Bescherm computers tegen FTCODE ransomware-aanvallen

Ook bekend als: FTCODE virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

FTCODE ransomware verwijderingsinstructies

Wat is FTCODE?

De FTCODE ransomware is ontworpen om de gegevens te versleutelen en slachtoffers te dwingen om de ontwikkelaars losgeld te betalen (ontcijferingssoftware en sleutel te kopen). Het hernoemt de gecodeerde bestanden door de extensie ".FTCODE" toe te voegen aan hun bestandsnamen, het hernoemt bijvoorbeeld een bestand met de naam "1.jpg" naar "1.jpg.FTCODE", enzovoort. FTCODE maakt ook een bestand aan met de naam "READ_ME_NOW.htm" met de instructies voor het betalen van het losgeld.

"READ_ME_NOW.htm" bevat de persoonlijke ID, sleutel en een link van het slachtoffer met de verdere instructies. Er wordt gesteld dat de slachtoffers hun bestanden niet met andere software moeten hernoemen of proberen om te decoderen, omdat dit permanent gegevensverlies veroorzaakt. Om verdere instructies te verkrijgen over het kopen van de decoderingssoftware en -sleutel, moeten de slachtoffers de Tor-browser downloaden en de aangeboden link openen. Zoals vermeld op de Tor-website, is de prijs van een decodering 0,06 Bitcoin, maar deze wordt na 72 uur (3 dagen) na codering verhoogd. Hoe langer de slachtoffers geen losgeld betalen, hoe hoger de prijs van de decryptie. De slachtoffers kunnen deze website gebruiken om één bestand gratis te decoderen door het te uploaden via de meegeleverde tool. Kortom, de slachtoffers worden aangemoedigd om de cybercriminelen zo snel mogelijk te betalen. Het wordt echter niet aanbevolen om dat te doen, omdat ze mogelijk geen decoderingssoftware en -sleutel leveren. Met andere woorden, de kans is groot dat de mensen die deze cybercriminelen vertrouwen/betalen, worden opgelicht. Helaas is het onmogelijk om de bestanden te decoderen zonder de tools die alleen de FTCODE-ontwikkelaars hebben. Ransomware-programma's coderen meestal de bestanden met sterke coderingsalgoritmen die onmogelijk te 'kraken' zijn. In de meeste gevallen is de enige manier om te voorkomen dat u losgeld moet betalen (ontsleutelingsprogramma's van cybercriminelen kopen) en om de bestanden gratis herstellen, ze herstellen vanuit een gemaakte back-up.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

FTCODE decryptie instructies

Er zijn veel andere ransomware-promramma's die werken zoals FTCODE, hier zijn enkele voorbeelden: Badday, Galacti-Crypter en Local. Meestal vergrendelen deze kwaadaardige programma's de bestanden en worden ze gebruikt om de slachtoffers te chanteren door hen te dwingen om losgeld te betalen. De meest voorkomende (en belangrijkste) verschillen zijn meestal de exacte prijs van een decodering en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat gebruikt wordt om de bestanden te coderen. Meestal is het onmogelijk om de bestanden te decoderen zonder de tools die alleen geleverd kunnen worden door de cybercriminelen die de ransomware ontwierpen, tenzij de ransomware niet voltooid (bevat bugs, fouten, enz.) is. Daarom is het altijd een goed idee om een back-up van de gegevens te maken en om deze op te slaan op een externe server of een losgekoppeld opslagapparaat. Het hebben van een back-up wordt erg handig in deze situaties en het helpt om geldverlies en gegevensverlies te voorkomen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Onderzoek toont aan dat cybercriminelen FTCODE via e-mails verspreiden: ze verzenden e-mails met kwaadaardige bestanden en hopen dat de ontvangers ze openen. Doorgaans opent het openen van de bijgevoegde bestanden de ransomware of andere malware. Voorbeelden van bestanden die cybercriminelen meestal bijvoegen zijn: PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript-bestanden, uitvoerbare bestanden (zoals .exe), archiefbestanden zoals ZIP, RAR, enzovoort. Ook verspreiden ze FTCODE via de trojans genaamd GootKit en JasperLoader. Trojans zijn schadelijke programma's die meestal de systemen infecteren na hun installatie. Zodra een Trojan geïnstalleerd is, begint het andere malware te verspreiden door het op de reeds geïnfecteerde computers te installeren. De bovengenoemde Trojans kunnen ook gebruikt worden om de systemen met andere malware te besmetten.

