GandCrab 5.1 ransomware

Ook bekend als: GandCrab 5.1 virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

GandCrab 5.1 ransomware verwijderingsinstructies

Wat is GandCrab 5.1?

GandCrab 5.1 is een nieuwe variant van de GANDCRAB ransomware-familie die werd ontdekt door TMMalAnalyst. Het is een risicovol virus dat ontworpen is om gegevens te versleutelen en om losgeldberichten te tonen in een "[victim's_ID] -DECRYPT.txt" bestand en op een gewijzigde bureaubladachtergrond. Het gegenereerde tekstbestand wordt in elke bestaande map geplaatst. Het hernoemt elk versleutelt bestanden door er een nieuwe extensie aan toe te voegen die een uniek slachtoffer-ID aan toevoegt. Als het ID van het slachtoffer bijvoorbeeld ".hjnakliq" is, hernoemt GandCrab 5.1 een bestand met de naam "1.jpg" naar "1.jpg.hjnakliq" enzovoort.

Zoals vermeld op de door de ransomware van GandCrab 5.1 gewijzigde bureaubladachtergrond, zijn de bestanden van het slachtoffer gecodeerd met een sterk coderingsalgoritme. Om de bestanden te herstellen is het nodig een ​​'decryptor' (decoderingstool) aan te kopen. Instructies voor de aankoop vindt u in het tekstbestand "[victim's_ID] -ECRYPT.txt". Zoals we in onze inleiding vermeldden, is dit tekstbestand te vinden in elke bestaande (en gecodeerde) map. Volgens het losgeldbericht mag het bestand niet verwijderd worden totdat de gegevens worden hersteld of tot er een decoderingstool gekocht wordt. Er wordt ook vermeld dat de cybercriminelen die deze ransomware ontwikkeld hebben de enige zijn die de tool kunnen leveren. Om hem te ontvangen, moeten de slachtoffers van GandCrab 5.1 de Tor-browser downloaden en vervolgens de meegeleverde link openen. Verdere instructies worden op die website weergegeven. Eerst wordt de "Authentication"-website geopend die vereist dat een "*-DECRYPT.txt" of "*-DECRYPT.html"-bestand gevonden en geüpload  wordt ("*" is de extensie, een unieke ID van een gecodeerd bestand). Er wordt vermeld dat geen van de gecodeerde bestanden hernoemd mag worden. Zodra dit voltooid is, wordt een andere pagina weergegeven met meer details over de betalingsgegevens enzovoort. Zoals vermeld op deze website, is de prijs van de decryptietool ("GandCrab-decryptor") 1200 euro. Als de betaling niet wordt uitgevoerd op de afgesproken datum en tijd (deze staat bovenaan de website), dan wordt de prijs verdubbeld. Het losgeld moet betaald worden door de equivalente hoeveelheid cryptocurrency (Bitcoin of DASH) over te zetten naar een opgegeven wallet-adres. Het is onduidelijk welk cryptografiealgoritme (symmetrisch of asymmetrisch) de ontwikkelaars van GandCrab 5.1 ransomware gebruiken om de gegevens van hun slachtoffer te versleutelen, maar de meeste cybercriminelen gebruiken een sterke codering die niet 'gekraakt' kan worden. Dit betekent dat hun beweringen zeer waarschijnlijk waar zijn: zij alleen bezitten een tool die decoderen mogelijk maakt. De meeste cybercriminelen gebruiken cryptografieën die unieke sleutels genereren. Deze sleutels worden meestal opgeslagen op externe servers en kunnen niet worden gebruikt door iemand anders dan door de ontwikkelaars van de ransomware zelf. Het betekent echter niet dat de cybercriminelen te vertrouwen zijn. Integendeel, de meesten van hen negeren hun slachtoffers zodra deze de gevraagde hoeveelheid losgeld ontvangen hebben. Omdat er geen tool is die de slachtoffers van GandCrab 5.1 met de decodering kan helpen, is de enige gratis remedie om een ​​bestaande back-up van de gegevens te gebruiken en de bestanden vanaf daar te herstellen.

