ASN1 Ransomware

Ook bekend als: ASN1 virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

ASN1 ransomware verwijderingsinstructies

Wat is ASN1?

Voor het eerst ontdekt door het MalwareHunterTeam bleek ASN1 een virus van het ransomware-type te zijn dat stiekem het systeem infiltreert en bestanden versleutelt. Cybercriminelen verspreiden ASN1 via spammails met kwaadaardige bijlages. Volgend op infiltratie versleutelt ASN1 bestanden met behulp van assymetrische cryptografie. Anders dan andere virussen van het ransomware-type worden de bestanden niet hernoemd en worden er ook geen extensies aan toegevoegd. Volgend op een succesvolle versleuteling opent ASN1 een pop-up venster en creëert het een HTML-bestand ("!!!!!readme!!!!!.html") dat het in elke map met versleutelde bestanden plaatst.

Het pop-up en HTML- bestanden bevatten een identiek bericht met een vraag om losgeld. Daarin wordt gemeld dat de bestanden versleuteld werden en worden de slachtoffers aangemoedigd een TOR-website te bezoeken. Die website bevat een bericht waarin staat dat het losgeld 1 Bitcoin bedraagt (momenteel staat 1 Bitcoin gelijk aan zo'n ~$735). Slachtoffers zullen dan zogezegd een private sleutel ontvangen om hun bestanden te ontsleutelen. De betaling moet binnen de 5 dagen verzonden worden anders worden de sleutels onherroepelijk vernietigd. Wees je ervan bewust dat de private sleutel essentieel is voor het ontgrendelen van bestanden versleuteld met assymetrische encryptie. De cybercriminelen bewaren deze sleutel op een private server en proberen de slachtoffers te overtuigen dat ze ervoor moeten betalen. Deze criminelen negeren echter hun slachtoffers vaak zelfs als ze betalen. Betalen is dus waarschijnlijk geen oplossing, je zult enkel opgelicht worden en het criminele bedrijfsmodel ondersteunen. Er bestaan jammer genoeg ook geen tools die de bestanden versleuteld door ASN1 ransomware kan ontsleutelen. De enige optie is dus het herstellen van je bestanden vanaf een backup.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd een losgeld te betalen in ruil voor het vrijgeven van hun getroffen data

ASN1 decryptie instructies

ASN1 deelt veel gelijkenissen met tientallen andere virussen van het ransomware-type zoals *.zzzzz, Shade, Locky enz. Allen versleutelen ze bestanden en vragen vervolgens om losgeld. Er zijn slechts twee echte verschillen: 1) De gebruikte cryptografie (symmetrisch of assymetrisch) en 2) de kostprijs voor het onstleutelen. Ransomware wordt vaak verspreid via externe downloadbronnen (torrents, freeware websites, bestandshostingdiensten, bijlages in spammails, valse software updaters en trojans. Je mag daarom nooit software downloaden uit onofficiële bronnen, nooit bijlages openen in verdachte mails en ook nooit de software op je systeem laten verouderen. Goed bijgewerkte software verkleint de kans dat cybercriminelen fouten in de software kunnen exploiteren om je systeem te besmetten. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid.

Schermafbeelding van het ASN1 HTML bestand:

ASN1 decryptie instructies

Tekst getoond in het ASN1 pop-up en HTML bestand:

AL JE BESTANDEN WERDEN VERSLEUTELD!
1. Download en installeer de TOR browser (aanbevolen) of gebruik je standaardbrowser.
2. Volg de link die voor je werd gegenereerd.
3. Op de volgende pagina zul je een Bitcoin wallet zien om te betalen. Nadat je betaalt zul je de sleutel voor het ontsleutelen van je bestanden ontvangen.
4. Markeer (CTRL + A) en kopieer (CTRL + C) de sleutel naar het plakbord, de decodering zal starten.
5. Gelieve de bestanden tijdens de versleuteling niet te openen, geopende bestanden kunnen niet worden ontsleuteld.

Schermafbeelding van de ASN1 website:

ASN1 decryptie instructies

Tekst getoond op de ASN1 website:

Je bestanden werden versleuteld!
1(0) BTC -> 1QBrNs96QUFXaU22SJh77RSVQkdqyxwBDb (4:23:59:49)
Om de decryptiesleutel te ontvangen moet je dit bedrag betalen op het bovenstaande bitcoin adres. Tussen haakje zie je het reeds betaalde bedrag. Om bitcoins te helpen kopen is Google je vriend. Deze pagina zal elke 120 seconden vernieuwd worden. Als je reeds betaalde, wacht dan op het vernieuwen van de pagina. Als de software werd vernietigd kan je deze opnieuw downloaden. Als na 5 dagen geen betaling ontvangen werd dan zal het gevraagde bedrag verdubbelen.

 

Chat nu met onze klantenondersteuning

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door ASN1:

ASN1 decryptie instructies

ASN1 ransomware verwijdering:

ASN1 virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van ASN1 virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met ASN1 Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de ASN1 ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met ASN1 ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als ASN1 geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de ASN1 ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/10710-asn1-ransomware