Anatova Ransomware

Ook bekend als: Anatova virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Anatova ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Anatova?

Anatova werd ontdekt door Valthek en is categoriseerd als een kwaadaardig ransomware-programma. Anatova verschilt van andere gelijkaardige infecties, omdat het geen extensie toevoegt aan de namen van de gecodeerde bestanden en het hun pictogrammen ongewijzigd laat. Dit programma maakt de bestanden eenvoudigweg onbruikbaar (na codering kunnen de bestanden niet meer geopend worden) en creëert een bericht met een vraag om losgeld  (het tekstbestand "ANATOVA.TXT"). De naam van het losgeldbericht kan verschillen afhankelijk van de versie van Anatova ransomware.

Het bericht in het "ANATOVA.TXT -bestand informeert de slachtoffers dat alle bestanden gecodeerd zijn en om ze te decoderen moeten ze een decoderingstool kopen tegen betaling van 10 DASH-cryptomunten. Dit kan gekocht worden door het vereiste bedrag in cryptocurrency te verzenden naar het opgegeven portaaladres. Wanneer de betaling ontvangen is, moeten de slachtoffers van Anatova het adres dat gebruikt is voor de betaling én een onbewerkt "ANATOVA.TXT"-bestand (of ander losgeldbericht) verzenden naar één van de volgende e-mailadressen: [email protected] of [email protected] Ze bieden de gratis decryptie aan van één JPG (.jpg)-bestand dat niet groter is dan 200Kb als 'bewijs' dat ze de juiste tool hebben voor een succesvolle decodering. De meeste cybercriminelen die ransomware-besmettingen ontwerpen en verspreiden, gebruiken cryptografieën (symmetrisch of asymmetrisch) die unieke sleutels genereren. Daarom ontvangt elk slachtoffer een individuele sleutel (en dus werkt geen enkele andere sleutel). Bovendien bewaren cybercriminelen de sleutels op externe servers die alleen door hen beheerd worden. Ze gebruiken cryptografieën die onmogelijk 'gekraakt' kunnen worden en dus hebben de ransomware-slachtoffers geen andere mogelijkheid dan contact te maken met de cybercriminelen. Merk op dat deze mensen nooit vertrouwd kunnen worden - ze negeren vaak hun slachtoffers zodra de cryptomunten (of een andere vorm van betaling) werden ontvangen. Zo worden mensen opgelicht. Helaas zijn er momenteel geen tools waarmee de codering van Anatova kosteloos ontsleuteld kan worden. De beste optie in dit geval is om een ​​bestaande gegevensback-up te gebruiken en alles vanaf daar te herstellen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers wordt gevraagd om losgeld te betalen en zo hun besmette gegevens te ontsleutelen:

Atanova decryptie instructies

Er zijn veel ransomware-infecties die onder verschillende namen gepromoot worden. Bijvoorbeeld, Ppam, Mdk4y, en Crypt0r). De meeste hebben hetzelfde gedrag - deze kwaadaardige programma's coderen de gegevens en vragen om losgeld. Enkele veel voorkomende verschillen zijn het bedrag van het losgeld, de decryptietool en de cryptografie die gebruikt wordt om de gegevens te versleutelen. Deze cryptografieën zijn over het algemeen niet te kraken, tenzij de ransomware niet volledig ontwikkeld is (bugs/gebreken vertoont - dit is niet erg gebruikelijk). Daarom raden we u aan regelmatige gegevensback-ups te maken en te onderhouden op externe servers of niet-verbonden opslagapparaten.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Anatova's ontwikkelaars verspreiden deze ransomware-infectie met behulp van email-spamcampagnes, trojans, valse software-updaters of onbetrouwbare softwaredownloadbronnen. De ransomware-ontwikkelaars gebruiken spamcampagnes om verschillende infecties met kwaadaardige bijlagen te verspreiden. Meestal voegen ze een schadelijk bestand (bijvoorbeeld Microsoft Office-document, archiefbestand, PDF, uitvoerbaar bestand of een ander) toe aan een e-mail en hopen dat sommige ontvangers het bestand zullen openen. Eénmaal geopend, downloaden en installeren deze bijlagen computerinfecties zoals Anatova of andere virussen. Trojans moeten al geïnstalleerd zijn. Na infiltratie veroorzaken ze keteninfecties - deze programma's verspreiden dan andere malware. Valse software-updaters veroorzaken infecties door het downloaden en installeren van computervirussen in plaats van de verwachte updates of door verouderde software met fouten te exploiteren. Diverse gratis bestandshosting- en freeware-downloadwebsites, peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule, enz.) en andere bronnen voor het downloaden van externe software worden ook gebruikt door cybercriminelen. Ze stellen de geïnfecteerde bestanden voor als legitiem in een poging om de mensen te misleiden zodat ze zelf hun computers besmetten.

Bedreigingsoverzicht:
NaamAnatova virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Anatova virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Beheer alle ontvangen e-mails zorgvuldig, vooral die met bijlagen of weblinks. Als een e-mail ontvangen werd van een onbekende/verdachte afzender, open de bijlage of link dan niet zonder eerst het onderwerp bestudeerd te hebben. Download software enkel via directe links en betrouwbare (officiële) bronnen. Gebruik geen downloaders van externe partijen en evenmin installers - in sommige gevallen verspreiden deze bronnen frauduleuze applicaties die computerinfecties of andere problemen kunnen veroorzaken. Gebruik geen van de bovengenoemde bronnen voor softwaredownloads. Update software met behulp van tools of geïmplementeerde functies die geleverd worden door officiële softwareontwikkelaars. Gebruik geen updaters van externe partijen. Zorg er ten slotte voor dat er een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware geïnstalleerd is en houd deze te allen tijde ingeschakeld. Deze tools kunnen bedreigingen opsporen en verwijderen voordat deze schade aan het systeem/de computer kunnen toebrengen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Anatova, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Anatova ransomware tekstbestand ("ANATOVA.TXT"):

Al uw bestanden zijn versleuteld. Alleen wij kunnen uw bestanden decoderen, u moet 10 DASH betalen in het adres:

XpRvUwSjSeHfJqLePsRfQtCKa1VMwaXh12

Stuur ons na de betaling het adres dat gebruikt is om de betaling te doen, op één van deze e-mailadressen:

[email protected]
[email protected]

Wacht later op ons antwoord met uw decryptor. Als u wil kan u ons ÉÉN JPG BESTAND max 200 kb sturen om gratis te decoderen alvorens te betalen.
Probeer ons niet te bedotten, in dit geval zul je NOOIT je bestanden kunnen herstellen. Niets persoonlijks, alleen zaken.
Verzend dit bestand onaangeroerd met uw betaling en/of gratis bestand!

481

---SLEUTEL---
-
---SLEUTEL---

Screenshot van bestanden versleuteld door Anatova (bij de eerste inspectie lijken de bestanden misschien goed, toch kunnen ze niet geopend worden):

Bestanden versleuteld door Anatova

Anatova ransomware verwijderen:

Anatova virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Anatova virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Anatova virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Anatova ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Anatova ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Anatova ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Anatova, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmethode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Anatova ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Anatova ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/14318-anatova-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Anatova virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Anatova virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Anatova virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.