FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de app die searches.network promoot?

Ook bekend als: De searches.network browserkaper
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u de searches.network browserkaper van een Mac?

Wat is searches.network?

Searches.network is het adres van een valse zoekmachine die resultaten toont die afkomstig zijn van webcrawler.com, een andere verdachte zoekmachine. Onderzoek toont aan dat searches.network wordt gepromoot via een mogelijk ongewenste app, een browserkaper die gebruikers installeren via een misleidende Adobe Flash Player installer. Meestal promoten browserkapers valse zoekmachines door een aantal instellingen van de browser te wijzigen. Deze apps worden als ongewenste programma's geklasseerd omdat gebruikers ze vaak onbewust en onbedoeld downloaden of installeren.

searches.network browser hijacker on a Mac computer

Browserkapers promoten valse zoekmachines door het adres daarvan in te stellen als startpagina, standaardzoekmachine en standaard-URL voor nieuwe tabblade. Het belangrijkste doel hiervan is ervoor te zorgen dat gebruikers een bepaald adres bezoeken (in dit geval searches.network) elke keer als ze een browservenster of een nieuw tabblad openen en als ze zoekopdrachten in de URL-balk invoeren. Zoals vermeld in de inleiding, leidt searches.network gebruikers om naar webcrawler.com, een verdachte zoekmachine. Het is gebruikelijk dat dergelijke zoekmachines links naar onbetrouwbare websites opnemen in hun resultaten, en deze mogen dus niet worden vertrouwd. Om searches.network uit de browserinstellingen te kunnen verwijderen, moeten gebruikers de app verwijderen die de browser heeft gekaapt. Anders zal die app na elke poging tot wijziging van de instellingen deze opnieuw toewijzen. Een ander probleem met browserkapers is dat ze vaak zijn ontworpen om ingevoerde zoekopdrachten, IP-adressen, geolocaties en andere browsegegevens te verzamelen. Dergelijke apps hebben mogelijk ook toegang tot gevoelige informatie. De verzamelde gegevens kunnen worden verkocht aan derden (mogelijk cybercriminelen) of worden misbruikt om op andere manieren inkomsten te genereren. Daarom kunnen geïnstalleerde ongewenste apps problemen veroorzaken zoals identiteitsdiefstal, privacyschendingen, onveilige situaties op internet enz.

Samenvatting bedreiging:
Naam De searches.network browserkaper
Type bedreiging Browserkaper, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen (flashInstaller.dmg) ALYac (Trojan.OSX.Shlayer), BitDefender (Trojan.GenericKD.34050467), ESET-NOD32 (OSX/Adware.Bundlore.DZ), Microsoft (Trojan:Script/Wacatac.C!ml), volledige lijst (VirusTotal)
IP-adres 104.18.44.198
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste advertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads van torrents.
Schade Internetbrowser-spionage (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privégegevens.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Searches.cloud, searchsnow.com en prudensearch.com zijn een paar voorbeelden van andere nep-zoekmachines. Dergelijke zoekmachines tonen gebruikers doorgaans resultaten die zijn gegenereerd door een andere (vaak legitieme) zoekmachine of tonen resultaten die mogelijk links naar onbetrouwbare pagina's bevatten. Hoe dan ook, het wordt aanbevolen om alleen legitieme zoekmachines te gebruiken. Als de instellingen van uw browser door een browserkaper werden gewijzigd dan moet deze ongewenste app zo snel mogelijk worden verwijderd.

Hoe werd searches.network geïnstalleerd op mijn computer?

Onderzoek toont aan dat searches.network de browserinstellingen wijzigt via een misleidend Adobe Flash Player-installatieprogramma. Dergelijke installatieprogramma's kunnen zijn ontworpen (en vaak zijn ze dat ook) om malware te installeren (zoals ransomware, trojans, enzovoort). Veel ongewenste apps worden ook gedistribueerd via downloaders en installers van andere programma's. Deze distributiemethode wordt "bundelen" genoemd. Daarbij worden ongewenste apps opgenomen in installers als aanvullende aanbiedingen (die worden vermeld in instellingen zoals de "Aangepaste", "Geavanceerde" en "Handmatige" opties. Het probleem is dat gebruikers vaak software downloaden of installeren zonder deze instellingen te controleren en te wijzigen. Dit betekent dat ze onbewust toestemming geven om allerlei apps te downloaden ente installeren. In sommige gevallen worden ongewenste downloads of installaties veroorzaakt door het aanklikken van onbetrouwbare, misleidende advertenties die bepaalde scripts uitvoeren.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Het wordt aanbevolen om bestanden en software alleen te downloaden vanaf officiële pagina's en via directe links. Peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule), downloaders van derden, installatieprogramma's, niet-officiële, dubieuze websites, enz. mogen niet worden vertrouwd. Downloaders en installers die instellingen bevatten zoals "Aangepaste" of "Geavanceerde" opties moeten ook altijd worden gecontroleerd op aanbiedingen om mogelijk ongewenste apps te downloaden of te installeren. Dergelijke aanbiedingen moeten worden geweigerd voordat de download- en installatieprocessen worden voltooid. Advertenties die worden weergegeven op onbetrouwbare websites,mag u niet vertrouwen. Gebruikers die erop klikken, worden vaak omgeleid naar mogelijk kwaadaardige websites of ze veroorzaken downloads en installaties van ongewenste apps. Ten slotte wordt ook aanbevolen om alle geïnstalleerde ongewenste en verdachte extensies, add-ons of plug-ins uit uw browser te verwijderen en dergelijke extensies nooit te downloaden of te installeren. Hetzelfde geldt voor dergelijke programma's die op uw besturingssysteem zijn geïnstalleerd. Als uw computer al is geïnfecteerd met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Searches.network verwijst door naar webcrawler.com (GIF):

searches.network redirects to webcrawler.com

Misleidende applicatie-installer die het searches.network promoot:

searches.network redirect installer first step searches.network redirect installer second step

BELANGRIJK! Apps die searches.network promoten, zijn vaak ontworpen om een nieuw apparaatprofiel aan te maken. Voer daarom vóór het nemen van verdere verwijderingsstappen deze acties uit:
1) Klik op het pictogram "Preferences/Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

Shlayer voorkeuren stap 1

2) Selecteer het profiel "AdminPrefs" en verwijder het.

Shlayer voorkeuren stap 2

3) Voer een volledige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Nadat u deze acties uitgevoerd hebt, kunt u doorgaan met de verdere verwijderingsstappen.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browskapers te verwijderen van een Mac-computer:

Searches.network verwijderen:

Verwijder aan searches.network gerelateerd mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browser hijacker removal from applications folder

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de de searches.network browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

De searches.network browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan de searches.network browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan de searches.network browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan de searches.network browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
De searches.network browserkaper QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van De searches.network browserkaper op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.