GANDCRAB ransomware

Ook bekend als: GandCrab virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

GANDCRAB ransomware verwijderingsinstructies

Wat is GANDCRAB?

GANDCRAB is weer een ander virus van het ransomware-type dat wordt gedistribueerd met behulp van de RigEK-toolkit. Eenmaal geïnfiltreerd versleutelt het de meeste opgeslagen gegevens en voegt het de extensie '.GDCB' toe aan de naam van elk getroffen bestand. Vanaf dit moment worden de bestanden onbruikbaar. Onmiddellijk na de codering genereert GANDCRAB een 'GDCB-DECRYPT.txt' -bestand en plaatst een kopie daarvan in elke bestaande map.

Het nieuwe tekstbestand bevat informatie over de huidige situatie en instrueert slachtoffers wat te doen. Om gegevens te decoderen, zo valt er te lezen, moeten slachtoffers een Tor-webpagina openen en de instructies daarin volgen. De website stelt dat voor decodering een unieke sleutel nodig is, en die wordt opgeslagen op een externe server die wordt beheerd door de ontwikkelaars van GANDCRAB. Helaas klopt dit. Hoewel het momenteel onbekend is of GANDCRAB symmetrische of asymmetrische cryptografie gebruikt, in elk geval is het decoderen van bestanden zonder de sleutel onmogelijk. Daarom worden slachtoffers aangemoedigd 1,5 Dash (cryptocurrency) te betalen, momenteel staat dat gelijk aan ~$1130. GANDCRAB is de eerste ransomware tot nu toe die Dash-munten accepteert. Zodra het losgeld is betaald, wordt de decoderingssleutel zogezegd vrijgegeven. Houd er echter rekening mee dat cybercriminelen niet kunnen worden vertrouwd. De kosten zijn hoog en criminelen zullen vaak slachtoffers negeren zodra de betaling is ontvangen. Om deze redenen word je geadviseerd nooit contact op te nemen met deze mensen of losgeld te betalen. Helaas zijn er geen tools bekend die bestanden kunnen herstellen die zijn gecodeerd door GANDCRAB. Daarom is de enige oplossing alles vanaf een back-up te herstellen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om hun getroffen data te ontsleutelen:

GANDCRAB decryptie-instructies

GANDCRAB is typische ransomware die veel gelijkenissen deelt met InsaneCrypt, Velso, Rapid, Cyber Police en tientallen andere ransomware-achtige virussen. Net als bij GANDCRAB versleutelen deze malware-infecties ook de bewaarde bestanden en vragen ze om losgeld. In de meeste gevallen zijn de enige grote verschillen de grootte van het losgeld en het gebruikte type coderingsalgoritme. Onderzoek toont aan dat de meeste van deze virussen helaas algoritmes gebruiken (bijv. RSA, AES, enzovoort) die unieke decryptiesleutels genereren. Dus, tenzij ransomware bepaalde bugs (gebreken) vertoont (bijv. de sleutel is hardcoded, lokaal opgeslagen of vergelijkbaar), is het onmogelijk bestanden handmatig te herstellen zonder betrokkenheid van de ontwikkelaars (en contact opnemen met deze mensen is niet aanbevolen). Virussen, zoals GANDCRAB vormen een sterk argument voor het onderhouden van regelmatige gegevensback-ups. Houd er echter rekening mee dat het lokaal opslaan van back-upbestanden niet veilig is - ransomware codeert deze dan zoals elk ander bestand. Back-ups moeten worden opgeslagen op een externe server (bijvoorbeeld in de cloud) of op een extern niet-aangesloten opslagmedium.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Virussen van het ransomware-type worden op verschillende manieren verspreid, de meest populaire zijn: 1) spammails; 2) onofficiële softwaredownloads; 3) peer-to-peer [P2P]-netwerken; 4) valse software-updaters en; 5) trojans. Spammails bevatten vaak kwaadwillende bijlagen, zoals JavaScript-bestanden, MS Office-documenten, enz. Eens geopend downloaden en installeren deze bijlagen stiekem malware. Softwaredownloadbronnen zoals gratis hosting-sites, freeware downloadsites en P2P-netwerken (eMule, torrents enzovoort) verspreiden schadelijke uitvoerbare bestanden door ze als legitieme software te presenteren. Gebruikers worden misleid zodat ze malware downloaden en installeren. Valse software-updaters infecteren het systeem door verouderde software met bugs te misbruiken en malware te downloaden in plaats van software-updates. Trojans zijn het eenvoudigste - ze openen alleen maar 'backdoors' voor andere risicovolle virussen zodat die in het systeem kunnen infiltreren.

Bedreigingsoverzicht:
NaamGandCrab virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om GandCrab virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe bescherm je jezelf tegen besmettingen met ransomware?

