Hoe verwijdert u de Adhubllka ransomware uit uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Adhubllka virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Adhubllka ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Adhubllka?

Adhubllka is een kwaadaardig programma, dat geclassificeerd wordt als ransomware. Bij systemen die met deze malware zijn geïnfecteerd, worden gegevens versleuteld en wordt er losgeld gevraagd voor de juiste decoderingstools/-software. De ontdekking ervan wordt toegeschreven aan S!Ri. Terwijl Adhubllka gegevens versleutelt, hernoemt het bestanden door er de extensie ".ADHUBLLKA" aan toe te voegen. Een bestand met de originele naam als "1.jpg" heet na versleuteling "1.jpg.ADHUBLLKA", enz. (en dit voor alle getroffen bestanden). Nadat dit proces is voltooid, wordt er op het bureaublad een tekstbestand geplaatst, "read_me.txt", met de vraag om losgeld.

Het tekstbestand informeert de slachtoffers dat hun gegevens zijn versleuteld en verzekert hen dat ze deze kunnen herstellen. De aangetaste bestanden (bijv. doAdhubllkamenten, foto's, databases, enz.) zijn gecodeerd met de sterkste codering en een unieke sleutel. Het bericht stelt dat de enige manier om ze te herstellen is om een decoderingstool en -sleutel (afzonderlijk gegenereerd voor elk slachtoffer) te kopen van de cybercriminelen achter de Adhubllka-ransomware. De prijs van deze tools wordt niet genoemd, maar er wordt vermeld dat er een korting van 50 procent beschikbaar is als de gebruikers binnen de 72 uur contact opnemen met de ontwikkelaars van de malware. Om verdere instructies te ontvangen, moeten de slachtoffers via het opgegeven e-mailadres naar de criminelen schrijven. De opmerking waarschuwt de gebruikers ook dat als ze proberen om hun bestanden te decoderen met software van derden deze onherstelbaar worden beschadigd. Het is waar dat in de meeste gevallen van ransomware-aanvallen decodering onmogelijk is zonder tussenkomst van de verantwoordelijke personen, tenzij het kwaadaardige programma nog in ontwikkeling is en/of grote bugs (gebreken) heeft. Hoe dan ook, het wordt sterk afgeraden om te communiceren met en/of te voldoen aan de eisen van cybercriminelen: ze zijn niet te vertrouwen want er zijn geen garanties dat ze zich aan de afspraak zullen houden. Ondanks betaling ontvangen gebruikers vaak niet de beloofde decoderingstools/software. Daarom blijven hun gegevens niet alleen versleuteld en waardeloos, maar ervaren ze ook aanzienlijke financiële verliezen. Door Adhubllka uit het besturingssysteem te verwijderen, worden verdere coderingen voorkomen. Helaas leidt verwijdering van de ransomware niet tot een herstel van reeds getroffen bestanden. De enige oplossing is om ze te herstellen van een back-up, als die vóór de aanval is gemaakt en op een andere locatie is opgeslagen.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd losgeld te betalen om hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Adhubllka decryptie instructies (read_me.txt)

