Santa ransomware

Ook bekend als: Santa virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Santa ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Santa?

Santa is een gevaarlijk virus dat gecategoriseerd is als ransomware. Het komt uit de Dharma ransomware-familie. Het doel van Santa is om de bestanden te versleutelen die op de computer van het slachtoffer opgeslagen zijn. Meestal eisen de ontwikkelaars van ransomware losgeld in ruil voor een decryptietool of sleutel. Santa creëert een pop-upvenster en een "FILES ENCRYPTED.txt" tekstbestand. Het hernoemt ook elk gecodeerd bestand door er de extensie ".santa" aan toe te voegen, die ook een e-mailadres en een ID bevat. Bijvoorbeeld, gecodeerde bestanden worden hernoemd van "1.jpg" naar "1.jpg.id-1E857D00.[[email protected]].santa" enzoverder.

"FILES ENCRYPTED.txt" bevat een korte nota waarin staat dat alle gegevens gecodeerd zijn en dat om ze terug te krijgen (decoderen), Santa's slachtoffers contact moeten opnemen met de ontwikkelaars via het e-mailadres [email protected] Volgens het weergegeven pop-upvenster waren alle bestanden gecodeerd vanwege beveiligingsproblemen met de computer. Cybercriminelen geven een ID-nummer op dat moet worden gebruikt om contact met hen op te nemen via het bovengenoemde e-mailadres. Ze geven geen informatie over het juiste bedrag van het losgeld, maar dit zou afhankelijk zijn van af hoe snel de slachtoffers contact met hen opnemen. Zoals gewoonlijk moet het losgeld worden betaald in Bitcoins. De meeste cybercriminelen vereisen betalingen in cryptomunten. Santa's ontwikkelaars beloven een decoderingstool te leveren zodra aan hun losgeldeis voldaan is. Ze bieden ook een gratis decryptie aan van één bestand als bewijs dat ze vertrouwd en gedecodeerd kunnen worden. Bovendien sporen zij hun slachtoffers aan om geen andere decoderingstools (of hulp van andere derden) te gebruiken. Volgens hen kan dit leiden tot het permanent verlies van de gegevens of tot een prijsverhoging voor de decodering. Merk op dat u de meeste cybercriminelen niet mag vertrouwen, ze negeren vaak hun slachtoffers zelfs als aan hun losgeldeis voldaan werd. Met andere woorden, ze bieden hen niet de beloofde decryptietool of -sleutel. Helaas gebruiken de ransomware-ontwikkelaars gewoonlijk cryptografiealgoritmen (symmetrisch of asymmetrisch) die een unieke decoderingssleutel genereren en slaan ze deze op op externe servers (die alleen door hen beheerd worden). Eenvoudig gezegd, zij zijn de enigen die in staat zijn om hun slachtoffers te voorzien van de decryptiesleutels of -tools. Bovendien is er op dit moment geen tool die in staat zou kunnen zijn om de codering van Santa gratis te kraken. De enige gratis oplossing in dergelijke situaties is om een ​​gemaakte back-up te gebruiken en om de bestanden vanaf daar te herstellen.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers aangemoedigd worden om losgeld te betalen om zo hun aangetaste gegevens te ontsleutelen:

Santa ontsleutelinstructies

De meeste ransomware-virussen (zoals .shadow, Bkpx, Dablio en vele anderen) lijken erg op elkaar. In de regel zijn ze ontworpen om bestanden te coderen en op die manier onbruikbaar te maken (totdat het losgeld wordt betaald). De meest gebruikelijke verschillen zijn: de prijs van de decoderingssleutel/-tool én het cryptografisch algoritme dat gebruikt wordt voor de codering. Helaas kunnen de meeste van deze coderingen niet worden gekraakt. Het kan echter mogelijk zijn als het ransomware-virus zich nog in een ontwikkelingsstadium bevindt en/of een aantal bugs of gebreken vertoont. De beste manier om uw bestanden veilig te houden, is door regelmatig back-ups te maken en deze op te slaan op een niet-aangesloten opslagapparaten of externe servers.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Om ransomware-virussen te verspreiden, gebruiken cybercriminelen meestal trojans, spamcampagnes, valse software-updaters, P2P-netwerken (peer-to-peer) en diverse andere softwaredownloadbronnen/-downloaders van externe partijen. Trojans zijn kwaadaardige programma's die kettinginfecties veroorzaken, ze verspreiden andere virussen. Als er een trojan aanwezig is op een systeem, dan is het zeer waarschijnlijk dat er later ook andere malware wordt geïnjecteerd. Spamcampagnes bevatten e-mailbijlagen die, indien geopend, schadelijke software downloaden en installeren, en zo de computer besmetten met ransomware-virussen. Valse software-updaters infecteren computers door misbruik te maken van bugs/fouten van verouderde software of door eenvoudigweg malware te downloaden en te installeren in plaats van de daadwerkelijke, beloofde updates. P2P-netwerken en andere niet-officiële downloadbronnen, zoals gratis bestandshosting, freeware-download en andere websites kunnen gebruikt worden om schadelijke uitvoerbare bestanden als legitieme software voor te stellen. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers vaak zelf virussen downloaden en installeren. Samengevat zijn de belangrijkste redenen voor computerinfecties een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag.

