Hoe de Bablo ransomware verwijderen uit het besturingssysteem?

Ook bekend als: Bablo virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Bablo ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Bablo?

Bablo maakt deel uit van de malware-familie Dharma/Crysis en is een kwaadaardig programma dat geclassificeerd wordt als ransomware. Het werkt door gegevens te versleutelen en losgeld te eisen voor de ontsleuteling ervan. Tijdens het coderingsproces worden de bestanden hernoemd met een unieke ID, het e-mailadres van de ontwikkelaar en de extensie ".bablo". Een bestandsnaam zoals "1.jpg" lijkt bijvoorbeeld op iets als "1.jpg.id[1E857D00-2569].[[email protected]].bablo", enzovoort voor alle bestanden waarin dit probleem optreedt. Nadat dit proces is voltooid, worden twee bestanden "info.hta" en "info.txt" op het bureaublad gemaakt. Zowel de HTML-toepassing als het tekstbestand bevatten losgeldeisen.

De tekst ("info.txt") geeft aan dat alle bestanden van de slachtoffers gecodeerd zijn. Om instructies te ontvangen over hoe ze te decoderen, moeten de gebruikers schrijven naar de ontwikkelaars van de Bablo ransomware, via de opgegeven e-mailadressen. Het pop-upvenster ("info.hta") levert de slachtoffers een meer gedetailleerde losgeldbrief. Het maakt duidelijk dat voor het herstellen van de gecodeerde bestanden, decoderingssoftware/-tools gekocht moeten worden bij de cybercriminelen achter de infectie. Het bericht informeert de gebruikers dat het losgeld moet worden betaald in Bitcoin-cryptocurrency (er zijn ook links naar sites met details over hoe en waar Bitcoins te verkrijgen). De prijs van de tools die nodig zijn voor herstel wordt echter niet vermeld; dat hangt af van hoe snel de slachtoffers contact leggen met de ontwikkelaars. De e-mails van de gebruikers moeten hun unieke ID bevatten (deze wordt zowel in "info.hta" als in de bestandsnamen van de gecompromitteerde bestanden vermeld). Als er binnen de 24 uur geen reactie van de criminelen wordt ontvangen, dan kan de alternatieve e-mail worden gebruikt. Er kunnen maximaal vijf bestanden worden verzonden om de decodering te testen; hun totale grootte mag niet groter zijn dan 4Mb (niet-gearchiveerd) en ze mogen geen waardevolle informatie bevatten (bijv. databases, back-ups, grote Excel-sheets, enz.). De notitie waarschuwt dat het hernoemen van de gecodeerde bestanden en/of het proberen om ze te decoderen met software van externen - kan leiden tot permanent gegevensverlies. Helaas is het waar dat in de meeste gevallen van ransomware-infecties, zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars van malware, decodering onmogelijk is. Tenzij het schadelijke programma nog in ontwikkeling is en/of bugs (fouten) bevat. Hoe dan ook, het is onverstandig om te communiceren met en/of te voldoen aan de losgeldeisen van de cybercriminelen. Omdat het niet ongewoon is voor gebruikers die betalen om de beloofde decryptiesoftware/-tools niet te ontvangen. Daarom blijven hun gegevens waardeloos en ervaren ze ook aanzienlijke financiële verliezen. Om te voorkomen dat Bablo verdere coderingen gebruikt, moet deze van het besturingssysteem worden verwijderd. Verwijdering zal de reeds getroffen gegevens echter niet herstellen. De enige haalbare oplossing is om ze te herstellen van een back-up, als er één werd gemaakt voorafgaand aan de infectie en als die afzonderlijk werd opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Bablo decryptie instructies (info.hta)

