FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u apps die prudensearch.com promoten?

Ook bekend als: PrudenSearch browserkaper
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u de prudensearch.com browserkaper van een Mac?

Wat is prudensearch.com?

Prudensearch.com is een adres van een valse zoekmachine die de surfervaring zou moeten verbeteren (nauwkeurige resultaten, snelle toegang tot verschillende populaire pagina's enz.). Dergelijke zoekmachines worden meestal gepromoot via mogelijk ongewenste applicaties die zijn geclassificeerd als browserkapers. Prudensearch.com wordt gepromoot via een ongewenste toepassing genaamd PrudenSearch. Meestal promoten dergelijke apps valse zoekmachines door de instellingen van bepaalde browsers te wijzigen. Het is gebruikelijk dat apps van dit type niet alleen instellingen wijzigen, maar ook allerlei gegevens registreren.. PrudenSearch wordt via een aantal misleidende Adobe Flash Player installers verspreid (en deze worden ook gebruikt om andere ongewenste apps zoals Media Player, Easy Mac Care en Shoptimizely te verspreiden).

prudensearch.com browser hijacker on a Mac computer

PrudenSearch promoot prudensearch.com door dit toe te wijzen als adres van de standaardzoekmachine. Het is de moeite waard om te vermelden dat de meeste browserkapers het adres van de startpagina en de standaard nieuwe tabbladen wijzigen. Prudensearch.com is een valse zoekmachine omdat het resultaten weergeeft die door Bing zijn gegenereerd, hoewel het gebruikers doorverwijst naar bing.com via trovi.com, een ander verdacht adres. Het is gebruikelijk dat apps zoals PrudenSearch gebruikers niet toestaan de door hen aangebrachte wijzigingen ongedaan te maken zolang de apps aanwezig zijn. Dit betekent dat prudensearch.com alleen kan worden verwijderd uit de browserinstellingen als PrudenSearch is verwijderd. Een ander probleem met dergelijke ongewenste apps is dat ze vaak zijn ontworpen om gegevens te verzamelen, zoals IP-adressen van gebruikers, geolocaties, adressen van bezochte pagina's, ingevoerde zoekopdrachten en andere browsegegevens. Het is mogelijk dat de verzamelde gegevens worden misbruikt door derden (mogelijk cybercriminelen) aan wie ze worden verkocht. Daarom kunnen dergelijke apps tot problemen leiden zoals identiteitsdiefstal, browserveiligheid en online privacy. Apps van dit type mogen nooit worden gedownload en geïnstalleerd. Valse zoekmachines mogen ook nooit worden gebruikt. Zoals vermeld in de inleiding, wordt PrudenSearch samen met Shoptimizely gedistribueerd (adware) evenals met Easy Mac Care en Media Player - allemaal ongewenste applicaties. Deze applicaties mogen ook niet worden vertrouwd. Als ze dus op een browser of computer zijn geïnstalleerd, dan moeten ze daar meteen van worden verwijderd.

Samenvatting bedreiging:
Naam PrudenSearch browserkaper
Type bedreiging Browserkaper, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen (van de misleidende installer) Avast (MacOS:Agent-FJ [Adw]), BitDefender (Adware.MAC.Bundlore.EGJ), Emsisoft (Adware.MAC.Bundlore.EGJ (B)), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Bnodlero.ah), volledige lijst (VirusTotal)
IP-adres 104.26.7.110
Extra Payload Media Player, Easy Mac Care, Shoptimizely
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste advertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads van torrents.
Schade Internetbrowser-spionage (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privégegevens.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Prudensearch.com is vrijwel identiek aan searchmine.net. Meer voorbeelden van valse zoekmachines zoals prudensearch.com zijn search.getstranto.club, my-search.site en go.coloringmaster.net. Doorgaans genereren nep-zoekmachines geen eigen zoekresultaten, ze geven resultaten weer die zijn gegenereerd door een andere zoekmachine (zoals Bing, Yahoo, Google). Ook vertonen sommige nep-zoekmachines misleidende resultaten en promoten ze dubieuze websites. Zoals vermeld in de inleiding, worden PrudenSearch (en andere ongewenste apps) gedistribueerd via een misleidend installatieprogramma. Het is gebruikelijk dat dergelijke installatieprogramma's niet alleen ongewenste apps maar ook malware verspreiden (bijv., ransomware, trojans). Zulke installers mogen nooit worden gebruikt.

