FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de ongewenste app die searches.cloud promoot?

Ook bekend als: De searches.cloud browserkaper
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u de searches.cloud browserkaper van een Mac?

Wat is searches.cloud?

Searches.cloud is het adres van een valse zoekmachine die wordt gepromoot via een potentieel ongewenst programma (ongewenste app), Het is een browserkaper die wordt gedistribueerd via een misleidende Adobe Flash Player installer. Meestal promoten dergelijke apps valse zoekmachines door de browserinstellingen te wijzigen. Ze worden gecategoriseerd als ongewenste apps omdat gebruikers dit soort apps vaak per ongeluk downloaden en installeren. Het is dgoed om te vermelden dat dergelijke apps vaak zijn ontworpen om ook allerlei gegevens te verzamelen.

searches.cloud browser hijacker on a Mac computer

Meestal veranderen apps die zijn ontworpen om valse zoekmachines te promoten de instellingen van de browsers, zoals het adres van de startpagina en nieuwe tabbladen, evenals dat van de standaard zoekmachine. In dit geval worden deze instellingen gewijzigd om te verwijzen naar searches.cloud. Deze valse zoekmachine leidt gebruikers om naar webcrawler.com, nog een verdachte zoekmachine. Dergelijke zoekmachines kunnen meestal geen eigen resultaten genereren en dus tonen ze resultaten die zijn gegenereerd door een legitieme zoekmachine zoals Google of Yahoo ofwel resultaten met links naar dubieuze websites. Hoe dan ook, het is aanbevolen om zoekmachines die worden gepromoot via mogelijk ongewenste applicaties niet te gebruiken. Een ander probleem met dergelijke apps is dat ze vaak zijn ontworpen om allerlei browsergerelateerde gegevens te verzamelen (zoals IP-adressen, geolocaties, ingevoerde zoekopdrachten, URL's van bezochte websites). Ze  kunnen ook zijn ontworpen om gevoelige gegevens te registreren. De ontwikkelaars van dergelijke apps kunnen de verzamelde gegevens verkopen aan derden (mogelijk cybercriminelen) of deze misbruiken om op een andere manier inkomsten te genereren. Het is goed moeite waard om te vermelden dat het meestal onmogelijk is om het adres van de nep-zoekmachine te verwijderen uit de browserinstellingen, tenzij de app die de browser heeft gekaapt eerst wordt verwijderd.

Samenvatting bedreiging:
Naam De searches.cloud browserkaper
Type bedreiging Browserkaper, Mac-malware, Mac-virus
IP-adres 104.27.167.56
Extra informatie Searches.cloud verwijst door naar webcrawler.com
Symptomen Uw Mac wordt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Het bespioneren van internetbrowsers (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privé-informatie.
Verwijdering

Om De searches.cloud browserkaper verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.

Er bestaan veel valse zoekmachines, en enkele andere voorbeelden zijn search.streamfacts.today and search.gamesearcher.pro. Meestal verschijnen dergelijke adressen in de browserinstellingen na de installatie van een browserkaper. Apps van dit type worden vaak geadverteerd als 'nuttig' en ze lijken soms legitiem. In de meeste gevallen is hun enige doel echter om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars van nep-zoekmachines, soms ook door persoonlijke gegevens te verzamelen . Met andere woorden, ze zijn nutteloos en kunnen allerlei problemen veroorzaken. Daarom mogen gebruikers apps van dit type niet vertrouwen, downloaden of installeren.

Hoe werd searches.cloud geïnstalleerd op mijn computer?

Zoals hierboven vermeld worden ongewenste apps die zijn ontworpen om zoekmachines te promoten, verspreid via misleidende installatieprogramma's. Het is goed om te vermelden dat dergelijke installatieprogramma's kunnen zijn ontworpen om computers met malware te infecteren (bijv., ransomware, trojans). Ook worden ongewenste apps vaak verspreid via een methode genaamd "bundeling", waarbij ongewenste apps worden opgenomen in de downloaders en installers van andere software. In de meeste gevallen wordt de informatie over de extra inbegrepen apps verborgen in de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen. Gebruikers die programma's downloaden of installeren zonder die instellingen te wijzigen, gaan onbewust akkoord met aanbiedingen om ook extra inbegrepen apps te downloaden en te installeren. In sommige gevallen kunnen ongewenste downloads of installatie ook worden veroorzaakt door op misleidende advertenties te klikken die zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Programma's en bestanden mogen niet worden gedownload vanaf niet-officiële websites, via peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule enz. of via externe downloaders en andere vergelijkbare bronnen of kanalen. Ook externe installers downloaden of installeren vaak andere ongewenste en potentieel schadelijke apps. Daarom mag u software en bestanden alleen downloaden van officiële websites en via directe links. Bovendien moeten downloaders en installers met instellingen zoals "Aangepaste", "Geavanceerde" of "Handmatige" opties, altijd worden gecontroleerd op aanbiedingen voor het downloaden of installeren van mogelijk ongewenste software. Opdringerige advertenties op dubieuze pagina's zijn meestal ontworpen om verdachte websites te openen of ongewenste downloads en installaties te veroorzaken. Daarom mogen dergelijke advertenties niet worden vertrouwd (en dus niet worden aangeklikt). Als er al ongewenste extensies, plug-ins of add-ons op uw browser zijn geïnstalleerd (of als dergelijke programma's op het besturingssysteem geïnstalleerd), dan moeten ze worden verwijderd. Als uw computer al is geïnfecteerd met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Searches.cloud verwijst door naar webcrawler.com (GIF):

searches.cloud redirects to webcrawler.com

Screenshots van een misleidende installer die een app installeert waarmee de browserinstellingen worden gewijzigd naar searches.cloud:

deceptive installer designd to install app which promotes searches.cloud deceptive installer designd to install app which promotes searches.cloud deceptive installer designd to install app which promotes searches.cloud deceptive installer designd to install app which promotes searches.cloud

De searches.cloud browserkaper onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van De searches.cloud browserkaper. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

De searches.cloud doorverwijzing verwijderen:

Verwijder aan searches.cloud gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit uw map "Applicaties":

mac browser hijacker removal from applications folder

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de de searches.cloud browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

De searches.cloud browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan de searches.cloud browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan de searches.cloud browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan de searches.cloud browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
De searches.cloud browserkaper QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van De searches.cloud browserkaper op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met De searches.cloud browserkaper

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieZeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.