FacebookTwitterLinkedIn

Sage Ransomware

Ook bekend als: Sage virus
Schadeniveau: Ernstig

 

Sage ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Sage?

Sage is een ransomware-type virus dat werd ontdekt door Karsten Hahn en het is een variant van de CryLocker ransomware. Volgend op infiltratie versleutelt Sage verschillende bestanden en voegt er een ".sage" extensie aan toe. Zo wordt bijvoorbeeld "sample.jpg" hernoemd naar "sample.jpg.sage"). Volgend op een succesvolle versleuteling creëert Sage twee bestanden ("!Recovery_[6_willekeurige_tekens]_.txt" and "!Recovery_[6_willekeurige_tekens].html"), en plaatst deze vervolgens in elke map met versleutelde bestanden. Ook de bureaubladachtergrond wordt gewijzigd.

Het txt en HTML bestand bevatten een identiek bericht met de vraag om losgeld. Er wordt gesteld dat de bestanden werden versleuteld met een assymetrische cryptografie-methode en dat ze enkel kunnen hersteld worden middels een private sleutel. Slachtoffers moeten daartoe een losgeld van $150 in Bitcoins betalen. Als de betaling niet binnen het opgegeven tijdsbestek wordt uitgevoerd (de timer is te zien op de website van Sage), dan zal het logeld verdubbelen tot 300 dollar. Om te betalen moeten slachtoffers een link bezoeken op een Tor website en daar de instructies volgen. Sage gebruikt een assymetrisch versleutelingsalgoritme en hierdoor zijn claims dat ontsleuteling mogelijk is zonder een private sleutel helaas foutief. De ontwikkelaars van Sage slaan de sleutel op op een server op afstand en de slachtoffers worden afgeperst om een losgeld te betalen als ze de sleutel willen ontvangen. Cybercriminelen negeren hun slachtoffers vaak, zelfs als een betaling wordt uitgevoerd. Je mag daarom nooit het risico nemen te betalen, de kans is immers groot dat je wordt opgelicht. We bevelen je ten zeerste aan alle verzoeken tot betalen te negeren en deze mensen nooit te contacteren. Er zijn momenteel geen tools bekend die de bestanden versleuteld door Sage ransomware kunnen ontsleutelen. Dit probleem kan slechts opgelost worden na een herstel van de bestanden vanuit een backup.

Schermafbeelding van een bericht (bureaubladachtergrond) waarin gebruikers worden aangemoedigd een losgeld te betalen voor het ontsleutelen van hun getroffen data:

Sage decryptie-instructies

Er bestaan tientallen virussen van het ransomware-type die gelijkenissen delen met Sage. Voorbeelden zijn onder andere ASN1, Cerber, Dharma en vele andere. Onderzoek bewijst dat al deze virussen zich identiek gedragen - ze versleutelen bestanden en vragen om losgeld. Er zijn slechts twee belangrijke verschillen 1) de grootte van het gevraagde losgeld en 2) de gebruikte versleutelingstechniek (symmetrisch/assymetrich). Virussen van het ransomware-type worden vaak verspreid via spamberichten met bijlages, p2p-netwerken en externe downloadbronnen (freeware download websites, gratis bestandshostingwebsites, enz.), valse software update tools en trojans. Hierdoor moet je erg oplettend zijn met het openen van bestanden ontvangen vanaf onofficiële bronnen. Verder moet je geïnstalleerde software bijgewerkt houden en mag je nooit updaters van derden gebruiken. Ook het gebruik van legitieme antivirus en antispyware software is vereist. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid.

Bericht met de vraag om losgeld (zoals getoond op de bureaubladachtergrond):

Opgelet!
Al je bestanden werden versleuteld door Sage!

Al je je bestanden, afbeeldingen, video's databases werden versleuteld en ontoegankelijk gemaakt door een software genaamd Sage.

Zonder onze hulp is ontsleuteling onmogelijk. Maar volg onze instructies op en je kunt de bestanden eenvoudig herstellen. Instructies over hoe je bestanden terug te krijgen staan op elke schijf, in je documenten en op je bureaublad. Zoek naar de bestanden !Recovery_47UdPQ.txt en !Recovery_47UdPQ.html. Als je deze niet kunt vinden gebruik dan het programma “Tor Browser” (vind het op Google) om een (onion) web site te openen: http://qbxeaekvg7o3lxnn.onion  Hier krijg je instructies.

Schermafbeelding van het tekstbestand met de vraag om losgeld:

Sage tekstbestand

Schermafbeelding van Sage HTML bestand:

Sage decryptie-instructies

Losgeldbericht zoals getoond in de "!Recovery_[6_willekeurige_tekens]_.txt" en "!Recovery_[6_willekeurige_tekens].html" bestanden):

Niet jouw taal? Gebruik dan hxxps://translate.google.com
WAARSCHUWING!
JE DOCUMENTEN, DATABASES, PROJECTBESTANDEN, AUDIO- EN VIDEO-INHOUD EN ANDERE ESSENTIELE BESTANDEN WERDEN VERGRENDELD MET EEN VERSLEUTELINGSALGORITME VAN MILITAIR NIVEAU

Hoe gebeurde dit?