Hoe werd prudensearch.com geïnstalleerd op mijn computer?

Deze nep-zoekmachine verschijnt in de browserinstellingen nadat gebruikers PrudenSearch installeren via een misleidend Adobe Flash Player-installatieprogramma. Hoewel ongewenste apps ook kunnen worden geïnstalleerd via installers van andere programma's en misleidende advertenties. Ongewenste downloads en installaties via installers van andere programma's gebeuren wanneer gebruikers de instellingen zoals "Aangepast" en "Geavanceerd" ongewijzigd laten. Door deze instellingen ongewijzigd te laten, kunnen de extra inbegrepen apps samen met andere (gewenste) software worden gedownload of geïnstalleerd. Deze distributiemethode van ongewenste software staat bekend als "bundeling". Downloads en installaties via misleidende advertenties kunnen alleen plaatsvinden als gebruikers op advertenties klikken die zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Het wordt ten zeerste aanbevolen om software alleen te downloaden van officiële websites, via directe links. Het gebruik van allerlei externe downloaders (en installatieprogramma's), peer-to-peer-netwerken (bijv. eMule, torrent-clients), niet-officiële sites en andere dergelijke kanalen is niet aanbevolen. Een andere manier om ongewenste downloads en installaties te vermijden, is door de "Geavanceerde"en "Aangepaste" instellingen van downloaders en installers te controleren. Deze instellingen vermelden vaak aanbiedingen om aanvullende software te downloaden en te installeren; en dit kan worden geweigerd voordat downloads of installaties worden voltooid. Ook door niet op advertenties te klikken die op dubieuze websites verschijnen voorkomt u ongewenste installaties. Dat komt omdat dergelijke advertenties de neiging hebben om andere onbetrouwbare pagina's te openen of zelfs downloads of installaties van ongewenste apps te veroorzaken door bepaalde scripts uit te voeren. Als een verdachte plug-in, extensie of add-on op uw browser is geïnstalleerd of een programma van dit type op het besturingssysteem is geïnstalleerd, dan moet dit meteen worden verwijderd. Als uw computer al is geïnfecteerd met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Prudensearch.com leidt gebruikers om naar bing.com via trovi.com (GIF):

prudensearch.com redirects to bing.com throuh trovi.com

Misleidende installer promooot prudensearch.com, Media Player, Shoptimizely en Easy Mac Care:

prudensearch.com deceptive installer

Prudensearch.com wordt toegewezen als standaard zoekmachine in Chrome:

prudensearch.com assigined as default search engine in chrome settings

BELANGRIJKE OMERKING! Frauduleuze setups en apps die de prudensearch.com-website promoten, zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel te maken. Voer daarom, voordat u verdere stappen neemt, deze acties uit:
1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

Remove rogue profiles designed to promote prudensearch.com (Step 1)

2) Selecteer de profielen "Chrome-instellingen" en "Safari-instellingen" en verwijder ze.

Remove rogue profiles designed to promote prudensearch.com

Remove rogue profiles designed to promote prudensearch.com

3) Scan uw complete computersysteem met de Combo Cleaner-antivirussoftware.

Hierna kunt u doorgaan met de onderstaande verwijderingsprocedure voor deze browserkaper.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe de prudensearch.com browserkaper te verwijderen met Combo Cleaner:

De prudensearch.com doorverwijzing verwijderen:

Verwijder aan prudensearch.com gerelateerde mogelijk ongewenste apps uit de map "Applicaties" folder:

mac browser hijacker removal from applications folder

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de prudensearch browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

PrudenSearch browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan prudensearch browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan prudensearch browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan prudensearch browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
PrudenSearch browserkaper QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van PrudenSearch browserkaper op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.