Hoe verwijdert u de NetWalker ransomware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: NetWalker virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

NetWalker ransomware verwijderingsinstructies

Wat is NetWalker?

NetWalker is een bijgewerkte variant van de Mailto ransomware. Op systemen die zijn geïnfecteerd met deze malware worden bestanden gecodeerd en een bericht met een vraag om losgeld geplaatst. Tijdens het coderingsproces worden alle getroffen bestanden hernoemd door er een willekeurige tekenreeks aan toe te voegen. Een bestand dat oorspronkelijk "1.jpg" heet, kan er dan bijvoorbeeld als volgt uitzien "1.jpg.3289cf" - na codering. Nadat dit proces is voltooid, wordt een losgeldbericht "[random-string] -Readme.txt" in elke getroffen map geplaatst.

Het bericht met de vraag om losgeld informeert de slachtoffers dat hun gegevens zijn gecodeerd door Netwalker. De enige manier om de bestanden te herstellen is door de decoderingstools / -software aan te schaffen bij de cybercriminelen verantwoordelijk voor de infectie. Daarvoor moeten gebruikers contact leggen met de criminelen. Dit moet worden gedaan via de website van de malware (de link staat vermeld in het bericht) en dit via de Tor-browser. Deze decodering kan worden getest door één gecodeerd bestand te uploaden. Slachtoffers worden ook gewaarschuwd dat het uitschakelen of opnieuw opstarten van het geïnfecteerde apparaat en pogingen tot handmatige decodering, zullen leiden tot permanent gegevensverlies. Er staat meer informatie op de webpagina over de infectie, betaling en decodering. Het losgeld bedraagt blijkbaar 26.50830000 BTC (Bitcoin cryptocurrency), maar als slachtoffers niet binnen de opgegeven tijd betalen, wordt het verdubbeld. Bij de huidige wisselkoers is dit bedrag ongeveer 230.000 USD waard (let op, de wisselkoersen fluctueren voortdurend). Zelfs als richt deze ransomware zich voornamelijk op grote bedrijven, toch, is dit losgeld aanzienlijk hoger dan de norm. Dat maakt deze infectie verdacht, want het lijkt twijfelachtig dat iemand zulke bedragen zou willen betalen. In tegenstelling tot wat wordt vermeld in de losgeldbrief, biedt de site gratis decodering aan van drie bestanden. Deze testbestanden mogen niet groter zijn dan 3 MB, en het mogen ook kleine documenten of afbeeldingsbestanden zijn (bijv. .Jpg, jpeg, .png, .bmp, .doc, .docx). Helaas is decodering bij ransomware in veel gevallen onmogelijk zonder tussenkomst van de verantwoordelijke cybercriminelen. Dit is alleen mogelijk als het kwaadaardige programma nog in ontwikkeling is en/of bugs (gebreken) vertoont. Hoe dan ook, het wordt uitdrukkelijk afgeraden om criminelen te betalen. Zelfs als slachtoffers betalen, ontvangen ze immers vaak niet de beloofde ontsleutelingstools. Daardoor lopen ze financieel verlies op en blijven hun gegevens versleuteld. Om te voorkomen dat NetWalker verdere versleuteling veroorzaakt, moet het uit het besturingssysteem verwijderd worden. Verwijdering zal echter de reeds aangetaste bestanden niet herstellen. De enige oplossing is om deze te herstellen van een back-up, als die vóór de infectie is gemaakt en op een aparte locatie is opgeslagen.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

NetWalker decrypt instructions ([random-string]-Readme.txt)

