Promos ransomware

Ook bekend als: Promos virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Promos ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Promos?

Zoals ontdekt door Michael Gillespie is Promos een nieuwe variant van de risicovolle ransomware genaamd Djvu. Deze malware werd ontworpen om stiekem in het systeem te infiltreren en de meeste bewaarde bestanden te versleutelen. Ondertussen voegt Promos de extensie ".promos" toe aan de naam van elk versleuteld bestand (zo wordt bijv. "Sample.jpg" hernoemd naar "sample.jpg.promos", enzovoort). Naast het coderen van de gegevens, maakt Promos ook een tekstbestand ("_readme.txt") en plaatst dit in elke bestaande map. Dit bestand bevat een bericht waarin losgeld geëist wordt.

Zoals gewoonlijk beweert men dat de data versleuteld is en alleen hersteld kan worden door gebruik te maken van een unieke decoderingssleutel. Helaas is dit waar. Het is momenteel onbekend of Promos symmetrische of asymmetrische cryptografie gebruikt. Niettemin heeft elk slachtoffer in ieder geval een unieke sleutel nodig om de gegevens te herstellen. De cybercriminelen verbergen alle sleutels op een externe server en proberen zo de slachtoffers te chanteren. Om een sleutel te ontvangen, moet elk slachtoffer 980 euro losgeld betalen. Om gedetailleerde betalingsinstructies te ontvangen, moeten de slachtoffers contact opnemen met de ontwikkelaars via één van de opgegeven e-mailadressen. Ook wordt gemeld dat slachtoffers binnen de 72 uur na de codering contact moeten opnemen om 50% korting te krijgen (en de prijs dus zal dalen naar 490 euro). Bovendien mogen de slachtoffers één geselecteerd bestand bijvoegen (er wordt gezegd dat het bestand geen persoonlijke gegevens kan bevatten) dat hersteld en teruggezonden zal worden als garantie dat de gegevens daadwerkelijk hersteld kunnen worden. Hoe dan ook, hoe laag of hoog het losgeld ook is, dit mag nooit betaald worden. Onderzoeksresultaten tonen aan dat cybercriminelen hun slachtoffers vaak negeren zodra de betalingen worden uitgevoerd. Met andere woorden, de gebruikers betalen losgeld en krijgen meestal niets terug. Om deze reden raden we u ten zeerste aan om nooit contact op te nemen met deze personen en zeker om geen losgeld te betalen. Helaas zijn er geen tools die in staat zijn om de versleuteling van deze ransomware te kraken en de gegevens gratis te herstellen, wat betekent dat de enige mogelijke oplossing is om alles van een back-up te herstellen.

Screenshot van een bericht dat gebruikers aanmoedigt om losgeld te betalen om zo hun getroffen gegevens te ontsleutelen:

Promos decryptie instructies

Promos is vrijwel identiek aan Aqva, Snatch, SEED LOCKER, Cammora, en tientallen andere ransomware-virussen. Ondanks het feit dat het steeds andere ontwikkelaars zijn, gedragen al deze virussen zich precies hetzelfde - ze coderen gegevens en eisen losgeld. De enige grote verschillen zijn het exacte bedrag van het losgeld en het gebruikte type coderingsalgoritme. Helaas zullen ransomware-infecties waarschijnlijk RSA-, AES- en andere soortgelijke algoritmen gebruiken, die unieke decryptiesleutels voortbrengen. Als de malware volledig ontwikkeld is en er geen bugs/fouten aanwezig zijn is het handmatig ontcijferen van gegevens (zonder dat ontwikkelaars interfereren) onmogelijk. Daarom moet u regelmatig gegevensback-ups maken en deze bewaren op een externe server of op een niet-aangesloten opslagapparaat. Lokaal opgeslagen back-ups worden meer dan waarschijnlijk gecodeerd net als elk ander regulier bestand.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Hoewel het op dit moment onbekend is hoe de ontwikkelaars Promos verspreiden, is het de moeite waard te vermelden dat dergelijke virussen gewoonlijk verspreid worden met behulp van de volgende methoden: trojans, valse software-updaters en softwarecracks, email-spamcampagnes en externe bronnen voor het downloaden van software. Trojans zijn schadelijke applicaties die onopvallend in computers infiltreren en die extra malware in het systeem injecteren. Valse updaters zijn ontworpen om bugs/fouten van verouderde software uit te buiten of om malware te downloaden en te installeren in plaats van de beloofde updates. Softwarecracks zijn bedoeld om de activering van betaalde software te omzeilen. Omdat ze echter vaak gebruikt worden om virussen te verspreiden, besmetten de gebruikers hun computers meestal zelf eerder dan dat ze gratis toegang krijgen tot de gewenste software. Email-spamcampagnes worden gebruikt om schadelijke bijlagen te verspreiden die, éénmaal geopend, malware downloaden en/of installeren. De ontwikkelaars gebruiken niet-officiële downloadbronnen om besmettelijke uitvoerbare bestanden als legitieme software voor te stellen, wat gebruikers ertoe aanzet om zelf handmatig malware te downloaden en te installeren.

