FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de BORISHORSE ransomware-infectie te verwijderen?

Ook bekend als: BORISHORSE virus
Schadeniveau: Ernstig

BORISHORSE ransomware verwijderingsinstructies

Wat is BORISHORSE?

BORISHORSE is nog een andere variant van de Dharma ransomware-infectie. Het doel van deze malware is om heimelijk in het systeem te infiltreren en de opgeslagen gegevens te coderen. Terwijl dit gebeurt, hernoemt BORISHORSE elk gecompromitteerd bestand door er de unieke ID van het slachtoffer, het e-mailadres van de ontwikkelaar en de extensie ".BORISHORSE" (dus de naam van ransomware) aan toe te voegen. Bijvoorbeeld "1.jpg" zou worden hernoemd naar iets als "1.jpg.id[1E857D00-2271].[worldofdonkeys@protonmail.com].BORISHORSE". Bovendien genereert BORISHORSE twee bestanden: "info.hta" (HTML-toepassing die een pop-upvenster weergeeft) en "info.txt", die ze op het bureaublad van het slachtoffer neerzetten. BORISHORSE werd eerst ontdekt door Raby.

Het gemaakte tekstbestand bevat een kort bericht dat de slachtoffers informeert over de codering en hen aanmoedigt om contact op te nemen met de cybercriminelen als ze hun gegevens willen herstellen. Ondertussen geeft een pop-upvenster (HTML-toepassing) meer details. Het zegt eigenlijk dat alleen de ontwikkelaars de gecompromitteerde gegevens kunnen decoderen. Om de ontcijferingstool te ontvangen, moet elk slachtoffer losgeld betalen. De prijs is niet gespecificeerd - alle instructies voor de betaling/decodering worden via e-mail verstrekt. Toch moeten we de slachtoffers informeren dat het bedrag van het losgeld meestal schommelt tussen de 500 en de 1500 euro. Het enige dat het bericht vermeldt, is dat de betaling moet gebeuren met behulp van Bitcoin-cryptocurrency. De ontwikkelaars van BORISHORSE bieden ook een gratis decodering aan van 3 bestanden. De bestanden kunnen echter geen waardevolle informatie bevatten en hun totale grootte mag niet groter zijn dan 4 MB (niet gearchiveerd). De oplichters doen dit met de bedoeling het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Deze personen mogen echter nooit vertrouwd worden, omdat de ontwikkelaars van ransomware in het algemeen berucht zijn om het negeren van hun slachtoffers, zodra betalingen zijn ingediend. Met andere woorden, de overgrote meerderheid van de slachtoffers stuurt het geld en krijgt er niets voor terug. Om deze reden moeten alle aanmoedigingen tot betalen genegeerd worden. Helaas zijn er geen tools die de codering van BORISHORSE kunnen kraken en die de gegevens gratis kunnen herstellen. De enige mogelijke oplossing is om alles van een back-up te herstellen, als er één is.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

