Hoe de .VIRUS ransomware verwijderen uit het besturingssysteem

Ook bekend als: .VIRUS virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

.VIRUS ransomware verwijderingsinstructies

Wat is .VIRUS?

De ontdekker van .VIRUS is Jakub Kroustek. Het is een schadelijke software, die gecategoriseerd is als ransomware. Dit programma werkt door de gegevens te coderen en er losgeld voor te eisen (d.w.z. betaling voor de decryptiesoftware/-tools). Terwijl .VIRUS codeert, hernoemt het alle bestanden door er het unieke ID-nummer van het slachtoffer, het e-mailadres van de ontwikkelaar en de extensie ".VIRUS" aan toe te voegen. Zo krijgt een bestand genaamd "1.jpg" de nieuwe naam "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].VIRUS", enzovoort. Nadat dit proces voltooid is, wordt er een tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt") op het bureaublad gemaakt en wordt er een pop-upvenster weergegeven. Deze infectie behoort tot de Dharma ransomware-familie.

Het tekstbestand informeert de slachtoffers dat hun gegevens vergrendeld zijn. Om deze op te halen, moeten ze schrijven naar de opgegeven e-mailadressen. Het bericht in het pop-upvenster is een meer gedetailleerde losgeldbrief. Het herhaalt dat alle bestanden van de gebruikers gecodeerd zijn en dat om ze te herstellen, ze contact moeten opnemen met de ontwikkelaars van .VIRUS. De e-mail moet het unieke ID-nummer in de titel/het onderwerp vermelden. Als er binnen de 24 uur geen antwoord komt, dan moeten de slachtoffers het andere e-mailadres gebruiken. Het losgeldbedrag wordt niet vermeld, dat hangt af van hoe snel de cybercriminelen gecontacteerd worden. Deze betaling moet gedaan worden in Bitcoin-cryptocurrency en er staat informatie bij over hoe u deze valuta kunt aanschaffen. Als bewijs van hun vermogen om de gegevens te kunnen herstellen, bieden de criminelen aan om één bestand gratis te decoderen. Op voorwaarde dat het bestand niet groter is dan 1 MB (niet-gearchiveerd) en dat het geen waardevolle informatie bevat, zoals database, back-up, groot Excel-blad, enz. De gebruikers worden gewaarschuwd om de bestanden niet te hernoemen en om geen handmatige decodering met externen te proberen - want kan leidt tot permanent gegevensverlies. Helaas is meestal alleen het ransomware-programma dat gebruikt wordt om de gegevens te coderen, in staat om het te decoderen. Desondanks wordt het nadrukkelijk afgeraden om aan de losgeldvereisten te voldoen en/of om met de cybercriminelen te communiceren. Hoewel de slachtoffers vaak betalen, ontvangen ze niet de beloofde tools. Daarom blijven hun gegevens versleuteld en kunnen ze niet meer gerepareerd worden. Door het verwijderen van deze schadelijke software worden de getroffen bestanden niet hersteld, maar wordt er wel voorkomen dat .VIRUS verdere coderingen gebruikt. De enige haalbare oplossing is het herstellen van de gecodeerde gegevens uit een back-up, als deze vóór de infectie gemaakt is en afzonderlijk werd opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

.VIRUS decryptie instructies

De meeste ransomware is gelijkaardig, bijvoorbeeld Meka, 2Hamlampampom, Asus. Al deze malware/ransomware versleutelt de gegevens en eist dat er losgeld wordt betaald. Ze verschillen echter door het cryptografische algoritme dat ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en door de grootte van de gevraagde betaling/het losgeld. Deze variëren meestal tussen de drie- en viercijferige bedragen. De cybercriminelen geven de voorkeur aan digitale valuta's (bijvoorbeeld cryptocurrencies, voorafbetaalde vouchers, enz.), omdat dergelijke transacties moeilijk/onmogelijk te traceren zijn. Tenzij de bepaalde ransomware nog in ontwikkeling is en/of fouten/bugs bevat, is een handmatige decryptie (zonder tussenkomst van de ontwikkelaar) onmogelijk. Om de gegevensveiligheid te waarborgen, wordt het aanbevolen om back-upkopieën te bewaren op niet-aangesloten opslagapparaten en/of externe servers. Omdat beide beschadigd kunnen worden, is het het beste om meerdere back-ups op verschillende locaties op te slaan.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware worden meestal verspreid via trojans, spamcampagnes, onbetrouwbare downloadkanalen, valse software-updaters en "cracking" (activerings) tools. Trojans zijn een soort malware die werken door aanvullende kwaadaardige programma's te downloaden/installeren. Spamcampagnes worden gebruikt om een ​​groot aantal misleidende/oplichtingsmails te verzenden, die kwaadaardige bijlagen bevatten (of de weblinks die ernaar leiden). Deze mail wordt vaak gemarkeerd als "officieel", "belangrijk", "dringend" of met andere prioriteitslabels. De bijlagen kunnen verschillende formaten hebben, zoals archief- en uitvoerbare bestanden, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz. Zodra deze bestanden zijn uitgevoerd of geopend worden, veroorzaken ze de infectie. Peer-to-peer deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.), onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, downloaders van externen en soortgelijke bronnen worden als onbetrouwbaar beschouwd. Onbetrouwbare downloadbronnen kunnen misleidende en/of gebundelde inhoud bieden. Door misbruik te maken van de zwakke punten van verouderde software, infecteren valse updaters systemen. Ze kunnen echter eenvoudigweg malware installeren in plaats van de beloofde updates. "Cracking"-tools kunnen kwaadaardige programma's downloaden/installeren in plaats van het gelicentieerde product te activeren.

