Hoe de Asd ransomware verwijderen uit het besturingssysteem?

Ook bekend als: Asd virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Asd ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Asd?

Asd is een schadelijk programma, behorend tot de Dharma/Crysis ransomware-familie. Het werd ontdekt door Jakub Kroustek. Deze malware is ontworpen om de gegevens te coderen en om losgeld te eisen in ruil voor de decodering. Tijdens het coderingsproces krijgen alle getroffen bestanden een nieuwe naam met daarin de unieke ID van het slachtoffer, het e-mailadres van de ontwikkelaar en de extensie ".asd". Het bestand - "1.jpg" wordt dan bijvoorbeeld "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].asd". Zodra dit proces voltooid is, wordt er een tekstbestand met de naam "FILES ENCRYPTED.txt" op het bureaublad gemaakt en wordt er een pop-upvenster weergegeven.

Het bericht in het tekstbestand informeert de slachtoffers dat hun gegevens vergrendeld zijn en ze krijgen de opdracht om contact op te nemen met de ontwikkelaars van Asd ransomware. De tekst in de pop-up biedt meer informatie over de infectie en het is de werkelijke losgeldbrief. Het verduidelijkt dat de bestanden gecodeerd zijn en dat om deze te kunnen herstellen, de gebruikers contact moeten opnemen met de cybercriminelen via de opgegeven e-mailadressen. De slachtoffers van de brief moeten hun unieke ID in het veld titel/onderwerp van de e-mail schrijven. De ID wordt voor elk slachtoffer afzonderlijk gegenereerd en wordt vermeld in de pop-up en in de bestandsnamen van alle gecodeerde bestanden. Om hun gegevens te decoderen, staat er in de notitie dat de gebruikers de decryptietools/software moeten kopen van de criminelen achter Asd. Het losgeldbedrag is niet gespecificeerd, maar hangt af van hoe snel de slachtoffers contact opnemen. De betaling moet gebeuren in Bitcoin-cryptocurrency en het bericht bevat weblinks met informatie over hoe en waar Bitcoins te verkrijgen. Als bewijs dat een ontsleuteling mogelijk is, wordt er een gratis ontsleuteling van één bestand aangeboden. Dit testbestand mag echter niet groter zijn dan 1 MB (niet-gearchiveerd) en mag geen belangrijke informatie (bijv. Database, back-up, groot Excel-blad en dergelijke) bevatten. Aan de gebruikers wordt ook verteld om de gecodeerde bestanden niet te hernoemen en om ze niet te proberen decoderen met software van externen, omdat dit kan leiden tot permanent gegevensverlies. In de meeste gevallen van ransomware-infecties is een handmatige decodering (d.w.z. zonder tussenkomst van verantwoordelijke personen) onmogelijk. Dit kan alleen maar als het schadelijke programma nog in ontwikkeling is en/of bepaalde bugs (fouten) bevat. Hoe dan ook, het is onverstandig om te communiceren met en/of te voldoen aan de eisen van de cybercriminelen. Vaak ontvangen de slachtoffers, ondanks betaling van het losgeld, niet de beloofde tools/software. Daarom blijven hun gegevens gecodeerd en onherstelbaar en ervaren ze ook financiële verliezen. Om verdere codering door Asd te voorkomen, moet deze uit het systeem verwijderd worden. Deze verwijdering zal de reeds aangetaste gegevens echter niet herstellen. De enige haalbare oplossing is om de bestanden vanaf een back-up te herstellen, als er één gemaakt werd vóór de infectie en als deze werd opgeslagen op een aparte locatie.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Asd decryptie instructies (pop-up)