Bedreigingsoverzicht:
NaamPromos virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Promos virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Ten eerste moeten de gebruikers zich realiseren dat de belangrijkste redenen voor computerinfecties een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag zijn. Voorzichtigheid is de sleutel tot veiligheid. Daarom is het uiterst belangrijk om goed op te letten bij het downloaden/installeren/bijwerken van software en tijdens het surfen op het internet. Zorg er altijd voor dat u alleen apps downloadt via officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks, omdat downloaders/installatieprogramma's van externe bronnen waarschijnlijk nepsoftware bevatten. De geïnstalleerde applicaties en het besturingssysteem up-to-date houden is ook een vereiste. Gebruik daarvoor de geïmplementeerde functies of tools die door de officiële ontwikkelaar aangeboden worden. Het wordt geadviseerd om nooit softwarecracks te gebruiken, omdat softwarepiraterij cybercriminaliteit is en, als dat nog niet genoeg is, het risico op infecties extreem hoog is. Denk bovendien altijd goed na voordat u e-mailbijlagen opent. Als de afzender verdacht of onbekend is of als de bijlage of links in het bericht niet relevant zijn, open deze dan niet en verwijder die e-mail onmiddellijk. Ten slotte moet u altijd een legitieme antivirus-/antispyware-suite geïnstalleerd hebben en gebruiken, omdat deze tools meer dan waarschijnlijk de malware detecteren en verwijderen voordat deze schade aan het systeem  kan berokkenen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Promos, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Promos ransomware tekstbestand ("_readme.txt"):

---------------- AL UW BESTANDEN ZIJN GECODEERD ----------------

Maak je geen zorgen, je kunt al je bestanden herstellen!

Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke zaken zijn gecodeerd met de sterkste codering en unieke sleutel.

De enige methode om de bestanden te herstellen is om een decoderingstool en een unieke sleutel aan te schaffen.

Deze software zal al uw gecodeerde bestanden decoderen.

Welke garanties heeft u?

U kunt één van uw gecodeerde bestanden vanaf uw pc verzenden en wij decoderen het gratis.

Maar we kunnen slechts 1 bestand gratis decoderen. Het bestand mag geen waardevolle informatie bevatten.

U kunt de tool voor het ontcijferen in het video-overzicht bekijken:

hxxps: //we.tl/t-wlvjUfRfvM

Prijs van de privésleutel en de software voor het decoderen is 980 euro.

Korting van 50% beschikbaar als je de eerste 72 uur contact met ons opneemt, dan is de prijs 490 euro.

Houd er rekening mee dat u uw gegevens nooit zonder betaling zult herstellen.

Controleer de map "Spam" van je e-mail als je geen antwoord krijgt binnen de 6 uur.

---------------------------------------------------


Om deze software te krijgen, moet u ons mailen op:

[email protected]

 Reserveer een e-mailadres om contact met ons op te nemen:

[email protected]

 Uw persoonlijke ID:

-

Screenshot van bestanden versleuteld door Promos (".promos" extensie):

bestanden versleuteld door Promos

Promos ransomware verwijderen:

Promos virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Promos virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Promos virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Promos ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Promos ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Promos ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Promos, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmethode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Promos ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Promos ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/14536-promos-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Promos virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Promos virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Promos virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.