Hoe de Un1que ransomware verwijderen uit het besturingssysteem?

Ook bekend als: Un1que virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Un1que ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Un1que?

Un1que is de naam van een stukje kwaadaardige software, behorend tot de IEncrypt ransomware-familie en ontdekt door GrujaRS. Deze malware werkt door de bestanden op geïnfecteerde systemen te coderen en losgeld te eisen in ruil voor de decoderingstools/software. Tijdens het coderingsproces wordt aan elk bestand de extensie ".un1que" toegevoegd; een bestand als "1.jpg" wordt bijvoorbeeld weergegeven als "1.jpg.un1que". Bovendien maakt elk gecodeerd bestand een eigen bericht aan met een vraag om losgeld ("_readme") , met telkens identieke inhoud.. Zo wordt bijvoorbeeld het bestand "1.jpg.un1que" vergezeld door een tekstbestand met de naam "1.jpg.un1que_readme".

Het bericht met de vraag om losgeld informeert de slachtoffers dat hun netwerk gehackt is en dat de gegevens daarin gecodeerd zijn. Hierin staat dat er geen gratis decoderingstools/software beschikbaar zijn op het internet. Om het losgeldbedrag te weten en om verdere instructies te ontvangen, moeten de gebruikers schrijven naar de opgegeven e-mailadressen. De mails die de slachtoffers moeten verzenden, moeten hun bedrijfsnaam bevatten in het veld titel/onderwerp. De openbaarmaking van deze contactgegevens kan ertoe leiden dat ontsleuteling onmogelijk wordt. Helaas is in de meeste gevallen van ransomware-infecties, zonder de tussenkomst van de verantwoordelijke cybercriminelen, decodering onmogelijk. Misschien wel: als de ransomware nog in ontwikkeling is en/of bugs/fouten bevat. Hoe dan ook, het wordt nadrukkelijk afgeraden om aan de losgeldvereisten te voldoen. Ondanks het betalen ontvangen de slachtoffers vaak niet de nodige tools om hun gegevens te herstellen. Daarom blijven hun bestanden niet alleen gecodeerd en in essentie onherstelbaar, maar ervaren ze ook aanzienlijke financiële verliezen. Het verwijderen van de Un1que ransomware uit het besturingssysteem voorkomt verdere gegevenscodering. De verwijdering zal echter de reeds getroffen bestanden niet herstellen. De enige haalbare oplossing is om ze van een back-up te herstellen, als er één vóór de infectie is gemaakt en op een aparte locatie is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Un1que decryptie instructies (un1que_readme)

CU, CryptoPatronum, EnCiPhErEd en AlphaBetaCrypt zijn enkele voorbeelden van andere ransomware. De schadelijke programma's onder deze classificatie zijn ontworpen om de gegevens te coderen en om betaling te eisen voor de decodering. Er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen hen: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. Deze bedragen variëren meestal tussen de drie en vier cijfers (in EUR), maar wanneer de malware opzettelijk op grote bedrijven is gericht dan kan het losgeld groter zijn. Digitale valuta's (voornamelijk cryptocurrencies) worden meestal voor deze betalingen gebruikt, omdat deze transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om bestanden tegen gegevenscodering of beschadiging van infecties te beschermen, wordt het aanbevolen om back-ups op externe servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten te bewaren (idealiter op meerdere verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware verspreiden zich voornamelijk via spamcampagnes, trojans, illegale activeringstools, valse updates en onbetrouwbare downloadkanalen. De term "spamcampagne" definieert het verzenden van misleidende e-mails op grote schaal. Deze mails worden meestal voorgesteld als "officieel", "prioriteit", "belangrijk" enzovoort en hebben besmettelijke bestanden in bijlage (of ze bevatten links die ernaar verwijzen). Deze bijlagen kunnen verschillende indelingen hebben (bijvoorbeeld PDF- en Microsoft Office-documenten, archief- en uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz.); wanneer dit bestand wordt geopend, dan begint het infectieproces (d.w.z. download/installatie van malware). Trojans zijn kwaadaardige programma's met verschillende gruwelijke mogelijkheden, waaronder het downloaden/installeren van extra malware. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen illegale activeringsprogramma's ("cracking") schadelijke software downloaden/installeren. Valse updaters infecteren systemen door misbruik te maken van de zwakke punten van verouderde programma's en/of door malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Onbetrouwbare downloadbronnen zoals onofficiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, Gnutella, eMule, enz.) en andere downloaders van externen kunnen schadelijke inhoud aanbieden om te downloaden.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Un1que virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .un1que
Losgeldeisend Bericht un1que_readme.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected] en [email protected]
Detectie Namen Avast (FileRepMalware), BitDefenderTheta (Gen:[email protected]), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Kryptik.HAQF), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.cie), volledige detectielijst (VirusTotal)
Frauduleuze Procesnaam Microsoft Data Access - ActiveX Data Objects Resources
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met een vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Un1que virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Het wordt afgeraden om verdachte en/of irrelevante e-mails te openen. De bijlagen (of links) in dubieuze e-mails mogen nooit geopend worden, omdat dit een infectie kan veroorzaken. Alle downloads moeten worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde downloadkanalen. Programma's moeten geactiveerd en bijgewerkt worden met behulp van de functies/tools van de legitieme ontwikkelaars. Het wordt ten zeerste afgeraden om illegale activeringstools ("cracks") en updaters van externe partijen te gebruiken, omdat deze als risicovol worden beschouwd. Het is van groot belang om een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite geïnstalleerd en up-to-date te houden. Bovendien moet deze software regelmatige systeemscans uittvoeren en gedetecteerde bedreigingen/problemen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Un1que, dan raden we aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Un1que ransomware's tekstbestand ("un1que_readme"):

Hallo,
Uw netwerk is gehackt en gecodeerd.
Er is geen gratis decoderingssoftware beschikbaar op het internet.
E-mail ons naar [email protected] (of) [email protected] om het losgeldbedrag te kennen.
Hou onze contacten veilig. Openbaarmaking kan leiden tot onmogelijkheid van de ontsleuteling.
Gebruik alstublieft uw bedrijfsnaam als e-mailonderwerp.
STAART: -
SLEUTEL: -

Screenshot van bestanden versleuteld door Un1que (".un1que" extensie):

Bestanden versleuteld door de Un1que ransomware (.un1que extensie)

Screenshot van het Un1que ransomware's proces in Windows Taakbeheer ("Microsoft Data Access - ActiveX Data Objects Resources"):

Un1que ransomware proces in taakbeheer (Microsoft Data Access - ActiveX Data Objects Resources )

Un1que ransomware verwijderen:

Un1que virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Un1que virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Un1que virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Un1que ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Un1que ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mUn1queode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Un1que ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mUn1queode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Un1que, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmUn1queode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Un1que ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Un1que ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16909-un1que-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Un1que virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Un1que virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Un1que virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.