Alle malware binnen deze categorie versleutelt de gegevens en eist betaling voor decryptietools/software. Er zijn twee belangrijke verschillen tussen deze infecties: het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en het losgeldbedrag. ZEPPELIN, Merl, MMDecrypt, Gesd zijn enkele voorbeelden van andere ransomware. Het losgeld varieert meestal tussen de drie tot vier cijfers. Digitale valuta's (bijv. Cryptocurrencies) worden voornamelijk gebruikt omdat deze transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Om de gegevensveiligheid te waarborgen, wordt het aanbevolen om back-ups te bewaren in niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers. Bij voorkeur moeten er meerdere back-upkopieën op verschillende locaties worden opgeslagen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware verspreidt zich meestal via trojans, spam campagnes, illegale software activeringstools, valse updaters en onbetrouwbare downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's die ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware downloaden/installeren). "Spam-campagne" is een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar misleidende en/of ongewenste e-mails die op grote schaal worden verzonden. De infecties worden veroorzaakt via de bestanden en/of links die ernaar leiden. Deze bestanden zijn er in verschillende indelingen, zoals PDF- en Microsoft Office-documenten, archief- en uitvoerbare bestanden, JavaScript enzovoort. Zodra deze bestanden uitgevoerd of geopend worden, dan beginnen ze met het downloaden/installeren van schadelijke software. E-mails met besmettelijke bijlagen worden meestal vermomd als "officieel", "belangrijk", "prioriteit", "dringend", enz. Illegale activeringsprogramma's ("kraks") kunnen malware downloaden/installeren in plaats van het gelicentieerde product te activeren. Valse updaters infecteren de systemen door misbruik te maken van de fouten van verouderde programma's en/of ze installeren eenvoudigweg malware in plaats van de updates. Onbetrouwbare downloadbronnen zoals: niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere externe downloaders - bieden meer kans op schadelijke inhoud (bijvoorbeeld vermomd als gewone software en/of gebundeld ermee).

Bedreigingsoverzicht:
Naam Asd virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .asd (bestanden worden toegevoegd met een unieke ID en het e-mailadres van de ontwikkelaar))
Losgeldeisend Bericht FILES ENCRYPTED.txt en tekst in een pop-upvenster
Cyber Crimineel Contact [email protected] en [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Asd virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Users are discouraged from opening suspicious and/or irrelevant emails. Any attachments (or links) found in suspect mail - must never be opened, as they are the origin of a potential infection. It is recommended to only use official and verified download channels. Programs should be activated and updated with tools/functions, provided by legitimate developers. Illegal activation tools ("cracks") and third party downloaders are advised against use, due to high risk of malware installation. It is important to have a dependable anti-virus/anti-spyware suite installed and kept up-to-date. Furthermore, this software should be used for regular system scans and for the removal of detected threats/issues. If your computer is already infected with Asd, we recommend running a scan with Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Asd ransomware's pop-upvenster:

Al uw bestanden zijn gecodeerd!
Al uw bestanden zijn gecodeerd vanwege een beveiligingsprobleem met uw pc. Als u ze wilt herstellen, schrijf ons naar [email protected]
Schrijf deze ID in de titel van uw bericht 1E857D00
Als u binnen de 24 uur geen antwoord krijgt, dan kunt u ons schrijven naar: [email protected]
U moet betalen voor de decodering in Bitcoins. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft. Na betaling sturen we u de decoderingstool die al uw bestanden decodeert.
Gratis decryptie als garantie
Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 1 bestand sturen voor een gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 1 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
Hoe Bitcoins te verkrijgen?
De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is via de LocalBitcoins-site. U moet zich registreren, op 'Bitcoins kopen' klikken en de verkoper selecteren op betaalmethode en prijs.
hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins
U kunt hier ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en een beginnersgids te kopen:
hxxp: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van een oplichting.

Screenshot van Asd's tekstbestanden ("FILES ENCRYPTED.txt"):

Asd ransomware tekstbestand (FILES ENCRYPTED.txt)

Tekst in dit bestand:

 

Al uw gegevens zijn vergrendeld
Wilt u ze herstellen?
schrijf een e-mail naar [email protected] of [email protected]

 

Screenshot van bestanden versleuteld door Asd (".asd" extensie):

Bestanden versleuteld door Asd ransomware (.asd extensie)

Asd ransomware verwijderen:

Asd virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Asd virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Asd virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Asd ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Asd ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mAsdode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Asd ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mAsdode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Asd, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmAsdode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Asd ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Asd ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16565-asd-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Asd virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Asd virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Asd virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.