je kan deze sleutel op de darknet-pagina getoond in stap 2 aankopen.

Om je sleutel te kopen en je data te herstellen, gelieve deze drie eenvoudige stappen te volgen:

1. Download de Tor Browser op "hxxps://www.torproject.org/". Als je hulp nodig hebt, google dan "onion pagina's bezoeken".

2. Bezoek één van deze pagina's met de Tor Browser: hxxp://golden5a4eqranh7.onion/oTmqRcKj hxxp://goldeny4vs3nyoht.onion/oTmqRcKj
3. Voer hier je persoonlijke decryptiecode in: oTmqRcKj6ZvwAsqewqzYz9t8smYzWLaAzsvjQ5YX8JY53FKv5nAHc7W9L4VFnwSGd8Dw4rVi2nfkPGSX39mwCerLst1Tw4vb

Schermafbeelding van een foutbericht dat wordt getoond voor het herstarten van de computer:

GoldenEye valse foutmelding

Valse CHKDSK die wordt getoond tijdens de versleuteling:

GoldenEye valse checkdisk taak

Tekst op dit scherm:

Bestandssysteem C: wordt hersteld

Het bestandssysteem is van het type NTFS

Eén van je schijven vertoont een fout en moet hersteld worden. Dit kan enkele uren duren. Het is aanbevolen het herstelproces te laten voltooien.

SLUIT JE COMPUTER NIET AF! DIT PROCES AFBREKEN KAN LEIDEN TOT HET VERNIETIGEN VAN AL JE DATA! ZORG ERVOOR DAT DE STROOMKABEL AANGEKOPPELD IS! 

CHKDSK HERSTELT SECTOR - of -

Schermafbeelding na de versleuteming:

GoldenEye scherm na versleuteling

GoldenEye's boodschap met de vraag om losgeld:

GoldenEye's vraag om losgeld

Tekst getoond in dit scherm:

Je werd slachtoffer van de GOLDENEYE RANSOMWARE!

De bestanden op je computer werden vergrendeld met een versleutelingsalgoritme van militaire kwaliteit. Er is geen manier om je data te herstellen zonder speciale sleutel. Je kan deze sleutel op de darknet-pagina getoond in stap 2 aankopen.

Om je sleutel te kopen en je data te herstellen, gelieve deze drie eenvoudige stappen te volgen:

1. Download de Tor Browser op "hxxps://www.torproject.org/". Als je hulp nodig hebt, google dan "onion pagina's bezoeken".

2. Bezoek één van deze pagina's met de Tor Browser: hxxp://golden5a4eqranh7.onion/oTmqRcKj hxxp://goldeny4vs3nyoht.onion/oTmqRcKj
3. Voer hier je persoonlijke decryptiecode in: -

Als je reeds een sleutel kocht, geef deze dan hieronder in.

Scrhermafbeelding van de GoldenEye website (Betaling Stap 1):

GoldenEye website (Betaling stap 1)

Tekst getoond op deze pagina:

Stap 1: Voer je persoonlijke ID in

Eerst moet je je persoonlijke identificatiecode invoeren. Deze code bevat belangrijke informatie voor het ontsleutelingsproces. Het is belangrijk dat je ze exact invoert zoals getoond op de versleutelde computer. De code bevat een checksum die typfouten voorkomt en een succesvolle ontsleuteling mogelijk maakt.

De persoonlijke ID telt 96 tekens en je vindt deze terug in de bestanden genaamd "YOUR_FILES_ARE_ENCRYPTED.TXT", de ransomware maakte deze aan op verschillende locaties (bv. bureaublad, documenten) op deze computer.

Scrhermafbeelding van de GoldenEye website (Betaling - Stap 2):

GoldenEye website (Betaling stap 2)

Tekst getoond op deze pagina:

Stap 2: Bitcoins aankopen

Je decryptiesleutel kun je enkel kopen met Bitcoins. Bitcoin is een digitale munteenheid die je kunt omruilen tegen gelijk welke normale munteenheid. Er zijn verschillende wisseplatformen te vinden op internet, meestal gespecialiseerd in één enkele munteenheid. Kopen van bitcoins is eenvoudig en het wordt steeds makkelijker.

Je moet het onderstaande bedrag kopen om succesvol te kunnen betalen. Voeg iets extra toe om zeker te zijn, 2% is meestal voldoende. Als je al bitcoins bezit kun je deze stap overslaan.
Eis: 1.31034193 Bitcoins
Deze wisselmarkten zijn aanbevolen
http://www.bitcoin.de - SNELLE overboekingen!
http://www.btcdirect.eu - Sofort Banking, Giropay, Bank Wire, Mastercard en Visa
http://www.localbitcoins.com - Bank Wire and Cash
http://www.coincafe.com - Direct in NYC, Bank Wire en Mail Cash, Bank Wire en Credit Card
Je hebt niet echt een Bitcoin-Wallet nodig, je kunt het aangekochte bedrag meteen naar het betalingsadres versturen. Als je het juiste aantal Bitcoins kocht en verzond klik je op 'Volgende' voor de volgende stap.

Scrhermafbeelding van GoldenEye website (Betaling - Stap 3):

GoldenEye website (Betaling stap 3)

Tekst getoond op deze pagina:

Stap 3: Voer een bitcoin-transactie uit

Nu moet je de Bitcoins die je kocht naar het betalingsadres verzenden. Als je je Bitcoins op een marktplaats kocht of een wisselbeurs zoek dan of je een 'Withdraw'-knop ziet en voer daarop de gegevens in. Als je reeds Bitcoins bezit dan stuur je het juiste bedrag naar het hieronder gegenereerde adres, rechtstreeks uit je gebruikte wallet.

Als je problemen hebt met de transactie, contacteer dan onze Support.

Address: 1CwCMCS6GUJuz45x1LrqPWAuE41cMK7FtQ
Eis: 1.31034193 Bitcoins
Na de betalingstransactie moet je op onze handmatige bevestiging wachten. Meestal gebeurt dit binnen enkele uren. Soms kan het ook iets langer duren. Vernieuw deze pagina regelmatig om te kijken of de betaling werd bevestigd.

Scrhermafbeelding van de GoldenEye website (FAQ):

GoldenEye website (FAQ)

Schermafbeelding van de GoldenEye website (Support):

GoldenEye website (Support)

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door GoldenEye (".[8_willekeurige_tekens]" extensie):

GoldenEye decryptie-instructies

GoldenEye ransomware verwijdering:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GoldenEye virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GoldenEye virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.