Hoe verwijdert u de Rogue ransomware uit uw computer?

Ook bekend als: Rogue virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Rogue ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Rogue ransomware?

De Rogue ransomware werd ontdekt door GrujaRS. Meestal versleutelt dergelijke software de bestanden (maakt ze ontoegankelijk). De bestanden worden ook vaak hernoemd en er wordt altijd een bericht met een vraag om losgeld getoond. Rogue hernoemt de gecodeerde bestanden door er de extensie ".rogue" aan toe te voegen. Het hernoemt bijvoorbeeld "1.jpg" naar "1.jpg.rogue", "2.jpg" naar "2.jpg.rogue", enz. Ook verandert het de bureaubladachtergrond van het slachtoffer in een bericht met een vraag om losgeld en maakt het een andere notitie aan; een tekstbestand met de naam "READ_IT.txt".

Beide berichten met een vraag om losgeld (het "READ_IT.txt"-bestand en de bureaubladachtergrond) bevatten vier websiteadressen. Die adressen openen pagina's die instructies bevatten over het betalen van het losgeld. Zoals hierin wordt uitgelegd, moeten de slachtoffers 0,05 Bitcoin naar het opgegeven Bitcoin-adres (portemonnee) sturen, op de knop "Betaling" klikken en vervolgens op "Betaling ontvangen". Zo zouden ze een decoderingstool kunnen downloaden die de bestanden versleuteld door de Rogue ransomware zal herstellen. Het is echter gebruikelijk dat slachtoffers die cybercriminelen betalen, worden opgelicht. Ze ontvangen geen decoderingstool. Daarom mogen ransomware-ontwikkelaars nooit worden vertrouwd. Helaas zorgen de meeste ransomware-programma's ervoor dat hun slachtoffers geen versleutelde bestanden kunnen decoderen zonder de tools te kopen die alleen de cybercriminelen kunnen leveren. In de meeste gevallen is het herstellen vanaf een back-up de enige manier om bestanden te herstellen zonder geld te verliezen en het risico te lopen dat u wordt opgelicht. Het wordt ook aanbevolen om de ransomware zo snel mogelijk te verwijderen omdat dit voorkomt dat het verdere versleuteling veroorzaakt. De reeds gecodeerde bestanden zullen zelfs na de verwijdering van de ransomware ontoegankelijk blijven.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

Rogue decryptie instructies (bureaublad)

Er zijn veel ransomware-programma's die op Rogue lijken. Een paar voorbeelden zijn: Serpom, NEPHILIM en NEMTY REVENUE 3.1. In de meeste gevallen zijn ze ontworpen om bestanden te vergrendelen door ze te versleutelen en om een losgeldbericht weer te geven. De belangrijkste en meest voorkomende verschillen zijn: de prijs van een decoderingstool/sleutel en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) waarmee de ransomware-ontwikkelaars de bestanden versleutelen. Helaas zijn de cybercriminelen achter de ransomware vaak de enigen die de tools kunnen leveren die de bestanden kunnen ontsleutelen. Met andere woorden: het is onmogelijk om bestanden gratis te decoderen tenzij de ransomware niet is voltooid (bugs/fouten vertoont). Daarom is het belangrijk om altijd een back-up van gegevens te bewaren en deze op een externe server (zoals in de cloud) of op een niet-aangesloten opslagapparaat.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meeste cybercriminelen proberen ransomware te verspreiden door gebruik te maken van spamcampagnes, valse software-updaters, onbetrouwbare downloadkanalen, niet-officiële software-activeringstools en trojans. Het is heel gebruikelijk dat cybercriminelen gebruikers proberen te misleiden om malware te installeren door e-mails te versturen met kwaadaardige bijlagen of websitelinks die ontworpen zijn om schadelijke bestanden te downloaden. Meestal voegen ze een kwaadaardig Microsoft Office-document, archiefbestand (zoals ZIP, RAR), PDF-document, JavaScript of uitvoerbaar bestand (zoals .exe) toe en hopen ze dat de ontvangers dit openen (uitvoeren). Onofficiële (valse) updaters infecteren systemen door kwaadaardige programma's te installeren in plaats van de geïnstalleerde programma's bij te werken, of door bugs/gebreken in verouderde software te misbruiken. Voorbeelden van onbetrouwbare kanalen voor het downloaden van software zijn: niet-officiële pagina's, peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule), gratis bestandshosting, freeware-downloadsites en andere dergelijke kanalen. Cybercriminelen gebruiken deze vaak als tools om schadelijke bestanden te hosten en te uploaden. Meestal worden ze vermomd als legitieme bestanden. Wanneer gebruikers ze downloaden en openen, veroorzaken ze de installatie van risicovolle malware. Het is de moeite waard om te vermelden dat installatieprogramma's van derden ook gebruikt kunnen worden om malware te verspreiden. Software 'cracking' tools (onofficiële activators) die gratis de betaalde software zouden activeren, installeren in plaats daarvan vaak schadelijke software. Trojans zijn programma's die ontworpen zijn om andere malware te verspreiden. Simpel gezegd: als een kwaadaardig programma van dit type op het besturingssysteem is geïnstalleerd, dan kan het andere soortgelijke software installeren.

