.shadow ransomware

Ook bekend als: .shadow virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

.shadow ransomware verwijderingsinstructies

Wat is .shadow?

.shadow is een computerinfectie die gecategoriseerd is als ransomware. Het is een nieuwe variant van het STOP ransomware -virus. Net als veel andere ransomware-besmettingen werd .shadow ontworpen om de gegevens die op de computer van het slachtoffer worden bewaard te coderen om er losgeld voor te eisen. Alle vergrendelde bestanden worden hernoemd door er de extensie ".shadow" aan toe te voegen, bijvoorbeeld: een bestand met de naam "1.jpg", wordt eenmaal versleuteld, hernoemd naar "1.jpg.shadow" enzovoort. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven in het tekstbestand met de naam "!readme.txt".

Volgens het bericht in "!Readme.txt" zijn alle bestanden van het slachtoffer gecodeerd. Om deze te ontgrendelen, moet je contact opnemen met de cybercriminelen via het e-mailadres [email protected] of [email protected] Eénmaal gecontacteerd, geven de ransomware-ontwikkelaars de exacte prijs van de decoderingstool die aan hun slachtoffers verstrekt zal worden wanneer het losgeld wordt betaald. Ze bieden ook een gratis decryptie aan van een bestand (dat geen waardevolle informatie bevat) als bewijs dat ze vertrouwd kunnen worden. Bovendien bieden de .shadow-ontwikkelaars een korting aan van 50% voor de slachtoffers die binnen de 72 uur contact met hen opnemen. Ze dringen er echter op aan dat de mensen geen andere tools gebruiken dan de door henzelf geleverde, voor het decoderen van de gegevens. Volgens de ontwikkelaars zou dit een permanent dataverlies kunnen veroorzaken. Helaas is het waar dat de .shadow-ontwikkelaars echt de enige zijn die hun slachtoffers de decryptietool kunnen leveren. Cybercriminelen gebruiken meestal algoritmen die een unieke decryptiesleutel genereren en die opgeslagen worden op externe servers (die alleen door de ontwikkelaars worden beheerd). Dit maakt het onmogelijk om de gegevens te ontsleutelen zonder de betrokkenheid van de cybercriminelen (met name de ontwikkelaars van de ransomware). Echter, deze negeren hun slachtoffers meestal, zelfs als die het losgeld betalen. Dat is de reden waarom we afraden om contact met hen op te nemen en dus bevelen we aan zeker geen losgeld te betalen. De beste (en enige) oplossing in dergelijke gevallen is om een ​​bestaande gegevensback-up te gebruiken en alles vanaf daar te herstellen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers aangemoedigd worden om losgeld te betalen om zo hun aangetaste gegevens te ontsleutelen:

.shadow ontsleutelinstructies

.shadow verschilt niet veel van andere virussen van dit type, bijvoorbeelden Bkpx, Dablio en GandCrab 5.0.9. De meeste ransomware-besmettingen worden ontworpen om de gegevens te versleutelen en op die manier te gijzelen totdat het losgeld wordt betaald/decoderingstool of sleutel wordt gekocht. De meest voorkomende verschillen zijn de prijs van een decodering en het cryptografiealgoritme dat wordt gebruikt om de bestanden te vergrendelen/coderen. Desalniettemin zijn deze besmettingen meestal onmogelijkte kraken, tenzij ze niet volledig ontwikkeld werden en/of een aantal bugs of onvolkomenheden vertonen. Het is altijd een goed idee om regelmatig back-ups te maken en deze op te slaan op niet-aangesloten opslagapparaten of externe servers. In het andere geval zouden cybercriminelen de gegevens immers samen met de rest van de harde schijf coderen.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Het is moeilijk om te zeggen welke exacte methode cybercriminelen gebruiken om deze ransomware te verspreiden, maar de meeste van hen gebruiken min of meer dezelfde tactieken. Meestal gebruiken ze email-spamcampagnes, trojans, valse updaters of onbetrouwbare software-downloadbronnen. Spamcampagnes gebruiken e-mails die schadelijke bijlagen bevatten. Deze bijlagen kunnen, éénmaal geopend (uitgevoerd), computers besmetten met een bepaald virus. Trojans zijn schadelijke programma's die gebruikt worden om computers te infecteren door kettinginfecties te veroorzaken. Eenvoudig gezegd, de aanwezigheid van één geïnstalleerde trojan zal waarschijnlijk ook andere besmettingen veroorzaken. Valse software-updaters maken gebruik van verouderde software met fouten, bugs enzovoort, of ze downloaden en installeren niet de beloofde updates, maar gevaarlijke virussen. Onbetrouwbare softwaredownloadbronnen zijn bv. allerlei peer-to-peer-netwerken, externe downloaders, freeware download- en bestandshostingwebsites. Cybercriminelen gebruiken deze als tools om hun virussen te verspreiden, en ze doen dat door deze te presenteren als legitieme uitvoerbare (of andere) bestanden. De gebruikers worden misleid om ze te downloaden en te installeren en veroorzaken zo ze zelf de computerinfecties.

Bedreigingsoverzicht:
Naam.shadow virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om .shadow virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen besmettingen met ransomware?

Download software alleen via officiële en vertrouwelijke websites, gebruik geen peer-to-peer netwerken, externe downloaders of andere onbetrouwbare bronnen. Merk op dat verschillende malafide installers (gedownload via onbetrouwbare bronnen) gebruikt kunnen worden om ongewenste apps of infecties te verspreiden. Vermijd het downloaden en het openen van bijlagen (en weblinks) in e-mails ontvangen van onbekende, verdachte e-mailadressen, of als deze e-mails irrelevant zijn. Werk uw software bij met behulp van geïmplementeerde functies of tools die alleen door officiële softwareontwikkelaars worden geleverd. Zorg voor een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware op uw computer en houd deze ingeschakeld. Dergelijke tools zijn goed in het voorkomen dat systemen besmet worden door allerlei virussen. Als uw computer al geïnfecteerd is met .shadow, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het .shadow ransomware tekstbestand :

------------------ AL UW BESTANDEN ZIJN GECODEERD ----------------

Maak je geen zorgen, je kunt al je bestanden recupereren!

Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke gegevens zijn gecodeerd met sterke codering en een unieke sleutel.

De enige methode om bestanden te herstellen, is het decoderingshulpprogramma en de unieke sleutel te kopen.

Deze software zal al uw gecodeerde bestanden decoderen.

Welke garanties geven we u?

U kunt één van uw gecodeerde bestanden vanaf uw pc verzenden en wij decoderen het gratis.

Maar we kunnen slechts 1 bestand gratis decoderen. Dit bestand mag geen waardevolle informatie bevatten

Probeer geen decoderingstools van externen te gebruiken omdat het uw bestanden zal vernietigen.

Korting van 50% beschikbaar als u de eerst 72 uur contact met ons opneemt.

--------------------------------------------------------------


Om deze software te krijgen, moet je schrijven op onze e-mail:

[email protected]

een e-mailadres om contact met ons op te nemen:

[email protected]

 Uw persoonlijke ID:

012jxBsekmbsbWq95KRBM2C58yQsZj6GVAPi2VPoUGy

Screenshot van bestanden versleuteld door .shadow (".shadow" extensie):

bestanden versleuteld door .shadow

.shadow ransomware verwijderen:

.shadow virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van .shadow virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het .shadow virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in velige modus met Commando-Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze .shadow ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

voer systeemherstel uit

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de .shadow ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de .shadow ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden versleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met .shadow, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmethode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals .shadow ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontrolleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de .shadow ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/14152-shadow-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
.shadow virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van .shadow virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met .shadow virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.