Hoe de NEWS ransomware verwijderen uit uw besturingssysteem?

Ook bekend als: NEWS virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

NEWS ransomware verwijderingsinstructies

Wat is NEWS?

NEWS is de naam van een kwaadaardig programma, behorend tot de Dharma ransomware-familie. Het werkt door de gegevens van de geïnfecteerde apparaten te coderen om vervolgens betaling voor de decoderingstools/software te eisen. Omdat de malware van NEWS bestanden codeert, krijgen alle bestanden een nieuwe naam volgens een bepaald patroon: de oorspronkelijke bestandsnaam, de unieke ID van het slachtoffer, het e-mailadres van de cybercriminelen en de extensie ".NEWS". Een bestand met de naam "1.jpg" wordt dan bijvoorbeeld "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].NEWS" - na codering. Nadat dit proces is voltooid, wordt er een tekstbestand op het bureaublad neergezet ("FILES ENCRYPTED.txt") en wordt er een pop-upvenster weergegeven. Beide bevatten een bericht met de vraag om losgeld.

Het tekstbestand vermeldt dat alle gegevens van de slachtoffers vergrendeld zijn en dat ze, als ze deze in hun oorspronkelijke staat willen terugbrengen, naar de opgegeven e-mailadressen moeten schrijven. De losgeldbrief in het pop-upvenster is gedetailleerder. Het verduidelijkt dat alle bestanden gecodeerd zijn en dat de e-mails van de gebruikers de unieke ID's moeten bevatten die aan hen zijn toegewezen. Als er binnen de 12 uur geen antwoord van de ontwikkelaars van de ransomware komt, dan moeten de slachtoffers het alternatieve e-mailadres gebruiken. Dit bericht eindigt met waarschuwingen. Gebruikers worden gewaarschuwd dat het hernoemen van de gecodeerde bestanden en/of het proberen om ze te herstellen met decoderingstools van externen kan leiden tot permanent gegevensverlies. Bovendien informeert het de gebruikers dat externe partijen die beweren hun gegevens te kunnen decoderen, oplichters kunnen zijn/niet kunnen doen wat ze beloven. Daarom vermeldt de nota dat men in dat geval rekening moet houden met eventuele extra kosten die door de externe partij worden toegevoegd aan het losgeld, waardoor de financiële verliezen van de slachtoffers alleen maar zullen toenemen. Helaas is het waar dat in de meeste gevallen van dergelijke malware-infecties decodering onmogelijk is zonder de tussenkomst van de verantwoordelijke cybercriminelen. Dit kan enkel als de ransomware nog in ontwikkeling is en/of bugs (fouten) bevat. Hoe dan ook, het wordt nadrukkelijk afgeraden om te communiceren met en/of te voldoen aan de eisen van de criminelen. Ondanks een betaling ontvangen de slachtoffers vaak niet de decoderingstools/-software die nodig is om hun bestanden te decoderen. Daarom blijven hun gegevens versleuteld en waardeloos. Om te voorkomen dat NEWS verdere coderingen gebruikt, moet het uit het besturingssysteem worden verwijderd. De verwijdering zal echter geen reeds gecompromitteerde bestanden herstellen. De enige haalbare oplossing is om de gegevens te herstellen uit een back-up, als deze vóór de infectie gemaakt én op een andere locatie opgeslagen is.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

NEWS decryptie instructies (pop-up)

Makop, Ragnarok, TRSomware Is Back, Devos zijn voorbeelden van andere schadelijke programma's onder dezelfde classificatie als NEWS. De ransomware is ontworpen om de gegevens te coderen en om betaling te eisen voor de decodering. Er zijn echter grote verschillen tussen hen: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. Deze laatste variërt meestal tussen de drie en de vier cijfers (in EUR). Meestal worden er digitale valuta's (voornamelijk cryptocurrencies) gebruikt voor deze betalingen, omdat deze transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om de gegevensveiligheid te waarborgen, wordt het aanbevolen om back-ups op externe servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten te bewaren. Idealiter moeten er back-ups op verschillende locaties worden opgeslagen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware verspreiden zich meestal via spamcampagnes, trojans, illegale activeringsprogramma's ("krakende"), valse updaters en onbetrouwbare downloadkanalen. Spamcampagnes worden gebruikt om duizenden misleidende/oplichtingsmails te verzenden met besmettelijke bestanden aan gekoppeld. De indelingen van deze bestanden zijn gevarieerd: archiefbestanden (RAR, ZIP) en uitvoerbare bestanden (.exe, .run), Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript en vele andere. Wanneer een virulent bestand uitgevoerd of geopend,wordt, dan start het infectieproces (d.w.z. het begint met het downloaden/installeren van malware). Trojans zijn schadelijke programma's, die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen de illegale activeringstools ("kraks") schadelijke software downloaden/installeren. Illegale updaters infecteren het systeem door misbruik te maken van de zwakke punten van verouderde programma's en/of door malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Onbetrouwbare downloadbronnen zoals: onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, Gnutella, eMule, enz.) en andere downloaders van externen - kunnen schadelijke inhoud aanbieden (bijvoorbeeld vermomd als gewone software en/of ermee gebundeld).

Bedreigingsoverzicht:
Naam NEWS virus
Bedreigingstype Ransomware, Cryptovirus, Bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .NEWS (bestanden worden toegevoegd met een uniek ID en e-mailadres van de ontwikkelaar)
Losgeldeisend Bericht FILES ENCRYPTED.txt en tekst in pop-upvenster
Cyber Crimineel Contact [email protected] en [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om NEWS virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Het wordt aanbevolen om geen verdachte/niet-relevante e-mails te openen, in het bijzonder wanneer het gaat om onbekende en/of verdachte adressen. Eventuele bijlagen of links in verdachte e-mails  mogen nooit worden geopend, omdat deze bestanden een mogelijke bron van infectie kunnen zijn. Downloads mogen alleen worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde downloadkanalen. Programma's moeten worden geactiveerd en geüpdatet met officiële tools of ingebouwde functies, zoals verstrekt door de legitieme ontwikkelaars. Het is niet verstandig om illegale activeringsgtools ("cracking") en updateprogramma's van derden te gebruiken, omdat deze malware-infecties kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite te installeren en up-to-date te houden. Bovendien moet deze software gebruikt worden voor regelmatige systeemscans en het verwijderen van gedetecteerde/potentiële tools. Als uw computer al geïnfecteerd is met NEWS, raden wij u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het NEWS ransomware's pop-upvenster:

UW BESTANDEN WORDEN VERSLEUTELD
Maak u geen zorgen, u kunt al uw bestanden herstellen!
Als u ze wilt herstellen, volg deze link: e-mail [email protected] UW ID 1E857D00
Als u binnen de 12 uur via de link geen antwoord krijgt, dan kunt u ons een e-mail sturen naar: [email protected]
Aandacht!
Wijzig de naam van gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van een oplichting.

Screenshot van het NEWS's tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt"):

NEWS ransomware tekstbestand (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand:

Al uw gegevens zijn vergrendeld
Wilt u ze herstellen?
schrijf een e-mail naar [email protected] of [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door NEWS (".NEWS" extensie):

Bestanden versleuteld door NEWS ransomware (.NEWS extensie)

NEWS ransomware verwijderen:

NEWS virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van NEWS virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het News virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze News ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de News ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mNewsode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de News ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mNewsode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met News, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmNewsode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals News ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de News ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16860-news-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
NEWS virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van NEWS virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met NEWS virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.