Snake, Devon, Erica Encoder zijn voorbeelden van andere ransomware. Alle kwaadaardige software in deze klasse codeert bestanden en eist betaling voor decoderingstools. Cruciale verschillen tussen de infecties zijn onder meer: het cryptografische algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat wordt gebruikt voor de codering en het losgeldbedrag. Cybercriminelen geven de voorkeur aan digitale valuta's (bijvoorbeeld cryptocurrencies), omdat dergelijke transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om de gegevensveiligheid te waarborgen, is het belangrijk om back-ups te houden op niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers. Het is het beste om meerdere back-ups op verschillende locaties op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware verspreiden zich voornamelijk via spamcampagnes, trojans, illegale activeringstools ("cracks"), valse updaters en onbetrouwbare downloadbronnen. Massale spamcampagnes worden gebruikt om misleidende e-mails te verzenden met virulente bestanden eraan toegevoegd (of die links bevatten die ernaar leiden). De besmettelijke bijlagen zijn er in verschillende formaten (bijv. archief- en uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript enzovoort); wanneer ze worden geopend dan start het het infectieproces. Met andere woorden dan beginnen ze met het downloaden/installeren van malware. Trojans zijn schadelijke programma's die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen illegale activeringsprogramma's ("kraks") schadelijke software downloaden/installeren. Frauduleuze updaters veroorzaken infecties door misbruik te maken van verouderde programma's en/of door malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Onbetrouwbare downloadkanalen zoals: onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer netwerken en andere externe downloaders - kunnen schadelijke inhoud aanbieden om te downloaden (bijvoorbeeld als legitieme software en/of gebundeld).

Bedreigingsoverzicht:
Naam Bablo virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Versleutelde Bestandsextensie .bablo (de bestandsnamen worden toegevoegd met een unieke ID en het e-mailadres van de ontwikkelaar)
Losgeldeisend Bericht info.hta en info.txt
Cyber Crimineel Contact [email protected] en [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Trojan.Ransom.Phobos.F), ESET-NOD32 (Win32/Filecoder.Phobos.C), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Bablo virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Gebruikers worden afgeraden om verdachte en/of irrelevante e-mails te openen, vooral van onbekende afzenders. De bestanden die gekoppeld zijn aan deze dubieuze e-mails mogen nooit worden geopend; dit kan leiden tot risicovolle infecties. Het wordt aanbevolen om alleen officiële en geverifieerde downloadbronnen te gebruiken. Programma's moeten geactiveerd en bijgewerkt worden met de tools/functies die geleverd worden door de echte ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van externen kunnen malware downloaden/installeren, daarom wordt het gebruik ervan afgeraden. Het is van groot belang voor de veiligheid van apparaten/gebruikers om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware suite te installeren en deze up-to-date te houden. Deze software moet regelmatige systeemscans uitvoeren en potentiële/gedetecteerde bedreigingen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Bablo, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Bablo ransomware's pop-upvenster ("info.hta"):

Al uw bestanden zijn gecodeerd!
Al uw bestanden zijn gecodeerd vanwege een beveiligingsprobleem met uw pc. Als u ze wilt herstellen, schrijf ons dan naar de e-mail [email protected]
Schrijf deze ID in de titel van uw bericht 1E857D00-2569
Als u binnen de 24 uur geen antwoord krijgt, dan kunt u ons dit e-mailbericht sturen naar: [email protected]
U moet voor de decodering in Bitcoins betalen. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft. Na betaling sturen we u de tool die al uw bestanden decodeert.
Gratis decryptie als garantie
Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 5 bestanden sturen voor gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 4 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
Hoe Bitcoins te verkrijgen
De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is via de LocalBitcoins-site. U moet zich registreren, op 'Bitcoins kopen' klikken en de verkoper selecteren op betaalmethode en prijs.
hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins
U kunt hier ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en de beginnersgids te kopen:
hxxp: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Aandacht!
Wijzig de naam van gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van een zwendel.

Screenshot van Bablo's tekstbestand ("info.txt"):

Bablo ransomware tekstbestand (info.txt)

Tekst in dit bestand:

!!!Al uw bestanden zijn gecodeerd!!!
Stuur een e-mail naar dit adres om ze te decoderen: [email protected]
Als we niet binnen de 24 uur antwoorden, stuur dan een e-mail naar dit adres: [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door Bablo (".bablo" extensie):

Bestanden versleuteld door Bablo ransomware (.bablo extensie)

Bablo ransomware verwijderen:

Bablo virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Bablo virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Bablo virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Bablo ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Bablo ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mBabloode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Bablo ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mBabloode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Bablo, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmBabloode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Bablo ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Bablo ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16726-bablo-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Bablo virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Bablo virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Bablo virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.