Ransomware is ontworpen om gegevens te versleutelen en om betaling te eisen voor de ontsleuteling ervan. Sivo, Horsedeal, Oled, Adair zijn enkele voorbeelden van schadelijke software die tot deze klasse behoort. Er zijn twee belangrijke verschillen tussen hen: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en de grootte van het losgeld. De gevraagde betalingen variëren meestal tussen 100 en 1000 euro. Cybercriminelen geven de voorkeur aan digitale valuta (meestal cryptoAdhubllkarrencies), omdat deze transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen, wordt het aanbevolen om back-ups te bewaren op niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers. Het is het beste om meerdere back-ups op verschillende afzonderlijke locaties op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Gevaarlijke infecties (ransomware en andere malware) zijn meestal afkomstig van virulente bestanden die worden verzonden tijdens/met spamcampagnes, trojans, illegale activeringstools ("cracks"), valse updaters en onbetrouwbare downloadbronnen. 'Spamcampagne' is een term die wordt gebruikt om misleidende e-mails te verzenden die op grote schaal worden verzonden. Deze mails worden doorgaans voorgesteld als "officiële", "belangrijke", "prioritaire" of anderszins dringende mails. Ze hebben besmettelijke bestanden als bijlage (of bevatten links die hiernaar verwijzen). De bestandsindelingen variëren (bijv. archief- en uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-doAdhubllkamenten, JavaScript, enz.); wanneer ze worden geopend, dan begint het infectieproces. Trojans zijn een soort malware met verschillende gevaarlijke eigenschappen, waaronder de mogelijkheid om kettinginfecties te veroorzaken. Tools voor illegale activering kunnen schadelijke software downloaden/installeren in plaats van een gelicentieerd product te activeren. Valse updaters infecteren de systemen door gebruik te maken van zwakke punten in verouderde programma's en/of simpelweg door malware te installeren in plaats van de updates. Onbetrouwbare downloadkanalen zoals: niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-netwerken voor het delen (BitTorrent, eMule, Gnutella, etc.) en andere externe downloaders kunnen schadelijke software aanbieden, vermomd als gewone inhoud en/of ermee gebundeld (samen verpakt).

Samenvatting bedreiging:
Naam Adhubllka virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .ADHUBLLKA
Bericht met de vraag om losgeld read_me.txt
Contactgegevens cybercriminelen [email protected]
Detectie namen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Gen:[email protected]), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.DeathRansom.B), Kaspersky (Trojan.Win32.Zudochka.dva), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Distributie methodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Adhubllka virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u uzelf tegen besmettingen met ransomware?

Dubieuze en/of irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, zeker niet de bijlagen (of links) die erin worden gevonden, omdat ze een mogelijke bron van infectie zijn. Alle downloads moeten gebeuren via officiële en geverifieerde kanalen. Hetzelfde geldt voor het activeren en bijwerken van software, wat alleen gedaan mag worden met de tools/functies die worden aangeboden door de legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden worden afgeraden vanwege het hoge risico op de installatie van malware. Voor de veiligheid van de apparaten/gebruikers is het van groot belang om een betrouwbare antivirus-/antispywaresuite geïnstalleerd te hebben. Deze programma's moeten up-to-date worden gehouden, gebruikt worden om regelmatig systeemscans uit te voeren en om de gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met Adhubllka, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het tekstbestand van de Adhubllka ransomware ("read_me.txt"):

AL UW BESTANDEN ZIJN VERSLEUTELD
Maak u geen zorgen, u kunt al uw bestanden retourneren!
Al uw bestanden, doAdhubllkamenten, foto's, databases en andere belangrijke zijn gecodeerd met de sterkste codering en unieke sleutel.
De enige methode om bestanden te herstellen is om een decoderingstool en een unieke sleutel voor u te kopen.
Deze software decodeert al uw gecodeerde bestanden.
Probeer geen decoderingstools van derden te gebruiken, omdat dit uw bestanden zal vernietigen.
Korting van 50% is beschikbaar als u de eerste 72 uur contact met ons opneemt.
Om deze software te krijgen, moet ons een e-mail schrijven naar:

[email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door de Adhubllka (".ADHUBLLKA"-extensie):

Bestanden versleuteld door de Adhubllka ransomware (.ADHUBLLKA extensie)

Adhubllka ransomware verwijderen:

Adhubllka virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Adhubllka virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Adhubllka virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Adhubllka ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Adhubllka ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mAdhubllkaode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Adhubllka ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mAdhubllkaode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Adhubllka, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmAdhubllkaode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Adhubllka ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen DoAdhubllkamenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Adhubllka ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16797-adhubllka-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Adhubllka virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Adhubllka virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Adhubllka virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.