Rapid ransomware

Ook bekend als: Rapid virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Rapid ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Rapid?

Rapid, zoals het eerst werd ontdekt door malware beveiligingsonderzoeker Michael Gillespie is een ander virus van het ransomware-type dat stiekem systemen infiltreert zonder toestemming. Eenmaal geïnfiltreerd codeert Rapid de bewaarde data en voegt aan bestandsnamen de extensie '.rapid' toe ('sample.jpg' wordt bijvoorbeeld hernoemd naar 'sample.jpg.rapid'). Vanaf dit moment worden de bestanden ontoegankelijk. Onmiddellijk na infiltratie genereert Rapid een tekstbestand ('! How Decrypt Files.txt'), dat in elke bestaande map wordt geplaatst.

Zoals gewoonlijk bevat het nieuwe tekstbestand een bericht waarin slachtoffers worden geïnformeerd over de versleuteling. Om de gegevens te herstellen, worden ze aangemoedigd contact op te nemen met cybercriminelen via een opgegeven e-mailadres. Momenteel is onbekend welk type cryptografie (symmetrische of asymmetrische) Rapid gebruikt. Hoe dan ook, voor decodering is een sleutel nodig die uniek is voor elk slachtoffer. Ontwikkelaars bewaren deze sleutels op een externe server en gebruikers worden geïnstrueerd losgeld te betalen om ze te ontvangen. De kosten zijn momenteel onbekend - de cybercriminelen beloven gedetailleerde informatie per e-mail te verstrekken, maar in de meeste gevallen schommelt de grootte van het losgeld tussen de $ 500 en $ 1500 in Bitcoins. Het maakt niet uit wat het bedrag is, je zou nooit mogen betalen. Houd er rekening mee dat cybercriminelen hun slachtoffers vaak negeren zodra de betalingen werden ontvangen. Daarom zal betalen waarschijnlijk geen positief resultaat opleveren en word je opgelicht. Je verliest niet alleen geld, je ondersteunt ook de kwaadwillende bedrijfsmodellen van cybercriminelen. Om deze redenen raden we je aan om alle verzoeken tot contact met deze personen te negeren. Helaas zijn er momenteel geen tools die bestanden kunnen herstellen die werden gecodeerd door Rapid. Daarom kun je enkel proberen alles vanaf een back-up te herstellen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd een losgeld te betalen voor het ontsleutelen van hun data:

Rapid decryptie-instructies

Rapid is typische ransomware en lijkt daardoor sterk op virussen zoals TripleM, MadBit, Tastylock en Dangerous. Net als Rapid versleutelt ook deze malware gegevens en vraagt vervolgens om losgeld. In feite delen de meeste ransomware-virussen slechts twee belangrijke verschillen: 1) de kosten van de ontsleuteling en; 2) het type coderingsalgoritme dat wordt gebruikt. Helaas toont onderzoek aan dat de meeste ransomware algoritmen (zoals RSA, AES, enzovoort) gebruikt die unieke decryptiesleutels genereren. Daarom, is het handmatig decoderen van bestanden zonder betrokkenheid van ontwikkelaars onmogelijk, tenzij de ransomware lokaal sleutels opslaat, de sleutels 'hardcoded' bewaart of andere fouten bevat), . Virussen zoals Rapid zijn een goed argument voor het onderhouden van regelmatige data-backups. Houd er echter rekening mee dat backup-bestanden moeten worden opgeslagen op een externe server (bijvoorbeeld in de cloud) of op externe (niet-aangesloten) schijven. Als dat niet het geval is zullen ook de back-ups worden gecodeerd door ransomware.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Om ransomware te verspreiden, gebruiken ontwikkelaars meestal spamberichten, sites voor het downloaden van software gemaakt door derden, valse software-updaters en Trojans. Spamberichten bevatten vaak verschillende kwaadwillende bijlagen (bijv. MS Office-documenten, JavaScript-bestanden enz.) Eenmaal geopend, downloaden en installeren deze bijlagen malware, externe downloadbronnen (peer-to-peer [P2P]-netwerken, gratis bestandshostingwebsites , freeware download websites, enz.) presenteren malware als legitieme software. Gebruikers worden dus vaak misleid zodat ze malware downloaden en installeren. Valse updatetools gebruiken softwarefouten (of bugs) om het systeem te infecteren. Trojans zijn de eenvoudigste virussen: ze openen alleen maar 'backdoors' zodat malware het systeem kan infiltreren. Eigenlijk zijn de belangrijkste oorzaken van computerinfecties gebrek aan kennis en onvoorzichtig gedrag.

Bedreigingsoverzicht:
NaamRapid virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om Rapid virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe bescherm je jezelf tegen besmettingen met ransomware?

Ransomware-type infecties kunnen worden voorkomen door goed op te letten tijdens het surfen op internet. Open nooit bijlagen die werden ontvangen vanaf verdachte e-mailadressen. Eigenlijk moeten deze e-mails zonder lezen worden verwijderd. Bovendien mag je je software alleen downloaden van officiële bronnen en bij voorkeur via een directe downloadlink (externe downloaders en installatieprogramma's verspreiden vaak kwaadaardige apps). Houd geïnstalleerde applicaties up-to-date en gebruik een legitieme antivirus en anti-spyware suite, want criminelen gebruiken valse updaters om malware te verspreiden. Gebruik op z'n minst een tool die wordt geleverd door de officiële ontwikkelaar. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid.

Tekst gepresenteerd in Rapid ransomware-tekstbestand ('! How Decrypt Files.txt'):

Hallo!
Al je bestanden werden door ons versleuteld. Om ze te herstellen

stuur een e-mail - [email protected]

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door Rapid ('.rapid' extensie):

Bestanden versleuteld door Rapid

Rapid ransomware verwijdering:

Rapid virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Rapid virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met .Rapid Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het .Rapid ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de .Rapid ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met .Rapid ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als .Rapid geblokkeerd worden.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een 'Gecontroleerde toegang tot mappen'-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

Gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie ove deze update en de manier waarop die je tegen ransomware kan beschermen.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de .Rapid ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12098-rapid-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Rapid virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Rapid virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Rapid virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.