Screenshot van een bericht dat gebruikers aanmoedigt om losgeld te betalen en zo hun besmette gegevens te ontsleutelen:

GandCrab 5.1 decryptie instructies

GandCrab 5.1 is vergelijkbaar met andere computerinfecties zoals Anatova, Ppam, [email protected] en vele anderen. Deze programma's worden meestal ontworpen om gegevens te versleutelen en hun slachtoffers te chanteren (vragen om losgeld). De meest voorkomende verschillen zijn: de prijs van de decoderingstool en de cryptografie die gebruikt wordt voor de codering. Helaas is een decodering zonder tussenkomst van de cybercriminelen meestal onmogelijk, tenzij de ransomware bugs (fouten) bevat en zich nog in een staat van ontwikkeling bevindt. We raden u dan ook aan om regelmatig gegevensback-ups te maken en deze te bewaren op externe servers of niet-aangesloten opslagapparaten.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Het is bekend dat één van de methoden die gebruikt wordt om GandCrab 5.1 te verspreiden spamcampagnes zijn. Hierbij versturen de cybercriminelen e-mails met kwaadaardige bijlagen, meestal een archief dat een kwaadaardig JavaSript-bestand bevat. Het belangrijkste doel is de e-mailontvangers te misleiden om de bijlage te openen. Het openen ervan resulteert in het downloaden en installeren van een bepaalde computerinfectie. Indien geopend, activeert dit JavaScript-bestand het installatieproces van de GandCrab 5.1 ransomware. Cybercriminelen gebruiken vaak valse software-updaters, trojans en onbetrouwbare software-downloadbronnen om ook ransomware-infecties te verspreiden. Valse software-updaters melden aan hun gebruikers dat updates beschikbaar zijn maar in plaats daarvan downloaden en installeren ze computerinfecties. In andere gevallen gebruiken ze bugs of fouten in de geïnstalleerde (en verouderde) software. Trojans zijn kwaadaardige programma's die kettinginfecties veroorzaken. De geïnstalleerde trojans kunnen andere infecties zoals ransomware installeren. Verschillende softwaredownloadbronnen van externe  partijen, zoals peer-to-peer-netwerken (torrents, eMule enz.), freeware-downloadwebsites, gratis websites voor het hosten van bestanden, onofficiële softwaredownloads van externe partijen enz. worden gebruikt om mensen te misleiden zodat het downloaden en installeren van schadelijke software in plaats van de verwachte, legitieme software. Met andere woorden, gebruikers worden met valse informatie overtuigd om virussen te installeren.

Bedreigingsoverzicht:
NaamGandCrab 5.1 virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om GandCrab 5.1 virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Vermijd het openen van bijlagen of weblinks die weergegeven worden in e-mails met onbekende, verdachte adressen of/en wanneer de e-mail zelf niet relevant is. Download software enkel met behulp van officiële, betrouwbare bronnen en directe links en vermijd de verschillende onbetrouwbare bronnen die we eerder vernoemden. Werk uw software bij met tools of geïmplementeerde functies die alleen door de officiële ontwikkelaars geleverd worden. Zorg dat er een betrouwbare anti-spyware- of antivirussoftware geïnstalleerd en ingeschakeld is. Deze zijn meestal in staat om de virussen te detecteren en te verwijderen voordat ze schade aan het besturingssysteem kunnen aanbrengen. Als uw computer al geïnfecteerd is met GandCrab 5.1, dan raden wij u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het GandCrab 5.1 ransomware tekstbestand ("[victim's_ID]-DECRYPT.txt"):

(sic)

--- = GANDCRAB V5.1 = --- 

*********************** VERWIJDER DIT BESTAND ONDER GEEN ENKELE OMSTANDIGHEID, TOTDAT AL UW GEGEVENS TERUGKEREN ************ ***********

***** ALS U DIT NIET DOET, ZAL DIT LEIDEN TOT CORRUPTIE VAN HET SYSTEEM, WANNEER ER DECRIPTIEFOUTEN ZIJN *****

Aandacht!

Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden zijn gecodeerd en hebben de extensie: .HJNAKLIQ

De enige methode om bestanden te herstellen is om een ​​unieke privésleutel aan te schaffen. Alleen wij kunnen u deze sleutel geven en alleen wij kunnen uw bestanden herstellen.


De server met uw sleutel bevindt zich in een gesloten TOR-netwerk. Je kunt er op de volgende manieren komen:

-------------------------------------------------- --------------------------------------

| 0. Download Tor-browser - hxxps://www.torproject.org/

| 1. Installeer Tor-browser
| 2. Open Tor Browser
| 3. Open link in TOR-browser: hxxp://gandcrabmfe6mnef.onion/da9ad04e1e857d00
| 4. Volg de instructies op deze pagina

-------------------------------------------------- --------------------------------------

Op onze pagina ziet u de instructies over de betaling en krijgt u de mogelijkheid om 1 bestand gratis te ontcijferen.


