Voorkom bestandsversleuteling door de Hakbit ransomware

Ook bekend als: Hakbit virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Hakbit ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Hakbit?

De Hakbit ransomware werd ontdekt door GrujaRS. Zoals de meeste soortgelijke software, codeert Hakbit de bestanden zodat de slachtoffers ze niet kunnen gebruiken tenzij ze ze decoderen met een decoderingstool die gekocht kan worden bij de cybercriminelen die deze ransomware ontwierpen. Het wijzigt de bestandsnamen van alle gecodeerde bestanden door er de extensie ".crypted" aan toe te voegen. Het hernoemt bijvoorbeeld "1.jpg" naar "1.jpg.crypted", enzovoort. Hakbit verandert ook de achtergrond van het slachtoffer en maakt een losgeldbrief aan: het tekstbestand "HELP_ME_RECOVER_MY_FILES.txt".

Beide losgeldeisen (de gewijzigde achtergrond en "HELP_ME_RECOVER_MY_FILES.txt") bevatten een identieke tekst. De cybercriminelen die Hakbit ontwierpen, vragen om 300 euro in Bitcoins te betalen, naar het opgegeven BTC-portefeuilleadres. De slachtoffers moeten een betalingsbewijs en de aangewezen persoonlijke ID sturen naar [email protected] Zodra dit gebeurd is, zouden de cybercriminelen een ontcijfertool en een persoonlijk ontcijferwachtwoord verzenden. Gewoonlijk zijn de ontwikkelaars de enige die hun slachtoffers kunnen helpen om de gecodeerde bestanden te decoderen. Maar slachtoffers die hen vertrouwen en losgeld betalen, worden vaak opgelicht en ontvangen geen tools die hun gegevens kunnen ontsleutelen. Om te voorkomen dat u wordt opgelicht, raden we u aan om de bestanden van een back-up te herstellen. Dit is echter alleen mogelijk als er een back-up van de gegevens gemaakt is voordat de bestanden door de ransomware gecodeerd werden. Het is vermeldenswaard dat zelfs als de ransomware wordt verwijderd, alle bestanden gecodeerd blijven. Het verwijderen van de ransomware (in dit geval Hakbit) van het systeem voorkomt alleen dat het verdere coderingen veroorzaakt.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

Hakbit decryptie instructies

Hakbit lijkt veel op een aantal andere ransomware-programma's, bijvoorbeelde: .VIRUS, Meka en Toec. Meestal zijn deze programma's ontworpen om de bestanden te coderen en om ze vergrendeld te houden, tenzij de slachtoffers ze decoderen met een bepaalde decoderingstool en/of sleutel. De belangrijkste verschillen zijn meestal: de prijs van de decodering en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt om de gegevens te coderen. Helaas kunnen de slachtoffers hun bestanden meestal niet ontsleutelen zonder de tools die alleen de cybercriminelen die ransomware ontwierpen kunnen leveren. Tenzij de ransomware niet voltooid is en dus bugs, fouten, enz. bevat. Simpel gezegd: slachtoffers die hun bestanden willen herstellen, worden gedwongen om contact op te nemen met de cybercriminelen en om ze het losgeld te betalen. Meestal is de enige manier om dat te voorkomen, een gemaakte back-up te gebruiken. Daarom is het belangrijk om altijd een back-up van de gegevens te maken en om deze op te slaan op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Meestal verspreiden de cybercriminelen kwaadaardige programma's met behulp van spamcampagnes, onbetrouwbare software-downloadbronnen/-kanalen, trojans, externe software (valse) software-updatetools en onofficiële 'activators' (software 'krakende' tools). Wanneer de cybercriminelen malware verspreiden via spamcampagnes, dan sturen ze e-mails die kwaadaardige bijlagen bevatten (of websitelinks die ontworpen zijn om kwaadaardige bestanden te downloaden). In de meeste gevallen voegen ze een uitvoerbaar bestand (zoals .exe), PDF-document, archiefbestand zoals ZIP, RAR, Microsoft Office-document, JavaScript of een ander bestand toe. Als de ontvangers die bijlagen openen, dan kunnen ze risicovolle malware installeren. Peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule), freeware downloadwebsites, websites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en andere bronnen/tools worden ook gebruikt om kwaadaardige programma's te verspreiden. De cybercriminelen gebruiken ze om kwaadaardige bestanden te verspreiden die vermomd worden als legitiem. De mensen die ze downloaden en openen, lopen het risico om kwaadaardige software te installeren. Trojans zijn schadelijke programma's die vaak ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken. Eens geïnstalleerd, installeren trojans andere (aanvullende) malware. Valse software-updatetools infecteren meestal de systemen door kwaadaardige programma's te installeren in plaats van de updates/fixes of door fouten/bugs van software die verouderd is te exploiteren. Software 'krakende' tools zouden de gebruikers moeten helpen om de activeringen van betaalde, gelicentieerde software te omzeilen. Niettemin worden deze tools vaak ontworpen door cybercriminelen die de computers met verschillende malware willen infecteren.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Hakbit virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Versleutelde Bestandsextension .crypted
Losgeldeisend Bericht HELP_ME_RECOVER_MY_FILES.txt en bureaublad
Losgeld Bedrag 300 euro in Bitcoins
Bitcoin-portefeuille Adres 12grtxACJZkgT2nGAvMesgoM4ADHJ6NTaW
Cybercrimineel Contact [email protected]
Detectie Namen Avast (FileRepMalware), BitDefender (Trojan.GenericKD.41982566), ESET-NOD32 (A Variant Of MSIL/Agent.THY), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Frauduleuze Procesnaam Google Chrome
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Hakbit virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