Bedreigingsoverzicht:
Naam .VIRUS virus
bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .VIRUS (het voegt ook bestanden toe met een uniek ID-nummer en het e-mailadres van de ontwikkelaar)
Losgeldeisend Bericht FILES ENCRYPTED.txt en een tekst in een pop-upvenster
Cybercrimineel Contact [email protected] and [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:RansomX-gen [Ransom]), BitDefender (Trojan.Ransom.Crysis.E), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.Crysis.P), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Crusis.to), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om .VIRUS virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Het is aanbevolen om geen irrelevante e-mails te openen, met name als ze werden verstuurd door onbekende afzenders (adressen). De eventuele bijlagen (of links) daarin mogen nooit geopend worden, omdat dit ertoe kan leiden dat ze malware downloaden/installeren. Software mag alleen gedownload worden van officiële en geverifieerde kanalen. Programma-activering en -updates mogen ook alleen gedaan worden via legitieme functies/tools; tools voor illegale activering ("cracking") en updaters van externe partijen worden als risicovol beschouwd en het is niet aanbevolen deze te gebruiken. Het wordt ten zeerste aangeraden om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware software te installeren en om deze up-to-date te houden. Deze moet gebruikt worden voor regelmatige systeemscans en voor het verwijderen van potentiële bedreigingen. Als uw computer al geïnfecteerd is met .VIRUS, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het .VIRUS ransomware's pop-upvenster:

Al uw bestanden zijn gecodeerd!
Al uw bestanden zijn gecodeerd vanwege een beveiligingsprobleem met uw pc. Als u ze wilt herstellen, stuur ons een e-mail naar [email protected]
Schrijf deze ID in de titel van uw bericht 1E857D00
Als u niet binnen de 24 uur antwoord krijgt, dan kunt u ons schrijven naar deze e-mail: [email protected]
U moet voor de decodering betalen in Bitcoins. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft. Na betaling sturen we u de decoderingstool die al uw bestanden decodeert.
Gratis decryptie ter garantie
Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 1 bestand sturen voor een gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 1 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
Hoe Bitcoins te verkrijgen?
De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is de LocalBitcoins-site. U moet zich registreren, op 'Bitcoins kopen' klikken en de verkoper selecteren op betaalmethode en prijs.
hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins
U kunt hier ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en een beginnersgids te kopen:
hxxp: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Aandacht!
Wijzig de naam van de gecodeerde bestanden niet.
Probeer ook niet om uw gegevens te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
De decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan onze) of u kunt het slachtoffer worden van een zwendel.

 

Screenshot van het .VIRUS's tekstbestand ("FILES ENCRYPTED.txt"):

.VIRUS tekstbestand

Tekst in dit bestand:

al uw gegevens zijn vergrendeld
Wilt u ze herstellen?

schrijf een e-mail naar: [email protected] of [email protected] 

Screenshot van bestanden versleuteld door .VIRUS (".VIRUS" extensie):

Bestanden versleuteld door .VIRUS

.VIRUS ransomware verwijderen:

.VIRUS virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van .VIRUS virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het .VIRUS virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze .VIRUS ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de .VIRUS ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze m.VIRUSode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de .VIRUS ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze m.VIRUSode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met .VIRUS, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsm.VIRUSode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals .VIRUS ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de .VIRUS ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16255-virus-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
.VIRUS virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van .VIRUS virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met .VIRUS virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.