De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn gebrek aan kennis en onvoorzichtig gedrag. Daarom moet je zeer voorzichtig zijn bij het surfen op internet. Onthoud dat bestanden die werden ontvangen vanaf verdachte e-mailadressen nooit mogen worden gedownload of geopend. Deze e-mails moeten zonder lezen worden verwijderd. Je wordt ook geadviseerd om applicaties alleen te downloaden van officiële en vertrouwde bronnen, met behulp van directe downloadlinks (niet-officiële downloaders en installatieprogramma's bevatten vaak valse software). Gebruik een legitieme antivirus- en anti-spyware-software en houd geïnstalleerde applicaties up-to-date, want criminelen verspreiden malware via valse updaters. Gebruik geïntegreerde updatefuncties of officiële tools. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid.

Tekst in het GANDCRAB ransomware tekstbestand ('GDCB-DECRYPT.txt'):

--- = GANDCRAB = ---

 

Aandacht!


Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden zijn gecodeerd en hebben de extensie: .GDCB
De enige methode om bestanden te herstellen is om een ​​privésleutel te kopen. Die staat op onze server en alleen wij kunnen uw bestanden herstellen.
De server met uw sleutel bevindt zich in een gesloten TOR-netwerk. Je kunt er op de volgende manieren komen:


1. Tor-browser downloaden - hxxps: //www.torproject.org/
2. Tor-browser installeren
3. Open Tor Browser
4. Open de link in de tor-browser: hxxp: //gdcbghvjyqy7jclk.onion/113737081e857d00
5. Volg de instructies op deze pagina


Als Tor/Tor-browser is vergrendeld in uw land of als je het niet kunt installeren, opent dan een van de de volgende koppelingen in uw normale browser:


1. hxxp: //gdcbghvjyqy7jclk.onion.top/113737081e857d00
2. hxxp: //gdcbghvjyqy7jclk.onion.casa/113737081e857d00
3. hxxp: //gdcbghvjyqy7jclk.onion.guide/113737081e857d00
4. hxxp: //gdcbghvjyqy7jclk.onion.rip/113737081e857d00
5. hxxp: //gdcbghvjyqy7jclk.onion.plus/113737081e857d00

 

Op onze pagina ziet u instructies over de betaling en krijgt u de mogelijkheid om 1 bestand gratis te ontsleutelen.

 

Opgelet!
Probeer geen bestanden te wijzigen of uw eigen privésleutel te maken - dit zal resulteren in het verlies van uw data

Screenshot van de GANDCRAB website:

GANDCRAB website

Tekst op de website:

- GandCrab -

Welkom!
HET SPIJT ONS MAAR AL UW BESTANDEN ZIJN VERSLEUTELD!

 

Maar maak je geen zorgen, je kunt al je bestanden herstellen! Wij kunnen je helpen!


Hieronder kunt u een van uw gecodeerde bestanden op uw pc kiezen en laten decoderen, het is een test decryptor.
Maar we kunnen slechts 1 bestand gratis decoderen.

 

AANDACHT!
Als je problemen hebt om het testbestand te decoderen, probeer het later, sorry maar we hebben een zeer groot verzoek voor testbestanden, gebruik ook de gratis ondersteuning, we kunnen je helpen.

 

Max. bestandsgrootte: 2MB. Toegestane bestanden: txt, jpg / jpeg, jpeg, bmp, png, gif.
AANDACHT!
Gebruik geen decoderingshulpprogramma's van derden!
Dit zal je bestanden zal vernietigen!


Wat heb je nodig?
Je hebt de GandCrab Decryptor nodig.
Deze software decodeert al je gecodeerde bestanden en verwijdert GandCrab van je pc.
Voor aanschaf heb je crypto-valuta DASH nodig (1 DASH = 762.297 $).
Hoe je deze valuta kunt kopen, lees je hier.
Hoeveel moet je betalen? Hieronder het opgegeven bedrag en onze 'wallet' voor betaling

 

-Prijs-
1.5 DASH (1200 USD)
-DASH-adres voor betaling-
XkGKE7niDTbZb5o7fTw22o9TQxyYu5zyfU

 

Dit proces is volledig geautomatiseerd, alle betalingen zijn direct.
Na uw betaling ververst u deze pagina en kunt u hier GandCrab Decryptor downloaden!
Als u vragen heeft, aarzel dan niet en schrijf 24/7 onze helpdesk.

Screenshot van bestanden versleuteld door GANDCRAB ('.GDCB' extensie):

Bestanden versleutelt door GANDCRAB

GANDCRAB ransomware verwijdering:

GandCrab virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van GandCrab virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met Gandcrab Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het Gandcrab ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Gandcrab ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Gandcrab ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als Gandcrab geblokkeerd worden.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een 'Gecontroleerde toegang tot mappen'-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

Gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie ove deze update en de manier waarop die je tegen ransomware kan beschermen.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Gandcrab ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12212-gandcrab-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GandCrab virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GandCrab virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met GandCrab virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.