AANDACHT!

OM GEGEVENSSCHADE TE VOORKOMEN:

* GEEN GECERTIFICEERDE BESTANDEN WIJZIGEN
* GEGEVENS NIET WIJZIGEN

--- BEGIN GANDCRAB-TOETS ---
******
--- EINDE GANDCRAB-TOETS ---

--- BEGIN PC DATA ---
******
--- EINDE PC GEGEVENS ---

Screenshot van de GandCrab 5.1 bureaubladachtergrond:

GandCrab 5.1 bureaublad

Tekst in het bureaublad:

VERSLEUTELD DOOR GANDCRAB 5.1
BESTE [gebruikersnaam]
UW BESTANDEN STAAN ONDER STERKE BESCHERMING DOOR ONZE SOFTWARE. OM HET TE HERSTELLEN MOET JE EEN DECRYPTOR KOPEN
Lees voor verdere stappen [victim's_ID] -DECRYPT.txt in elke gecodeerde map

Screenshot van de GandCrab 5.1's website (Authenticatie):

grandcrab 5.1 ransomware website

Tekst op de Authenticatie-pagina:

authenticatie

Zoek en upload *-DECRYPT.txt of *-DECRYPT.html voor autorisatie.
*- is een uitbreiding van gecodeerde bestanden.

De bestandsnaam en inhoud mogen niet gewijzigd worden.

Screenshot van de GandCrab 5.1 ransomware startpagina:

grandcrab5.1 website betalingsgedeelte

Tekst op deze pagina:

Als de betaling niet plaatsvindt voor 18/1/2019, 11:11:06 AM, dan worden de kosten voor het decoderen van de bestanden verdubbeld
Aftellen naar dubbele prijs: 1 dag, 00:44:24
Wat is er?
Uw computer is geïnfecteerd met GandCrab Ransomware.
Al uw bestanden zijn gecodeerd en u kunt deze niet zelf decoderen.

Om uw bestanden te decoderen, moet u de GandCrab decryptor kopen
De prijs is - 1200 euro
Wat kan ik doen om mijn bestanden terug te krijgen?
Je zou onze software GandCrab Decryptor moeten kopen. Het scant uw pc, netwerk, alle aangesloten apparaten en controleert het op gecodeerde bestanden en decodeert deze. Huidige prijs: 1200 euro. We accepteren de cryptocurrency DASH en Bitcoin
Welke garanties kun je me geven?
Om er zeker van te zijn dat we de decryptor hebben en dat het werkt, kun je één gratis decryptie krijgen.
Maar dit bestand moet een afbeelding zijn, omdat afbeeldingen meestal niet waardevol zijn.
Ik heb geen Bitcoin (BTC) of DASH (DSH). Hoe kan ik de betaling uitvoeren?
Gemakkelijk. De lijst met de meest populaire uitwisselingsservices:

BuyBitcoin
CoinMonitor.io
LocalBitcoins
CoinMama
Changelly.com
PAYEER
CEX.IO

De volledige lijst met uitwisselingsservices voor Bitcoin vind u hier en voor DASH hier.

Account aanmaken
Laad het saldo op met een creditcard of via PayPal
Koop het gevraagde aantal munten (Bitcoin of DASH)
Maak een overschrijving naar ons adres

Aandacht
Verwijder het bestand *-DECRYPT.txt niet voordat uw pc volledig hersteld is.

Screenshot van bestanden versleuteld door GandCrab 5.1 (in ons voorbeeld met de ".hjnakliq" extensie):

bestanden versleuteld door GandCrab 5.1

GandCrab 5.1 ransomware verwijderen:

GandCrab 5.1 virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van GandCrab 5.1 virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het GandCrab 5.1 virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze GandCrab 5.1 ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de GandCrab 5.1 ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de GandCrab 5.1 ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met GandCrab 5.1, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmethode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals GandCrab 5.1 ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de GandCrab 5.1 ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/14320-grandcrab-51-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GandCrab 5.1 virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GandCrab 5.1 virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met GandCrab 5.1 virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.