E-mails die bijlagen (en/of weblinks) bevatten en onbekende, verdachte afzenders hebben, mogen niet worden vertrouwd. Het is vermeldenswaard dat cybercriminelen ze vaak vermommen als officieel, belangrijk, enzovoort. De geïnstalleerde programma's moeten bijgewerkt worden via de geïmplementeerde functies en/of tools die ontworpen zijn door de officiële ontwikkelaars. We raden u ten zeerste aan om hiervoor geen hulpprogramma's van externen te gebruiken. Bovendien is het niet veilig om software te downloaden van niet-officiële websites, met behulp van externe downloaders en andere soortgelijke bronnen die we in de vorige paragraaf hebben genoemd. Alle bestanden en programma's moeten gedownload worden van officiële websites. Het besturingssysteem en de geïnstalleerde programma's mogen niet geactiveerd worden met behulp van 'krakende' (niet-officiële activering) tools. Het is niet legaal om software op deze manier te activeren en deze tools zijn vaak ontworpen om de installatie van verschillende malware te veroorzaken. Nog een manier om systemen veilig te houden, is om ze regelmatig te scannen met een gerenommeerde anti-spyware of antivirus software en ervoor te zorgen dat deze altijd up-to-date is. Als uw computer al geïnfecteerd is met Hakbit, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Hakbit ransomware's tekstbestand ("HELP_ME_RECOVER_MY_FILES.txt") en bureaublad:

Opgelet! al uw belangrijke bestanden zijn gecodeerd!
om uw bestanden terug te krijgen stuur 300 EUR aan Bitcoins en neem contact met ons op met een bewijs van
betaling en uw unieke identificatiesleutel.
We sturen u een decoderingstool met uw persoonlijke decoderingswachtwoord.
Waar kunt u bitcoins kopen:
hxxps://www.coinbase.com
hxxps://localbitcoins.com
Contact: [email protected]
De bitcoin-portefeuille is: 12grtxACJZkgT2nGAvMesgoM4ADHJ6NTaW
Unieke identificatiesleutel (moet naar ons worden verzonden samen met een betalingsbewijs):
-
Het aantal bestanden dat u mogelijks voor altijd zou verliezen, kan oplopen tot: 546

Screenshot van Hakbit's bureaublad:

Hakbit bureaublad

Screenshot van bestanden versleuteld door Hakbit (".crypted" extensie):

Bestanden versleuteld door Hakbit

Screenshot van het Hakbit proces ("Google Chrome") in Taakbeheer:

Hakbit kwaadaardig proces uitgevoerd in Taekbeheer als Google Chrome

Hakbit ransomware verwijderen:

Hakbit virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Hakbit virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Hakbit virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Hakbit ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Hakbit ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mHakbitode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Hakbit ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mHakbitode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Hakbit, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmHakbitode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Hakbit ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Hakbit ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16262-hakbit-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Hakbit virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Hakbit virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Hakbit virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.