Hoe verwijdert u de Cuba ransomware van uw computer?

Ook bekend als: Cuba virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Cuba ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Cuba?

Cuba werd ontdekt door Raby, het codeert bestanden, wijzigt hun bestandsnamen door er de extensie ".cuba" aan toe te voegen en maakt het tekstbestand "!!FAQ for Decryption!!.txt" (losgeldbrief). Het hernoemt bijvoorbeeld een bestand met de naam "1.jpg" naar "1.jpg.cuba", enzovoort. Als een computer geïnfecteerd is met ransomware zoals Cuba, dan kunnen de gebruikers meestal geen versleutelde bestanden gebruiken/openen, tenzij ze deze decoderen met een bepaalde decoderingstool en/of sleutel die gekocht kan worden bij de cybercriminelen die het programma ontwierpen.

Om contact te maken met de cybercriminelen die de Cuba-ransomware ontwierpen, moeten de slachtoffers een e-mail sturen naar [email protected] Daarna moeten ze informatie ontvangen zoals de prijs van een decoderingstool en/of sleutel, hoe ze ervoor moeten betalen, enzovoort. De slachtoffers worden ook gewaarschuwd om de gecodeerde bestanden niet te hernoemen of om niet te proberen om ze te decoderen met andere software (van externen). Er wordt gezegd dat ze hierdoor permanent gegevensverlies kunnen veroorzaken. Meestal zijn de cybercriminelen achter een bepaalde ransomware de enige die een tool en/of sleutel hebben die de bestanden van het slachtoffer kunnen decoderen. Helaas is dat ook het geval met Cuba ransomware - er zijn geen gratis tools die de bestanden kunnen versleutelen die door deze ransomware gecodeerd zijn, althans niet op dit moment. Het wordt echter niet aanbevolen om losgeld te betalen aan de ontwikkelaars van ransomware. Er zijn veel gevallen waarin de mensen die cybercriminelen vertrouwden (het losgeld betaalden) opgelicht werden - ze ontvingen geen decoderingstool en/of sleutel. Meestal is de enige manier om bestanden te herstellen zonder een decoderingstools te gebruiken die alleen geleverd kan worden door de ontwikkelaars van een bepaalde ransomware, om ze te herstellen vanaf een back-up. Het is ook vermeldenswaard dat de bestanden gecodeerd blijven, zelfs na verwijdering van de ransomware. Door het uit het besturingssysteem te verwijderen, voorkomen de slachtoffers alleen dat het verdere coderingen veroorzaakt.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Cuba decryptie instructies (!!FAQ for Decryption!!.txt)

Wat de meeste ransomware-programma's gemeen hebben, is dat ze de bestanden ontoegankelijk maken door ze te coderen en dat ze een losgeldbrief maken/tonen die instructies bevat over hoe ze contact kunnen opnemen met hun ontwikkelaars, losgeld betalen en/of andere details. De twee hoofdvariabelen zijn meestal het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) die de ransomware gebruikt voor de codering en de prijs van een decoderingstool en/of sleutel. Hier zijn een paar voorbeelden van andere ransomware: Makop, Ragnarok en Devos. In de meeste gevallen is het onmogelijk om de bestanden te decoderen zonder een tool en/of sleutel die door de ontwikkelaar verstrekt kan worden. Dit kan alleen worden vermeden in gevallen waarin de ransomware enkele bugs, fouten of andere kwetsbaarheden bevat. Daarom is het belangrijk om altijd een gegevensback-up te hebben en om deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren. Dit is echt handig in het geval van ransomware-aanvallen, het is meestal de enige manier om de gegevens gratis te herstellen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