Bedreigingsoverzicht:
Naam FTCODE virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovrus, bestandsocker
Versleutelde Bestandsextensie .FTCODE
Losgeld-eisend bericht READ_ME_NOW.htm en Tor-website
Losgeld bedrag 500/2500/5000/25000 euro te betalen in Bitcoins
Bitcoin Portefeuille-Adres 1PAgEJnSxur6s6MdzCG611SY84GUWXXnEQ
Detectie Namen ALYac (Trojan.Ransom.Powershell), ESET-NOD32 (PowerShell/Filecoder.V), GData (Script.Trojan.Agent.6KV82P), Microsoft (Ransom:VBS/Ftcode!MSR), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld my.docx.locked. Een bericht met de vraag naar losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen vragen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), GootKit en JasperLoader trojans, torrentwebsites, kwaadaardige ads.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen geïnstalleerd worden samen met de ransomware-infectie.
Verwijdering

Om FTCODE virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Om te voorkomen dat computers geïnfecteerd worden met ransomware of andere risicovolle malware, raden we u aan om het gebruik van software-downloaders/installers van externe partijen of andere onbetrouwbare downloadbronnen zoals peer-to-peer-netwerken (torrent-clients, eMule, enz.), niet-officiële pagina's, enzovoort te vermijden. De veiligste manier om bestanden en programma's te downloaden, is door de officiële websites en directe links te gebruiken. Verder raden we u ook aan om geen niet-officiële/valse updatetools te gebruiken om software bij te werken. Dit moet gedaan worden via de geïmplementeerde functies of tools die ontworpen zijn door de officiële ontwikkelaars. De bijlagen (of weblinks) in irrelevante e-mails mogen niet geopend worden. Vooral niet als ze onbekende/verdachte afzenders bevatt. Als de geïnstalleerde software niet gratis is (hiervoor een betaalde activering vereist is), dan moet deze correct worden geactiveerd. Dit betekent dat daarvoor geen onofficiële tools van externe partijen gebruikt mogen worden. Het is niet legaal om via deze weg programma's te activeren en deze tools leiden vaak tot installaties van malware. Nog een manier om systemen (en bestanden) veilig te houden, is ze te beschermen door een gerenommeerde antivirus- of antispyware-software te installeren en er regelmatig de computers mee te scannen. Als uw computer al geïnfecteerd is met FTCODE, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het FTCODE ransomware's .htm bestand ("READ_ME_NOW.htm")

Al uw bestanden zijn gecodeerd!
Uw persoonlijke ID: -
Uw persoonlijke sleutel: -
1. Download Tor-browser - hxxps: //www.torproject.org/download/
2. Installeer de Tor-browser
3. Open Tor Browser
4. Open de link in de TOR-browser: hxxp: //qvo5sd7p5yazwbrgioky7rdu4vslxrcaeruhjr7ztn3t2pihp56ewlqd.onion/? Guid = a1ba97b1-8713-427c-828a-b056ae7fe9b8
5. Volg de instructies op deze pagina
***** Waarschuwing *****
Hernoem geen bestanden
Probeer niet om uw gegevens te back-uppen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken (als u ons niet gelooft en toch probeert om kopieën te maken van uw bestanden of externen vraagt om u te helpen)
Als bewijs kunnen we één bestand gratis teruggeven
Decoders van andere gebruikers zijn niet geschikt om uw bestanden te back-uppen - de coderingssleutel wordt op uw computer gemaakt wanneer het programma gestart wordt is uniek.

Screenshot van de FTCODE's Torwebsite:

FTCODE website

Tekst op deze pagina:

De prijs van de private sleutel en de decoderingssoftware is 0,06 Bitcoin (~ 500 euro)!
Ja, u kunt de gecodeerde bestanden decoderen !!!
Beschikbare kortingen
eerste 3 dagen: 500 euro
3-5 dagen: 2500 euro
5-10 dagen: 5000 euro
10-30 dagen: 25.000 euro
Verwijder uw privésleutel :-(
    
Resterende: 2 dagen 23 uur 59 minuten 5 seconden
Korting -90% beschikbaar als u de eerste 72 uur contact met ons opneemt, die prijs is dan voor u ~ 500 euro.
GRATIS AUTO-decodering! enkele seconden bestandsgrootte <1mb
gecodeerd bestand:
    
Hoe Bitcoin te kopen
Stuur 0,06 Bitcoin naar: 1PAgEJnSxur6s6MdzCG611SY84GUWXXnEQ
Hernoem geen bestanden
Probeer niet om uw gegevens te back-uppen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken (als u ons niet gelooft en toch proberen om kopieën te maken van alle bestanden of externen om hulp vraagt, dan kunnen we u niet meer helpen)
Decoders van andere gebruikers zijn niet geschikt om uw bestanden te back-uppen - de coderingssleutel wordt op uw computer gemaakt wanneer het programma gestart wordt is uniek.

De kwaadaardige bijlage die gebruikt wordt om FTCODE te verspreiden (een .doc-bestand in het Italiaans):

emailbijlage die gebruikt wordt om computers met FTCODE te besmetten

Screenshot van bestanden versleuteld door FTCODE (".FTCODE" extensie):

Bestanden versleuteld door FTCODE

FTCODE ransomware verwijderen:

FTCODE virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van FTCODE virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het FTCODE virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze FTCODE ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de FTCODE ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mFTCODEode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de FTCODE ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mFTCODEode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met FTCODE, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmFTCODEode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals FTCODE ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de FTCODE ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/15998-ftcode-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
FTCODE virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van FTCODE virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met FTCODE virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.