BORISHORSE decryptie instructies

Er zijn honderden ransomware-infecties die gelijkenissen vertonen met BORISHORSE (bijv., Masok, ERIS RANSOMWARE v2, GermanWiper.) Bijna allemaal zijn ze ontworpen om gegevens te compromitteren (meestal door codering) zodat de ontwikkelaars losgeld kunnen eisen. De enige verschillen zijn het bedrag van het losgeld en het gebruikte type coderingsalgoritme. Helaas worden coderingen vaak uitgevoerd met behulp van cryptografieën zoals RSA, AES en andere die unieke decoderingssleutels voortbrengen. Om deze reden is het vrijwel onmogelijk om de gegevens te herstellen zonder tussenkomst van de ontwikkelaars. Andere mogelijke scenario's zijn dat de ransomware nog in ontwikkeling is en/of bepaalde bugs/fouten bevat (de sleutel wordt bijvoorbeeld lokaal opgeslagen, deze is hardcoded enz.). Ransomware is een sterk argument voor het onderhouden van een regelmatige gegevensback-ups. Deze moet je opslaan op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat omdat lokaal opgeslagen back-ups gecodeerd worden samen met de reguliere gegevens. We raden u aan om meerdere back-upkopieën op verschillende locaties te bewaren, omdat er altijd een kans bestaat dat de gebruikte server/opslagapparaat beschadigd is.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware-infecties worden meestal verspreid met behulp van spam-e-mails, software-downloadbronnen van externe partijen, trojans en valse software-updaters/-cracks. email-spamcampagnes worden gebruikt om honderdduizenden misleidende e-mails te verzenden die kwaadaardige bijlagen bevatten en een bericht die deze voorstellen als belangrijke documenten (bijv. facturen, kwitanties, enz.) Criminlen doen dit om de indruk van legitimiteit te creëren en om de ontvangers te misleiden om ze te opene. Niet-officiële downloadbronnen (peer-to-peer [P2P]-netwerken [bijv. torrents, eMule, enz.], gratis websites voor het hosten van bestanden, downloadsites voor freeware en dergelijke) worden ook op een vergelijkbare manier gebruikt. Cybercriminelen stellen kwaadaardige uitvoerbare bestanden voor als legitieme software, waardoor de ontvangers misleid worden. Trojans zijn kwaadaardige applicaties die heimelijk in computers infiltreren met de bedoeling om extra malware te downloaden en te installeren. Valse software-updaters infecteren meestal de systemen door ofwel bugs/fouten in oude software te misbruiken ofwel door eenvoudigweg malware te downloaden/installeren in plaats van de beloofde updates. Hetzelfde geldt voor valse kraakprogramma's die malware injecteren in plaats van de gebruikers toegang te geven tot de betaalde functies van de software. Samenvattend zijn de belangrijkste redenen voor computerinfecties een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag.

Bedreigingsoverzicht:
Naam BORISHORSE virus
Bedreigingstype Ransomware, Cryptovirus, bestandslocker
Versleutelde Bestandsextensie .BORISHORSE (deze ransomware voegt ookaan de bestandsnamen ook de unieke ID van het slachtoffer en het e-mailadres van de ontwikkelaar toe).
Losgeld-eisend bericht info.hta (HTML applicatie), info.txt
Cyber Crimineel Contact worldofdonkeys@protonmail.com, worldofdonkeys@xmpp.jp (Jabber client), beautydonkey@xmpp.jp (Jabber client)
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Gen:Variant.Ulise.39944), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Filecoder.Phobos.C), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), Volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld my.docx.locked. Een bericht met de vraag naar losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen vragen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord stelende trojans en malware-infecties kunnen worden geïnstalleerd samen met de ransomware-infectie.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Om te beginnen moeten de gebruikers zeer voorzichtig zijn bij het surfen op het internet, evenals tijdens het downloaden, installeren en bijwerken van software. Ga altijd voorzichtig om met alle e-mailbijlagen. Bestanden/links ontvangen van verdachte/onherkenbare e-mailadressen mogen nooit worden geopend. Hetzelfde geldt voor bijlagen die niet relevant zijn en die u niet aangaan. De gewenste software mag alleen worden gedownload van officiële bronnen, bij voorkeur met behulp van directe downloadlinks. Goed software-onderhoud is ook van groot belang. Dit betekent dat u de geïnstalleerde applicaties altijd up-to-date moet houden en om dit te bereiken mag u alleen de geïmplementeerde functies of tools gebruikt die door de officiële ontwikkelaar geleverd worden. Downloaders/installers/updaters van externe partijen bevatten meestal malafide apps, daarom moeten dergelijke tools niet worden gebruikt. De gebruikers moeten ook weten dat softwarepiraterij een cybercriminaliteit is en, als dat het risico op infecties extreem hoog, omdat de meeste kraakprogramma's vals zijn. Ten slotte moet u altijd een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite geïnstalleerd hebben en uitvoeren - dit soort tools zal de meeste infecties meer dan waarschijnlijk detecteren en verwijderen voordat ze het systeem beschadigen. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid. Als uw computer al geïnfecteerd is met BORISHORSE, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het BORISHORSE ransomware's pop-upvnster ("info.hta" - HTML applicatie):