Samenvatting bedreiging:
Naam Rogue virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .rogue
Bericht met de vraag om losgeld READ_IT.txt, bureaubladachtergrond en betalingswebsite
Losgeldbedrag 0.05 Bitcoin
BTC-portefeuille-adres 3GSN4bjDXiBwUGHefE7vkcZA78hMcocXrb
Contactgegevens cybercriminelen [email protected]
Detectienamen AVG (FileRepMalware), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.REntS.Gen.1), ESET-NOD32 (A Variant Of MSIL/Filecoder.AK), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), volledige detectielijst (VirusTotal)
Frauduleuze procesnaam compito italiano.doc (naam kan variëren)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer staan niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (bijvoorbeeld my.docx.locked). Een bericht met de vraag om losgeld wordt op uw bureaublad weergegevens. Cybercriminelen vragen een betaling (losgeld) in bitcoins of andere cryptomunten om uw bestanden te ontgrendelen.
Distributie methodes Besmette e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Rogue virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u uzelf tegen besmettingen met ransomware?

Irrelevante e-mails die een bijlage (en/of websitelink) bevatten en die verstuurd werden vanaf een onbekend en/of verdacht adres, mogen niet worden vertrouwd. Het is gebruikelijk dat dergelijke e-mails worden verzonden door cybercriminelen die proberen om malware te verspreiden. Geïnstalleerde software moet altijd worden bijgewerkt en geactiveerd met de geïmplementeerde functies of tools die ontworpen zijn door de officiële softwareontwikkelaars. Updaters of activeringstools van derden mogen nooit worden vertrouwd. Bovendien is het niet legaal om de activering van gelicentieerde software te omzeilen met behulp van niet-officiële, 'cracking'-tools. Verder is het belangrijk om software te downloaden van betrouwbare, officiële websites en via directe links. Tools/kanalen zoals downloaders van derden, installatieprogramma's, dubieuze pagina's en andere soortgelijke bronnen die in de vorige paragraaf worden genoemd, kunnen gebruikt worden om ongewenste, schadelijke software te verspreiden. En tot slot wordt het aanbevolen om regelmatig uw computer te scannen op bedreigingen met een betrouwbare antispyware- of antivirussoftware en om de gedetecteerde bedreigingen zo snel mogelijk te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met Rogue, dan raden we u aan om een ​​scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het veranderde bureaublad door de Rogue ransomware:

ROGUE RANSOMWARE

Uw documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden
zijn versleuteld

als u het belang van de situatie begrijpt
dan stellen wij voor om direct op de persoonlijke pagina te gaan
waar u de volledige instructies ontvangt
en garanties om uw bestanden te herstellen.

er is een lijst met tijdelijke adressen
om op uw persoonlijke pagina hieronder te gaan:

hxxp://dey574i76jyfd75itvu6r875.altervista.org/
hxxp://kugiutftyi67fhjoiu9897ty.altervista.org/
hxxp://fi7t67rfug8i6657476fo8yy.altervista.org/
hxxp://vctrrte5htfee65yfrtweyu7.altervista.org/

Screenshot van het tekstbestand van Rogue ("READ_IT.txt"):

Rogue ransomware tekstbestand (READ_IT.txt)

Tekst in dit bericht:

Uw persoonlijke bestanden zijn versleuteld
Ga naar deze websites

hxxp://dey574i76jyfd75itvu6r875.altervista.org/
hxxp://kugiutftyi67fhjoiu9897ty.altervista.org/
hxxp://fi7t67rfug8i6657476fo8yy.altervista.org/
hxxp://vctrrte5htfee65yfrtweyu7.altervista.org/

De Rogue-betalingswebsites (allen volledig identiek):

rogue-betalingswebsite in gif

Tekst op al deze pagina's:

ROGUE thuisbetaling

INSTRUCTIES
stuur 0,05 BTC naar

3GSN4bjDXiBwUGHefE7vkcZA78hMcocXrb

Ga naar Betaling
en klik op Betaling ontvangen
voor uw sleutel contacteer [email protected]

Betaling ontvangen
INSTRUCTIES
als u heeft betaald, klik dan op ontvangen betaling
en de decryptorr wordt automatisch gedownload
op uw computer

Screenshot van bestanden versleuteld door Rogue (".rogue"-extensie):

Bestanden versleuteld door de Rogue ransomware (.rogue extensie)

Rogue kwaadaardig proces uitgevoerd in Taakbeheer als "compito italiano.doc" (naam kan variëren):

rogue kwaadaardig proces in taakbeheer

Rogue ransomware verwijderen:

Rogue virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Rogue virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Rogue virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Rogue ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Rogue ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mRogueode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Rogue ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mRogueode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Rogue, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmRogueode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Rogue ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Rogue ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/17475-rogue-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Rogue virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Rogue virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Rogue virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.