Verwijder de Bad ransomware van uw computer

Ook bekend als: Bad virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Bad ransomware

Wat is Bad ransomware?

Deze ransomware is onderdeel van de Dharma ransomware-familie, en werd ontdekt door Jakub Kroustek. Zoals de meeste programma's van dit type, versleutelt Bad bestanden, wijzigt hun bestandsnamen en geeft slachtoffers instructies over hoe ze contact kunnen opnemen met de ontwikkelaars. Het hernoemt alle gecodeerde bestanden door de ID van het slachtoffer aan de bestandsnaam toe te voegen, samen met het e-mailadres [email protected] en de extensie ".bad". Instructies over hoe slachtoffers contact kunnen opnemen met de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor Bad staan in een pop-upvenster en in het tekstbestand "FILES ENCRYPTED.txt".

Zoals wordt uitgelegd in het pop-upvenster (losgeldbericht), kunnen de slachtoffers versleutelde bestanden herstellen door de instructies op een Tor-website te volgen. Een andere manier om informatie te krijgen over de aankoop van een decoderingssoftware of -sleutel is via het e-mailadres [email protected] in. De slachtoffers worden geïnformeerd dat pogingen om de naam van versleutelde bestanden te wijzigen of ze te decoderen met software van derden, permanent gegevensverlies kunnen veroorzaken. Helaas zijn de verantwoordelijke cybercriminelen de enigen die de tools hebben die gegevens kunnen decoderen - er zijn geen andere tools bekend die dat gratis kunnen doen, althans momenteel niet. In de regel versleutelen ransomware-programma's bestanden met sterke encryptie-algoritmen, zodat slachtoffers de gegevens niet kunnen ontsleutelen zonder de juiste tools, die alleen bij de cybercriminelen kunnen worden gekocht. Het wordt echter ten zeerste aanbevolen om de cybercriminelen nooit te vertrouwen (en dus geen losgeld te betalen). Heel vaak ontvangen slachtoffers zelfs na betaling geen decryptietools. Meestal is de enige manier om de gegevens gratis te kunnen decoderen door het herstellen van de bestanden vanaf een back-up. Ook kunnen slachtoffers van een ransomware-aanval verder gegevensverlies voorkomen door de ransomware van hun computer te verwijderen. De versleutelde bestanden blijven echter ontoegankelijk, zelfs als de malware niet langer is geïnstalleerd.


Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

Bad decrypt instructions ()

Wat de meeste programma's van het ransomware-type gemeen hebben, is dat ze zijn ontworpen om gegevens te versleutelen en vervolgens een bericht met de vraag om losgeld weer te geven, en dat het onmogelijk is om bestanden te ontsleutelen zonder de juiste tools. De belangrijkste variabelen zijn meestal de prijs van een decodering (het losgeldbedrag) en de gebruikte encryptie-algoritmes (symmetrisch of asymmetrisch) waarmee de ransomware data versleutelt. Het is alleen mogelijk om bestanden te decoderen zonder gebruik te hoeven maken van de tools van de cybercriminelen als de malware een aantal bugs of fouten bevat. Helaas gebeurt dit niet vaak. Daarom wordt aanbevolen om altijd een back-up van gegevens te maken en deze op een externe server  of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren. Voorbeelden van andere malware die als ransomware is geclassificeerd, zijn ESCAL, HCK en Hlpp.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Doorgaans misleiden cybercriminelen gebruikers door malware te installeren via spamcampagnes, trojans, onbetrouwbare kanalen voor het downloaden van software, niet-officiële software-activeringstools en updaters van derden. Een van de meest gebruikelijke manieren om schadelijke software te verspreiden, is door e-mails te verzenden met daarin schadelijke bijlagen of weblinks die verwijzen naar een ​​schadelijk bestand. Malware wordt in dat geval geïnstalleerd wanneer de ontvangers een schadelijk bestand openen. Doorgaans sturen cybercriminelen e-mails met daarin bijvoorbeeld  een schadelijk Microsoft Office-document, pdf-document, archiefbestand (zoals ZIP, RAR), uitvoerbaar bestand (zoals .exe) of JavaScript-bestand. Trojans zijn schadelijke programma's die vaak zijn ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken. Wanneer een dergelijk kwaadaardig programma op een computer is geïnstalleerd, is de kans groot dat het ook andere malware zal installeren. Bestanden die via onbetrouwbare kanalen zijn gedownload, kunnen zijn ontworpen om de installatie van andere malware te veroorzaken. Voorbeelden van dergelijke kanalen zijn allerlei hostingwebsites voor bestanden, freeware downloadwebsites, peer-to-peer-netwerken (zoals eMule, torrent-clients), externe downloaders, niet-officiële websites, enz. Wanneer gebruikers een gedownload schadelijk bestand openen, dan installeren ze malware. . Valse software-updaters infecteren computers door misbruik te maken van bugs en fouten in verouderde software of door malware te installeren in plaats van updates. Tools voor het kraken van software (cracks) zijn illegale programma's die de activering van betaald software zouden moeten omzeilen. Deze tools zijn echter vaak ontworpen om ook schadelijke software te installeren.

Samenvatting bedreiging:
Naam Bad virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .bad
Berichten met de vraag om losgeld Pop-up-venster en FILES ENCRYPTED.txt
Contactgegevens cybercriminelen Tor-website, [email protected]
Detectienamen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Bad virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Het wordt sterk aanbevolen om geen bijlagen en websitelinks te openen in verdachte e-mails, vooral niet als dergelijke e-mails werden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen. Het is de moeite waard om te vermelden dat dergelijke e-mails vaak worden vermomd als belangrijke, officiële berichten. Bestanden en programma's mogen alleen worden gedownload van officiële en betrouwbare websites en via directe links. Downloaders van derden, peer-to-peer-netwerken enz. mogen niet worden vertrouwd. Hetzelfde geldt voor installaties via installatieprogramma's van derden. Bovendien mag software alleen worden bijgewerkt en geactiveerd met tools (of geïmplementeerde functies) die zijn ontworpen door de officiële softwareontwikkelaars. Niet-officiële tools van derden zijn vaak ontworpen om de installatie van malware te veroorzaken. Bovendien is het niet legaal om betaalde software te activeren met niet-officiële activators ('cracks'). Een andere manier om besturingssystemen veilig te houden, is door ze regelmatig te scannen met een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware. Als uw computer al is geïnfecteerd met Bad, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster van de Bad ransomware:

YOUR FILES ARE ENCRYPTED
Don't worry,you can return all your files!
If you want to restore them, follow this link:badday5palenar52.onion/?ticket=8oHZXKeIVm9H5H1tx5l_1E857D00
Use Tor Browser to access this address.
If you have not been answered via the link within 12 hours, write to us by e-mail:[email protected]
Attention!
Do not rename encrypted files.
Do not try to decrypt your data using third party software, it may cause permanent data loss.
Decryption of your files with the help of third parties may cause increased price (they add their fee to our) or you can become a victim of a scam.

Screenshot van het tekstbestand van Bad ("FILES ENCRYPTED.txt"):

Bad ransomware text file (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand:

YOUR FILES ARE ENCRYPTED
YOU CAN RETURN ALL YOUR FILES
WRITE TO E-MAIL [email protected]

Screenshot van bestanden die werden versleuteld door Bad (".bad"-extensie):

Files encrypted by Bad ransomware (.bad extension)

Instructies voor het verwijderen van de Bad-ransomware:

Bad virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Bad virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Bad virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Bad ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Bad ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mBadode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Bad ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mBadode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Bad, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmBadode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Bad ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Bad ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/18116-bad-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Bad virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Bad virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Bad virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.