In de meeste gevallen verspreiden cybercriminelen kwaadaardige programma's op deze manieren: via spamcampagnes, trojans, onbetrouwbare software-downloadbronnen/-kanalen, software die 'kraken' en valse updaters. Wanneer ze spamcampagnes gebruiken, dan sturen ze e-mails met schadelijke bijlagen of weblinks die, indien geopend, een schadelijk bestand downloaden. Het is heel gebruikelijk dat bestanden die aan hun e-mails zijn toegevoegd Microsoft Office-documenten, PDF-documenten, archiefbestanden (zoals ZIP-, RAR-bestanden), uitvoerbare bestanden (.exe en andere) en JavaScript-bestanden zijn. Trojans zijn schadelijke programma's die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken. Wanneer geïnstalleerd, dan installeren ze andere kwaadaardige programma's zoals ransomware. Voorbeelden van onbetrouwbare downloadkanalen voor software zijn: verschillende gratis bestandshosting, freeware downloadwebsites, Peer-to-Peer-netwerken (zoals eMule, torrent-clients), externe downloaders, niet-officiële websites, enz. Cybercriminelen gebruiken ze doorgaans als tools om kwaadaardige host te hosten; bestanden die ze vermommen als normaal, onschadelijk. Mensen die bestanden openen die via dergelijke kanalen zijn gedownload, riskeren om zelf schadelijke programma's te installeren. Valse software-updaters infecteren meestal systemen door bugs, fouten van verouderde software te misbruiken of door malware te installeren in plaats van fixes, updates, enzovoort. Software 'cracking'-tools moeten de betaalde activering van de gelicentieerde software omzeilen. Deze tools zijn echter vaak ook ontworpen om kwaadaardige programma's te verspreiden. Simpel gezegd, door ze te gebruiken, lopen de mensen het risico om malware te installeren.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Cuba virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .cuba
Losgeldeisend Bericht !!FAQ for Decryption!!.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (FileRepMetagen [Malware]), BitDefenderTheta (Gen:[email protected]@Zeei), ESET-NOD32 (A Variant Of Generik.FVDMMRL), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Gen.vkz), volledige detectielijst (VirusTotal)
Frauduleuze Procesnaam ListDrop list merging/converting tool
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Cuba virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Bestanden die zijn toegevoegd aan irrelevante e-mails met onbekende, verdachte afzenders, mogen niet worden geopend. Het is vermeldenswaard dat cybercriminelen hun e-mails vaak vermommen als officieel, belangrijk, enzovoort. De websitelinks en bijlagen die in die e-mails zijn opgenomen, mogen alleen geopend worden als er geen reden is om aan te nemen dat ze niet veilig zijn. Alle software (en bestanden) moet gedownload worden van officiële, betrouwbare websites. Andere bronnen mogen niet vertrouwd worden. Voorbeelden van dergelijke bronnen zijn vermeld in de vorige paragraaf. Bovendien moeten alle geïnstalleerde programma's worden bijgewerkt via de tools en/of functies die worden aangeboden door de officiële softwareontwikkelaars en niet via hulpprogramma's van externe partijen. Als de geïnstalleerde software geactiveerd moet worden, dan moet dit op de correcte wijze worden uitgevoerd. Allerlei 'cracking'-tools (onofficiële activators) zijn illegaal en veroorzaken vaak de installatie van malware. Ten slotte is het belangrijk om het besturingssysteem regelmatig te scannen op bedreigingen met een gerenommeerde antivirus- of anti-spyware-software en om ervoor te zorgen dat deze altijd up-to-date is. Als uw computer al geïnfecteerd is met Cuba, dan raden we aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Cuba ransomware's tekstbestand ("!!FAQ for Decryption!!.txt"):

Goedendag. Al uw bestanden zijn gecodeerd. Neem voor een decodering contact met ons op.
Schrijf naar [email protected] [mail naar: [email protected]]
We informeren ook dat uw databases, ftp-server en bestandsserver door ons gedownload zijn naar onze servers.
* Wijzig de naam van gecodeerde bestanden niet.
* Probeer niet om uw gegevens te decoderen met software van externen,
het kan permanent gegevensverlies veroorzaken.

Screenshot van het kwaadaardige Cuba proces uitgevoerd in Taakbeheer als "ListDrop merging/converting tool":

cuba kwaadaardig proces in taakbeheer

Screenshot van bestanden versleuteld door Cuba (".cuba" extensie):

Bestanden versleuteld door Cuba ransomware (.cuba extensie)

NEWS ransomware verwijderen:

Cuba virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Cuba virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Cuba virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Cuba ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Cuba ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mCubaode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Cuba ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mCubaode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Cuba, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmCubaode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Cuba ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Cuba ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16861-cuba-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Cuba virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Cuba virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Cuba virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.