Bedreigingsoverzicht:
NaamSanta virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Santa virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Wees voldoende oplettend tijdens het surfen op het internet en tijdens het installeren/downloaden of bijwerken van software. Open e-mailbijlagen niet zonder eerst te controleren of ze kunnen worden vertrouwd. Bestanden die irrelevant lijken en die worden verzonden van verdachte, onbekende e-mailadressen mogen nooit geopend worden. Alle software moet worden gedownload van officiële, betrouwbare bronnen en alleen via rechtstreekse downloadlinks. Allerlei externe downloaders/installatieprogramma's bevatten frauduleuze applicaties, daarom raden we aan deze niet te gebruiken. Het is belangrijk om de geïnstalleerde applicaties up-to-date te houden, maar we raden aan om alleen geïmplementeerde functies of tools van officiële ontwikkelaars te gebruiken. Het geïnstalleerd hebben van een betrouwbare anti-virus/anti-spyware-suite kan ook heel nuttig zijn. Deze detecteren en beëindigen meestal de malware voordat deze schade kan aanrichten. Als uw computer al geïnfecteerd is met Santa, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Spyhunter om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het Santa ransomware pop-up venster: 

Al uw bestanden zijn gecodeerd!

Al uw bestanden zijn gecodeerd vanwege een beveiligingsprobleem met uw pc. Als u ze wilt herstellen, schrijf naar deze e-mail [email protected]

Schrijf deze ID in de titel van uw bericht 1E857D00

Als u binnen de 24 uur geen antwoord ontvangt, schrijf dan opneuw naar deze e-mail: [email protected]

 U moet voor de decryptie betalen in Bitcoins. De prijs is afhankelijk van hoe snel u ons schrijft. Na betaling sturen we u de decoderingstool die al uw bestanden zal decoderen.

Gratis decodering als garantie

Voordat u betaalt, kunt u ons maximaal 1 bestand versturen voor gratis decodering. De totale grootte van het bestand moet minder zijn dan 1 MB (niet gearchiveerd) en het bestand mag geen waardevolle informatie bevatten. (databases, back-ups, grote Excel-sheets, etc.)

Hoe Bitcoins te verkrijgen

De eenvoudigste manier om bitcoins te kopen is via de LocalBitcoins-site. U moet zich registreren, klikken op 'Bitcoins kopen' en de verkoper selecteren op betaalmethode en prijs.

hxxps: //localbitcoins.com/buy_bitcoins

Je kunt ook andere plaatsen vinden om Bitcoins en een beginnersgids te kopen:

hxxp: //www.coindesk.com/information/how-can-i-buy-bitcoins/

Aandacht!

Hernoem geen gecodeerde bestanden.

Probeer uw gegevens niet te ontsleutelen met software van externen, dit kan permanent gegevensverlies veroorzaken.

Decodering van uw bestanden met behulp van externen kan een hogere kostprijs opleveren (zij voegen hun vergoeding toe aan de onze) of u kunt het slachtoffer worden van oplichting.

Screenshot van Santa's tekstbestand:

Santa ransomware tekstbestand

Tekst in Santa ransomware's "FILES ENCRYPTED.txt" tekstbestand:

Al uw gegevens zijn geblokkeerd

Wil je terugkeren?

schrijf een email naar [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door Santa (".santa" extensie):

bestanden versleuteld door Santa

Santa ransomware verwijderen:

Santa virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Santa virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Santa virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Start je computer in veilige modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Santa ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Santa ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Santa ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden versleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Santa, kan je ook een programma uitproberen genaamdd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmethode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Santa ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:


malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Santa ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/14163-santa-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Santa virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Santa virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Santa virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.