Speciaal voor jouw pc werd een personal 4096 bit RSA key aangemaakt, zowel een openbare als een private. Al je bestanden werden versleuteld met de openbare sleutel. Ontsleutelen van je bestanden is enkel mogelijk met de hulp van een private sleutel en een ontsleutelingsprogramma....

Wat moet ik doen?...

Wacht niet op een mirakel en het verdubbelen van de prijs!Verkrijg nu Bitcoins en herstel je data op eenvoudige wijze! Als je ECHT WAARDEVOLLE DATA HEBT dan kan je beter geen TIJD VERLIEZEN want er is GEEN ANDERE MANIER om je bestanden terug te krijgen BEHALVE HET UITVOEREN VAN EEN BETALING. Je persoonlijke ID:...

Voor meer specifieke instructies bezoek je de één van onze websites op deze adressen:

1 - hxxp://qbxeaekvg7o3lxnn.onion.to
2 - hxxp://qbxeaekvg7o3lxnn.onion.cab
3 - hxxp://qbxeaekvg7o3lxnn.onion.city
Wat moet ik hiermee doen?

1. Het eerste adres selecteer je met de muiscursor.

2. Daarbij hou je de linkermuisknop ingedrukt houdt en de muiscursor beweeg je naar rechts.

3. Laat de linkermuisknop los en klik op de rechtermuisknop.

4. Selecteer 'Kopieer' in het menu

5. Open een internetbrowser (Internet Explorer bv.)

6. Beweeg de muiscursor naar de adresbalk van de browser (waar het website-adres te zien is).

7. Klik op de rechtermuisknop in die adresbalk.

8. Kies 'Invoegen' uit het menu dat je te zien krijgt.

9. Je zal het adres hxxp://qbxeaekvg7o3lxnn.onion.to hier zien verschijnen;

10. Druk op ENTER;

11. De site moet nu laden. Als dat niet gebeurt dan volg je deze instructies op met een tweede adres uit onze lijst enzovoort tot aan het laatste adres. Als elk adres faalt dan controleer je best je internetverbinding. Deze sites blijven jammer genoeg niet lang bestaan doordat antivirusbedrijven ze laten verwijderen om je te verplichten hun producten te blijven kopen. Wij staan wel klaar om je te helpen. Als je onze hulp wilt en de bovenstaanden sites niet werken:

1. Open je je internetbrowser (als je niet weet wat dit is open je Internet Explorer);
2. Voer het adres hxxps://www.torproject.org/download/download-easy.html.en in op de adresbalk van je browser of kopieer het hierheen. Druk nu op ENTER.
3. Wacht tot de site wordt geladen
4. Op de site zal je de kans krijgen om de Tor Browser te downloaden en uit te voeren. Volg de installatie-instructies en wacht tot de installatie compleet is. 
5. Open de Tor Browser;
6. Verbind jezelf met de "Connect"-knop (in de Engelse versie tenminste);
7. Je zult een normaal internetvenster zien;

8. Type of kopieer hier het adres hxxp://qbxeaekvg7o3lxnn.onion naartoe in de adresbalk.
9. Druk op ENTER;
10. De site zou moeten laden. Als dat niet het geval is wacht je een moment en probeer je opnieuw.
!!! BELANGRIJK !!!
Kopieer je persoonlijk id en de link met instructies met pen en papier en zorg dat je deze nooit kwijtraakt.

Schermafbeelding van de Sage Tor website (Startpagina):

Sage website (Home)

Tekst getoond op deze pagina:

Belangrijke Informatie! Gelieve dit zorgvuldig te lezen!
Opgelet!
Sage versleutelt al je bestanden!
Al je bestanden, afbeeldingen, video's en databases werden versleuteld en zijn nu niet langer toegankelijk, dit gebeurde door een software bekend als Sage!
Om al je bestanden te herstellen moet je $150 (≈ BTC 0.20357) betalen.
Pas na volledige betaling zul je software kunnen downloaden om je data te herstellen.

Als je geen volledige commissie betaalt binnen 06 d 06 h 49 m 39 s,
dan zal het bedrag voor het losgeld stijgen tot $300 (≈0.40713)
Het is onmogelijk je bestanden te herstellen zonder onze hulp!

Als je het losgeld na zekere tijd nog niet betaald hebt dan zal 

de unieke ontsleutelingscode voor je bestanden geblokkeerd worden

en zal herstel van je bestanden absoluut onmogelijk worden!

Schermafbeelding van de Sage website (Betalingspagina):

Sage website (Betaling)

Tekst getoond op deze pagina:

Betalingsprocedure Hoe te betalen?

Betalen kan enkel via het BitCoin systeem.