OFFWHITE, ZorgoCry en Paymen45 zijn enkele voorbeelden van andere ransomware. Ze versleutelen gegevens en vragen losgeld om ze te ontsleutelen. Cruciale verschillen zijn er echter ook. Het versleutelingsalgoritme dat ze gebruiken bijvoorbeeld (symmetrisch of asymmetrisch) en het gevraagde losgeldbedrag (meestal 100 tot 1000 euro). Cybercriminelen eisen doorgaans dat de betalingen worden uitgevoerd in digitale valuta (voornamelijk cryptocurrencies), omdat dergelijke transacties moeilijk (onmogelijk) te traceren zijn. Om gegevensverlies te voorkomen, wordt aanbevolen om back-ups op externe servers en / of niet-aangesloten opslagapparaten te bewaren (bij voorkeur op verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware wordt voornamelijk verspreid met behulp van spamcampagnes, trojans, tools voor illegale activering ("cracks"), valse updaters en onbetrouwbare downloadbronnen. Spamcampagnes worden gebruikt om op grote schaal misleidende e-mails te verzenden. Aan deze e-mail zijn besmettelijke bestanden toegevoegd of er zijn downloadlinks die verwijzen naar schadelijke inhoud in opgenomen. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben (bijv. Microsoft Office- en PDF-documenten, archief- en uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz.) en wanneer ze worden geopend, wordt het infectieproces gestart (d.w.z. download / installatie van malware). Sommige trojans kunnen kettinginfecties veroorzaken. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen 'cracking'-tools schadelijke software downloaden en installeren. Valse updaters veroorzaken infecties door fouten in verouderde software te misbruiken en/of door simpelweg malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Schadelijke inhoud kan onbedoeld worden gedownload van onbetrouwbare kanalen, bijv. onofficiële en gratis file-hosting (freeware) websites, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, Gnutella, eMule, etc.) en andere externe downloaders.

Samenvatting bedreiging:
Naam NetWalker virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden Extensie met een willekeurige tekenreeks
Bericht met de vraag om losgeld [willekeurige-tekenreeks]-Readme.txt
Bedrag van het losgeld 26.50830000 BTC (Bitcoin cryptomunt)
Cryptowallet van de cybercriminelen 3GJsUPkJpjo3ULFvio9N7Q81yShqQAfxXN (Bitcoin)
Contactgegevens cybercriminelen Chat via de website op het Tor-netwerk
Detectienamen AVG (Other:Malware-gen [Trj]), BitDefender (Trojan.PowerShell.Agent.GV), ESET-NOD32 (A Variant Of Generik.CMKGJSA), Kaspersky (HEUR:Trojan.PowerShell.Generic), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om NetWalker virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zichzelf tegen ransomware-besmettingen?

Verdachte en irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, vooral geen bijgevoegde bestanden of links die hierin worden aangetroffen, en dit vanwege het risico op mogelijke systeeminfecties. Het wordt aanbevolen om bestanden alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Daarnaast is het belangrijk om producten te activeren en bij te werken met tools / functies die worden geleverd door legitieme ontwikkelaars. Het gebruik van illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden is niet aan te raden, omdat deze vaak malware verspreiden. Om de veiligheid van het apparaat te garanderen, is het van het grootste belang dat er een betrouwbare antivirus en antispyware is geïnstalleerd. Bovendien moet deze software up-to-date worden gehouden, worden gebruikt om regelmatige systeemscans uit te voeren en om alle gedetecteerde en potentiële bedreigingen te elimineren. Als uw computer al is geïnfecteerd met NetWalker, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het tekstbestand van de NetWalker ransomware ("[random-string]-Readme.txt"):

Hi!
Your files are encrypted by Netwalker.
All encrypted files for this computer has extension:

--
If for some reason you read this text before the encryption ended,
this can be understood by the fact that the computer slows down,
and your heart rate has increased due to the ability to turn it off,
then we recommend that you move away from the computer and accept that you have been compromised.
Rebooting/shutdown will cause you to lose files without the possibility of recovery.

--
Our  encryption algorithms are very strong and your files are very well protected,
the only way to get your files back is to cooperate with us and get the decrypter program.

Do not try to recover your files without a decrypter program, you may damage them and then they will be impossible to recover.

For us this is just business and to prove to you our seriousness, we will decrypt you one file for free.
Just open our website, upload the encrypted file and get the decrypted file for free.