Al uw bestanden zijn gecodeerd!
Al uw bestanden zijn gecodeerd vanwege een beveiligingsprobleem met uw pc. Als u ze wilt herstellen, schrijf ons dan naar de e-mail worldofdonkeys@protonmail.com
Schrijf deze ID in de titel van uw bericht 1E857D00-2271
Als we niet reageren, dan kunt u de Jabber-client installeren en ons schrijven ter ondersteuning van worldofdonkeys@xmpp.jp
U moet betalen voor de decodering in Bitcoins. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft. Na betaling sturen we u de tool die al uw bestanden decodeert.
Gratis decryptie als garantie
Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 1-3 bestanden sturen voor een gratis decodering. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 4 MB (niet gearchiveerd) en de bestanden mogen geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-bladen, enz.)
Hoe Bitcoins te verkrijgen
De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is via de LocalBitcoins-site. U moet zich registreren, op 'Bitcoins kopen' klikken en de verkoper selecteren op betaalmethode en prijs.
hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins
Je kunt hier ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en een beginnersgids te kopen:
hxxp: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/
Jabber client installatie-instructies:
Download de jabber (Pidgin)-client van hxxps: //pidgin.im/download/windows/
Na de installatie vraagt ​​de Pidgin-client u om een ​​nieuw account aan te maken.
Klik op "Toevoegen"
Selecteer XMPP in het veld "Protocol"
In "Gebruikersnaam" - verzin een naam
In het veld "domein" - voer een willekeurige jabber-server in, er zijn er veel, bijvoorbeeld - exploit.im
Maak een wachtwoord
Zet onderaan het vinkje "Account aanmaken"
Klik op toevoegen
Als u "domein" - exploit.im hebt geselecteerd, verschijnt er een nieuw venster waarin u uw gegevens opnieuw moet invoeren:
Gebruiker
wachtwoord
U moet de link naar de captcha volgen (daar ziet u de tekens die u moet invoeren in het onderstaande veld)
Als je onze installatie-instructies voor de Pidgin-client niet begrijpt, kun je veel installatie-tutorials vinden op youtube - hxxps: //www.youtube.com/results? Search_query = pidgin + jabber + install
Aandacht!
Wijzig de naam van gecodeerde bestanden niet.
Probeer uw gegevens niet te decoderen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.
Decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere prijs veroorzaken (ze voegen hun kosten toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van een oplichting.

Screenshot van het BORISHORSE's tekstbestand ("info.txt"):

BORISHORSE tekstbestand

Tekst in dit bestand:

Wil je je bestanden terugsturen, schrijf dan naar ons xmpp-account - worldofdonkeys@xmpp.jp
De eenvoudigste manier - registreer hier hxxps://www.xmpp.jp/signup
Na het downloaden van pidgin-client hxxps://pidgin.im/
Druk op Account toevoegen, kies protocol xmpp en plaats een gebruikersnaam van xmpp.jp waar u zich moet aanmelden
Domein - xmpp.jp
Voer uw wachtwoord in en druk op toevoegen
Wanneer u inlogt, drukt u op Buddies -> Buddy toevoegen -> en in Buddys de gebruikersnaam put beautydonkey xmpp.jp
Nadat je het toegevoegde account beautydonkey @ xmpp.jp ziet, klikt u er twee keer op en schrijft u een bericht
U kunt ons 1-3 testbestanden sturen. De totale bestandsgrootte moet kleiner zijn dan 10 MB (niet gearchiveerd),
we zullen ze ontsleutelen en u sturen dat we echt zijn
Als u een probleem hebt met xmpp dan kunt u schrijven naar onze mail worldofdonkeys@protonmail.com

Screenshot van bestanden versleuteld door BORISHORSE (".BORISHORSE" extensie):

Bestanden versleuteld door BORISHORSE

BORISHORSE ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
BORISHORSE virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van BORISHORSE virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.