BitCoin is een nieuwe generatie van gedecentraliseerde cybermunteenheden die werden ontworpen op het internet en die enkel op internet functioneren. Uitgave van de BitCoin munten (BTC) wordt uitgevoerd door het werk van miljoenen computers wereldwijd waarop en programma voor het berekenen van wiskundige algoritmes draait. Daardoor zijn alle betalingen op dit systeem open en tegelijk volledig anoniem wereldwijd. Je kunt dus zeker zijn dat als je het volledige losgeld betaalt al je bestanden ontsleuteld zullen worden. Merk op dat de wisselkoers met BTC net zoals alle andere wisselkoersen nooit vastligt. We bevelen je dan ook aan na aankoop van je BTC's meteen te betalen. Hoe betaal je met het BitCoin systeem?

Geen zorgen, betalen met Bitcoins is niet moeilijk en kan in enkele stappen.

1. BTC Wakket Je hebt deze nodig om te betalen en we maakten er één voor je aan zodat het betaalde bedrag niet kan verloren gaan. Je zult al je betalingsinformatie kunnen controleren. Dit is je BTC wallet: 1EpwuEdnMRaWs75WwKBHuQkiPcyVyb7GdM

2. Er bestaat wereldwijd een breed gamma aan diensten (zie de onderstaande lijst) waarbij je BTC kunt kopen met cash, klassieke bankkaarten (Visa/Mastercard), PayPal, bankoverschrijvingen en andere betalingsmethodes.

3. Hieronder vind je een lijst met betrouwde BitCoin aankoopdiensten. We vestigen graag je aandacht op het feit dat deze diensten niet aan ons gelinkt zijn. Ze werden vaak ontworpen voor beginners en ze geven goede klantenondersteuning. Sommige van deze diensten zullen een persoonlijke BTC wallet voor je aanmaken. Anderen kunnen een directe overschrijving uitvoeren naar een wallet die voor je werd opgezet op ons systeem. Daarbij moet worden opgemerkt dat sommige van de diensten zullen eisen dat je je identiteit bewijst vooraleer je BitCoins kunt aankopen.

4. HET IS BELANGRIJK TE BESEFFEN DAT ALS JE BETALINGEN UITVOERT BINNEN HET BITCOIN SYSTEEM

je je BTC wallet nummer moet kopieren, bewaren en plakken en het niet met de hand proberen te kopiëren. Als je een verkeerd BTC wallet nummer gebruikt zal het geld voor altijd verloren gaan. Als het echt nodig is kun je het BTC nummer natuurlijk ook uitprinten of de QR code ervan scannen met je smartphone.
5. Als je er geen vertrouwen in hebt dat je alles correct zal verlopen de eerste keer dan kan je het volledige bedrag ook opsplitsen in verschillende BTC transacties. Zoals we hierboven vermelden dan moet je de BTC wallet gebruiken die we voor je hebben aangemaakt. Zo kun je ook op elk moment de balans volgend die je nog moet betalen.

6. Ontoud dat sommige diensten voor het aankopen van BTC's tijd nodig hebben om de betaling te verwerken; Dit kan 24 to 36 uur duren. Daarom bevelen we je aan de beslissing om te betalen niet tot het laatste moment uit te stellen. Niet op tijd betalen kan leiden tot een verhoging van het commissiebedrag!!!
DE VOLLEDIGE LIJST VAN DIENSTEN WAAR JE  BitCoin Currency (BTC) kunt kopen.

Schermafbeelding van de Sage website (Test decryptie pagina):

Sage website (Test decryptie)

Tekst getoond op deze pagina:

Test decryptie Upload een bestand om decryptie te testen. Je kunt één bestand van maximaal 15 KB uploaden voor deze test.

Scrhermafbeelding van de Sage website (Instructiepagina):

Sage website (Instructies)

Tekst getoond op deze pagina:

Instructies:

Wat te doen na het uitvoeren van een betaling? Hoe alle data te ontsleutelen?

Na het uitvoeren van een betaling kun je de decryptiesoftware vanaf onze homepage downloaden. We garanderen je dat al 

je bestanden zullen ontsleuteld worden.

Volg enkel deze eenvoudige stappen:

1. Login op je persoonlijke pagina.

2. Kopieer de decryptiesleutel vanaf de homepage

3. Klik op 'decryptiesoftware uitvoeren' en bewaar save Sage_Decryptor.exe op je harde schijf

4. Voer Sage_Decryptor.exe uit

5. Plak de decryptiesleutel in gelijk welk veld in het venster van de decryptiesoftware

6. Klik op 'Decryptie uitvoeren' en wacht op een succesvolle voltooiïng van het decryptieproces.

7. Belangrijk: Sluit je PC niet af en herstart deze niet voordat het proces voltooid is!

8. Gefeliciteerd! Als je bestanden werden nu hersteld!

Schermafbeelding van de Sage website (Ondersteuningspagina):

Sage website (ondersteuning)

Tekst getoond op deze pagina:

Verzoeken tot ondersteuning. Stel je vragen. Als je nog steeds vragen hebt over onze dienstverlening gebruik dan een speciaal contactformulier en contacteer onze klantenondersteuning. We helpen je graag met al je vragen.

Scrhermafbeelding van bestanden versleuteld door Sage ransomware (".sage" extensie):

Sage decryptie instructies

Sage ransomware verwijdering:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Sage virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Sage virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.