--

Steps to get access on our website:

1.Download and install tor-browser: hxxps://torproject.org/

2.Open our website: pb36hu4spl6cyjdfhing7h3pw6dhpk32ifemawkujj4gp33ejzdq3did.onion
If the website is not available, open another one: rnfdsgm6wb6j6su5txkekw4u4y47kp2eatvu7d6xhyn5cs4lt4pdrqqd.onion

3.Put your personal code in the input form:

-

Weergave van de NetWalker website (GIF):

NetWalker ransomware website (GIF)

Tekst op deze pagina:

"Payment" tab:


Your files are encrypted.
Only way to decrypt your files, is buy the decrypter program.
Your user key: 6DAC0A84, write it down and use it to log in again.
The system is fully automated. After payment you will automatically be able to download the decrypter.
Invoice for payment
You have left 3 days 9 hours 28 minutes 20 seconds
Status: Waiting for payment
You can buy the decrypter program for your network.
The amount before the increase is 250000$ (26.50830000 BTC).
If there is no payment before 07.05.20 [15:07], the price will increase by x2 times and will be 500000$ (53.01660000 BTC)
Decrypter for: ALL NETWORK / ALL COMPUTERS / ALL FILES
Bitcoin address: 3GJsUPkJpjo3ULFvio9N7Q81yShqQAfxXN
Amount for payment: 26.50830000 BTC
You payed: 0.00000000 BTC

 

"Free decrypt" tab:


For test we can upload and decrypt 3 images or document files free
File must be less than 3 megabyte.
Allow formats: .jpg, jpeg, .png, .bmp, .doc, .docx

Choose a file or drag it here


"FAQ" tab:


1. Where to buy bitcoin?
1) The fastest and most reliable way is to use the help of Cyber Security IT company, they will be able to solve all questions for you.
2) Buy bitcoins with cash, use google to search for sellers.
You will need a bitcoin wallet, we recommend using it: hxxps://login.blockchain.com/#/signup
3) The slowest way is to buy bitcoin on the exchange. The exchange requires verification, this process may take several days.
List of exchanges:
1) hxxps://localbitcoins.com
2) hxxps://blockchain.com
3) hxxps://www.coindesk.com
4) Other exchange.

 

2. How long after payment will I be able to get the decrypter program?
You will be able to download the decrypter program as soon as Your transaction has more 4 of confirmations.
This usually takes between 30 minutes and 3 hours.
(Depending on the size of the commission. Never specify a zero сommission, use an average/high сommission.)

 

3. I sent a message to the chat, how long to wait for a response?
The average response time to messages is 2 hours.
The maximum response time is 12 hours.

 

4. How can I make sure that you can decrypt my files?
When you log in, your user code or user key is checked and your keys are searched.
If you are logged in, your keys are found.
To make sure, you can decrypt 3 of photos (images) and document files for free in the "free decrypt" section

 

5. How can I make sure That you will give me the decrypter program after payment?
It's just business. We value our name, so after payment you are guaranteed to get the decrypter program.

 

6. How long does it take to decrypt files?
Decryption of files is a very fast process, it all depends on the number of encrypted files, as well as their location HDD/Network.

 

7. What if I can 't decrypt my files after receiving the decrypter program?
This is excluded, Your files will be 100% decrypted.
After payment, you will receive instructions for decryption along with the decrypter program.
We will answer any questions about decrypting files in the chat.
Along with the decrypt program, you get technical support.

 

"Chat" tab:

 

First, read the FAQ. If you still have questions, you can ask them to the operator.

Operator:
Hello! Can i help you?


You:
Hi
I am fail to do payment kindly help me do you have any other address where I can pay

Operator:
I update payment page. Now 1 invoice:
Bitcoin address: 3GJsUPkJpjo3ULFvio9N7Q81yShqQAfxXN
Amount for payment: 26.50830000 BTC

Screenshot van bestanden versleuteld door NetWalker (extensie met willekeurige tekenreeks):

Files encrypted by NetWalker ransomware (random string extension)

NetWalker ransomware verwijdering:

NetWalker virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van NetWalker virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het NetWalker virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze NetWalker ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de NetWalker ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mNetWalkerode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de NetWalker ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mNetWalkerode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met NetWalker, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmNetWalkerode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals NetWalker ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de NetWalker ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/17729-netwalker-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
NetWalker virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van NetWalker virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met NetWalker virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.